Fem sätt att hjälpa fantasyförfattare

I denna artikeln delar jag med mig av hur du kan hjälpa fantasyförfattare på olika sätt.

Artikeln uppdaterades senast den 17e juli 2018.

Köp författarens fantasyböcker!

Spargris! Spara mer och köp mer fantasyböcker.

Spara mer och köp mer fantasyböcker.

Det är ingen nyhet att det finns gott om affärer att köp fantasyböcker via. Adlibris, Bokus, SFBokhandeln, för att nämna några…

Den stora frågan är dock – vad ska man tänka på när man köper fantasyböcker, och på vilket sätt kan man gynna författaren mest?

När det gäller stora publicerare så har både Mark Lawrence och Brian McLellan gjort två bra blogginlägg om vilka kanaler författaren tjänar mest på. Summerat kan man säga att Mark Lawrence tjänade 2.25 % av vad en av hans böcker egentligen kostade att köpa för dig som konsument, på grund av agentkostnader, skatt, med mera. Så Mark fick ett fåtal kronor per såld bok att stoppa i sin egna ficka…

I ett av Brian McLellans inlägg i sin blogg så konstaterar även han att det som ger mest pengar är (föga förvånande) att köpa direkt från författaren och därmed undvika mellanhänder (exempelvis återförsäljare). Här är ens summering av olika köpalternativ samt vilka intäkter författaren får från dessa kanaler, enligt Brian McLellans analys…

Anta att en bok kostar 24 USD ($). Följande pengar tillfaller då författaren (beroende på vilket alternativ du väljer, det vill säga hur du väljer att köpa boken):

  • Alternativ 1: Köpa ny hardcover-utgåva, direkt från författaren: $ 10.40
  • Alternativ 2: Köpa ny bok från Amazon (ameriskansk webshop/e-commerce företag): $ 2.40
  • Alternativ 3: Köpa ljudbok från Audible: $ 2.15
  • Alternativ 4: Köpa boken som e-bok: $ 1.75
  • Alternativ 5: Köpa “Trade paperback” från återförsäljare: $ 1.20
  • Alternativ 6: Köpa “mass market paperback” från återförsäljare: $ 0.64
  • Alternativ 7: Köpa boken via second-hand: $ 0
  • Alternativ 8: Inte köpa boken alls (ex. ladda ner den från någonstans): $ 0

Det mest slående är väl att om man köper direkt från författaren, så får författaren 5 gånger mer pengar än om man köper från en mellanhand. Så se till att gynna era författare, leta upp deras hemsidor, och köp gärna direkt från dem när det är möjligt! Om det inte är möjligt, så köp nyutgåvor från exempelvis någon av de återförsäljare av fantasyböcker som finns i sverige (Bokus, Adlibris med flera).

Låna fantasyboken på bibliotek

Ett bibliotek som jag gärna hade besökt...

Ett bibliotek som jag gärna hade besökt…

Om du inte har råd alls att köpa boken kan du alltid låna boken på bibliotek, då författaren får en ersättning för när du lånar en av författarens böcker. Om inte boken finns tillgänglig alls via ditt bibliotek så kan du alltid be att biblioteket beställer in boken! Där jag bor finns ett helt okej uppsättning med fantay att låna, och jag lånar fantasyböcker därifrån till och från, när jag antingen känner att jag inte har råd att köpa mer fantasyböcker, eller om jag har svårt att få tag på boken på annat sätt.

Recensera fantasyböcker

Närbild på en penna och anteckningsblock

En av anledningarna till att jag driver allt om fantasy är att jag vill tillhandahålla informativa recensioner och guider om fantasyböcker till dig, för att göra det lättare för dig att hitta bra författare! En annan anledning är för att gynna författarna som skriver böcker inom genren.

Du kan också göra samma sak! Gå in på en återförsäljare av författarens böcker och skriv små recensioner om vad du tycker om författarens senaste utgivna böcker. Enkelt, och det är mycket möjligt att du inspirerar någon annan till att köpa boken! Detta är något som små independent-författare har extra nytta av, då de ofta behöver all form av publicitet som de kan få. Om du inte har råd att köpa boken direkt så kan man ibland få recension-exemplar av författaren. Detta gör du enklast genom att maila författaren och fråga om de tillhandahåller bokexemplar för recensioner. Jag rekommenderar också att skriva kommentarer på olika sidor som nämner boken, till exempel på Goodreads eller andra liknande plattformar för böcker.

Berätta för så många som möjligt om fantasy

Att dela länkar till boken via sociala media är ett sätt för andra att få upp ögonen för boken, eller berätta för dina kompisar om den bra boken du har läst. Detta är extra viktigt för små oberoende författare, eller författare som inte har en stor budget bakom sig. Ofta har de författare, vars böcker man får reklam för, en stor marknadsföringsbudget som de nyttjar för att göra reklam för sig och sina böcker.

Det finns många sätt du kan berätta för andra om de fantasyböcker du läser, och på så sätt sprida intresset för fantasy. För att få fler boktips om fantasy rekommenderar jag också att du går med i författarnas olika mailinglistor (som man ofta hittar på författarnas hemsidor), där du kan få mer tips om olika fantasyböcker eller nya boksläpp från författaren.

Stäng av adblocker

Om du använder någon form av adblocker (annonsblockerare) på nätet, slå av den när du besöker hemsidorna till din favoritförfattare. Ofta får författare en liten mängd pengar när någon läser en annons på deras hemsida.

Jag hoppas att du gillade denna artikeln. Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedanför om du har fler tips på hur man kan gynna författare eller om jag missat nämna något i artikeln.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.