Fantasyböcker på svenska

Det kan vara skönt att ibland läsa fantasyböcker på svenska istället för engelska. Här kommer en del boktips för fantasy på svenska.

Berättelsen om kungadråparen av Patrick Rothfuss, börjar med Vindens Namn

Vindens namn. Del 1

Patrick Rothfuss är en av de starkast lysande stjärnorna på fantasyhimlen under de senaste 10 åren. Med den enormt starka debuten Vindens namn så har Rothfuss snabbt etablerat sig bland de absolut bästa fantasyförfattarna och han har kommit att bli en personlig favorit för mig med sin underbara prosa och spännande berättelse som man bara vill ha mer av. Om du inte har läst Patrick Rothfuss än, gör det! Du kommer inte bli besviken. Än så länge finns två böcker utgivna i Berättelsen om kungadråparen. Som med mycket andra svenska fantasyöversättningar så är Vindens namn uppdelat i 2 delar till skillnad från originalet “Name of the Wind”, som endast är en del. Samma sak med uppföljaren En Vis Mans Fruktan.

Kolla gärna in artikeln om Patrick Rothfuss, där du också får mer boktips om du gillar Patrick Rothfuss böcker, eller om du har läst Berättelsen om kungadråparen men vill läsa mer av Patrick Rothfuss.

Sagan om ringen av J R R Tolkien

 

Sagan om Ringen av J R R Tolkien

Sagan om ringen är så klassiskt det blir när det gäller bra svenska fantasyböcker, det finns inte mycket mer att säga helt enkelt. J R R Tolkien skapade i princip en ny genre och även om det inte är den mest moderna typen av fantasy längre så är Sagan om Ringen ett absolut måste att läsa. Om du ska ha en bra utgåva så rekommenderar jag att hålla koll på Tradera och Blocket. Personligen gillar jag de äldre utgåvorna av Sagan om Ringen och tycker dessa är snygga (se bilden ovan). Det är ingen slump att jag även har placerat Sagan om Ringen-böckerna i andra listor för boktips om fantasy.

Belgarion av David Eddings

 

Om du är sugen på mer klassisk fantasy i stil med “de onda” mot “de goda” så rekommenderar jag David Eddings verk. För mig är de här böckerna ren och skär underhållning även om de inte har mycket till djup. Om du är intresserad av mer böcker i samma stil (eller bara mer av samma vara), kolla in artikeln om David Eddings.

Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan, börjar med Tidens Hjul

Robert Jordan är underhållande, och har gjort mycket för “coming of age” fantasy (dvs att man följer en huvudperson i hans resa från att inte vara någon särskild till att bli en hjälte/magiker/och så vidare). Jag tycker att det är en väldigt episk och stark berättelse, även om du känner igen dig om du läst liknande “coming of age”-fantasy tidigare. Själva grundberättelsen har säkert gjorts hundratals gånger tidigare, men Robert Jordan var med tidigt och hjälpte till att forma genren, enligt mig. Framför allt sticker Robert Jordan ut med starkt karaktärsbyggande, och en väldigt detaljerad och livfull värld.

I korta drag får man i Sagan om Drakens Återkomst följa Rands resa tillsammans med Mat och Perrin och hur de slåss / undviker de mörka varelser som jagar dem. Utöver strider mot det onda, så kämpar huvudpersonerna mot sig själva och sina inre strider. Perrin måste konfrontera sina rädslor, Mat kämpar mot onda influenser och Rand måste acceptera sitt öde. På det stora hela växer berättelsen fram väldigt organiskt och det är lätt att förlora sig i Robert Jordans värld (på ett bra sätt!).

Sagan om landet Deverry av Katharine Kerr, börjar med Silverdolken

Silverdolken av Katharine Kerr

Katharine Kerr är i mitt tycke en underskattad författare som sällan nämns inom fantasygenren. Jag är glad att jag hittade Katharine Kerrs böcker i tonåren och att hon introducerade mig till kombinationen av fantasy med inslag av keltisk mytologi. Återfödelse är ett centralt tema i Katharine Kerrs böcker, och böckerna innehåller en av mina favoritkaraktärer genom tiderna (Nevyn). Tyvärr är just den svenska översättningen svår att få tag på, men det är rekommenderat att kolla om du kan hitta böckerna via Tradera, Blocket, eller välsorterade bibliotek. Läs gärna mer om Katharine Kerr och Deverry-böckerna här.

Sagan om is och eld av George R R Martin, börjar med Kampen om Järntronen

Sagan om Is och Eld av George R R Martin

Med allt fokus på TV-serien så har knappast Game of Thrones undgått någon som följer TV-serier och/eller fantasy de senaste åren. George R R Martin är en författare av rang, som lyckas väl med att skapa gråskaliga karaktärer där man aldrig vet exakt var man har karaktärerna och på vems sida de står. Det är många twister fram och tillbaka i berättelsen, och oväntande händelser dyker upp titt som tätt.

Efter de första 5 säsongerna av TV-serien har TV-serien om Game of Thrones blivit en separat berättelse som inte följer böckerna längre. Jag rekommenderar verkligen att du läser böckerna om du inte gjort det redan då de ger ett helt annat djup än TV-serien (som också är väldigt bra). Du hittar mer information om böckerna i Sagan om is och eld här.

Harry Potter av J K Rowling

Harry Potter av J K Rowling

Det är svårt att undvika att göra en fantasylista utan att nämna Harry Potter eller J K Rowling. Harry Potter är en av de mest inflytelserika berättelserna under denna generationen, och det centrala temat i berättelsen är vänskap, lärande och hur man kan växa som person. Harry Potter är en toppen introduktion till fantasy och det är roligt att följa Harrys väg genom Hogwarts. Faktum är att detta är en av de bättre skildringar av att gå i skolan som du kan läsa inom fantasy.

J K Rowling lyckas bra med att skapa ett djup i varenda en av karaktärerna i berättelsen, och skildrar omsorgsfullt hur karaktärerna ändrar sig i takt med att de blir äldre. Hermione vet allt i början, men över tid blir hon mer och mer sympatisk till exempel. Även Neville genomgår en förändring när han i början är klumpig och självhatande men över tid blir en stark ledare. Samma sak gäller för Draco Malfoy, som börjar som ett retsamt barn men växer till att bli farligare och farligare under berättelsens gång.

Läs Harry Potter om du vill ha en berättelse som fångar känslan av att gå i skolan och om du samtidigt är sugen på att läsa mer fantasy.

Övärlden av Ursula K LeGuin

Övärlden av Ursula K LeGuin

För ett tag sedan lyckades jag äntligen köpa de två första böckerna i Ursula K LeGuins Övärlden. Spontan känns dessa böcker som en föregångare till Harry Potter blandat med Sagan om ringen, med fokus på “Coming of age” fantasy-upplägg. Det är väldigt bra språk & prosa av Ursula, och du kommer bara vilja forsätta att läsa dessa fantasyböcker. Ursulas böcker har vunnit både Nebula och Hugo award, vilket är välförtjänt.

Var hittar jag fantasyböcker på svenska?

  • Sök på Tradera efter fantasy eller fantasyböcker. Till och från dyker det upp bra fantasyböcker på svenska, likaså på Blocket.
  • I ditt lokala bibliotek kan det finnas en del svensk fantasy att låna.
  • Även FantasyHyllan är en bra butik när det gäller klassiska fantasyböcker på svenska och för att få fler boktips i fantasygenren.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.