Outlander böckerna i ordning (komplett guide 2021!)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory.

Outlander-böckerna har verkligen blivit en enorm succé! Mycket tack vare den fantastiska tv-serien med samma namn, som exempelvis finns via Viaplay att få tag på.

När jag skriver detta så sänds säsong 5 av Outlander-serien som verkar minst lika lovande som de tidigare säsongerna. Själv har jag inte läst böckerna än, men jag kan lova dig att jag följer serien med stor spänning! Det är en av det bästa serierna just nu enligt mig.

För att hjälpa dig som är i samma sits som mig – det vill säga, du som kanske har sett tv-serien Outlander men är lite osäker på vilken bok du ska börja med, så har jag satt ihop en artikel för att hjälpa just dig hitta rätt. Jag hoppas därmed att du blir lite klokare på vilken ordning du ska läsa böckerna i.

Outlander är en samling böcker om både tidsresor, intriger och romantik. Det är en berättelse för dig som gillar både historia och fantasy, gärna med mycket kärlek och spänning.

Du hittar Outlander-böckerna på Bokus.

Främlingen – första delen av Outlander-böckerna

Främlingen - den första delen i Outlander-böckerna.

Främlingen – den första delen i Outlander-böckerna.

Främlingen (den första boken i Outlanderserien) börjar strax efter att andra världskriget är över. Claire Randall och hennes man bestämmer sig för att åka till Skottland tillsammans för att förhoppningsvis hitta tillbaka mer till varandra, efter kriget och allt som har varit.

Men under en utflykt till de närliggande ruinerna vid Craigh Na Dun går saker inte riktigt som det ska, och Claire blir mer och mer besatt av ruinerna och vad de döljer. Det slutar med att Claire som genom en magisk kraft dras in i ruinerna.

När hon kommer till sans igen befinner hon sig plötsligt i 1700-talets Skottland. Claire har på något sätt rest genom tiden, och hon blir en främling i en tuff tidsepok…

Läsordning för outlander böckerna – på svenska & engelska

Läsordning för alla outlander-böckerna är följande:

 1. Främlingen (Outlander på engelska)
 2. Slända i bärnsten (Dragonfly in Amber)
 3. Sjöfararna (Voyager)
 4. Trummornas dån (Drums of Autumn)
 5. Det flammande korset (The Fiery Cross)
 6. Snö och aska (A Breath of Snow and Ashes)
 7. Som ett eko (An Echo in the Bone)
 8. Skugga av svek – del 1 och del 2 (Written in My Own Heart’s Blood)
 9. Ej översatt till svenska ännu (Go tell the Bees that I’m Gone)

Go tell the bees that I am gone – den senaste Outlander-boken av Diana Gabaldon 

Go tell the Bees that I’m gone är den absolut senaste boken i serien med outlander-böckerna. Än så länge finns boken ej utgiven, varken på engelska eller svenska. Bokus har dock lagt upp lite preliminär information om att översättningen beräknas släppas i mitten av Oktober 2020.

Lord John Grey böcker – läs dessa efter Outlander-böckerna

Ett delikat uppdrag - första boken i böckerna om Lord John Grey.

Ett delikat uppdrag – första boken i böckerna om Lord John Grey.

Utöver original-serien med Outlander-böckerna så finns det också ett antal böcker om Lord John Grey. Dessa böcker läser du helst i följande ordning:

 1. Ett delikat uppdrag (Lord John and the Private Matter på engelska)
 2. Svärdets brödraskap
 3. Fången från Skottland

Vad jag och andra tycker om Outlander

Personligen har jag som sagt främst sett tv-serien än så länge. Den tycker jag dock är fantastiskt bra! En av de bästa serierna just nu enligt mig, och antagligen en av de bästa serierna med fantasy-tema som har gjort.

TV-serien Outlander som bygger på böckerna är riktig bra & sevärd.

TV-serien Outlander som bygger på böckerna är riktig bra & sevärd.

Man kan knappt bärga sig för vad som ska hända härnäst. Det bästa med serien enligt mig är atmosfären och karaktärerna. Jag bryr mig verkligen om karaktärerna. Det finns också gott om chockerande vändningar och moment, så gillar du twists i serierna du läser eller tittar på så kan jag verkligen rekommendera Outlander.

Min fru har läst alla Outlander-böckerna (inklusive böckerna om Lord John Grey och gillar verkligen dem. Ett minus jag har hört är att det kan vara lite väl mycket naket / snusk bitvis, men har man inga problem med det så är det verkligen en serie som är värd att läsa.

När kommer nästa bok av Diana Gabaldon?

Just Go tell the Bees that I’m gone är ännu inte ute på engelska Den svenska översättningen beräknas (som nämnt tidigare i artikeln) att komma i slutet av 2020.

Om det kommer göras några mer böcker i Outlander-serien efter Go tell the Bees that I’m gone är osäkert. Diana Gabaldon har tidigare nämnt att Outlander-böckerna kommer avslutas efter totalt 10 böcker, men vi får se hur det blir!

Hur slutar outlander böckerna?

Diana Gabaldon har inte nämnt hur böckerna exakt slutar än. Däremot har hon nämnt att hon redan har tänkt ut ett slut för hela serien, vilket brukar vara ett gott tecken.

Outlander ljudböcker

Outlander finns även som ljudböcker på svenska.

Outlander finns även som ljudböcker på svenska.

Om du är mer intresserad av att lyssna på berättelsen om Outlander så går det utmärkt.

Du hittar Outlander ljudböcker på Nextory. Totalt är ljudböckerna uppdelade i 24 delar (ibland så många som 3 delar per bok!). Så du har gott om timmar framför dig att lyssna på ljudböckerna! Ljudböckerna är inlästa av Rebecka Hemse och ligger på 9-10 timmar per ljudbok.

Outlander som e-bok

Om du hellre vill ha läsa en elektronisk variant av Outlander-böckerna så går det också bra.

Outlander som e-bok finns att få tag på via Nextory. E-böckerna av Outlander är uppdelade på samma sätt som de fysiska upplagorna av böckerna vilket gör det lätt att veta vilken ordning du bör läsa böckerna i.

Om författaren – Diana Gabaldon

Diana Gabaldon - författaren bakom Outlander-böckerna.

Diana Gabaldon – författaren bakom Outlander-böckerna.

Diana Gabaldon är författaren som ligger bakom den väldigt populära serien Outlander. Serien har fått ytterligare ett uppsving efter den (med all rätt) hyllade tv-serien med samma namn.

Spännande nog tänkte faktiskt Diana Gabaldon från början bara skriva en novell om Outlander-universumet. Som vi alla vet blev det desto mer böcker… Och tur var väl det! 

Enligt Wikipedia så har böckerna om Outlander sålt i mer än 25 miljoner exemplar, och antagligen har detta ökat (eftersom siffrorna på wikipedia är sedan 2014).

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.