Terry Goodkind – fantasyböcker som snabbmat?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Första gången jag läste Terry Goodkinds böcker var runt högstadiet någon gång. Jag minns att Sanningens Svärd hade släppts ganska nyligen, och jag var på jakt efter en ny fantasyserie. Jag hade redan läst bland annat Katharine Kerr och Tolkien. Terry Goodkind blev en av de nya böckerna som jag hängav mig åt.

Personligen ser jag Terry Goodkinds böcker som snabbmat inom fantasyvärlden. Det är böcker där du vet vad du får och det är gott för stunden… Men det lämnar kanske inte världens bästa eftersmak.

Jag vill också ge ett varningens ord att dessa böcker blir sämre och sämre (och mer repetitiva) ju längre in i serien du kommer. Den första boken (Sanningens svärd) är enligt mig den bästa.

Du kommer gilla Terry Goodkinds böcker om…

 • Du gillar typisk fantasy som exempelvis J R R Tolkien. Terry Goodkinds verk bygger väldigt mycket på samma stil.
 • Du vill läsa fantasyböcker där du bara kan kasta dig in i ett äventyr, utan att tänka för mycket.
 • Du gillar ett hederligt rollspelsäventyr (tänk Dungeons & dragons och liknande).

Du kommer inte att gilla Terry Goodkinds böcker om…

 • Du förväntar dig bra prosa och ett unikt sätt att skriva på i de fantasyböcker du läser. Om du är ute efter det så rekommenderar jag Patrik Rothfuss böcker istället. 
 • Du förväntar dig en unik fantasyvärld. Terry Goodkind blir när det är som värst lite av en sämre kopia till Tolkiens verk. Det är ändå underhållande förstås, men inte särskilt originellt.
 • Du ogillar oförklarliga händelser i böcker (dvs “Deus Ex Machina”). Terry Goodkind använder sig flitigt av detta för att släta över händelser och driva storyn framåt. Tyvärr var det detta + sättet att skriva som fick mig att sluta läsa hans böcker…

Kort om böckerna – Terry Goodkind – Sanningens svärd

Sanningens svärd (Sword of Truth på engelska) är den första boken som Terry Goodkind gav ut i serien “Wizard’s First Rule”.

I böckerna får du följa Richard Cypher. Hans far blir mördad inom loppet av de första par sidorna!

En mystisk karaktär vid namn Kahlan Ahmell dyker upp för att söka Richards hjälp. Vem är hon egentligen?

Det blir snabbt tydligt att det finns gamla skulder att betala för Richard, och att både Kahlan och Richard kommer spela en stor roll för världens överlevnad…

Legend of the Seeker som TV-serie.

Det finns också en tv-serie baserad på Wizard’s First Rule som tyvärr inte är någon höjdare alls. TV-serien släpptes 2008 och höll på fram till 2010. Totalt finns det 44 avsnitt i serien. Jag rekommenderar den dock inte. Den är charmig, men böckerna är bättre. Serien ligger på betyget 7.6 på IMDB.

Warheart – en av de senaste böckerna av Terry Goodkind

Warheart - en av de senaste böckerna av Terry Goodkind.

Warheart var den allra senaste boken som släpptes i “Wizard’s First Rule”. Den kom ut i November 2015 och är den sjuttonde delen i serien. Boken tar vid där “Severed Souls” slutade. 

Läsordning för Terry goodkinds böcker

Här följer den ordning du bör läsa Terry Goodkinds böcker i – både på svenska och på engelska.

Jag rekommenderar att du läser böckerna i den ordningen de publicerats i, det vill säga:

 1. Wizard’s First Rule
 2. Stone of Tears
 3. Blood of the Fold
 4. Temple of the Winds (prequel)
 5. Debt of Bones
 6. Soul of the Fire
 7. Faith of the Fallen
 8. The Pillars of Creation
 9. Naked Empire
 10. Chainfire
 11. Phantom
 12. Confessor
 13. The Omen Machine (ej översatt till svenska)
 14. The First Confessor: The Legend of Magda Searus (ej översatt, prequel)
 15. The Third Kingdom (ej översatt)
 16. Severed Souls (ej översatt)
 17. Warheart (ej översatt)

Även om Temple of the Winds och The First Confessor är prequels så gör du rätt i att läsa böckerna i publicerings-ordning istället. Du kommer få ut mer av böckerna då.

En av Terry Goodkind's många böcker - Death's Mistress.

Det finns även böcker efter detta – bland annat en ny serie i samma universum som Terry Goodkind har påbörjat (med namnet “The Nicci Chronicles”). Den första boken i denna serien heter Death’s Mistress. Därefter har två böcker till släppts – Shroud of Eternity och Siege of Stones.

På svenska har man valt att splitta upp vissa av böckerna i 2 och ibland 3 (!) delar. Upp till och med Confessor finns översatt till svenska. Totalt består de svenska översättningarna av 25 böcker:

 1. Sökaren
 2. Trollkarlens första regel
 3. Tårarnas sten
 4. Färden från lerfolket
 5. Profeternas palats
 6. Blodets församling
 7. Trollkarlens fästning
 8. Drömvandrarens hämnd
 9. Vindarnas tempel
 10. Månens budskap
 11. De tre klangerna
 12. Eldens själ
 13. Det stulna svärdet
 14. De fallnas tro
 15. Palatset i Altur’Rang
 16. Hål i världen
 17. Skapelsens pelare
 18. De värnlösa
 19. Statyns hemlighet
 20. I Kahlans spår
 21. Utraderingen
 22. Skepnaden
 23. I det fördolda
 24. Bekännarna
 25. Midlands sista strid

Var hittar man Terry goodkind på svenska?

Sanningens svärd på svenska.

Det kan vara svårt att hitta Terry Goodkinds böcker på svenska eftersom det var ett tag sen vissa av de gavs ut. Här är några ställen du kan hitta böckerna på:

 • Fantasyhyllan har en del av böckerna tillgängliga till och från (speciellt de första böckerna i serien).
 • Bokbörsen har en hel del av Terry Goodkinds verk tillgängliga.
 • Adlibris har de två sista svenska utgivna böckerna (Bekännarna och Midlands sista strid) som e-böcker.

Liknande författare som Terry Goodkind

Om du gillar Terry Goodkind så tror jag också att du kommer gilla:

 • J R R Tolkien. Det är givet att nämna Tolkien själv, eftersom Terry Goodkinds verk är väldigt lika världen Tolkien skapade. Att säga att Terry Goodkind inspirerades av Tolkien är en underdrift.
 • Margaret Weis och Tracy Hickman. Här kan vi verkligen snacka dungeons & dragons-inspirerad fantasy! Det är äventyr och action genom varje sida. Dragonlance-böckerna är ren och skär underhållning på samma sätt som Terry Goodkinds böcker.
 • Sagan om Drakens Återkomst av Robert Jordan – även detta är böcker som är starkt inspirerade av Tolkiens verk. Det är riktigt spännande fantasy, och personligen gillar jag verkligen Robert Jordans sätt att skriva på.

Kort om Terry Goodkind

Terry Goodkind själv.

Terry Goodkind är en författare som med Sanningens svärd blev grymt populär i såväl sverige som i andra länder (totalt har böckerna översatts till mer än 20 språk).

Även om man inte kan kalla böckerna för nyskapande fantasy på något sätt, så har böckerna sålts i mer än 20 miljoner exemplar!

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Reply
  Oliver Skogsskimmer October 7, 2021 at 08:28

  Smaken är som baken, jag har läst till den 19:e boken och jag tycker inte att storyn blir sämre, den håller en bra tempo, händelser utvecklas naturligt. Jag älskar böckerna och ser fram emot att läsa de sista 6 böckerna.
  Jag gillar ditt beskrivande av hederligt rollspels äventyr för lite så känns det när jag läser böckerna.
  Att jämföra Goodkind med Tolkien är lite orättvist eftersom Tolkien är Fadern av Fantasy, båda författarnas skrivstilar är helt olika liksom deras tänk att arbeta framåt med storyn och målen med utveckling av den. Jag skulle vilja säga att deras begrepp om fantasy är helt olika. Tolkien berättar starkt målande om varenda liten detalj och fyller gärna sidorna med sånger vilket är underbart för feeling att leva sig in i vackra Midgård där man kan ta del av allt som sker. Goodkind får fram storyn med lite mer fart mer som en vacker porlande bäck intill en lägereld i skogen.

 2. Hej för ganska länge sedan fick jag tag i ljud böckerna med han och tyckte att dom är fantastiska men länge sen, nu vill jag försöka hitta ljudböckerna igen men verkar hopplöst

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.