Harry potter och de vises sten

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Kort om Harry Potter och de vises sten

Harry potter och de vises sten är den första i J.K. Rowlings Harry Potter-serie med totalt sju böcker, som gjorde henne till en av de mest framgångsrika litterära författaren genom tiderna. Totalt har Harry potter och de vises sten sålts i mer än 400 miljoner exemplar världen över. Böckerna passar för både barn och vuxna (åldrarna 9 år och uppåt), och har också gjorts till enormt populära filmer. Böckerna finns även som ljudböcker och illustrerat format.

Vilken utgåva av harry potter och de vises sten är bäst?

Bok: Harry Potter och de vises sten Illustrerad utgåva: Harry Potter och de vises sten Ljudbok: Harry Potter och de vises sten
Harry potter och de vises sten Illustrerad utgåva: Harry potter och de vises sten Ljudbok: Harry potter och de vises sten
Omdöme + Den första och klassiska utgåvan av Harry potter på svenska
+ Snyggt omslag
+ Så mycket bättre än filmen!
+ Spänning, humor och fantasi, allt i ett
- Bitvis dålig översättning (vissa grammatiska fel)
+ Snygga kompletterande illustrationer till den fantastiska berättelsen
+ Perfekt för högläsning
+ Ett riktigt samlarexamplar!
+ En fin presentbok för dig som gillar Harry Potter
- Något tung utgåva (väger cirka 1,5 kg)
+ Trevligt att kunna lyssna på böckerna istället för att läsa!
+ Björn Kellman som är uppläsare har en bra röst
+ Lämpar sig bäst om du ska lyssna på boken själv
- Av uppenbara skäl svårt att använda för exempelvis högläsning
Typ Bok (Kartonnage) Bok med illustrationer (Inbunden) Ljudbok (Funkar till mobil eller surfplatta. iPhone-app, Android-app. Offline-läge finns.)
Längd 390 sidor 245 sidor 9h 40min 53s
Beställ nu Beställ nu Beställ nu

Humor och charm är en central del av Harry potter och de vises sten

Lever Harry Potter-böckerna upp till hypen då? Ja, självklart. Jag minns fortfarande hur bra det var att läsa Harry Potter och de vises sten för första gången. Humorn är mitt i prick och man skrattar högt under bokens gång. Det finns få författare inom fantasy som lockar fram skratt (Terry Pratchett är ett annat exempel), men Rowling får till en charm och känsla som roar både vuxna och barn.

Karaktärerna och stämningen

Karaktärerna i Harry Potter och de vises sten är härliga och har hög igenkänningsfaktor. Du har säkert stött på en bortskämd, överviktig pojke som Dudley eller en bossig och störig (men ändå snäll) tjej som Hermione. Även Harry Potter själv är lätt att identifiera med, speciellt för de yngre. Vi känner nog alla igen känslor av isolering och utanförskap. Det härliga är ju att Harry Potter inte ger upp utan kämpar på, och får chansen att lämna det livet bakom sig, till förmån för ett liv där han verkligen känner att han är lycklig och tillför något.


Relaterad artikel: Hur många Harry potter-böcker finns det?


Hogwarts är en verkligt magisk plats, inte bara på det uppenbara sättet utan också genom alla detaljer som J K Rowling beskriver på ett vibrerande sätt. Hogwarts är den plats som alla önskar att de kunde gå till när de var elva år. Faktum är att jag gärna hade gått om några år i skolan bara för att kunna göra det på Hogwarts! Skolan och huvudkaraktärerna (Harry, Ron och Hermione) är även centrala för allt som händer. Stenen som nämns i bokens titel spelar en avgörande roll, och berättelsen bygger över tid upp mot en spännande och känslomässigt stark avslutning.

J K Rowling (bild från 2010)

J K Rowling (bild från 2010)

J.K. Rowling har gjort enormt mycket för att så många människor har börjat läsa och blivit exalterade över en bra bok. Jag kan absolut rekommendera böckerna, vare sig man är 8 eller 80 år. Den perfekta eskapismen, som funkar för alla helt enkelt.

Harry Potter och de vises sten som film?

Harry potter och de vises sten som film

Harry potter och de vises sten som film

De vises sten finns också som film. Filmen är helt OK (jag ger den en 3a av 5 i betyg). Åldersgränsen ligger på 11 år. Du hittar filmen på exempelvis CDON, eller så kan du streama Harry potter och de vises sten på Viaplay. Tyvärr finns filmen inte på Netflix.

Vilka är med i rollistan för Harry Potter och de vises sten?

Många skådespelare hade sitt genombrott genom filmen Harry Potter och de vises sten. Några exempel av de mest kända skådespelarna är:

  • Daniel Radcliffe som Harry potter
  • Emma Watson som Hermione Granger
  • Rupert Grint som Ron Weasly
  • Tom Felton som Draco Malfoy
  • Matthew Lewis som Neville Longbottom
  • Alan Rickman som Severus Snape
  • Bonnie Wright som Gin Weasly
  • Robbie Coltrane som Rubeus Hagrid
  • Du hittar den kompletta rollistan för Harry potter och de vises sten på imdb.

Sammanfattning

Är all hype om Harry Potter böckerna motiverad då? I ett ord, ja! Böckerna är ren och skär läsglädje. Om du inte redan har gjort det, så skaffa Harry potter och de vises sten nu!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.