Storytel – Stort test & recension

Nu har det äntligen blivit dags att recensera lite olika ljudboksappar här på Allt om Fantasy. Först ut blir alltså Storytel, där jag tänkte att vi skulle gå igenom både utbud, användarvänlighet, appen, abonnemangstyper samt lite vanliga frågor och svar om Storytel.

Har du bråttom? Pröva Storytel kostnadsfritt i 14 dagar här. Om du inte är nöjd efter denna perioden kan du enkelt säga upp Storytel.

Generellt sett rekommenderar jag Storytel. De som utvecklar Storytel är lyhörda och vill verkligen att kundupplevelsen ska bli som möjligt, enligt mig. Det största minuset är avsaknaden av ett bra familjeabonnemang. Storytel är ett bra alternativ om du gillar att lyssna på ett stort utbud av svenska och engelska ljudböcker.

Contents

Storytel abonnemang – vad kostar Storytel?

Storytel är bra på det sättet att du inte binder dig på något sätt när du använder Storytel. Du kan helt enkelt pröva Storytel helt kostnadsfritt i 14 dagar. Om du väljer att pröva Storytel så är det just detas “Unlimited”-abonnemang som du får tillgång till. Vad Storytel kostar därefter beror på vilket abonnemang som du väljer. Nedan beskriver jag skillnaden mellan de olika abonnemangen och vad du får för respektive abonnemang.

Unlimited Family Family Plus
169 kr / månad 209 kr / månad 259 kr / månad
1 konto 2 konton 3 konton
Obegränsad lyssning Obegränsad lyssning Obegränsad lyssning
Offline-läge Offline-läge Offline-läge
Prova fritt i 14 dagar Prova fritt i 14 dagar Prova fritt i 14 dagar

Som det framgår så finns det numera två stycken abonnemang som är mer anpassade för familjer, vilket är en bra nyhet. I praktiken så är det att man har flera Unlimited-konton fast till ett billigare pris. Obegränsad lyssning och offline-läge ingår som sagt i alla 3 abonnemangstyperna, så den största skillnaden är helt enkelt hur många ni är som kommer behöva dela på kontot. Ett förslag är att börja med ett Unlimited-konto och skala upp efter behov.

Värt att känna till är även att pengarna dras i förväg, var 30e dag.

Själv tyckte jag det var enkelt att registrera mig via Storytel för att pröva på tjänsten – inga konstigheter alls. Som förväntat anger man sitt kreditkort och därefter är man igång. I och med att tjänsten sedan automatiskt går över till ett Unlimited-konto efter prövoperioden så behöver man inte göra så mycket mer – förutom att lyssna på en himla massa böcker, förstås!

Utbudet – de bästa böckerna på Storytel

Storytel har ett bra utbud när det gäller böcker. Speciellt utbudet när det gäller engelska böcker är utmärkt när det gäller Storytel. Det märks att Storytel har satsat hårt på att köpa upp flertalet företag inom bland annat ljudböcker, facklitteratur och e-böcker, då det finns gott om böcker att välja mellan. I skrivande stund har Storytel nämligen mer än 50 000 titlar att välja mellan, totalt över 20 olika stycken kategorier (bland annat en Fantasy & Sci-fi kategori!). Som sagt så finns det allt mellan facklitteratur till skönlitterära verk, både i e-bokform och som ljudböcker att välja på.

Första boken i serien Belgariad, som finns på Storytel.

Första boken i serien Belgariad, som finns på Storytel.

För mig som läser mycket fantasy så är det skönt att se en egen kategori för enbart Fantasy & Science Fiction. Dels så blir det mycket lättare att hitta den typen av böcker jag läser och lyssnar på mest, och dels så känns det då som för mig att ljudbokstjänsten (i detta fall Storytel) satsar mer på den typen av böcker. Som jag nämner lite längre ner så är dock sorteringsfunktionerna ingen höjdare utan du har en klar fördel om du redan vet vad du letar efter. Dock tycker jag utbudet är rätt bra, och jag har hittat ljudböcker inom många av de stora författarna inom fantasygenren. För att ge några exempel så finns följande böcker:

  • Sagan om Drakens återkomst (på svenska dessutom!)
  • Trollkarlen från övärlden (grymt bra fantasy och enligt mig rätt underskattad i Sverige)
  • Belgariad, av David Eddings.
  • Terry Pratchetts Discworld
  • Philip Pullmans Den Mörka Materian
  • Avalons Dimmor
  • Sagan om is och eld av George R R Martin
  • Gentleman Bastards serien, om Locke Lamora förstås…

Pröva Storytels fantasyutbud kostnadsfritt i 14 dagar.

Utöver många verk från alla möjliga utgivare så har Storytel en egen utgivningsplattform (tänk i stil med Netflix egenproducerade filmer, fast för ljudböcker), som kallas för Storytel Originals. Dessa verk är specialproducerade för just ljudboksformatet, något som är rätt unikt för ljudbokstjänster av vad jag har sett.

Om jag ska vara lite kritisk till Storytel så är det väl i så fall främst problemet mellan Bonnier och Storytel som jag kommer att tänka på. Det är trist att man inte lyckats komma överens för modellen mellan Bonnier och Storytel och på vilket sätt man vill driva in intäkter däremellan.

Storytels app

Generellt sett erbjuder Storytel en bra app. Dock hade det varit bra att både kunna läsa boken samtidigt som man lyssnar. Av vad jag har förstått så är detta speciellt uppskattat för de som är dyslektiker då det underlättar för att hänga med i boken. Jag tror också detta hade varit bra om man vill samtidigt träna på att bli bättre på svenska (till exempel om man har flyttat till sverige och vill lära sig språket bättre).

Storytel - Recension

En positiv sak med Storytel är just möjligheten att kunna välja uppspelningshastighet på det man läser – en funktion som är bra om man vill komma igenom en bok lite snabbare (till exempel facklitteratur eller varför inte om du har mycket att läsa generellt!).

Som med mycket andra appar är det en härlig känsla att kunna utföra sina vardagssysslor samtidigt som man lyssnar på en bra bok. De tråkiga sysslorna (eller saker som måste göras allmänt) går så mycket smidigare att få gjort då. Det som är bra är att om du är ute någonstans med dålig täckning (eller om du bara har dåligt med datatrafik kvar för månaden), så kan du välja att ladda ner ljudböcker via wifi eller liknande, för att sedan lyssna på de offline. Väldigt smidigt.

En sak som är lite knepig med just Storytels app är att den fortsätter spela upp om man inte hinner pausa när någon ringer till mig. Det hade varit bra att ha någon slags funktion för att lätt kunna spola tillbaka, eller ännu bättre om appen automatiskt hade pausat uppläsningen när någon ringer till mig.

Appen finns tillgänglig för både iOS (iPhone / iPad), Android och till och med Windows Phone.

Storytel för familj / familjeabonnemang

Ett av famileabonnemangen på Storytel.

Ett av famileabonnemangen på Storytel.

Jag kan tycka att det är ganska märkligt att Storytel ännu inte stödjer större familjeabonnemang, då många andra tjänster gör det. Detta är enligt mig ett stort minus för Storytel. Det hade varit väldigt smidigt om flera i familjen kunde lyssna samtidigt på olika ljudböcker, exempelvis att både föräldrar och barn skulle kunna lyssna på samma bok i Barn-kategorin. Tyvärr går inte detta längre. Storytel själva hänvisar till att det är för att deras app inte är utvecklad på ett sätt som gör det möjligt att göra det. här utan att kompromissa med kvalitén. Oavsett så hoppas jag verkligen att Storytel satsar med på möjligheten med att erbjuda familjeabonnemang framöver.

Uppdatering: Det finns nu ett slags familjeabonnemang, bland annat Storytel Family och Family+ . Skillnaden med dessa abonnemang är framför allt att de stödjer mer enheter uppkopplade samtidigt. Man kan i princip säga att flera Storytel Unlimited abonnemang kopplas ihop. Dock stöds endast upp till 3 användare totalt. Priset ligger på cirka 50 kronor dyrare per användare som läggs till, så ungefär som andra ljudbokstjänster. Däremot kan det vara en idé att kolla efter andra abonnemang än Storytel om ni är mer än 3 personer som tänkte använda samma konto för ljudböcker. Oavsett så tycker jag det är trist att Storytel inte stödjer att flera personer lyssnar på samma bok samtidigt, på flera enheter. Det hade varit supermysigt att kunna göra detta tillsammans i familjen, som exempelvis ett alternativ istället för att titta på tv eller liknande. Förhoppningsvis är detta något som Storytel på sikt väljer att förbättra ytterligare.

Storytel för barn

För dig som har familj och barn finns också ett Storytel Kids-läge, som är just barnanpassat, där dina barn kan välja mellan böcker som funkar för åldrarna 4-12 år. Bra med andra ord om du vill lättare kunna kontrollera vad dina barn bör / inte bör läsa. I utbudet ingår många klassiker i stil med Bamse, Alfons Åberg och Pippi Långstrump.

Vilka vanliga problem finns det med Storytel?

Som jag nämnt tidigare i omdömet så känns det som att de vanligaste sakerna folk upplever som frustrerande är:

  • Det saknas ett större familjeabonnemang. Tidigare fanns det inget familjeabonnemang alls, men nu finns det i alla fall 2 familjeabonnemang att välja mellan på Storytel: ett som heter Family (för 2 användare samtidigt), och ett som heter Family+ (för 3 användare samtidigt).
  • Appen har sina problem till och från. Exempelvis har jag tidigare haft problem med att uppspelningen av ljudboken fortsatt när någon har ringt till mig. Det som jag tycker är bra är dock att Storytel jobbar aktivt med att förbättra användarupplevelsen och de tar till sig av feedback från sina användare. Så på sikt har appen blivit bättre, vilket känns skönt att veta.
  • Möjligheterna för att sortera är bitvis bedrövlig på Storytel, speciellt på hemsidan. Ibland upplever jag det enklare att bara söka direkt på Google efter en ljudbok jag letar än vad det är att gå till hemsidan och kolla. Det blir lätt inom en kategori att alla böcker hamnar huller om buller. Dock blir det smidigare när jag väl hittar det jag letar efter.
  • Ibland tas titlar från utbudet bort utan förvarning, vilket kan vara frustrerande.

På det stora hela är utbudet väldigt bra på Storytel, speciellt om du gillar böcker på engelska. Jag skulle gå så långt som att säga att om du lyssnar mycket på engelska ljudböcker, så är Storytel det självklara valet för mig – det är betydligt bättre utbud av engelska böcker på Storytel än många av de andra populära ljudbokstjänsterna. Detta är en klar fördel enligt mig som gillar fantasy mycket, eftersom det finns så många böcker inom fantasygenren som saknar en översättning (eller där det är oklart om det kommer dyka upp en svensk översättning överhuvudtaget).

Var hittar jag mina sidor för Storytel?

För att komma åt dina sidor för Storytel så behöver du gå in på just Storytels egna hemsida. Därefter får du logga in uppe i högra hörnet med de inloggningsuppgifter som du fått tidigare (i samband med att du började använda & beställde Storytel). Väl innne på mina sidor kan du hitta information om just ditt abonnemang, betalningssätt, kontouppgifter, med mera. Mer information för vägledning hittar du på Storytels egna support-sida.

Storytel tidningar (Ztory)

Ztory - ett bra tillägg för Storytel om du gillar tidningar.

Ztory – ett bra tillägg för Storytel om du gillar tidningar.

Visste du att du kan få tillgång till tidningar och tidningsprenumerationer via Storytel? Jo, det är faktiskt sant. Storytel har nämligen ett samarbete med partnern Ztory, som erbjuder just tidningar som du då kan komma åt och läsa via Storytel. Totalt erbjuder Ztory mer än 700 olika tidningar, allt ifrån Bamse till Vetenskapens Värld. Brett utbud med andra ord! Så om du vill kombinera både tidningsläsande med att läsa bra fantasyböcker så går det alldeles utmärkt. Väljer du att lägga till denna tjänsten för Storytel så kommer du sedan enkelt åt tidningarna via antingen Storytel-appen i din telefon, eller via läsplatta. Du kan också gå direkt in på Ztorys egna hemsida för att läsa tidningarna därifrån.

Om du vill lägga till Ztory via Storytel så gör du det genom att logga in på Mina Sidor (som du kommer åt via Storytels hemsida → Logga In) > Mitt konto > Ändra abonnemangsplan.

Det är billigare för dig att ansluta Ztory om du redan har ett Storytel-konto – har du ett Storytel-konto så kostar Ztory 50 kronor i månaden. Om du väljer att bara ha Ztory (utan en prenumeration på Storytel) så blir kostnaden istället 99 kronor i månaden. Så bra för dig som gärna läser både tidningar och lyssnar på ljudböcker, med andra ord. Värt att nämna är också att Ztory funkar med alla Storytels abonnemang (det vill säga oavsett om du har Unlimited, Family eller Family+).

Storytel för dig som är student

Det finns erbjudanden för dig som är student och använder Storytel. Då får du en 30 dagars gratis provperiod som du kan använda och som finns tillgänglig via Studentkortets hemsida. I övrigt är det samma sak och priser som gäller, beroende på vilket abonnemang du har.

Kan man ge bort ett presentkort på Storytel abonnemang?

Om du vill ge bort Storytel som en present till någon så går det alldeles utmärkt. Storytel erbjuder möjligheten att köpa ett presentkort på just Storytel Unlimited (en av abonnemangstyperna). Du kan välja hur länge presentkortet ska gälla – antingen 1 månad, 3 månader, 6 månader eller ett helt år. Perfekt att ge bort som prenumeration med andra ord. Tyvärr kan du endast ge bort ett Storytel Unlimited-abonnemang. Med andra ord kan du inte ge bort ett Storytel Family eller Family+ abonnemang, än så länge. Betalar gör du antingen med kreditkort, eller med SAS Euro bonuspoäng.

Lite andra saker värt att veta:

  • Presentkortet är giltigt i 2 år från inköpsdatumet.
  • Du kan köpa ett presentkort till någon som redan har Storytel sen innan. Det går också bra att köpa ett presentkort till någon som inte har Storytel sedan tidigare.
  • Det går som sagt inte att kombinera presentkortet med ett Familjeabonnemang, utan presentkortet funkar endast för Storytel Unlimited-abonnemanget.
  • Du behöver inte avsluta ett presentkortsabonnemang, utan abonnemanget löper på efter att presentkortsperioden har gått ut. Det vill säga då övergår abonnemanget till ett vanligt Unlimited-abonnemang som du betalar som vanligt.

Du hittar presentkorten för Storytel här.

Om du redan har ett presentkort som du har fått av någon så kan du in gå på Storytels hemsida, välja presentkort, och därefter välja “Lös in presentkort”.

Storytel reader / läsplatta

Utöver Storytels app så erbjuder Storytel även en läsplatta som Storytel själva erbjuder. Denna läsplatta funkar på liknande sätt som en Amazon Kindle eller liknande. Dock är ju den väsentliga skillnad att Storytel Reader är kopplat helt till Storytel – utan ett abonnemang på Storytel så fyller plattan ingen funktion överhuvudtaget. Så det är ett avvägande du får göra om du väljer att skaffa Storytel Reader.

Avsluta storytel

Om du känner att Storytel inte var rätt ljudbokstjänst för dig så kan du enkelt avsluta abonnemanget med Storytel. Detta gör du genom att:

  1. Gå in på Storytels hemsida (storytel.se)
  2. Klicka på “Logga in” för att komma åt Mina sidor.
  3. Klicka på Mina Sidor
  4. Klicka på Mitt Konto.
  5. På denna sidan finns sedan en knapp för att säga upp abonnemanget.

Du kan också (om du vill) välja att gå över från en typ av abonnemang till en annan, exempelvis från Family till Unlimited eller liknande.

Värt att tänka på är att ditt abonnemang fortsätter löpande om du inte aktivt säger upp det själv. Det vill säga, Storytel kommer fortsätta dra pengar fram tills dess att du själv väljer att säga upp ditt konto.

Funkar det att använda Storytel utomlands?

Japp, det går alldeles utmärkt. Dock är det som med mycket annat – om du surfar utomlands så får du vara extra försiktig med kostnader för roaming och liknande – det kan snabbt bli dyrt om du väljer att streama ljudböcker när du är iväg utomlands. För att undvika det så rekommenderar jag starkt att du laddar ner böckerna via wifi så att de är tillgängliga offline och slår av roaming för att undvika onödiga utgifter.

Storytel & bonnier

Bonniers logga.

Bonniers logga.

För dig som har följt Storytel tidigare så har du säkert hört att det har varit lite strul mellan Storytel och Bonnier där man inte riktigt kommit överens sinsemellan. Sedan i Mars så döljs alla böcker som har givits ut av Bonnier på just Storytel. Den främsta anledningen till detta är just att Bonnier och Storytel ännu inte lyckats komma överens om intäktsdelningen, som jag har förstått det. Så om du är ute efter att läsa material utgivet av Bonnier så är det bättre att välja en annan tjänst, till exempel Bookbeat eller Nextory.

Bakgrunden och historien bakom Storytel

Storytel har varit med på tapeten ett tag. Bolaget grundades redan 2005 (då under namnet Bokilur) och har sedan dess växt stadigt. Den första versionen av Storytels app är till exempel redan från det året som företaget grundades. Man har över tid köpt upp andra företag för att på så sätt kunna erbjuda mer inom exempelvis ljudböcker. Tillväxten på Storytel är enligt mig imponerande – man fick bland annat priset DI Gasell för att man växte rejält under 2013 och 2014, då Storytel hade tillväxt över 3 år som låg på ungefär 600 %. Idag har Storytel mer än 300 000 användare och är en av de mest populära ljudbokstjänsterna i Sverige.

8.5 Total Score
En av de bättre ljudbokstjänsterna.

Storytel är ett bra val för dig som läser mycket på engelska, och funkar även klockrent för dig som läser mycket fantasy.

Utbud
10
App
8
Priser och abonnemang
8
PROS
  • Bra utbud med böcker på engelska.
  • Lyhörd support som vill ha en bättre produkt.
CONS
  • Appen har sina problem till och från.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.