The Name of the Wind / Vindens Namn

8
The Name of the Wind / Vindens Namn
10 Total Score
  • Otroligt vackert språk.
  • Kvothe är cool.
  • Bra världsbeskrivningar.

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

I The Name of The Wind (Vindens Namn på svenska) får vi hänga med Kvothe och hans berättelse om sig själv, som Kvothe själv återberättar för en krönikör. Patrick Rothfuss ger oss en saga som blandar överlevnad, sorg, kärlek och glädje och hur Kvothe blev något av en legend.

När historien börjar har legenden om Kvothe fallit i glömska, och Kvothe driver en bar/taverna på landsbygden. Detta ändras när en slags resande skribent/krönikör (“murvel”?) kommer på besök, fast beslutsam om att han minsann vill berätta legenden om Kvothe för andra. Det är här berättelsen börjar på allvar.

Denna bokserien (The Kingkiller Chronicles) har blivit en personlig favorit för mig inom fantasygenren. För första gången på länge har jag känt att jag vill läsa om en fantasybok (jag har inte gjort det ännu, men snart så!).

Karaktärerna i The Name of the Wind / Vindens Namn

Av vad Patrick Rothfuss själv har sagt så har han alltid tänkt att berättelsen skulle kretsa om Kvothe eftersom handlingen helt enkelt är om en mans liv… Med allt vad det innebär!

Och Patrick Rothfuss lyckas bra med detta. Jag har hört en del kritik om Kvothe som karaktär (att han är för speciell/cool/bra på alla sätt) men jag vill hävda att det snarare är så Kvothe själv vill se sig. Istället tycker jag att Kvothe lyckas bra med att spela på sina styrkor för att överkomma saker som annars skulle kunna vara omöjliga. Kvothe är lite av en rebell och det är kul att följa utvecklingen av honom som karaktär, istället för att bara läsa om magi och trollformler (även om det också är ett tema i boken).

När det gäller övriga karaktärer (utöver Kvothe) är de kanske lite tunnare än Kvothe själv, men jag tror detta är ett medvetet val för att kunna lägga mycket fokus på huvudkaraktären.

Berättelsen och upplägget på The Name of the Wind / Vindens Namn

Jag vill helst berätta så lite som möjligt om själva berättelsen i övrigt – jag tror det är bäst att du får uppleva boken själv. Kort sagt får du helt enkelt följa Kvothe i sin berättelse, från att han är liten till vuxen ålder. Boken berättas också av Kvothe (genom tillbakablickar i hans liv) och dokumenteras av krönikören, som beskriver vad som händer för Kvothe på vägen. Tillbakablickarna varvas sedan med lite mellansnack och mys i tavernan som Kvothe numera driver. Man kan nästan se boken som en slags självbiografi eller memoarer, i en fantasyvärld.

Språket i The Name of the Wind / Vindens Namn

Det här är en bok du ska läsa när du känner dig pigg. Det finns gott om detaljer och det kan vara en bra idé att till och med läsa om kapitel om man vill få med alla godbitar. Patrick Rothfuss sätt att skriva är grymt bra, och jag kände att jag bara vill läsa mer av honom när jag läste denna boken. Om jag ska ha en liten invändning skulle jag kanske säga att ett par senare passager i boken är lite långsamma, men The Name of The Wind / Vindens Namn är ändå en fullpoängare för mig.

Sammanfattningsvis om boken

Jag ska vara ärlig och säga att det var länge sen jag har fått så mycket känslor av en bok, både skratt, och ren och skär ilska. Jag fick låna denna boken av en kompis från början. Sen dess har jag tipsat de flesta jag känner om de här böckerna, vilket slutade med att sambon också köpte boken på svenska! Även hon älskar The Name of The Wind numera… Hatten av till Patrick Rothfuss!

Du hittar The Name of the Wind / Vindens namn på Bokus.

The Name of the Wind (Vindens Namn på svenska) är den första boken i serien The Kingkiller Chronicles. Serien är en av de mest uppmärksammade fantasyböckerna de senaste åren. The Name of the Wind / Vindens Namn har sålts i över 1 miljon exemplar över världen, och hamnat på första plats på New York Times över bäst säljande böcker. Boken har också blivit prisad av många andra författare i fantasygenren, bland annat George R R Martin, Brandon Sanderson och Robin Hobb. Boken ligger på runt 670 sidor på engelska. Om du är intresserad av vad Patrick Rothfuss mer har skrivit för böcker, kolla in artikeln om honom.

10 Total Score
En av de bästa fantasyböckerna de senaste 10-15 åren

En bok som verkligen tar dig med på en resa. Obligatorisk läsning inom fantasy.

Beskrivningarna av världen
10
Språket
10
Karaktärerna
9
Boklayout och design
10
PROS
  • Otroligt vackert språk.
  • Kvothe är cool.
  • Bra världsbeskrivningar.
CONS
  • Man kan inte sluta läsa!
Add your review

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.