Låna ljudböcker – på bibliotek, via biblio-appen, via din dator

Går det egentligen att låna ljudböcker? Ja, många bibliotek erbjuder möjligheten att låna ett antal ljudböcker via ditt bibliotekskort.

Låna ljudböcker på bibliotek?

För att låna ljudböcker på bibliotek så behöver du oftast:

 • Ett bibliotekskort. Om du saknar ett bibliotekskort så löser du det genom att besöka ditt lokala bibliotek, så hjälper de dig.
 • En dator, smartphone (Android eller iOS/iPhone), eller iPad.
 • Om du använder en smartphone eller iPad så behöver du oftast också ladda ner appen Biblio som används när du ska låna ljudböcker

Låna ljudböcker via din dator

Många bibliotek erbjuder idag möjligheten att du kan låna en ljudbok och lyssna på den direkt via din dator. Ofta brukar du då behöva logga in på bibliotekets hemsida, och därigenom låna ljudboken. För att veta exakt hur du går tillväga för att låna en ljudbok på datorn, kolla med ett bibliotek som ligger nära dig.

Det finns också Biblio-appen, som låter dig låna ljudböcker via smartphone eller platta. Se nedan!

Biblio – App för att låna ljudböcker?

Biblio är alltså den app som biblioteken ofta använder för att du ska kunna låna elektroniska böcker av olika slag, både e-böcker (för att läsa) och ljudböcker (för att lyssna på).

Biblio för iOS.

Biblio för iOS.

iOS-varianten av appen Biblio i sig har väl varit sådär när det gäller kvalitét men man har ändå jobbat med att förbättra den och ta hand om buggar mer och mer under det senaste året. Betyget på app store är dock sådär – appen ligger på 2.8 av 5 i betyg, baserat på cirka 1700 betyg.

Biblio för Android.

Biblio för Android.

För Android så ligger appen på 2.6 / 5 i betyg, baserat på nästan 2000 betyg.

I Biblio kan du bland annat:

 • Utforska topplistor och olika kategorier av ljudböcker och e-böcker.
 • Lyssna på ljudböcker offline genom att ladda ner ljudböckerna till din telefon.
 • Du kan låna, läsa och lyssna på ljudböcker samt e-böcker.
 • Det finns en sovtimer i appen ifall du skulle råka somna medans du lyssnar på ljudboken. Det innebär att appen stannar uppläsningen av ljudboken efter ett tag.
 • Appen kommer ihåg vart du var i ljudboken tills nästa gång du loggar in, så du behöver inte hålla reda på vart du var.

Biblio-appen finns tillgänglig för iOS och Android. Det finns ljudböcker och e-böcker på svenska, engelska, finska och arabiska.

Om du vill veta mer om Biblio så finns det även en del information på Axiell Medias hemsida (som har utvecklat Biblio-appen).

Biblio - skärmdumpar från iOS-appen.

Biblio – skärmdumpar från iOS-appen.

Kort sagt fungerar Biblio som en slags utökning av bibliotekens vanliga tjänster för att låna ut böcker. Den stora skillnaden är att du nu kan göra det direkt i din smartphone eller platta.

Den stora nackdelen med Biblio är väl kort sagt kvalitén på appen. Appen hänger sig ofta (till exempel kan uppspelningen fungera sådär). Även nedladdningsfunktionen funkar inte alls till och från. Utöver det så är det svårt att hitta böcker från specifika författare ibland, samt att utbudet varierar kraftigt (både vilka böcker som finns på respektive språk, per författare och för just ditt bibliotek. 

Om du upplever att Biblio-appen är sådär så finns det ett antal andra alternativ som jag rekommenderar (se nedan).

Andra alternativ till att låna ljudböcker

Det finns några olika alternativ till att låna ljudböcker från ditt bibliotek.

 • Du kan prova att lyssna på ljudböcker gratis via en av de mest populära ljudbokstjänsterna. Den bästa tjänsten enligt mig just nu är Nextory. Jag har också gjort en sammanställning där jag utser den bästa ljudboksappen om du är intresserad. Med dessa tjänster så kan du lyssna på ljudböcker gratis i 14 dagar och därefter avregistrera dig om du inte är nöjd.
 • Om du är ute efter att läsa äldre / klassiska verk på engelska, så funkar appen LibriVox helt okej. Här kan du dock främst hitta böcker som är utgivna innan år 1923 (det vill säga böcker som är tillgängliga via den publika domänen). Det är tyvärr dåligt med både svenska ljudböcker, och fantasyböcker via LibriVox.
 • Om du är ute efter barnböcker så är appen Bibblix ett bra alternativ. Den är gratis och vänder sig till åldrarna 6 – 12 år.

För dig som är ute efter lite inspiration på vad du vill läsa så har jag också skrivit en artikel där jag tipsar om de bästa ljudböckerna någonsin.

Vilka bibliotek kan du låna ljudböcker på?

De flesta bibliotek i sverige samt finland erbjuder möjlighet att låna ljudböcker på det sättet som jag beskriver ovan. Här är exempelvis hur Uppsala bibliotek beskriver processen för att låna ljudböcker.

Antalet böcker som du kan låna via Biblio beror lite på från bibliotek till bibliotek. Ofta brukar det vara en gräns satt, exempelvis på att du kan låna 2-3 ljudböcker åt gången, eller en ljudbok i veckan. Du brukar ofta få låna böckerna i ett antal veckor åt gången.

Lättast är att du kollar med ditt lokala bibliotek för att se hur du går tillväga och vilka regler som gäller just där du bor.

Varför går det inte att låna alla ljudböcker?

Vilka ljudböcker som finns tillgängliga att låna beror på många faktorer. Ofta beror det på om bokförlaget har gett OK till att låna ut deras böcker. Utöver det kan också biblioteken själva begränsa vilka böcker man får låna. Därmed sagt är det alltid en bra ide att kolla med ett bibliotek nära dig. Med lite tur så kanske de bestämmer sig för att ta hem eller ge ut en bok som du gillar.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.