Bilbo – en hobbits äventyr

11
Bilbo - en hobbits äventyr av J R R Tolkien
10
Bilbo – en hobbits äventyr
Bilbo – en hobbits äventyr
Underbart språk
Fantastisk värld
En bra sensmoral

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

J.R.R. Tolkiens Bilbo – en hobbits äventyr på svenska (There and back again – a Hobbit’s Tale på engelska) är utan tvekan en av de allra största och mest älskade böckerna inom fantasy. Boken Bilbo kräver ingen större introduktion då den har översatts till mer än 50 språk och har sålts i totalt över 100 miljoner exemplar över hela världen, bland annat på just svenska.

J R R Tolkien skrev från början berättelsen om Bilbo – en hobbits äventyr för sina egna barn. Bilbo – en hobbits äventyr är en mer lättsam historia än Sagan om ringen. I Bilbo så introduceras du för (förutom Bilbo förstås) både trollkarlen Gandalf och Gollum, som du återser i sagan om ringen. Bilbo är en bok som du har glädje av att läsa både som barn och som vuxen. Boken har inspirerat författare som J K Rowling och David Gemmel, för att nämna ett fåtal.

Handlingen i Bilbo – en hobbits äventyr och min relation till boken

Första gången jag själv läste Bilbo var någonstans runt mellanstadiet, faktiskt efter jag hade läst Sagan om Ringen-trilogin. Jag älskade Bilbo från början till slut. Det är en bok fylld av äventyr och hjältar. Både skratt och sång finns nära tillhands under boken. Bilbo möter alver, dvärgar, trollkarlar och örnar under sin resa genom Shire, Rivendell, Misty mountains, med mera. Och även draken Smaug förstås, som vi lär känna en del på vägen!

Boken Bilbo börjar med att du får följa hobbiten Bilbo Bagger, som bor i en jordhåla i fylke. En dag bestämmer Bilbo sig dock för att ge sig ut på äventyr tillsammans med Gandalf och ett helt gäng med dvärgar – Dvalin, Balin, Kili, Fili, Oin, Gloin, med flera. Målet är att ta tillbaka gandalfs gamla arv som draken Smaug har, och genom detta blir Bilbo av olika anledningar utsedd till den som ska sno tillbaka arvet!

Färden går över bland annat dimmiga bergen och på vägen stöter Bilbo med flera ihop med troll där en hel del tjafs uppstår. Det bästa är helt enkelt att jag inte spoilar för mycket av handlingen, utan att du själv läser boken så att du kan bilda dig en egen uppfattning om den!

Vad är en hobbit egentligen?

Men vad är en hobbit egentligen? Man kan beskriva hobbits som ungefär hälften så långa som människorna, och till skillnad från dvärgar så saknar de skägg. Hobbits är egentligen ganska vardagliga och lata – de gillar att både äta och dricka gott, och kan tendera att bli lite runda om magen… Och så gör även Bilbo. De bär inga skor på grund av deras bastanta och håriga fötter, samt så har de alltid nära till skratt och dans. Hobbits är livsnjutare helt enkelt.

Det bästa med Bilbo enligt mig

En av de bästa sakerna med Bilbo är budskapet om att vi alla kan hitta vår inre “hob”; vi kan alla välja att gå utanför vår “comfort zone”, precis som Bilbo Bagger gör. Att ge sig in i det okända och våga kämpa vidare tror jag är något som tilltalar oss alla, vilket är en av många anledningar till att boken har blivit så populär. Det är kort sagt en fantastisk bok vare sig du gillar fantasy eller inte, och boken Bilbo funkar kanon för både barn och vuxna.

Filmen med samma namn som inte levde upp till hypen

Bilbo filmatiserades också för några år sedan (genom filmen The Hobbit), men jag tycker personligen att The Hobbit-filmerna inte alls lever upp till boken. Till att börja med är filmerna alldeles för utdragna. 9 timmars speltid för 3 filmer om The Hobbit – i jämförelse för ljudboken för tolkiens Bilbo som ligger på 6 timmar!. En annan som sak som jag har svårt för är mängden CG-effekter; allt känns datoranimerat, inklusive karaktärer och omgivningar. Där har Sagan om ringen åldrats mycket bättre med sin fantastiska användning av rekvisita och figurer som gör att filmerna känns mycket mer levande. Nej, läs boken om Bilbo Bagger istället för att se filmerna.

Bilbo Hobbiten : bort och hem igen. Förhistorien till Ringarnas herre (storformat) av J R R Tolkien, Charles Dixon (Häftad)

Storformat omarbetad nyutgåva, färg När hobbiten Bilbo Bagger en dag får besök av trollkarlen Gandalf och tretton dvärgar, ställs hans fridfulla liv på huvudet. Han blir övertalad att hjälpa till att återfinna dvärgarnas stulna skatt. Många faror möter dem innan Bilbo står öga mot öga med skattens väktare den fruktansvärda draken Smaug.

Slutsats om Bilbo – en hobbits äventyr

Bilbo – en hobbits äventyr är kort och gott en riktigt härlig lättläst bok att ge sig an på svenska. Ren och skär njutning när du följer med hoben, Gandalf och alla dvärgarna på deras äventyr. Passa gärna på att läs en av de illustrerade utgåvorna av tolkiens Bilbo, som också är mysiga för högläsning eller liknande.

10 Total Score
Underbart mysig fantasy

En av de största inom fantasy

Beskrivningarna av världen
10
Språket
9
Karaktärerna
10
Boklayout och design
9
Berättelsen
10
PROS
  • Underbart språk
  • Fantastisk värld
  • En bra sensmoral
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.