Fantasy & sci-fi bokhandel i malmö & andra städer – Här finns de

Ibland är det inte helt lätt att hitta var olika fantasy- & sci-fi-bokhandlare ligger rent fysiskt. 

Visst finns det gott om webbshoppar, men det är få saker som slår att gå och bläddra bland riktiga böcker, manga och brädspel bland en massa andra fantasy-intresserade.


Relaterad artikel: Brädspel topplista 2019


I den här artikeln passar jag också på att nämna några digitala alternativ som finns om det mer är din grej.

Jag fokuserar uteslutande på svenska butiker – utöver det så finns förstås både Amazon (världens största webbshop), och Audible (för dig som gillar ljudböcker på engelska).

Men som sagt, svenska butiker och webbshoppar/tjänster är i fokus i denna artikeln – främst för att de oftast är lite mer lättillgängliga för oss svenskar.

Contents

Fysiska butiker där du kan handla fantasyböcker

Det är en annan känsla att verkligen hålla och bläddra i en bok.

Dels är det den taktila känslan – att känna tyngden / doften av boken, eller att bara kunna bläddra i en bok.

Att hålla ena fingret på sidan för kartorna och det andra fingret där man är i boken.

Det är också lite nostalgiskt, för mig i alla fall.

Därmed sagt så har e-böcker sina fördelar också – just nu läser jag ganska mycket på Kindlen och varvar med ljudböcker från Nextory.

I alla fall! Här hittar du några av de vanligaste butikerna som har fantasyböcker i sortimentet.

Akademibokhandeln – finns över hela Sverige

Det händer till och från att jag hittar en bra fantasybok eller två på Akademibokhandeln. En av de senaste böckerna som jag köpte därifrån var nog Ursula K LeGuins Trollkarlen från övärlden, som ganska nyligen har givits ut på svenska.

Jag vet inte vad du tycker, men för mig är Akademibokhandeln lite “hit or miss”. Ibland får man en riktig lyckoträff och ibland hittar man ingenting. I de flesta butikerna så brukar de ha en fantasybok-avdelning i alla fall, vilket är trevligt.

Du hittar Akademibokhandeln på följande orter. Just Akademibokhandeln finns på alla möjliga orter i hela Sverige.

Lindhska Bokhandeln – finns i Örebro

Lindhska är en butik jag faktiskt inte själv har besökt.

Däremot har jag fått tips från andra om att det ska vara en väldigt välsorterad butik. 

Dessutom har Lindhska en sektion dedikerat till många saker med fantasytema. Dels böcker, men även brädspel med fantasy-tema, rollspel, warhammer, med mera.

Personalen i butiken ska också vara väldigt kunnig och service-minded.

När jag har vägarna förbi Örebro så lovar jag att titta förbi!

 • Adress: Drottninggatan 11, Örebro
 • Öppettider: Mån-Fre kl 10-18, Lör kl 10-16, Sön stängt.

Science Fiction Bokhandeln – finns i Göteborg, Malmö & Stockholm

Namnet till trots så är detta den bästa fantasy-bokhandeln som jag känner till.

Jag och frun brukar alltid gå hit när vi har vägarna förbi någon av städerna som SF-bokhandeln finns i. Här hittar du allt och lite till inom fantasy och science fiction.

Det finns även gott om brädspel, kortspel, rollspel, med mera att köpa här. Utan tvekan den bästa och mest välrenommerade butiken vi har i sverige inom fantasy & sci-fi.

Science Fiction Bokhandeln kör också temakvällar, där författare med flera kommer på besök. De har exempelvis haft besök av både Neil Gaiman och Metro 2033s författare Dmitrij Gluchovskij tidigare.

Utöver det har SF-bokhandeln till och från quizkvällar och brädspelskvällar med fantasy & sci-fi-tema.

Just Science Fiction bokhandeln i Stockholm ligger väldigt fint – mitt i gamla stan, bland de trånga gatorna. Stämningsfullt redan innan man går in i butiken, enligt mig. Och bättre blir det…

Det är häftigt att SF-bokhandeln har legat här ända sedan mitten av 90-talet – och då har ändå butiken anor sen ännu längre tillbaka.

Även butiken i Malmö ligger väldigt centralt. Jag har tyvärr inte koll på affären i Göteborg då jag aldrig har varit där.

Göteborg

 • Adress: Kungsgatan 19, 411 19 Göteborg
 • Öppettider: Mån-Fre kl 10-19, Lör kl 10-17, Sön kl 12-16
 • Telefonnummer: 031-13 06 70

Malmö

 • Adress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 Malmö
 • Öppettider: Mån-Fre kl 10-18.30, Lör kl 10-17, Sön kl 12-16
 • Telefonnummer: 040-23 05 20

Stockholm

 • Adress: Västerlånggatan 48, 111 29 Stockholm
 • Öppettider: Mån-Fre kl 10-19, Lör kl 10-18, Sön kl 12-17
 • Telefonnummer: 08-21 50 52

Stockholms Science Fiction Antikvariat – Stockholm

Det här är en relativt nytt antikvariat som öppnade i november 2018. Här hittar du både fantasy och science fiction-böcker.

Just detta antikvariatet ligger på Södermalm i Stockholm. Ägarna till antikvariatet satsade på att redan från start ha 3000 böcker inom sci-fi och fantasy vilket är imponerande.

Av vad jag kan se verkar det gå bra för ägarna av Stockholms Science Fiction Antikvariat – jag har ännu inte varit och besökt men hoppas förstås att få möjlighet till att göra det framöver. 

 • Address: Rutger Fuchsgatan 8, 116 67 Stockholm
 • Öppettider: Mån stängt, Tis-Fre kl 11-18, Lör kl 12-16, Sön stängt.

Har jag missat några butiker med bra utbud av fantasyböcker i staden du bor i? Skriv gärna en kommentar nedanför artikeln så lägger jag till de butiker jag har missat.

Köpa begagnade böcker

Bokbörsen - det bästa alternativet för att köpa begagnade böcker online.

Bokbörsen – det bästa alternativet för att köpa begagnade böcker online.

För dig som vill köpa begagnade böcker så ser jag tre olika alternativ.

 1. Bokbörsen, vilket är mitt favorit-alternativ för att köpa begagnade böcker. Fördelen med bokbörsen är att jag tycker ofta det brukar vara väldigt välsorterat och det är kanonbra om du är ute efter en speciell utgåva exempelvis.Själv är jag just nu på jakt efter några Sagan om ringen-böcker från en utgåva som kom runt början av 2000-talet, så ser du dessa böcker så hojta gärna till!
 2. Tradera, som brukar ha bra auktioner till och från med fantasyböcker. Det gäller att hålla ögonen öppna kontinuerligt – ibland har du tur och kan fynda här.
 3. Blocket, men här är det mer sporadiskt och väldigt olika från ort till ort. Jag kan tycka det är lättare att hitta begagnade böcker på både Tradera och Bokbörsen istället. Det är helt enkelt lite för glest mellan annonserna om fantasyböcker / spel / filmer på just Blocket.

Nätbutiker – köpa böcker online

Adlibris

Adlibris - helt OK att handla fantasyböcker ifrån.

Adlibris – helt OK att handla fantasyböcker ifrån.

Adlibris har ett bra utbud av fantasy, och jag handlar därifrån till och från. Jag använder dock Bokus snäppet mer, mest eftersom jag gillar deras design lite mer.

Adlibris hemsida är väldigt modern men det känns som om vissa element nästan är för stora på sidan. Med det sagt så är jag ändå väldigt nöjd med Adlibris – de brukar ha snabba leveranser och bra böcker att välja på.

Adlibris har riktigt taskiga omdömen på Trustpilot – (snäppet sämre än Bokus) – 1.5 av 5 vilket för mig är förvånande lågt. Turligt nog har jag inte haft några problem med Adlibris själv, men jag har förstått att många har det.

Adlibris har en egen underkategori för all fantasy där du lätt kan se vilka böcker som är mest populära just nu.

Bokus

Bokus - mitt favoritalternativ för att köpa fysiska fantasyböcker online.

Bokus – mitt favoritalternativ för att köpa fysiska fantasyböcker online.

Bokus är den nätbutik som jag handlar mest i. Jag tror det är smidigheten med att handla via Bokus som gör att jag använder deras webshop mycket.

Adlibris funkar bra också, men jag gillar Bokus snäppet mer. Bokus hemsida känns lite mer fokuserad på något sätt.

Precis som Adlibris så har Bokus en kategori där alla fantasyböcker finns. Där hittar du även topplistor med mera för fantasyböcker.

Även Bokus har deprimerande låga omdömen på Trustpilot. Senast jag kollade låg de på 1.7 av 5 i betyg. Mycket verkar bero på strul med leveranser och långa leveranstider.

Själv har jag (“peppar peppar, ta i trä!”) inte haft några problem alls med Bokus utan jag är helnöjd med både deras utbud och leveranstider. Vilket är en av anledningarna till att jag ofta rekommenderar Bokus i de artiklar jag skriver.

CDON

CDON - Funkar bra när du vet vilka fantasyböcker du vill ha.

CDON – Funkar bra när du vet vilka fantasyböcker du vill ha.

Det händer att jag handlar på CDON till och från men då brukar det mest vara om jag ska jämföra priser. Personligen tycker jag att det är svårt att hitta tips på deras hemsida.

Det är lättare att handla från CDON om du redan vet vad du ska köpa.

Nuförtiden har dessutom CDON enormt mycket saker (allt från köksredskap till böcker till skivor) – lite som om man försöker satsa på att bli Sveriges motsvarighet till Amazon.

CDON har kanonbra omdömen på Trustpilot (4.4 / 5), och många nöjda kunder. CDON kan enligt mig just med fantasy vara ett alternativ ibland, men du måste veta exakt vad du vill ha. Och rekommendationerna för liknande produkter som du får via CDON är sådär, enligt mig i alla fall.

Därmed sagt använder jag CDON för mycket andra beställningar, till exempel spel och filmer. Men inte så mycket böcker, då blir det mer Bokus eller Adlibris när jag handlar på nätet.

Nextory

Nextory - mitt favoritalternativ när det gäller ljudböcker och e-böcker med fantasytema.

Nextory – mitt favoritalternativ när det gäller ljudböcker och e-böcker med fantasytema.

När det gäller ljudböcker så använder jag mig främst av Nextory.

Om du är intresserad av ljudböcker så har jag nyligen recenserat både Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Min favorittjänst just nu av dessa är Nextory. Främst tycker jag utbudet är bra, men även att deras app och hemsida är superenkla att använda.

Nextory har tidigare fått lite kritik på sig att vara knepiga att använda, men de har jobbat enormt mycket med att förbättra upplevelsen de senaste åren enligt mig.

Nextory ligger på 2.8 av 5 i betyg på Trustpilot, med flertalet mycket dåliga recensioner vilket förvånar mig. Å andra sidan ligger Storytel runt nästan samma betyg, och Bookbeat har inte några omdömen alls av vad jag kan se.

Själv har jag inte haft några problem med tjänsten, och utbudet av böcker (som en del klagar på) tycker jag är väldigt bra när det gäller just fantasyböcker (och ljudböcker förstås). Möjligt att alla inte ser det likadant dock…

Att det verkar vara svårt att avsluta abonnemanget är dock väldigt synd, kan jag tycka.

SFBok – Science Fiction Bokhandeln

SF-bokhandeln - utmärkt som digital butik men ännu bättre om du har möjlighet att besöka dem.

SF-bokhandeln – utmärkt som digital butik men ännu bättre om du har möjlighet att besöka dem.

Jag handlar märkligt nog ganska sällan via Science Fiction Bokhandeln på nätet. Främsta anledningen är att jag tycker de är lite väl dyra ibland, och när jag väl handlar från dem så brukar jag göra det i deras fysiska butiker.

Så man kan säga att jag nästan har “reserverat” specifika tillfällen att handla på SFBok.

Det känns ofta som en speciell händelse för mig & frun att gå runt och titta på alla härliga och spännande sci-fi & fantasyböcker.

För dig som känner att det inte spelar så stor roll att handla på SFBok digitalt eller fysiskt så rekommenderar jag deras hemsida.

SFBok är enligt mig bäst när du vet mer exakt vad du letar efter, eller om du vill få tips inom lite smalare och mer nischade subgenres av fantasy och science fiction.

Avslutningsvis

Det här är mitt försök att ge en komplett guide över alla butiker som finns i sverige (både digitala och fysiska) som säljer ett bra utbud av fantasyböcker. Saknar du någon butik? Lämna gärna en kommentar så lägger jag till dem när jag har möjlighet.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.