The Name of the Wind / Vindens Namn

12
The Name of the Wind / Vindens Namn
10 Total Score
 • Otroligt vackert språk.
 • Bra världsbeskrivningar.

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

I The Name of The Wind (Vindens Namn del 1 och 2 på svenska) får vi följa Kvothe och hans berättelse om sig själv, som han återberättar för en krönikör. Patrick Rothfuss berättar för oss om en saga som blandar överlevnad, sorg, kärlek och glädje och hur Kvothe blev något av en legend, hur han rövat tillbaka prinsessor, med mera…

När historien börjar har legenden om Kvothe fallit i glömska, och han driver en bar/taverna på landsbygden. Detta ändras när en slags resande krönikör kommer på besök, beslutsam om att han vill berätta legenden om Kvothe för andra. Det är här berättelsen börjar på allvar.

Denna bokserien (The Kingkiller Chronicles) har blivit en personlig favorit för mig inom fantasygenren. För första gången på länge har jag känt att jag vill läsa om en fantasybok.

Karaktärerna i Vindens Namn del 1

Av vad Patrick Rothfuss själv har sagt så har han alltid tänkt att berättelsen skulle kretsa om Kvothe eftersom handlingen helt enkelt är om en mans liv… Och Patrick Rothfuss lyckas bra med detta. Jag har hört kritik om Kvothe som karaktär (att han är “för bra” på alla sätt) men jag vill hävda att det snarare är så han själv vill se sig. Istället tycker jag att Kvothe lyckas bra med att spela på sina styrkor för att överkomma saker som annars skulle kunna vara omöjliga. Kvothe är lite av en rebell och det är kul att följa utvecklingen av honom som karaktär, istället för att bara läsa om magi och trollformler (även om det också är ett tema i boken).

När det gäller övriga karaktärer är de kanske lite tunnare än huvudkaraktären, men jag tror detta är ett medvetet val för att kunna lägga mycket fokus på huvudkaraktären.

Berättelsen och upplägget på Vindens Namn del 1

Jag vill helst berätta så lite som möjligt om själva berättelsen i övrigt – jag tror det är bäst att du får uppleva boken själv. Kort sagt får du helt enkelt följa Kvothe i sin berättelse, från att han är liten till vuxen ålder. Kvothe berättar (genom tillbakablickar i hans liv) och krönikören dokumenterar vad som händer för huvudkaraktären på vägen. Tillbakablickarna varvas sedan med lite mellansnack och mys i tavernan som Kvothe numera driver. Se boken som en slags självbiografi eller memoarer, i en fantasyvärld, med fantastiskt språk.

Språket i The Name of the Wind / Vindens Namn del 1

Det här är en bok du ska läsa när du känner dig pigg. Det finns gott om detaljer och det kan vara en bra idé att till och med läsa om kapitel om man vill få med alla godbitar. Patrick Rothfuss sätt att skriva är grymt bra. Om jag ska ha en liten invändning skulle jag kanske säga att ett par senare passager i boken är lite långsamma, men The Name of The Wind / Vindens Namn är ändå en fullpoängare för mig.

Sammanfattningsvis om boken

Jag ska vara ärlig och säga att det var länge sen jag har fått så mycket känslor av en bok, både skratt, och ren och skär ilska. Jag fick låna denna boken av en kompis från början. Sen dess har jag tipsat de flesta jag känner om de här böckerna, vilket slutade med att sambon också köpte boken på svenska! Även hon älskar The Name of The Wind numera!

Du hittar The Name of the Wind / Vindens namn på Bokus.

The Name of the Wind (Vindens Namn del 1 och 2 på svenska) är den första boken i serien The Kingkiller Chronicles. Serien är en av de mest uppmärksammade fantasyböckerna de senaste åren. The Name of the Wind / Vindens Namn del 1 har sålts i över 1 miljon exemplar över världen, och hamnat på första plats på New York Times över bäst säljande böcker. Boken har också blivit prisad av många andra författare i fantasygenren, bland annat George R R Martin, Brandon Sanderson och Robin Hobb. Boken ligger på 670 sidor på engelska och 391 sidor samt 388 sidor på del 1 och den andra svenska delen. Om du är intresserad av vad Patrick Rothfuss mer har skrivit för böcker, kolla in artikeln om honom.

10 Total Score
En av de bästa fantasyböckerna de senaste 10-15 åren

En bok som verkligen tar dig med på en resa. Obligatorisk läsning inom fantasy.

10Expert Score
Beskrivningarna av världen
10
Språket
10
Karaktärerna
9
Boklayout och design
10
10User's score
Beskrivningarna av världen
10
Språket
10
Karaktärerna
10
Boklayout och design
10
PROS
 • Otroligt vackert språk.
 • Bra världsbeskrivningar.
CONS
 • Man kan inte sluta läsa!
Add your review  |  Read reviews and comments

1 Comment
 1. 5
  Beskrivningarna av världen
  100
  Språket
  100
  Karaktärerna
  100
  Boklayout och design
  100

  En fantastiskt skriven bok som är en av de bättre böckerna jag har läst i mitt liv.

  + PROS: Fantastiskt skriven Fångande
  Helpful(0) Unhelpful(0)You have already voted this

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.