Andrzej Sapkowski böcker

Eftersom du har kommit till denna artikeln så är chansen stor att du gillar The Witcher på ett eller annat sätt. Själv hittade jag The Witcher när det första spelet släpptes för många år sedan, men fastnade inte nämnvärt för spelet då. Däremot har Witcher III: The Wild Hunt blivit ett av mina absoluta favorit-rollspel genom tiderna… Vilket också gjorde att jag började läsa böckerna som utspelar sig i samma universum. Författaren bakom The Witcher Saga (Sagan om Häxkarlen på svenska) heter Andrzej Sapkowski, som från början utbildade sig inom nationalekonomi, innan han fortsatte sin karriärsbana och blev författare på heltid.

Artikeln uppdaterades senast 17e juli 2018.

Om böckernas handling

Geralt själv i Witcher-spelen

Geralt själv i Witcher-spelen.

I böckerna får man följa Geralt som är en så kallad Witcher (Häxkarl på svenska) – det vill säga någon som föds med magiska krafter och som har utbildats sen liten för att slåss mot olika former av monster. Witchers försvarar helt enkelt människor mot det onda som finns i världen som böckerna utspelar sig i. Detta är själva grundpremissen, men utöver det finns det mycket mer att utforska i böckerna, såsom politiska teman, eller varför inte rena drama- och kärlekshistorier. Ett annat centralt tema är Geralts beskyddande av Ciri som är en prinsessa (vars land tidigare blivit erövrat) och som nu genomgår träning till att bli en Witcher.

Varför ska jag läsa Andrzej Sapkowskis böcker?

Här är några argument från min sida till varför jag rekommenderar The Witcher-serien:

 • Om du har spelat spelen så blir referenserna till alla karaktärer och platser tydligare.
 • Du får mycket mer bakgrundsinformation om karaktärer och världen i sig.
 • Du kommer bry dig mycket mer om handlingen i spelen.
 • Det är bra böcker, speciellt om du gillar fantasy som utspelar sig i en mörk värld : )

Vilken ordning ska jag läsa Andrzej Sapkowskis böcker i?

Totalt har Andrzej Sapkowski skrivit 2 novellsamlingar och 5 böcker i The Witcher-serien. Även om man på ett sätt kan se novellsamlingarna som fristående, så skulle jag rekommendera att man börjar med att läsa dessa två (det vill säga, The Last Wish och Sword of Destiny), för att därefter gå vidare med resten av bokserien. Även om The Last Wish egentligen publicerades senare än andra böcker av Andrzej så innehåller den noveller som bygger upp en bra grund inför de kommande böckerna, utan att ge en massa spoilers. I The Last Wish så är temat överhängande (förutom introdkuktioner av karaktärer) att Geralt slåss mot monster, hamnar i barslagsmål, charmar damer, och liknande. The Last Wish sätter också grunden för TV-spelen om The Witcher.

I den andra novellsamlingen, Sword of Destiny, får man träffa Ciri. Här sätter novellerna grunden för vad som komma skall, nämligen böckerna i The Witcher Saga.

Efter Sword of Destiny kan du ge dig an Witcher Saga som består av totalt fem böcker (Blood of Elves, Time of Contempt, Baptism of Fire, The Tower of Swallows, Lady of the Lake). Dessa fem böcker bör läsas efter varandra, då de är en del av en sammanhängande berättelse.

Sedan Witcher Saga gjordes har också ytterligare en bok släpps, som utspelar sig mitt i The Last Wish(!). Den nya boken heter Season of Storms, och det är rekommenderat att läsa den efter du har tagit dig an The Last Wish.

Så totalt blir läsordningen:

 1. The Last Wish (novellsamling), därefter Season of Storms (sidospår)
 2. Sword of Destiny (novellsamling)
 3. Blood of Elves (The Witcher Saga #1)
 4. Time of Contempt (The Witcher Saga #2)
 5. Baptism of Fire (The Witcher Saga #3)
 6. The Tower of Swallows (The Witcher Saga #4)
 7. Lady of the Lake (The Witcher Saga #5)

Du kan köpa böckerna på bland annat: Adlibris | Bokus | SF-Bokhandeln

För en mer förklarande bild om de olika berättelserna om The Witcher:

The Witcher & Andrzej Sapkowski - Läsordning

Av vad det verkar så kommer Sapkowski fortsätta göra böcker som utspelar sig i Witcher-universumet. Andrzej Sapkowski utvecklar mer om detta i följande Youtube-klipp (där han också snackar väldigt mycket om potatisar, och om att han egentligen är lat). Sapkowski själv har ganska speciell humor och knagglig engelska och kan ibland uppfattas som vresig på grund av det.

När utspelar sig spelen i förhållande till böckerna?

Böckerna är en slags inofficiell fortsättning till böckerna. Så egentligen ska man läsa böckerna först och sedan spela spelen, men jag anser att man kan göra tvärtom med. Man har mycket behållning av spelen även om man inte läst böckerna.

Finns det något mer att läsa i stil med Andrzej Sapkowskis böcker?

Absolut! Det finns bland annat en grafisk novell från Dark Horse comics. Den är inte skriven av Andrzej Sapkowski men den gör ett bra job med att lägga till mer detaljer till redan existerande berättelser, och att skapa ytterligare unikt innehåll som passar bra in i The Witcher-universumet. Utöver det är det också väldigt snygga grafiska noveller. Om du gillar att måla i målarbok för att koppla av så finns det också en målarbok för vuxna från Dark Horse comics, med The Witcher-motiv.

Om du gillar TV-spelen om The Witcher (precis som mig!) så finns det också ett bra kompendium som heter The World of the Witcher. Detta kompendie har skapats direkt av CD Projekt Red, det vill säga utvecklarna av The Witcher-spelen. Den är en väldigt vacker utgåva som ger information om världen, monstrena och olika platser i The Witcher-universumet. Du bör dock spela spelen innan du läser detta kompendie eftersom kompendiet innehåller en hel del spoilers från handlingen i spelen.

Vad hade Tolkien tyckt om Andrzej Sapkowski?

Även om detta är ren spekulation så tror jag att J R R Tolkien hade uppskattat Andrzej Sapkowskis verk eftersom det är mycket fokus på folksägner och mytologi, vilket jag tycker är en av de stora styrkorna med Sapkowskis böcker. Många av folksägnerna som Andrzej berättar har också sina rötter i Baltiska folksägner vilket jag tycker är superhäftigt. Konceptet med alver från andra världar rimmar också bra ihop med mer nordisk mytologi om exempelvis världsträdet Yggdrasil, och Alfheim. De som bor i Skellige nämner också Ragnarök i spelen. I The Witcher känns det som att Andrzej Sapkowski har ställt sig frågan: “Vad skulle hända om monster och magi faktiskt fanns under medeltidens Europa?”.

I jämförelse med Andrzej Sapkowski, så tycker jag att Tolkiens styrkor är:

 • lingvistiken, det vill säga språken, som finns skapade i detalj för både dvärgar och alver. Faktum är att Tolkien från början tänkte göra Sagan om Ringen som en slags bakgrundsberättelse för hans språkarbete!
 • historien om världen, som också är väl underbyggd med namn på städer som matchar respektive språk, och så vidare.

Även om Tolkien kanske inte hade gillat allt med The Witcher-serien så tror jag dock att han generellt sett hade varit imponerad! Och jag vet inte om det ger så mycket att jämföra Tolkien och Sapkowskis böcker. Båda är meriterande böcker och underhållande läsning. Universumen och koncepten är så pass olika att båda författarnas böcker förtjänar att läsas.

Hade Geralt blivit en bra Jedi?

Do not underestimate the power of the dark side.

“Do not underestimate the power of the dark side.”

Jag tror att Geralt hade fullkomligt förstört Jedis.

 • Som witcher genomgår man tuffa träningar för psyket, vilket gör att man skulle kunna motstå diverse “Jedi mind tricks”…
 • Om man är tränad som Geralt så slipper man lägga tid på meditation med mera (vilket behövs som Jedi!).
 • Witchers är vana att ta kontrakt och döda monster, medans Jedis förlitar sig mer på försvar. Det är en fördel om man har jagat hela sitt liv, istället för att bli jagad…
 • En force choke av en Jedi hade inte varit någonting att oroa sig för. Inte när man är van att slåss mot High Vampires som är betydligt mer manipulativa.
 • Jag vet inte om Geralt hade velat BLI en Jedi dock, det känns som om han hade fått ge upp för mycket (läs: Kvinnor och öl).

Vad tror du själv? Lämna gärna en kommentar nedanför artikeln!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.