The witcher böcker: Andrzej Sapkowski böcker i ordning!

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus, Bookbeat och Nextory.

Den första boken i The Wither-serien heter Den sista önskningen.

Tänk dig en typisk fantasybok – något som du har läst tidigare.

Ofta har du dvärgar, alver, troll, människor, och kanske en och annan orch med. Det finns de goda mot de onda. förstås. Många av böckerna du har läst inom fantasy är inspirerade av både Tolkien, C S Lewis och liknande författare. Du har säkert läst flertalet kopior som finns hemma i bokhyllan.

Ta en paus i att läsa Sagan om Ringen. Strunta i nästa bok som ligger av David Eddings, Robert Jordan, eller George R R Martin. Sätt av ett par dagar för att börja ta dig igenom the witcher-böckerna av Andrzej Sapkowski, vare sig det är hela serien om the witcher, eller smånovellerna i the witcher. Det är den tiden det kommer ta innan du är helt fast i berättelserna om Geralt och the witcher-universumet.

Här är alla böcker om The Witcher av Andrzej Sapkowski:

 1. Den sista önskningen
 2. Ödets svärd
 3. Ovädrens tid
 4. Alvblod (ute nu, släpptes i December 2020)
 5. Föraktets tid (ute nu, släpptes i December 2020)
 6. Elddopet (ute nu, släpptes i Mars 2021)
 7. Svalans torn (beräknas släppas i Juni 2021)
 8. Damen i sjön (Juni 2021)

>> Du hittar Andrzej Sapkowskis böcker på Bookbeat. <<

Allmänt om the witcher-böckerna

Eftersom du har kommit till denna artikeln så är chansen stor att du gillar The Witcher. Själv hittade jag The Witcher (Sagan om häxkarlen) när det första the witcher-spelet släpptes för många år sedan, men fastnade inte nämnvärt för the witcher-spelet då. Däremot har Witcher III: The Wild Hunt blivit ett av mina absoluta favorit-rollspel genom tiderna… Vilket också gjorde att jag började läsa the witcher-böckerna som utspelar sig i samma universum. Författaren bakom The Witcher Saga (Sagan om Häxkarlen på svenska) heter Andrzej Sapkowski, som från början utbildade sig inom nationalekonomi, innan han fortsatte sin karriärsbana och blev författare (främst till just the witcher) på heltid. Andrzej Sapkowski har gjort ett fantastiskt jobb med the witcher.

Artikeln uppdaterades senast 29e mars 2020.

Om böckernas handling

Geralt själv i Witcher-spelen

Geralt själv i the Witcher-spelen.

I böckerna får du följa Geralt som är en så kallad Witcher (Häxkarl på svenska) – det vill säga någon som föds med magiska krafter och som har utbildats sen liten för att slåss mot olika former av monster. Witchers försvarar helt enkelt människor mot det onda som finns i världen som the witcher-böckerna utspelar sig i. Detta är själva grundpremissen i the witcher-böckerna, men utöver det finns det mycket mer att utforska i the witcher-böckerna, såsom politiska teman, eller varför inte drama- och kärlekshistorier. Ett annat centralt tema i the witcher är genom Geralts beskyddande av Ciri som är en prinsessa (vars land tidigare blivit erövrat) och som genomgår träning till att bli en Witcher.

Varför ska jag läsa Andrzej Sapkowskis böcker?

Här är några argument till varför jag rekommenderar The Witcher-serien av Andrzej Sapkowski:

 • Om du har spelat the witcher-spelen så blir referenserna till alla karaktärer och platser tydligare.
 • Du får mycket mer bakgrundsinformation om karaktärer och the witcher-världen i sig.
 • Du kommer bry dig mycket mer om handlingen i the witcher-spelen.
 • Det är bra böcker, speciellt om du gillar fantasy som utspelar sig i en mörk värld – i så fall är the witcher perfekt : )

Vilken ordning ska jag läsa Andrzej Sapkowskis böcker i?

Totalt har Andrzej Sapkowski skrivit 2 novellsamlingar och 5 böcker i The Witcher-serien. Även om du på ett sätt kan se the witcher-novellsamlingarna som fristående, så skulle jag rekommendera att du börjar med att läsa The Last Wish och Sword of Destiny i the witcher, för att därefter gå vidare med resten av bokserien om the witcher. Även om The Last Wish av Andrzej Sapkowski egentligen publicerades senare än andra the witcher-böcker av Andrzej Sapkowski så innehåller den noveller som bygger upp en bra grund inför de kommande the witcher-böckerna, utan att ge en massa spoilers. I The Last Wish så är temat överhängande (förutom introduktioner av karaktärer) att Geralt slåss mot monster, hamnar i barslagsmål, charmar damer, och, använder sina krafter och liknande. The Last Wish sätter genom sin berättelse också grunden för TV-spelen om The Witcher.

I den andra novellsamlingen i the witcher, Sword of Destiny, får du träffa Ciri. Här sätter novellerna grunden för vad som komma skall, nämligen böckerna i den så kallade The Witcher Saga.

Efter Sword of Destiny kan du ge dig an The Witcher Saga som består av totalt fem böcker (Blood of Elves, Time of Contempt, Baptism of Fire, The Tower of Swallows, Lady of the Lake). Dessa fem böcker om the witcher bör läsas efter varandra, då de är en del av en sammanhängande berättelse.

Sedan The Witcher Saga gjordes har också ytterligare en bok släpps, som utspelar sig mitt i The Last Wish(!). Den nya boken heter Season of Storms, och det är rekommenderat att läsa den efter du har tagit dig an The Last Wish.

Läsordning på engelska

Så totalt blir läsordningen i the witcher:

 1. The Last Wish (novellsamling)
 2. Season of Storms (sidospår)
 3. Sword of Destiny (novellsamling)
 4. Blood of Elves (The Witcher Saga #1)
 5. Time of Contempt (The Witcher Saga #2)
 6. Baptism of Fire (The Witcher Saga #3)
 7. The Tower of Swallows (The Witcher Saga #4)
 8. Lady of the Lake (The Witcher Saga #5)

Läsordning på svenska

De två novellsamlingarna om Geralt och the witcher av Andrzej Sapkowski finns också utgivna på svenska, och heter då:

 1. Den sista önskningen
 2. Ödets svärd
 3. Ovädrens tid (sidospår, släpptes mitten av September 2021)
 4. Alvblod (ute nu, släpptes i December 2020)
 5. Föraktets tid (ute nu, släpptes i December 2020)
 6. Elddopet (ute nu, släpptes i Mars 2021)
 7. Svalans torn (beräknas släppas i Juni 2021)
 8. Damen i sjön (Juni 2021)

De svenska the witcher-böckerna av Andrzej Sapkowski är lite svårare att få tag på men just Den sista önskningen finns som e-bok på Bookbeat.

Tyvärr finns inte resterande the witcher-böcker av Andrzej Sapkowski översatta till svenska.

Uppdatering Oktober 2020: Det är nu bestämt att resterande böcker i the witcher-serien kommer ges ut på svenska! Jag förmodar att det bland annat har med Netflix-seriens och spelens popularitet att göra. Se läsordningen ovan.

För en mer förklarande bild om de olika berättelserna om The Witcher av Andrzej Sapkowski:

The Witcher & Andrzej Sapkowski - Läsordning

Av vad det verkar så kommer Andrzej Sapkowski fortsätta göra böcker som utspelar sig i The Witcher-universumet. Andrzej Sapkowski utvecklar mer om detta och the witcher i allmänhet i följande Youtube-klipp (där han också snackar väldigt mycket om potatisar, och om att han egentligen är lat). Sapkowski själv använder sig av en ganska speciell humor och har knagglig engelska, och kan genom det ibland uppfattas som vresig. Men skriva bra böcker om the witcher och Geralt, det kan han verkligen.

The Last Wish / Den sista önskningen

Den sista önskningen - finns på Nextory.

Betyg: 4 av 5

The Last Wish (den första boken av The Witcher-böckerna) består av en samling kortare berättelser. I alla berättelserna får du följa Witchern (häxkarlen) Geralt, som fungerar som en slags röd tråd genom alla the witcher-berättelserna. Det som är lite häftigt med första boken om the witcher är att Andrzej Sapkowski använder sig av mycket inspiration från olika kända klassiska berättelser, som till exempel skönheten och odjuret (fast nu i the witcher med ännu mer fantasy-tema än tidigare!). Ödet är ett återkommande tema i Andrzej Sapkowskis böcker om the witcher, och i böckerna är det en kraft som man måste respektera. Berättelserna i the witcher-böckerna både börjar och slutar ganska tvärt men har ändå sin charm. Det är dock värt att nämna att kommande böcker i the witcher-serien inte består av fristående noveller, utan det är just denna boken som gör det.

Just Geralt framstår som en person som använder sig av en slags kodex, det vill säga som witcher så dödar inte vem som helst – främst handlar det om att döda monster för pengar när han väl använder sina krafter. I övrigt får man inte så mycket bild av Geralt i Den sista önskningen, som i de senare the witcher-böckerna. Däremot tycker jag Geralt är rätt rolig som karaktär – härligt sarkastisk, vilket passar mig bra. Andrzej Sapkowski använder sig av Geralt på ett bra sätt i the witcher-böckerna.

Det som är lite trist och som drar ner betyget något för mig med the witcher-böckerna är väl kvinnosynen i dem. Tyvärr, som med mycket annan fantasy, så lämnar den delen av böckerna om the witcher mycket att önska. Om jag ska vara djävulens advokat så kan också kvinnosynen i boken bero på mycket att boken speglar en slags mer medeltida värld där kvinnor (tyvärr) hade mindre makt. Men jag vet inte, det är ändå inte riktigt ett försvar, enligt mig…

Utöver det så gillade jag den första boken av the witcher-böckerna. Det är en speciell, mörk känsla i Andrzej Sapkowskis böcker som han använder sig av. Jag tycker speciellt att blandningen mellan folksagorna från östeuropa, samt de klassiska sagorna kombinerat med fantasy funkar väldigt bra ihop. Det finns gott om intressanta monster som nämns i den första the witcher-boken, även om Geralt inte slåss mot alla. Det är få som kan skriva så bra korta berättelser inom fantasy som just Andrzej Sapkowski i the witcher. När det gäller noveller så brukar jag mest gilla Stephen Kings novellsamlingar annars. Men Andrzej Sapkowski har lyckats kanonbra med The Witcher-böckerna här.

Den andra halvan av The Last Wish är den bästa halvan av första the witcher-boken, enligt mig. I början upplevde jag det som att Andrzej Sapkowski skrev mer ytligt, men jag har märkt att ju mer jag läser av honom, ju mer djup inser jag att det finns i Andrzej Sapkowski-böckerna om the witcher. Om jag ska jämföra Andrzej Sapkowskis sätt att skriva så skulle jag nog jämföra med Nick Perumov, eller kanske Robert E Howard eller Sir Arthur Conan Doyle. Genom det är Andrzej Sapkowski är i bra sällskap med sina the witcher-böcker, med andra ord.

Värt att veta är också att boken The Last wish av Andrzej Sapkowski utspelar sig före tv-spelen om the witcher. Så det är rätt ställe att du börjar med att läsa the last wish, och spela the witcher-spelen sen. Dock går det alldeles utmärkt att läsa boken efter du har spelat the witcher också. Jag tror att du kommer gilla böckerna om du gillade the witcher 3 exempelvis.

Om jag ska välja mellan att läsa första the witcher-boken på svenska eller engelska så tycker jag inte det spelar så stor roll i detta fallet. Den svenska översättningen (med namnet Den Sista Önskningen) är kanonbra och har ett väldigt bra flyt, vilket gör den lättare att ta till sig än den engelska översättningen av the witcher-boken. Det här är en bok på cirka 380 sidor. Om du fastnar lika mycket i första the witcher-boken som jag gjorde så plöjer du lätt igenom den på max ett par kvällar. Det är en bra start för att bekanta sig med the witcher-universumet med andra ord.

Jag tror personligen att the witcher är böcker för dig som vanligtvis undviker fantasy. Förhoppningsvis kan du genom the witcher-böckerna spräcka en och annan fördom som du har om genren!

Du hittar Den sista önskningen som e-bok på Nextory.

Season of Storms

Season of Storms, en av böckerna i Witcher-universumet.

Season of Storms, en av böckerna i the Witcher-universumet.

Betyg: 4 av 5

Totalt är boken på 368 sidor. Boken gavs ut i maj 2018, av förlaget Gollancz. Boken finns som häftad (paperback) eller som e-bok. Den finns endast på engelska, inte på svenska. Den häftade utgåvan väger 470 gram och har dimensionerna 234 x 153 x 31 mm.

Tidsmässigt utspelar sig Season of Storms efter att Geralt har mött Yennefer. Samtidigt utspelar sig den här boken innan händelserna med Ciri. Så skulle jag skulle rekommendera dig att läsa Season of Storms efter The Last Wish, men innan Blood of Elves.

Översättningen i den här boken (från polska till engelska) är bra och håller sig närmare originalspråket än exempelvis Blood of Elves.

För dig som läst mer av Andrzej Sapkowski så känner du till att the witcher är fantasy för en mer vuxen publik. Du kan räkna med en hel del scener med mer “vuxen” typ av humor. I denna boken bygger också Andrzej upp universumet mer, och ger mer information om the witcher-världen (exempelvis vad magin i världen kommer ifrån och bakgrunden till vissa monster).

Det är kul att vara tillbaka i the witcher-universumet igen med Season of Storms. Det är en värld där både karaktärer och miljöer innehåller väldigt mycket detaljer och nyanser (mer än många andra “typiska” fantasyböcker som jag har läst).

I Season of Storms så är Geralt i mycket mer fokus än i exempelvis Blood of Elves. Så om du gillar Geralt som karaktär så rekommenderar jag Season of Storms till dig. I boken så är det också mer fokus på vad det innebär att vara en witcher – du får till exempel lära dig mer om både typiska signs och potions som en witcher använder sig av. Det är en kul detalj att höra mer om, speciellt om du har spelat the Witcher-spelen.

Utan att avslöja för mycket tar Geralt också hjälp av en dvärg som blir hans följeslagare. Det blir också en och annan romantisk scen (vad annars när Geralt är involverad?). Humorn i sig är också bra (och definitivt inte politiskt korrekt). De komiska situationerna fungerar som ett tacksamt avbrott i resten av storyn och den i övrigt mörka the witcher-världen.

Om jag ska vara kritisk till Season of Storms så tar det lite tid innan storyn kommer igång ordentligt. Man kan nästan se detta som en slags “fristående” mindre berättelse. Där the Last Wish började (med många små berättelser) så tar nu the Season of Storms vid. Du får en slags föregångare till berättelsen som komma skall med Blood of Elves, helt enkelt.

Detta gör att man någonstans förstår att det kommer gå bra för Geralt och han kommer klara sig – det finns trots allt ett gäng med böcker till! Det är i alla fall bra för dig att känna till det innan du läser Season of Storms så att du går in med rätt förväntningar.

Överlag så tycker jag att Season of Storms är ett bra tillägg för att knyta ihop the witcher-böckerna. Boken fungerar som en övergång mellan The Last Wish och Blood of Elves. Det är kul att återse en del karaktärer för dig som känner till the witcher-universumet sen innan med. Om du inte läst the witcher-böckerna eller spelat the witcher-spelen så fungerar det som ett sätt att introducera karaktärerna istället.

Fördelar

+ Mer fokus på Geralt som huvudkaraktär och vad det innebär att vara en witcher/häxkarl.
+ En längre story att följa istället för en massa små berättelser.
+ Det är fokus på att jaga monster och ha ihjäl dem på olika sätt!

Nackdelar

– Man vet att det här är en mellanbok vilket tyvärr märks ibland.
– Boken kan kännas lite väl fristående ibland.
– Det kan vara svårt att hänga med i the Witcher-tidslinjen.

Du hittar Season of Storms på Bokus.

Blood of Elves

Blood of Elves av Andrzej Sapkowski. Nu börjar storyn komma igång på allvar.

Blood of Elves av Andrzej Sapkowski. Nu börjar storyn komma igång på allvar.

Betyg: 3 av 5

Totalt är boken på 432 sidor. Boken är häftad. Boken finns endast utgiven på engelska. Boken gavs ut i maj 2018 av Orbit. Totalt väger boken 362 gram, och dimensionerna är 209 x 139 x 31 mm.

Om du har saknat Geralt, Ciri, Yennefer och Dandelion så har du kommit rätt.

Blood of Elves är då alltså nästa bok du bör ta dig an efter att ha läst klart the witcher-novellsamlingarna och sidospåren i the witcher-universumet (det vill säga, efter att du har läst The Last Wish och Season of Storms av Andrzej Sapkowski). Det är här som Andrzej Sapkowskis böcker börjar bli mer en fullängds-bok med ett övergripande tema om the witcher istället för kortare berättelser. Oavsett bör du ändå läsa The Last Wish före Blood of Elves för att få mer bakgrund till alla karaktärer som nämns, samt för att få en bättre känsla för hela the witcher-universumet. Upplevelsen av Blood of Elves kommer bli mycket bättre då.

I Blood of Elves följer du intressant nog mer Ciri än vad du följer Geralt. Tempot i boken är bra och innehåller (utöver fantasy-temat) inslag av både drama, action och äventyr. Även om tempot enligt mig är bra så skulle jag dock säga att föregående bok i the witcher-serien var ännu snabbare. Fokuset i Blood of Elves är också lite annorlunda eftersom du följer flertalet karaktärer under berättelsens gång.

Just Blood of Elves innehåller mycket världsbyggande av the witcher-universumet enligt mig. Det är lite mindre fokus på att slakta monster. Istället så blir det mer utrymme åt att få fram olika karaktärer och platser i rampljuset. Därmed sagt så tyckte jag ändå att Blood of Elves på det stora hela var underhållande. Men det märks att det är en bok där Andrzej Sapkowski bygger upp en bas som man kan jobba vidare med för resten av the witcher saga.

Ska man vara kritisk så är detta enligt mig den tråkigaste av the witcher-böckerna av Andrzej Sapkowski då det inte händer så mycket. Men det är värt det eftersom the witcher-serien blir bättre i kommande böcker. Och visst, man måste börja någonstans med the witcher…

Blood of elves är väldigt fokuserad runt dialog, och hur karaktärer både pratar med varandra och själva tänker om saker och ting. Så det är en fördel om du gillar att läsa fantasyböcker med mycket diskussion mellan de olika karaktärerna. Om du inte gör det bör du undvika Blood of Elves.

Andrzej Sapkowski lyckas enligt mig med att tillföra ett djup till sina karaktärer och sin the witcher-värld som är ovanligt inom fantasy. Det är komplext och mångfacetterat men ändå gjort på ett bra och tilltalande sätt.

Fördelar

+ Starka och bra utvecklade karaktärer. Mänskliga rollinnehavare med både bra och dåliga sidor.
+ Det går undan i boken, tempot är bra.
+ Det är våldsamt och mörkt i denna bok i the witcher-serien, men samtidigt mer subtilt än många andra fantasyböcker, vilket är bra. Man behöver inte skriva folk på näsan bara för att visa på en poäng.

Nackdelar

– Om du hoppas på att se mycket av Geralt så kommer du bli besviken.
– Översättningen till engelska tappar en del av nyanserna från originalet.
– Kan både vara en fördel och en nackdel, men formatet är lite annorlunda i Blood of Elves. Denna boken är mer en större sammanhängande berättelse, istället för en samling av många små berättelser.
– Mycket fokus på dialog – om du inte gillar snackande, pratande och ännu mer pratande så bör du undvika Blood of Elves.

Du hittar Blood of Elves på Bokus.

När utspelar sig spelen i förhållande till böckerna?

The Witcher-spelen är en slags inofficiell fortsättning till the witcher-böckerna. Så egentligen ska man läsa the witcher-böckerna först och sedan spela the witcher-spelen, men jag anser att du kan göra tvärtom med. Du har mycket behållning av the witcher-spelen även om du inte läst the witcher-böckerna.

Finns det något mer att läsa i stil med Andrzej Sapkowskis böcker?

Absolut! Det finns bland annat en grafisk novell från Dark Horse comics om the witcher. Den är inte skriven av Andrzej Sapkowski men den gör ett bra jobb med att lägga till mer detaljer till redan existerande the witcher-berättelser, och att skapa ytterligare unikt innehåll som passar bra in i The Witcher-universumet. Utöver det är det också väldigt snygga grafiska noveller. Om du gillar att måla i målarbok för att koppla av så finns det också en målarbok för vuxna från Dark Horse comics, med The Witcher-motiv.

Om du gillar TV-spelen om The Witcher (precis som mig!) så finns det också ett bra kompendium som heter The World of the Witcher. Detta kompendie har skapats direkt av CD Projekt Red, det vill säga utvecklarna av The Witcher-spelen. Den är en väldigt vacker utgåva som ger information om världen, monstrena och olika platser i The Witcher-universumet. Du bör dock spela the witcher-spelen innan du läser detta kompendie eftersom kompendiet innehåller en hel del spoilers från handlingen i the witcher-spelen.

Vad hade Tolkien tyckt om Andrzej Sapkowski?

Även om detta är ren spekulation så tror jag att J R R Tolkien hade uppskattat Andrzej Sapkowskis the witcher-verk eftersom det är mycket fokus på folksägner och mytologi, vilket jag tycker är en av de stora styrkorna med Sapkowskis the witcher-böcker. Många av folksägnerna som Andrzej berättar har också sina rötter i Baltiska folksägner vilket jag tycker är superhäftigt. Konceptet med alver från andra världar rimmar också bra ihop med mer nordisk mytologi om exempelvis världsträdet Yggdrasil, och Alfheim. De som bor i Skellige nämner också Ragnarök i the witcher-spelen. I The Witcher känns det som att Andrzej Sapkowski har ställt sig frågan: “Vad skulle hända om monster och magi faktiskt fanns under medeltidens Europa?”.

I jämförelse med Andrzej Sapkowski, så tycker jag att Tolkiens styrkor är:

 • lingvistiken, det vill säga språken, som finns skapade i detalj för både dvärgar och alver. Faktum är att Tolkien från början tänkte göra Sagan om Ringen som en slags bakgrundsberättelse för hans språkarbete!
 • historien om världen, som också är väl underbyggd med namn på städer som matchar respektive språk, och så vidare.

Även om Tolkien kanske inte hade gillat allt med The Witcher-serien så tror jag dock att han generellt sett hade varit imponerad! Och jag vet inte om det ger så mycket att jämföra Tolkien och Sapkowskis the witcher-böcker. Båda är meriterande böcker och underhållande läsning. Universumen och koncepten är så pass olika att båda författarnas böcker förtjänar att läsas.

Hade Geralt blivit en bra Jedi?

Do not underestimate the power of the dark side.

“Do not underestimate the power of the dark side.”

Jag tror att Geralt hade fullkomligt förstört Jedis.

 • Som witcher genomgår man tuffa träningar för psyket, vilket gör att man skulle kunna motstå diverse “Jedi mind tricks”…
 • Om man är tränad som Geralt så slipper man lägga tid på meditation med mera (vilket behövs som Jedi!).
 • Witchers är vana att ta kontrakt och döda monster, medans Jedis förlitar sig mer på försvar. Det är en fördel om man har jagat hela sitt liv, istället för att bli jagad…
 • En force choke av en Jedi hade inte varit någonting att oroa sig för. Inte när man är van att slåss mot High Vampires som är betydligt mer manipulativa.
 • Jag vet inte om Geralt hade velat BLI en Jedi dock, det känns som om han hade fått ge upp för mycket (läs: Kvinnor och öl).

Vad tror du själv? Lämna gärna en kommentar nedanför artikeln!

Sammanfattningsvis

Jag rekommenderar starkt Andrzej Sapkowskis böcker om the witcher om du gillar den mer mörka typen & dystrare fantasyböcker. The witcher-böckerna som Andrzej Sapkowski skriver är enligt mig rätt unika berättelser som är värda att läsa om du vill ha något lite annorlunda inom fantasygenren.

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Tack för en toppen recension! Var sugen på att börja läsa böckerna, men var orolig för att de skulle vara svårt o veta var man ska börja och om det var värt att beställa bundles eller man bara skulle köpa bok för bok och se hur det gick.

  Nu känns det som att det blir 3 små bundles och jag vet vilken jag ska börja med!

  • Hej Thomas! Vad roligt att höra. Kul att artikeln kunde vara till hjälp för dig. Säg till om du saknar något eller vill ha mer information så hjälper jag gärna till. 🙂

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.