Sagan om ringen böcker – av J R R Tolkien

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bookbeat.

Om du läser fantasy så har du knappast undgått att höra talas om böckerna om Sagan om ringen, av J.R.R Tolkien. Trilogin, som egentligen kallas för “Ringarnas herre” fortsätter att vara aktuell, och är en av de mest kända böckerna i hela fantasy-genren – med all rätt. I den här artikeln kommer jag ge mitt omdöme (spoiler: det är fantastiska böcker!), samt tipsa om lite olika sätt som du kan konsumera sagan om ringen-böckerna på.

I denna artikel hittar du bland annat följande böcker:

 1. Hobbiten / Bilbo
 2. Ringens brödraskap (Ringarnas herre, #1)
 3. De två tornen (Ringarnas herre, #2)
 4. Konungens återkomst (Ringarnas herre, #3)

Med flera! Läs vidare för att se alla…

Du hittar alla J R R Tolkiens böcker på Bookbeat.

Recension – Mitt omdöme om J.R.R Tolkiens böcker om Sagan om Ringen

Det är svårt att inte bli lyrisk när man tänker på Sagan om Ringen och det fantastiska arbete som ligger bakom det, av mästaren J.R.R Tolkien. Att bygga upp en sådan enastående värld som han gjorde, inklusive allt från miljöer, namn, historien/uppbyggnaden av världen, och till och med helt egna språk, med grammatik och allt… Vilket livsverk.

Min egen samling av Sagan om Ringen-böcker, som numera är rätt svår att få tag på. Just denna utgåvan är utgiven av Norstedts för en 15-20 år sedan.

Min egen samling av Sagan om Ringen-böcker, som numera är rätt svår att få tag på. Just denna utgåvan är utgiven av Norstedts för en 15-20 år sedan.

Själv läste jag Sagan om Ringen första gången när jag var cirka 9-10 år gammal. Det var antagligen ett par år för tidigt egentligen, för jag minns att jag i början kämpade mycket med att hänga med i alla namn som nämns i böckerna. Jag tyckte ändå att det var oerhört spännande läsning, och tidigare hade jag även fastnat för och kommit i kontakt med fantasy utan att veta om det (bland annat via brädspelet Drakborgen). Genom Sagan om Ringen blev min kärlek för fantasy verkligen på allvar och jag fullkomligt slukade böckerna. Jag minns hur otroligt spännande jag tyckte det var i bland annat passagerna mellan den andra och den tredje boken. Jag kommer också ihåg alla miljöbeskrivningar som man bara kunde drömma sig bort i. Underbara böcker och det är tyvärr allt för sällan jag blir så lyrisk av att läsa nu för tiden. Jag tror det senaste jag läste som påverkade mig på den nivån var Vindens Namn av Patrick Rothfuss

I Sagan om Ringen får du följa hobbitar som Frodo och Samwise som blir oanat kraftfulla motståndare i kampen mot det onda. Du får följa dem i deras vandring och hopp om att kunna förstöra den ring som den ondskefulla Sauron är ute efter. Ska man generalisera lite så är Sagan om Ringen enligt mig verkligen en kamp mellan det goda och det onda, men det är inte där styrkan i böckerna ligger. För mig är det bästa med böckerna atmosfären. Det märks vilket otroligt jobb Tolkien har lagt ner på att beskriva och få de minsta detaljerna i världen att ändå hänga ihop. Allt känns oerhört levande, och det känns verkligen som om vi får följa med i en värld som har varit där länge, och att det är först nu vi får möjlighet att upptäcka den…

Om jag ska vara riktigt kritisk till Tolkien så kan jag tycka att persongalleriet / mängden personer är överväldigande, och det är den främsta anledningen jag har hört till att folk ger upp på böckerna. Jag tyckte det var knepigt i början innan jag kom in i det, men jag insåg ganska snabbt att man får helt enkelt släppa att hålla reda på alla nämn – om det är viktiga personer så dyker de upp igen i böckerna, annars inte.

Jag tror också att du har en fördel och enklare att ta till dig J R R Tolkiens böcker om du gillar atmosfäriska böcker med mycket miljöbeskrivningar och en del passager som används för att bygga upp stämning mer än något annat. Själv är jag svag för den här typen av berättelser, men det kan vara bra att känna till. Det finns också en hel del verser och sånger i berättelsen som “framförs” som jag vet att en del stör sig på, men det bekommer mig ärligt talat inte så mycket. För mig är det ännu en stämningshöjare som gör att världen känns mer levande.

Jag är ganska säker på (utan att överdriva), att utan J R R Tolkien, så tror jag att vi inte hade haft alls lika mycket fantasyböcker som vi  har idag. Eller så hade genren sett helt annorlunda ut – vem vet… Oavsett så finns det ingen författare som har haft så stort inflytande på genren som just Tolkien.

Läsordning på svenska

Sagan om ringen som trilogi

När böcker har funnits ute ett tag (som exempelvis Sagan om Ringen, som har varit med ett bra tag!) så kan det vara svårt att hitta vilken ordning man ska läsa böckerna i. Trilogin om sagan om ringen heter egentligen “Ringarnas herre”, och består av 3 böcker som du ska läsa i följande ordning:

 1. Ringens brödraskap
 2. De två tornen
 3. Konungens återkomst

I ringarnas herre får du bekanta dig med flertalet karaktärer. Allt ifrån hobbitar (Frodo och Samwise exempelvis), till Tolkiens berömda trollkarl Gandalf (som är en underbar karaktär).

Vilken ordning ska resterande böcker av J R R Tolkien läsas i?

 

Det finns en hel samling med böcker till, och om du vill gå lite djupare tycker jag att du på sikt ska läsa allihopa. Till att börja med så tycker jag dock att du ska läsa The Hobbit – det är en lättläst bok att ta till sig, och den är hundra gånger bättre än filmerna. För mig är The Hobbit en slags “light” version av Sagan om Ringen och en utmärkt introduktion till världen. The Hobbit lämpar sig även bra för högläsning till de yngre exempelvis. Om du läser ytterligare böcker (inklusive trilogin) av J R R Tolkien så rekommenderar jag att du läser de i följande ordning:

 1. Bilbo – en hobbits äventyr
 2. Ringens brödraskap (Ringarnas herre, #1)
 3. De två tornen (Ringarnas herre, #2)
 4. Konungens återkomst (Ringarnas herre, #3)
 5. Tom Bombadills äventyr
 6. Silmarillion
 7. The Children of Hurin
 8. Övriga böcker som J R R Tolkien och/eller Christopher Tolkien (Tolkiens son) har varit inblandade i.

Så varför rekommenderar jag att du läser Silmarillion efter Hobbit och trilogin om Ringarnas Herre? Jo, eftersom även om Silmarillion rent tidsmässigt äger rum före the Hobbit och trilogin om Ringarnas herre så är Silmarillion en tung bok att ta sig igenom (om än väldigt bra läsning) – det är mycket namn, händelser och bitvis rena fakta- och historieboken. Jag tror istället på att först läsa och ta till sig den mer “lättlästa” sidan av J R R Tolkiens böcker. Om du därefter känner att du vill läsa mer och inte kan få nog av Tolkiens värld (vilket är mycket troligt!) så rekommenderar jag att du tar dig an de andra böckerna av Tolkien. Men Ringarnas Herre och Hobbit är ett bra ställe att börja på.

Sagan om Ringen – Läsordning på engelska

På engelska så blir läsordningen så här, med motsvarande böcker (inklusive hela The Lord of the Rings-trilogin):

 1. The Hobbit
 2. The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings, #1)
 3. The Two Towers (The Lord of the Rings, #2)
 4. The Return of the King (The Lord of the Rings, #3)
 5. The Adventures of Tom Bombadill
 6. Silmarillion
 7. The Children of Hurin
 8. Övriga böcker som Tolkien har varit med och skrivit (antingen J R R Tolkien, eller Christopher Tolkien).

Om du har chansen tycker jag du ska testa att läsa sagan om ringen-böckerna på engelska. Tyvärr är vissa av de svenska översättningarna av Sagan om ringen sådär (typ “my preciousss” översätt till “min dyrrrrgrip”) och översättningarna tappar ofta en del av charmen med originalspråket (engelska).

Sagan om ringen som film

Filmerna om Sagan om Ringen är enligt mig bland de bästa filmatiseringar som finns. När jag säger det syftar jag på filmatiseringen av Ringarnas Herre-trilogin från tidigt 2000-tal. Jag och frun brukar kolla om dem minst någon gång varje år – det är givet och de har åldrats väldigt bra, mycket tack vare den enorma mängden rekvisita som användes, och att man har använt CGI-animation väldigt lite i filmerna.

Det är helt enormt att en tidigare skräckfilm/splatterfilms-regissör lyckades göra ett så bra jobb, med ett gäng med halvkända skådespelare och ett otroligt produktionsjobb. Bara att “odla fram” en autentisk miljö av Fylke med hjälp av trädgårdsarkitekter med mera är väldigt imponerande. Ska jag vara lite kritisk till filmen så utelämnar man vissa scener från böckerna, exempelvis Gamla Skogen och Tom Bombadill. Men, trots detta så anser jag att Sagan om Ringen-filmatiseringen är likvärdig med böckerna, vilket inte händer många gånger enligt mig. Hatten av för arbetet med filmtrilogin.

The Hobbit var jag inte alls lika imponerad över när jag först hörde talas om att det skulle bli flertalet filmer, som tillsammans klockar in på cirka 9 timmar. Det sjuka är ju att ljudboken till The Hobbit ligger på ungefär 6 (!) timmar. Så hur kan man göra spelfilmer som är 3 timmar längre? Pengar är tyvärr svaret. The Hobbit innehållet alldeles för mycket CGI-animationer och utfyllnad för att vara bra. Kanske hade jag för höga förväntningar (svårt att inte ha det när det gäller filmatiseringar med fantasy-tema). Det är en OK film men inte mycket mer. Läs boken istället.

Sagan om ringen som ljudbok

Sagan om Ringen finns förstås som ljudbok med, bland annat på Nextory. Där hittar du hela trilogin med Lord of the Rings på engelska. Om du har haft svårt att läsa igenom böckerna så tror jag detta kan vara ett bra alternativ, då språket kan bli mer levande av att höra någon annan läsa böckerna, istället för att göra det själv.

Böckerna ligger på mellan 15 till 20 timmar per bok i uppspelningstid. Nextory har även fler böcker av J.R.R Tolkien, som exempelvis The Hobbit och Silmarillion. Du kan testa Nextory gratis i 14 dagar om du är osäker på om du tycker tjänsten är något att ha innan du bestämmer dig.

Ytterligare böcker av J R R Tolkien

Sagor från Midgård

J R R Tolkiens bok Sagor från Midgård.

J R R Tolkiens bok Sagor från Midgård.

Det här är en bok för dig som verkligen är ett riktigt hardcore tolkien-fan. Det här är också en bok för dig som gillar Silmarillion. Vi snackar halvfärdiga berättelser (i mångt och mycket) från tolkien-universumet, som har getts ut i en slags samlingsutgåva.

Det är en bra bok om du vill lära dig ännu mer om Tolkiens värld – man kan verkligen se det som en slags bok att fördjupa sig ytterligare i. Det är en bok som ger dig mer detaljer och svar på obesvarade frågor från Sagan om ringen.

Från första åldern så får du bland annat reda på:

 • Hur Tuor kom till Gondolin
 • Turin Tarambar (den längre versionen) – denna gavs nyligen ut som “Hurin’s barn”.

Utöver det innehåller Sagor från midgård också berättelser från den så kallade “andra åldern”, samt från “tredje åldern”. Framför allt blir det mycket underbart nördiga detaljer om ön Númenor. Du får mer information om både kungar och dess släkter, samt en gedigen karta över själva ön.

Det här är en bok som man nästan kan se som en referensbok, eller en bok som man kommer tillbaka till flera gånger över tid. Personligen tycker jag att den gör sig bäst om man läser någon av en berättelserna, och därefter lägger ifrån sig den idag. Annars blir det lätt rörigt. Jag tror också att du blir lättare uttråkad om du läser hela boken från pärm till pärm.

Precis som Silmarillion så lider Sagor från Midgård lite åt att boken (i sin natur) är ganska spretig. Inte så konstigt när det är en samling med många mindre berättelser förvisso, men det kan ändå vara bra att känna till.

Tyvärr är detta en bok som är svår att få tag på numera. Den är slutsåld på Bokus sedan länge exempelvis. Mitt tips till dig är att hålla koll på Bokbörsen efter ett begagnat exemplar.

Beren and Luthien

Beren and Luthien, en sammanställning av olika manuskript från J R R Tolkien.

Beren and Luthien, en sammanställning av olika manuskript från J R R Tolkien.

Beren and Luthien är egentligen en slags nyutgåva av tidigare berättelser om Beren & Luthien. Berättelserna har tidigare inte funnits under en och samma bok, men de har däremot getts ut över tid i tidigare utgåvor och versioner av tolkiens böcker.

Beren and Luthien är inte en sammanhängande berättelse från början till slut. Istället är det en samling med både kompletta och inkompletta manus som Tolkien skrev på när han levde, men tyvärr aldrig lyckades slutföra helt. På ett sätt är Beren and Luthien tolkiens stora tragedi / misslyckande, eftersom han försökte göra klart berättelserna flertalet gånger, men lyckades aldrig.

Det är tack vare J.R.R Tolkiens son Christopher Tolkien som nu har sammanställt alla dessa manus om Beren and Luthien under ett och samma tak. Christopher Tolkien ger genom detta en bild över hur berättelsen om Beren & Luthien utvecklades och arbetades fram över tid av J.R.R Tolkien.

Det är intressant att läsa de olika manusen om Beren and Luthien från Tolkien, framför allt eftersom detta var en berättelse som låg väldigt nära Tolkiens hjärta. En av de sakerna som är tydligast är väl att Beren själv från början var en alv (i de tidigaste manusen), för att därefter bli människa istället (i Tolkiens senare manus). I denna boken får man på ett sätt följa de utmaningar som Christopher Tolkien hade när han pusslade ihop manusen till denna boken.

Den enda som förstås kan veta hur resultatet verkligen skulle bli av Beren and Luthien var ju egentligen J.R.R Tolkien själv. Men jag kan ändå tycka att Beren and Luthien är given läsning för dig som är en inbiten Tolkien-fantast. Du kommer få en inblick i hur Tolkien jobbade med sitt legendariska verk över flera års tid.

Beren and Luthien finns än så länge endast utgiven på engelska.

Du hittar Beren and Luthien på Bokus.

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Wow en sån bra beskrivning. När jag läste din text fick jag en sån längtan att äntligen i min 40års ålder börja läsa tolkuen böckerna. Varit frälst i fantasy sen barnsben. Men har aldrig läst eller sett Tolkien böcker vs jacksons filmer.

  • Hej Natalie! Vad roligt att höra! Böckerna är verkligen rekommenderad läsning (och filmerna är förstås otroligt bra med). Kan även rekommendera Patrick Rothfuss böcker som sagt, I vindens namn är även det en underbar fantasybok.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.