Bilbo – en hobbits äventyr

6
Bilbo – en hobbits äventyr
10 Total Score
  • Underbart språk
  • Fantastisk värld
  • En bra sensmoral

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

J.R.R. Tolkiens Bilbo – en hobbits äventyr är utan tvekan en av de allra största och mest älskade böckerna inom fantasy. Boken kräver ingen större introduktion då den har översatts till mer än 50 språk och har sålts i totalt över 100 miljoner exemplar över hela världen.

Tolkien skrev från början berättelsen om Bilbo för sina egna barn. Bilbo – en hobbits äventyr är en mer lättsam historia än Sagan om ringen. I Bilbo så introduceras du för (förutom Bilbo förstås) både Gandalf och Gollum. Det är en bok som du har glädje av att läsa både som barn och som vuxen. Boken har inspirerat författare som J K Rowling och David Gemmel, för att nämna ett fåtal.

Första gången jag själv läste Bilbo var någonstans runt mellanstadiet, faktiskt efter jag hade läst Sagan om Ringen-trilogin. Jag älskade Bilbo från början till slut. Det är en bok fylld av äventyr och hjältar. Både skratt och sång finns nära tillhands under boken. Bilbo möter alver, dvärgar, trollkarlar och örnar under sin resa genom Shire, Rivendell, Misty mountains, med mera. Och även en drake vid namn Smaug förstås…

Men vad är en hobbit egentligen? Man kan beskriva hobbits som ungefär hälften så långa som människorna, och till skillnad från dvärgar så saknar de skägg. Hobbits är egentligen ganska vardagliga och lata – de gillar att både äta och dricka gott, och kan tendera att bli lite runda om magen… De bär inga skor på grund av deras bastanta och håriga fötter, samt så har de alltid nära till skratt och dans. Hobbits är livsnjutare helt enkelt.

En av de bästa sakerna med Bilbo är budskapet om att vi alla kan hitta vår inre “hobbit”; vi kan alla välja att gå utanför vår “comfort zone”, precis som Bilbo gör. Att ge sig in i det okända och våga kämpa vidare tror jag är något som tilltalar oss alla, vilket är en av många anledningar till att boken har blivit så populär.

Bilbo filmatiserades också för några år sedan, men jag tycker personligen att filmerna inte alls lever upp till boken. Till att börja med är filmerna alldeles för utdragna. 9 timmars speltid för 3 filmer – i jämförelse för ljudboken för Bilbo som ligger på 6 timmar!. En annan som sak som jag har svårt för är mängden CG-effekter; allt känns datoranimerat, inklusive karaktärer och omgivningar. Där har Sagan om ringen åldrats mycket bättre med sin fantastiska användning av rekvisita och figurer som gör att filmerna känns mycket mer levande. Nej, läs boken om Bilbo istället för att se filmerna.

Bilbo Hobbiten : bort och hem igen. Förhistorien till Ringarnas herre (storformat) av J R R Tolkien, Charles Dixon (Häftad)

Storformat omarbetad nyutgåva, färg När hobbiten Bilbo en dag får besök av trollkarlen Gandalf och tretton dvärgar, ställs hans fridfulla liv på huvudet. Han blir övertalad att hjälpa till att återfinna dvärgarnas stulna skatt. Många faror möter dem innan Bilbo står öga mot öga med skattens väktare den fruktansvärda draken Smaug.

Bilbo – en hobbits äventyr är kort och gott en riktigt härlig lättläst bok att ge sig an. Ren och skär njutning. Passa gärna på att läs en av de illustrerade utgåvorna som också är mysiga för högläsning eller liknande.

10 Total Score
Underbart mysig fantasy

En av de största inom fantasy

Beskrivningarna av världen
10
Språket
9
Karaktärerna
10
Boklayout och design
9
Berättelsen
10
PROS
  • Underbart språk
  • Fantastisk värld
  • En bra sensmoral
Add your review

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.