Fantasyböcker på svenska (13 tips på olika böcker!)

Det kan vara skönt att ibland läsa fantasyböcker på svenska istället för engelska. Här kommer en del boktips för fantasy på svenska.

Berättelsen om kungadråparen av Patrick Rothfuss, börjar med Vindens Namn

Vindens namn. Del 1

Patrick Rothfuss är en av de starkast lysande stjärnorna på fantasyhimlen under de senaste 10 åren. Med den enormt starka debuten Vindens namn så har Rothfuss snabbt etablerat sig bland de absolut bästa fantasyförfattarna och han har kommit att bli en personlig favorit för mig med sin underbara prosa och spännande berättelse som man bara vill ha mer av. Om du inte har läst Patrick Rothfuss än, gör det! Du kommer inte bli besviken. Än så länge finns två böcker utgivna i Berättelsen om kungadråparen. Som med mycket andra svenska fantasyöversättningar så är Vindens namn uppdelat i 2 delar till skillnad från originalet “Name of the Wind”, som endast är en del. Samma sak med uppföljaren En Vis Mans Fruktan.

Kolla gärna in artikeln om Patrick Rothfuss, där du också får mer boktips om du gillar Patrick Rothfuss böcker, eller om du har läst Berättelsen om kungadråparen men vill läsa mer av Patrick Rothfuss.

Sagan om ringen av J R R Tolkien

 

Sagan om Ringen av J R R Tolkien

Sagan om ringen är så klassiskt det blir när det gäller bra svenska fantasyböcker, det finns inte mycket mer att säga helt enkelt. J R R Tolkien skapade i princip en ny genre och även om det inte är den mest moderna typen av fantasy längre så är Sagan om Ringen ett absolut måste att läsa. Om du ska ha en bra utgåva så rekommenderar jag att hålla koll på Tradera och Blocket. Personligen gillar jag de äldre utgåvorna av Sagan om Ringen och tycker dessa är snygga (se bilden ovan). Det är ingen slump att jag även har placerat Sagan om Ringen-böckerna i andra listor för boktips om fantasy.

Belgarion av David Eddings

 

Om du är sugen på mer klassisk fantasy i stil med “de onda” mot “de goda” så rekommenderar jag David Eddings verk. För mig är de här böckerna ren och skär underhållning även om de inte har mycket till djup. Om du är intresserad av mer böcker i samma stil (eller bara mer av samma vara), kolla in artikeln om David Eddings.

Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan, börjar med Tidens Hjul

Robert Jordan är underhållande, och har gjort mycket för “coming of age” fantasy (dvs att man följer en huvudperson i hans resa från att inte vara någon särskild till att bli en hjälte/magiker/och så vidare). Jag tycker att det är en väldigt episk och stark berättelse, även om du känner igen dig om du läst liknande “coming of age”-fantasy tidigare. Själva grundberättelsen har säkert gjorts hundratals gånger tidigare, men Robert Jordan var med tidigt och hjälpte till att forma genren, enligt mig. Framför allt sticker Robert Jordan ut med starkt karaktärsbyggande, och en väldigt detaljerad och livfull värld.

I korta drag får man i Sagan om Drakens Återkomst följa Rands resa tillsammans med Mat och Perrin och hur de slåss / undviker de mörka varelser som jagar dem. Utöver strider mot det onda, så kämpar huvudpersonerna mot sig själva och sina inre strider. Perrin måste konfrontera sina rädslor, Mat kämpar mot onda influenser och Rand måste acceptera sitt öde. På det stora hela växer berättelsen fram väldigt organiskt och det är lätt att förlora sig i Robert Jordans värld (på ett bra sätt!).

Sagan om landet Deverry av Katharine Kerr, börjar med Silverdolken

Silverdolken av Katharine Kerr

Katharine Kerr är i mitt tycke en underskattad författare som sällan nämns inom fantasygenren. Jag är glad att jag hittade Katharine Kerrs böcker i tonåren och att hon introducerade mig till kombinationen av fantasy med inslag av keltisk mytologi. Återfödelse är ett centralt tema i Katharine Kerrs böcker, och böckerna innehåller en av mina favoritkaraktärer genom tiderna (Nevyn). Tyvärr är just den svenska översättningen svår att få tag på, men det är rekommenderat att kolla om du kan hitta böckerna via Tradera, Blocket, eller välsorterade bibliotek. Läs gärna mer om Katharine Kerr och Deverry-böckerna här.

Sagan om is och eld av George R R Martin, börjar med Kampen om Järntronen

Sagan om Is och Eld av George R R Martin

Med allt fokus på TV-serien så har knappast Game of Thrones undgått någon som följer TV-serier och/eller fantasy de senaste åren. George R R Martin är en författare av rang, som lyckas väl med att skapa gråskaliga karaktärer där man aldrig vet exakt var man har karaktärerna och på vems sida de står. Det är många twister fram och tillbaka i berättelsen, och oväntande händelser dyker upp titt som tätt.

Efter de första 5 säsongerna av TV-serien har TV-serien om Game of Thrones blivit en separat berättelse som inte följer böckerna längre. Jag rekommenderar verkligen att du läser böckerna om du inte gjort det redan då de ger ett helt annat djup än TV-serien (som också är väldigt bra). Du hittar mer information om böckerna i Sagan om is och eld här.

Harry Potter av J K Rowling

Harry Potter av J K Rowling

Det är svårt att undvika att göra en fantasylista utan att nämna Harry Potter eller J K Rowling. Harry Potter är en av de mest inflytelserika berättelserna under denna generationen, och det centrala temat i berättelsen är vänskap, lärande och hur man kan växa som person. Harry Potter är en toppen introduktion till fantasy och det är roligt att följa Harrys väg genom Hogwarts. Faktum är att detta är en av de bättre skildringar av att gå i skolan som du kan läsa inom fantasy.

J K Rowling lyckas bra med att skapa ett djup i varenda en av karaktärerna i berättelsen, och skildrar omsorgsfullt hur karaktärerna ändrar sig i takt med att de blir äldre. Hermione vet allt i början, men över tid blir hon mer och mer sympatisk till exempel. Även Neville genomgår en förändring när han i början är klumpig och självhatande men över tid blir en stark ledare. Samma sak gäller för Draco Malfoy, som börjar som ett retsamt barn men växer till att bli farligare och farligare under berättelsens gång.

Läs Harry Potter om du vill ha en berättelse som fångar känslan av att gå i skolan och om du samtidigt är sugen på att läsa mer fantasy.

Övärlden av Ursula K LeGuin

Övärlden av Ursula K LeGuin

För ett tag sedan lyckades jag äntligen köpa de två första böckerna i Ursula K LeGuins Övärlden. Spontan känns dessa böcker som en föregångare till Harry Potter blandat med Sagan om ringen, med fokus på “Coming of age” fantasy-upplägg. Det är väldigt bra språk & prosa av Ursula, och du kommer bara vilja forsätta att läsa dessa fantasyböcker. Ursulas böcker har vunnit både Nebula och Hugo award, vilket är välförtjänt.

Svenska fantasyförfattare som du bör känna till

Anna Jakobsson Lund

Anna Jakobsson Lund är författaren bakom boken Blynätter. Det här är den första boken i en nu påbörjad serie (med namnet Metallsviten) som Anna ligger bakom. Det är fantasy som passar bra för dig som gillar fantasy för en yngre målgrupp / unga vuxna.

I Blynätter får du följa Elsa Madigan, som är på väg att klättra uppåt i rankerna i det rövarband som hon tillhör. Bara lite till så kommer hon vara där hon vill… Men blir det verkligen så enkelt? En papperslapp med ett speciellt meddelande riskerar att förstöra allt för henne. 

På ett annat ställe har vi Jeroen Albring som gör allt för sanningen och rättvisan. Men även han är inte felfri – Jeroen lider av en historik som gör att han kommer hamna i trubbel för ett av sina tidigare rättsfall…

Och till sist har Finn Gailis, som har ett rykte som reliktämjare som tyvärr överträffar hans nuvarande styrka. När kommer någon att komma på honom, och få reda på att han inte är lika stark som han en gång har varit?

Dessa 3 karaktärers vägar kommer att korsas, och genom blynatten så kommer deras gemensamma öden att få en effekt på världen som du inte hade kunnat ana…

Anna Jakobsson Lund är en författare som bara blir bättre och bättre ju mer hon skriver. Det känns skönt att veta, för jag är helt säker på att serien Metallsviten (som redan är bra) bara kommer att fortsätta växa och bli bättre & bättre, i takt med att nya böcker släpps. 

Beskrivningarna av både karaktärer och miljöer är spot-on i hennes böcker. Det är en härlig stämning som väntar dig. Ta chansen att läsa hennes böcker nu.

Du hittar Blynätter av Anna Jakobsson Lund på Bokus.

Erik Granström

Erik Granströms böcker i serien med det långa namnet “Krönikan om det femte konfluxen” har med all rätt fått mycket positiv kritik. Det är fantasy som har ett härligt språk som verkligen målar upp en bild för dig som läsare.

Böckerna börjar med att det trakoriska riket har problem med att deras svavelkoloni håller på att kollapsa. Samtidigt jagas översten Praanz av fiender som han inte ens vet vilka de är. Han vill ändå försöka få bukt med problemen, och tar hjälp av både en drakjägare, en dansös och de så kallade Remantru-dyrkarna. Uppdraget i sig är dock mer komplext än vad han hade kunnat ana. Vad gömmer sig egentligen bakom namnet “Svavelvinter”? Och vilka är de där shaguliter-munkarna?

Erik Granströms böcker passar dig som gillar George R R Martin, eller Alvklingan av Nick Perumov. Jag tror också böckerna funkar för dig om du gillar historia. Det är också böcker som passar för dig som gillar rollspel.

Det enda med Krönikan om den femte konfluxen som jag ogillar är väl att det ibland blir lite väl många sidospår, med för mycket saker att hålla reda på. Jag tycker ändå att du bör känna till Erik Granströms böcker. Du kommer ha svårt att sluta läsa hans verk eftersom de är väldigt underhållande.

Läsordningen för Krönikan om den femte konfluxen är:

 1. Svavelvinter
 2. Slaktare små
 3. Vredesverk
 4. Vanderland

Lovisa Wistrand

Lovisa Wistrand har flugit fram som en komet de senaste åren inom fantasy-genren… eller flugit fram som en drake kanske är mer passande, med tanke på genren ifråga?

Nåväl, Lovisas böcker Drakviskaren (tätt följt av Demonviskaren & Dödsviskaren) är riktigt bra fantasy som jag bland annat tidigare har nämnt i artikeln “Bästa ljudboken någonsin”

Det är fantasy som är underhållande, det är mycket strider med drakar inblandade, och det hade funkat hur bra som helst på vita duken. Heja Lovisa!

Här är läsordningen för Lovisa Wistrands böcker med namnet “Alvblodstrilogin”:

 1. Drakviskaren
 2. Demonviskaren
 3. Dödsviskaren

Om du redan har läst “Alvblodstrilogin” så kan jag ockå tipsa dig om Equidae, en fristående bok som Lovisa också ligger bakom. Återigen är bra karaktärer med mycket inslag av spänning och kärlek i fokus.

Marcus Olausson

Marcus ligger bakom böckerna i fantasyserien Serahema Saporium. Den första boken i serien heter När Gudar Dör, och det är en riktig fullträff inom fantasylitteratur. Det här är böcker för dig som gillar Brandon Sandersons Mistborn-böcker, eller varför inte George R R Martins böcker om Game of Thrones / A song of ice and fire.

Magisystemet är riktigt bra gjort i Marcus böcker – precis som med Sandersons böcker så blir jag glad över all detaljrikedom. Det är böcker som (trots att de är fantasy) känns väldigt trovärdiga att läsa. Världen i sig är full av bakgrundshistoria och du kommer ha svårt att sluta läsa Marcus Olaussons böcker. “Bara en sida till” blev mitt motto i alla fall…

I just När Gudar Dör så du följa Elderim, som har fått “äran” att slåss mot den hemska guden Naemin. Så är det skrivet i profetiorna, och så kommer det att bli, säger dem… Men Elderim är inte så säker på att det verkligen kan stämma. Han har problem med att lära sig de enklaste trollformler och undrar om han inte har blivit utsatt för en stor komplott. Du får följa Elderim igenom Serahema, där människor som tycks vara goda på ytan är allt annat än det… Och där gudarna inte har synts till på länge.

Läsordningen i Serahema Saporium är:

 1. När gudar dör
 2. Vingar av rök
 3. Till hjärtats sista slag (ej utgiven än)

Ytterligare svenska fantasyförfattare som förtjänar mer uppmärksamhet

Utöver de svenska författare jag har nämnt ovan finns det gott om många bra svenska fantasyförfattare som inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Här är några som jag tycker du ska i alla fall läsa minst en bok av:

Var hittar jag begagnade fantasyböcker på svenska?

 • Sök på Tradera efter fantasy eller fantasyböcker. Till och från dyker det upp bra fantasyböcker på svenska, likaså på Blocket.
 • I ditt lokala bibliotek kan det finnas en del svensk fantasy att låna.
 • Även FantasyHyllan är en bra butik när det gäller klassiska fantasyböcker på svenska och för att få fler boktips i fantasygenren.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.