Brädspel topplista 2021 – bäst i test (10 stycken testade!)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

I den här artikeln kommer jag fokusera på de absolut bästa och coolaste brädspelen för dig som gillar fantasy. Vi går igenom de 10 coolaste brädspelen just nu.

Har du bråttom? Då tycker jag du ska pröva Gloomhaven, det absolut coolaste brädspelet just nu.

Gloomhaven – Bästa brädspelet just nu

Gloomhaven - bästa brädspelet just nu.

Gloomhaven – bästa brädspelet just nu.

Gloomhaven är ett sånt sjukt coolt koncept. Ta en värld (i storlek med vilken fantasybokvärld som helst), blanda det med ett brädspel och lägg till att alla handlingar och din påverkan på världen blir permanent… så får du Gloomhaven!

Det här är ett spel som klår de flesta brädspel när det gäller djup och längd. Det coola med Gloomhaven är som sagt att världen runt dig permanent ändras baserat på det du gör. Räkna med minst 100 timmar för att utforska hela staden, vilket enligt mig rättfärdigar priset på spelet. Det hade varit lite väl saftigt om det var ett kortare spel, men med längden och djupet i åtanke så funkar det. 

Innan du börjar spela Gloomhaven är det starkt rekommenderat att du sätter dig väl in i reglerna och ser till att sortera upp alla saker som följer med spelet. Det är även en bra idé att skaffa förvaringsutrymme i stil med Plano 3500, hur sjukt det än låter med sportfiskeutrustning till ett brädspel! Anledningen att skaffa ett förvaringsutrymme i stil med Plano är helt enkelt för att det blir så mycket lättare att hålla reda på alla delar som tillhör brädspelet, samt att det kommer spara dig massor med tid.

Gloomhaven är också ett spel som kan ta lite tid att komma igång med, så räkna med att du behöver minst 2-3 timmar per spelsession. Det tar också lite tid i början att sätta sig in i reglerna, vilket är förståeligt i ett spel med 100+ timmars speltid!

Trots vissa småirriterande moment så är Gloomhaven absolut ett av de bästa dungeoncrawlers / brädspel med fantasytema just nu. Jag rekommenderar verkligen det om du är sugen på en mer djupgående spelupplevelse.

Talisman

Brädspelet Talisman, en gammal klassiker.

Talisman är en klassiker när det gäller brädspel. Första gången jag spelade Talisman måste varit när jag var en 8-9 år – ett tag var det främst Talisman och Drakborgen som uteslutande gällde för min del. Tyvärr är Drakborgen rätt svår att få tag på nu, men Talisman är desto lättare.

I Talisman tar du dig an rollen som exempelvis krigare, tjuv, bard, druid, eller varför inte en “trollpacka” eller “likätare”? Din uppgift i spelet är att ta sig till mitten av spelplanen, där du vill komma åt härskarkronan. Först måste du dock få tag på en talisman…

Talisman är enligt mig en bra inkörsport till andra “Dungeon Crawler”-spel, och det är definitivt ett bra och lite enklare ställe att börja på än många andra spel. En nackdel jag kan komma på med Talisman är att det kan ta en stund att köra igenom en spelomgång. Utöver detta är dock Talisman ett väldigt roligt spel som garanterat kommer ta upp en hel del av din fritid! Det finns totalt ett antal expansioner till spelet Talisman:

  • The Dragon Expansion
  • The City Expansion
  • The Harbringer Expansion
  • The Reaper Expansion
  • The Woodland Expansion

Skulle jag välja en av dessa för dig att skaffa, så skulle jag nog välja The Dragon Expansion. Drakexpansionen till Talisman lägger till bland annat en ny region man kan överta i spelet, samt möjligheten att gå in i draktornet och möta drakarnas kung i egen hög person…

Talisman passar för mellan 2-6 spelare och tar 1-2 timmar att spela igenom. Räkna med lite mer tid första gången du kör igenom spelet. Den fjärde utgåvan är den senaste utgåvan av spelet.

Game of thrones brädspel

Game of Thrones i brädspelsformat.

Vem har kunnat undgå Game of thrones egentligen? Jag har en hel artikel som avhandlar böckerna med mera om Game of Thrones, så jag kommer inte gå in i jättemycket detalj om själva serien här. Man kan väl kort säga att Game of thrones verkligen har blivit en dundersuccé, vilket förstås leder till att du och jag kan både njuta av böcker, tv-serien så väl som en hel del spel.

Game of Thrones – The Board Game påminner lite om spelet Diplomacy, fast i en fantasymiljö istället. För dig som inte känner till Diplomacy så går det ut på att deltagarna i spelet spelar som var sin stormakt, och det gäller helt enkelt att erövra så mycket land som möjligt. Och allianser (och på sikt förräderi?) är lika viktigt i Game of Thrones som i Diplomacy. Men ja… Vem vill inte ha kontroll över hela Westeros?!

Som med andra spel av den här sorten så är det en hel del att tänka på första gången du spelar, så det är bra om du räknar med lite längre speltid i början. Det här är den typen av spel som är värt att viga en hel dags spelande åt. Jag skulle dock säga att tidsinvesteringen är väl värt det. Räkna med både roliga och intensiva spelomgångar när ni väl är igång ordentligt.

Game of Thrones – The Board Game (2nd edition) funkar för 3-6 spelare.

The Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth

Brädspelet Lord of the Rings – Journeys in Middle Earth.

Ännu ett Fantasy Flight Games-spel, som för övrigt är mitt favoritföretag när det gäller att ge ut bra brädspel med fantasytema. Journeys in Middle Earth är ett grymt spel för dig som är sugen på att spela ett brädspel där själva kampanjen är i fokus. The Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth funkar bra att spela helt själv, men även i sällskap för upp till och med 5 personer. 

Jag skulle beskriva The Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth som en blandning mellan Descent och Mansion of Madness. En cool grej med Journeys in Middle Earth är att man har hjälp av en app till smartphone eller platta, som beskriver hur världen ska byggas upp, håller reda på en del statistik med mera. Personligen tyckte jag att appen är enkel nog att hänga med i och att den inte tar över för mycket av själva spelandet i sig. Det kan dock ändå vara bra att känna till för dig att just appen är integrerad med resten av spelupplevelsen, så om du vill ha en mer renodlad brädspelsupplevelse skulle jag nog rekommendera ett annat spel. Om detta inte stör dig så tycker jag absolut att du ska ge The Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth en chans. Det är ett roligt spel, och som sagt funkar det även bra att spela i själv i om du så vill. Kul med brädspel som utmanar det konventionella, tycker jag.

Smallworld

Smallworld – ett speciellt litet brädspel.

I Smallworld tar du dig an att spela som olika typer av fantasyraser. Utöver de olika rasernas unika utseende så har man både specialkrafter och en helt egen karta som är beroende på vilken ras du har valt att spela som. Målet med Smallworld är att kontrollera så mycket av spelområdet som möjligt, och även samla ihop så mycket poäng som det bara går.

Smallworld är ett litet speciellt spel. När jag först öppnade lådan så slogs jag av hur välorganiserat allting är. Humorn är det inget fel på heller – för att bestämma vem som börjar spelet så börjar roligt nog den personen som har spetsigast öron (!).

Det här är ett brädspel som är rätt lätt att ta till sig och komma igång med. Det tar ett par omgångar av spelande (dvs rundor “runt spelbordet”), men efter det så är du igång utan problem. En spelomgång kan ta mellan 1-2 timmar så det är inget jättelångt spel. Smallworld är anpassat för att spela om du är mellan 2-5 spelare, 

Keyforge: Call of the Archons

Keyforge – ett nytt spel från skaparen av Magic the Gathering.

Keyforge är spelet för dig som älskar Magic the Gathering, men som ändå är sugen på något nytt. Spelet Keyforge är utvecklat av just skaparen till Magic the Gathering, nämligen Richard Garfield.

Keyforge bygger i princip på att den kortlek du har är “one of a kind” (unik helt enkelt) och du måste använda den som den är uppbyggd / gjord – det vill säga, du får inte byta ut kort under spelets gång. Detta är enligt mig det coolaste med spelet! Även om din kortlek kan ha kort som återkommer i andras kortlekar, så är uppsättningen kort som du har verkligen något som bara du har. Till och med namnet på kortleken är unikt. I just din kortlek hittar du totalt 36 kort, som är uppdelade i 12 kort över respektive faktion (totalt 3 stycken). Ska man vara riktigt kritisk skulle man kunna kalla det här för en slags gimmick-spel (just med tanke på att alla decks ska vara unika) – tillför detta verkligen något? Jag tycker absolut det – det Keyforge är ett av de mest unika kortspelen för dig som gillar fantasy just nu.

Garfield tycks ha ett sätt att producera bra spel om och om igen, och är enligt mig verkligen en mästare på speldesign. Om du gillar Magic the Gathering men vill prova något annat av samma skapare så är Keyforge verkligen rekommenderat.

Arkham Horror

Arkham Horror – ett brädspel för dig som gillar HP Lovecraft.

Arkham Horror är ett spel som har fördrivit många kvällar tillsammans med kompisar. Som du som läst artiklar på Allt om Fantasy tidigare vet så är jag förtjust i HP Lovecraft och hans böcker. Detta gör det extra trevligt att spela ett spel som utspelar sig i samma universum som HP lovecrafts böcker, med tillhörande monster och (potentiell) galenskap.

Arkham Horror är ett samarbetsspel som kan spelas med mellan 2-6 spelare. Spelet i sig utspelar sig på 1920-talet, och det är ert mål att undvika att en obeskrivlig ondska (med tillhörande hemskheter, tänk Cthulhu och liknande) sprider sig över världen. För att göra det behöver ni samla ledtrådar, slåss mot monster (kanske inte lika hemska som Cthulhu men absolut inte att leka med), och förstås undvika att bli galna.

Arkham Horror är som sagt ett grymt stämningsfullt spel som gör sig väldigt bra att spela tillsammans med ett gäng kompisar. Många kvällar har som sagt spenderats med detta spel, och jag kan bara rekommendera det.

Drakborgen / Dungeonquest

Dungeonquest - Fantasy Flight Games tolkning av det underbara brädspelet Drakborgen.

Dungeonquest – Fantasy Flight Games tolkning av det underbara brädspelet Drakborgen.

Hur kan jag inte nämna Drakborgen på en lista med mina favoritbrädspel? Det är det absolut viktigtaste brädspelet för mig, när jag växte upp. Ett spel vars regler sitter inpräntade i huvudet på mig, ända sen jag bara var en 8-9 år, fram tills nu.

Drakborgen kan i princip beskrivas som lite av en roguelike (du lägger ut kort för att bygga fram vägen till skattkammaren), där ditt mål är att komma över skatterna som draken vaktar. Spelet är dock ute efter att döda dig på alla sätt som finns (plus ett par till) – orcher, svartalver, skelett, troll, fällor, drycker, dörrar, galler, bråte, spindlar, likätare, gaddkrälare, amuletter med mera…  Och oddsen är verkligen till spelets fördel, vilket faktiskt är det jag tycker är bland det roligaste med drakborgen. Till och med natten i spelet är ute efter att ta kål på dig – om du stannar i drakborgen efter att solen har gått ner så dör du ögonblickligen av alla fasor som gömmer sig i mörkret.

Omgångarna i Drakborgen kan vara allt från väldigt korta (om du har en grym otur), till att hålla på uppemot 1-2 timmar om du spelar tillsammans med 3 polare. Spelet funkar totalt för upp till 4 spelare.

Tyvärr är numera Drakborgen svårt att få tag på. Detta gäller även den nyskapade version som gavs ut av Fantasy Flight Games för några år sedan,med namnet Dungeonquest. Det finns en del saker som skiljer sig i Dungeonquest från Drakborgen, bland annat att spelare återuppstår som monster när man dör, stridssystemet har bytts ut till ett mer spännande och taktiskt system än Drakborgens ursprungliga “sten-sax-påse”-system. Enda stället jag har hittat som fortfarande säljer Dungeonquest är Amazon, men detta är verkligen ett spel som jag starkt kan rekommendera.

Descent: Journeys in the Dark

Descent – Journeys in the Dark (2nd edition).

Ännu en dungeon crawler på listan som jag tycker att du ska pröva. En negativ sak med Descent är att det kan vara svårt att få tag i expansioner till originalspelet då dessa ofta är slut i lager. Dock är det ett tacksamt problem när själva originalspelet är så pass bra.

Descent går ut på att upp till 4 spelare agerar hjältar, samt att en spelare agerar ond härskare. Tillsammans ska hjältarna försöka krossa den onda härskaren. Kampanjen är lång och det finns gott om saker att göra i spelet. Descent är ett spel med klassiskt fantasytema som förstås inte är komplett utan både bra karaktärer och snygga spelkort.

För dig som har spelat den tidigare utgåvan av Descent så innehåller den andra utgåvan en del uppdateringar. Exempel på uppdateringar är: Nya hjältar och monster, regler som är lättare att ta till sig, samt klassbaserat hjältesystem och kampanjer. En hel del häftiga saker med andra ord! Det finns också en relativt ny app för den som spelar “overlord” (det vill säga den onda härskaren) så att den personen kan ha informationen tillgänglig på en iPad eller liknande. Rätt smidigt med andra ord.

One Deck Dungeon

One Deck Dungeon – en underhållande dungeon crawler.

One Deck Dungeon är ett spel för dig som gillar svåra och oförlåtande brädspel (tänk Drakborgen). Spelet utspelar sig i en Dungeon, och du måste i sedvanlig ordning överleva både fällor och monster. Det mesta är förstås ute efter att döda dig, och det gäller att komma på en bra strategi (samt ha en dos tur) för att du ska klara dig helskinnad. Det som är unikt med just One Deck Dungeon är att man i takt med att man drar kort också får reda på hur man ska klara de olika “farorna” (det vill säga monster, fällor, och så vidare) i spelet. Ofta får du belöningar i form av skatter, utrustning eller liknande när du klarar att spöa dessa faror. Som sagt så är det inte direkt helt självklart om du klarar dig utan skador genom spelet, och spelet blir gradvis svårare och svårare ju längre du kommer. Med lite tur kommer du ända fram till slutbossen och lyckas ta kål på honom!

One Deck Dungeon funkar för 1-2 spelare, men man kan också köpa till ytterligare decks för att spela som fler spelare om man vill.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.