Bästa ljudboksappen 2021 – Bookbeat vs Nextory vs Storytel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory.

Ja, vilken ljudboksapp är den bäst egentligen? I den här artikeln utser vi den bästa ljudboksappen för dig. Vilken app som är bäst för dig beror förstås på vilka kriterier du värderar högst, men sammanfattningsvis skulle jag säga så här:

 • Nextory är den bästa ljudboksappen överlag. Nextory har tidigare fått högst betyg av de ljudbokstjänster som har recenserats. 9 / 10 i betyg närmare bestämt.
 • Nextory är också den billigaste ljudboksappen (du får mest värde för dina pengar).
 • Bookbeat är den bästa ljudboksappen för dig med familj eller barn. Bookbeat fick 8.5 i betyg när jag recenserade det.
 • Storytel har störst utbud av ljudböcker att välja på. Även Storytel fick 8.5 i betyg i den tidigare recensionen.

Jämförelse för de olika ljudboksapparna: Nextory vs Storytel vs Bookbeat

Bookbeat Nextory (bäst i test) Storytel
Bild Bookbeat Storytel
Betyg
Sammanfattning Bäst för dig med familj och barn. Det mest prisvärda valet. Bästa alternativet enligt mig. Bäst utbud men också dyrast.
Fördelar Bra alternativ för dig med en stor familj. Lättanvänd app Bra utbud av fantasyböcker. Bästa alternativet för dig som är ensam användare. Sett till utbudet finns det överlag absolut mest att välja på.
Nackdelar Utbudet är bra men inte fantastiskt. Android-appen har problem till och från. Saknar en bra sovtimer. Familjeabonnemanget kunde ha varit bättre.
Utbud Tiotusentals böcker över totalt 12 kategorier. Det finns en fantasykategori. Tusentals ljudböcker och e-böcker över 15 kategorier. Utbudet av fantasyböcker är bra, finns både mer mainstream-böcker och en del lite mer ovanliga böcker. Mer än 50 000 titlar över 20 stycken olika kategorier.
Plattformar iOS (4.6 av 5 i betyg, baserat på 7500 recensioner). Android (4.3 / 5 i betyg, baserat på 4300 recensioner). iOS (4.5 av 5 i betyg baserat på 15 000 recensioner). Android (4 / 5 i betyg, baserat på ~4000 recensioner). iOS (4.5 av 5 i betyg baserat på 29 000 recensioner). Android (4.3 / 5 baserat på 113 000 recensioner). Windows Phone.
Möjlighet att välja uppspelningshastighet?
Sovtimer?
Familjekonto? Ja (upp till fem personer) Ja (upp till 4 personer) Ja (upp till 3 personer)
Barnläge / “Kids mode”?
Dark mode?
Lyssna offline?
Streama (utan att lyssna offline)?
Tillgänglighetsfunktioner Möjlighet att ställa in textstorlek, typsnitt och bakgrundsfärg. Inga specifika funktioner som jag kommer på. Inga specifika funktioner som jag kommer på.
Ingen bindningstid?
Antal användare per abonnemang? Max 5 användare Max 4 användare Max 3 användare
Tillgängliga språk för ljudböcker? Svenska, Engelska, Finska, Tyska Svenska, Engelska, Finska Svenska, Engelska, Finska, Danska, Arabiska
Ingår e-böcker?
Pris Från 149 kronor i månaden Från 139 kronor i månaden Från 169 kronor i månaden
Provperiod 14 dagar 14 dagar 14 dagar
Prova Bookbeat gratis i 14 dagar Prova Nextory gratis i 14 dagar Prova Storytel gratis i 14 dagar

Ljudböcker till iPhone / iPad / iOS

Baserat på betyg så skulle jag säga att det är väldigt jämnt mellan alla 3 ljudbokstjänsterna ovan. Även om Bookbeat ligger snäppet högre i betyg (4.6 / 5) än övriga tjänster (4.5 / 5) så har Bookbeat mindre antal recensioner.

Min personliga favorit till iOS är just Nextory, främst baserat på utbudet och priset. Apparna i sig är väldigt lika varandra.

Ljudböcker till Android

På Android tycker jag att både Storytel är snäppet vassare än både Bookbeat och Nextory. Detta speglas delvis i betyget av apparna, där Nextory ligger lite lägre i betyg än de övriga 2 ljudboksapparna.

Kriterier för en bra ljudboksapp

Det kan vara svårt att få en överblick för vilka kriterier som en bra ljudboksapp bör uppfylla. 

Om jag skulle välja 3 kriterier för dig att fokusera på så är det följande:

 1. Utbud av böcker. Det är förstås viktigt att du kan hitta de böcker du letar efter och vill lyssna på.
 2. Pris. Ju billigare och ju bättre utbud, desto bättre!
 3. Användarvänlighet. En lättanvänd app är superviktigt, till och med en nödvändighet för att vara nöjd med tjänsten, enligt mig.

Bästa ljudboksappen.

Här kommer även en detaljerad förklaring av de kriterier som jag har valt att fokusera på ovan.

 • Vilka plattformar appen finns på. Storytel är exempelvis den enda ljudboksappen som finns till Windows Phone, medans alla apparna ovan finns till både iPhone och Android.
 • Betyget på appen i sig. Oerhört viktigt eftersom det enligt mig ligger till grund för hur lättanvänd appen är, samt hur bra funktioner appen har. En app måste vara lätt att använda, rikta sig till rätt målgrupp och vara rolig att använda. Här skulle jag säga att alla apparna gör bra ifrån sig överlag.
 • Uppspelningshastighet har jag tagit med eftersom i alla fall jag känner ibland att det är skönt att öka hastigheten för att hinna lyssna på mer böcker.
 • Sovtimer = viktigt om du ligger och lyssnar på böcker innan du somnar. Då är det skönt att ha en app där ljudboken stannar efter ett tag, så att den inte fortsätter spela hela natten.
 • Familjekonto samt barnläge = För dig som har familj och vill dela på samma app. Om du har barn så är det också en fördel med ett barnläge för att kunna kontrollera vad barnen får och inte får lyssna på.
 • Streama samt lyssna offline: Det kan vara en fördel att kunna lyssna på ljudböcker offline (om du reser utomlands eller har dålig täckning exempelvis). Samtidigt kan det också vara bra att bara kunna börja streama en ljudbok direkt utan att behöva vänta på att nedladdningen ska bli klar.
 • Tillgänglighetsfunktioner: Bra om du har synfel exempelvis, eller glömt läsglasögonen hemma. Tillgängliga appar ger generellt sett en bättre användarupplevelse.
 • Ingen bindningstid: Ganska basic men viktigt att komma ihåg. De vanligare ljudboksapparna har generellt sett ingen bindningstid. Detta är något som jag inte har sett i någon av de appar jag har testat som tur väl är.
 • Tillgängliga språk: Bra att veta vilka språk som stöds, om du exempelvis vill kunna lyssna på böcker på både svenska och engelska.
 • E-böcker kan vara ett trevligt alternativ till ljudböcker ibland, vilket är därför jag tog med det kriteriet.
 • Provperiod: Alla 3 ljudboksapparna har idag en 14 dagars provperiod, vilket gör att du kan pröva apparna gratis under en tid utan att binda upp dig.
 • Priset i sig är förstås viktigt, ihop med utbudet. Här ligger Nextory bäst till.

Hur gjordes jämförelsen av ljudboksappar? Varför valde du just de kriterierna du gjorde?

 • Mycket på grund av de recensioner och tester som har gjorts innan av både Nextory, Storytel och Bookbeat.
 • Genom de testerna har jag märkt vad jag värderar högst. Genom att välja ett antal kriterier / områden att fokusera på upplever jag också att det blir lite lättare för dig att jämföra de olika ljudboksapparna. Det blev exempelvis väldigt uppenbart att användarvänlighet är en stark faktor. Samt hur smidigt det är att kunna lyssna på ljudböckerna vid olika tillfällen (exempelvis offline).
 • Totalt skulle jag uppskatta att jag har lagt ner cirka 40-50 timmar på att gå igenom de olika ljudbokstjänsterna för att du ska slippa göra samma mängd med arbete och förhoppningsvis spara lite tid.

I just detta testet har jag valt att fokusera på de tre ljudboksappar som har fått bäst betyg i de tidigare tester som jag har gjort. Därefter har jag tittat djupare på kriterierna ovan och sedan valt den bästa ljudboksappen beroende på omständighet.

Utöver de tre ljudboksappar som jag har nämnt så finns också:

 • Bokus Play, där du dock endast kan låna en ljudbok i taget vid det minsta abonnemanget. Jag var inte jätteimponerad av denna tjänsten och har därför inte tagit med den i testet.
 • LibriVox, som är ett OK alternativ om du vill kunna lyssna på äldre böcker (främst utgivna innan år 1923) och inte har några problem med att lyssna på engelska.
 • Audible, som är Amazons tjänst för ljudböcker. Av vad jag har förstått så är det en riktigt bra tjänst om du är ute efter engelska ljudböcker. Jag har ännu inte recenserat Audible men lovar att återkomma så fort jag har gjort det.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.