Neil Gaiman – Norse Mythology – Recension

I Neil Gaimans Norse Mythology så får vi följa Gaimans återberättelse av våra fornnordiska hjältar och berättelser från förr. Du får bland annat bekanta dig med:

  • Hur jorden bildades.
  • Hur Yggdrasil och de nio världarna skapades.
  • Odin och hur han egentligen förlorade sitt öga.
  • Tors resa för att slåss mot jättarna.
  • Ragnarök.
  • Balder och hans undergång.
  • Med flera…

Det här är berättelser om myter, legender och folktro när det är som bäst.

Det är en bok som funkar klockrent för dig som vill ägna dig åt högläsning.

Det här är också berättelser som ligger till grund för så väl Game of thones, som Tolkiens böcker.

Du hittar Neil Gaimans Norse Mythology på Bokus. 

Allmänt om Neil Gaimans Norse Mythology

Nordiska myter : från Yggdrasil till Ragnarök

Nordiska myter : från Yggdrasil till Ragnarök.

Det är inte första gången Neil Gaiman ger sig på att skriva om gudar av olika slag. Detta är något som han har gjort i både American Gods, samt i den fantastiska Sandman. Skillnaden här är dock att i Norse Mythology så är gudarna i den miljö vi brukar träffa på de i genom de klassiska berättelserna.

Neil Gaiman har i Norse Mythology förstås tagit sig vissa artistiska friheter. Han lägger mer tyngd på vissa delar av berättelsen än andra, men det kan jag tycka är okej. Det ska trots allt kännas som ett verk av Neil Gaiman och inte bara en efterapning av den vanliga folktron.

Det här är en bok för dig som antingen vill se vår nordiska folktro med lite nya ögon, eller som helt enkelt saknat att läsa om det.

Det är ingen bok för dig som vill fördjupa dig ännu mer utöver baskunskaperna i folktro dock.

Detta är väl min största kritik till Norse Mythology – boken går helt enkelt inte särskilt djupt, utan det är mer generella berättelser och beskrivningar vår folktro, på gott och ont.

Likaså gäller om du är ute efter berättelser om Thor och andra gudar fast i helt nya miljöer och modern tappning. I så fall har du mer att hämta genom att läsa klassiska Marvel-comics, eller se filmerna från Marvel-universumet…

Neil Gaiman, mannen bakom Norse Mythology.

Neil Gaiman, mannen bakom Norse Mythology.

Det här är däremot en bok för dig som vill läsa om vår folktro på ett lättsamt sätt. Neil Gaiman måste börja någonstans, och han väljer att göra det med utgångspunkten att berättelserna om den fornnordiska tron är något helt nytt för dig.

För mig funkar det alldeles utmärkt – jag känner mig som jag är fem år och sitter och lyssnar på berättelser vid en tänd brasa.

Du får lära dig mer om relationerna och kopplingarna mellan jättarna, asar, svartalver, med flera. Det här är en bok för dig oavsett om du är gammal eller ung.

Du kan helt enkelt lita på att de gamla klassiska berättelserna håller ännu – det finns en anledning till att de är en så pass stor del av vårt arv och kultur.

En sak jag insåg när jag läste den här boken är hur mycket runt omkring oss som faktiskt är färgat av vår fornnordiska tro. Framför allt vad saker omkring oss heter – gatunamn, städer, platser med mera; till och med byggnader.

Man kan få för sig att den nordiska asatron skulle vara ganska deprimerande läsning – en tro där allting slutar med Ragnarök och världens undergång är väl inte så upplyftande? Men faktum är att det är rätt positivt ändå, eftersom Ragnarök mer symboliserar återfödelse av världen. Det är en cyklisk och återkommande händelse där vår värld både dör och föds.

Skrivsättet i Neil Gaimans Norse Mythology

Jag gillar som sagt Neil Gaimans sätt att skriva. I just Norse Mythology tycker jag verkligen hans skrivsätt glänser extra mycket. Kanske är det för att han har så pass bra grundmaterial att jobba med. Men jag kan ändå känna att han verkligen är i sitt esse i den här boken. Lika bra som Sandman när det gäller språket, enligt mig.

Neil Gaiman lyckas kort och gott med att blåsa nytt liv i berättelserna.

Norse mythology är så mycket bättre än de “klassiska” utgåvorna (som inte har åldrats särskilt bra). Då lär du dig mer av Neil Gaimans tolkning av de klassiska berättelserna, och du kommer garanterat ha roligare på köpet.

Utgåvan och layouten i Neil Gaimans Norse Mythology

Om du ska satsa på en utgåva av den här boken så är det hardback-utgåvan som gäller. Den utgåvan är fruktansvärt snygg – det är en bok som gör sig riktigt bra i bokhyllan, eller som bara är snygg att ha liggande framme.

Och det är förstås en kul bok att ta fram för att visa gäster med – det kan säkert sporra en och annan diskussion om bra fantasyböcker..!

Utöver det så funkar både layout och typsnitt jättebra ihop med resten av utgåvan. Boken är både lätt att läsa och snygg att se på.

Det är inga illustrationer i boken utan du får förlita dig på Neil Gaimans sätt att guida dig genom berättelserna. Det är faktiskt något som jag uppskattar med den här utgåvan. Jag vill själv kunna föreställa mig hur karaktärerna och miljöerna ser ut.

Sammanfattning

Det här är kort sagt en underhållande bok. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag började läsa. Förvänta dig bara inte en bok som går långt in på djupet i vår fornnordiska asatro.

Du hittar Neil Gaimans Nordiska gudar på Bokus.

8 Total Score
En bra introduktion till den nordiska mytologin.

Lättläst och underhållande för alla åldrar.

PROS
  • Underhållande läsning om vår asatro.
  • Kul att se berättelserna beskrivna på ett nytt sätt (fast ändå i miljöer man känner igen).
  • Böckerna passar både för en yngre såväl som äldre publik
  • Neil Gaiman skriver bra, i vanlig ordning.
CONS
  • Böckerna går inte in på djupet i berättelserna. Det här är inget för dig om du letar efter en fördjupning i fornnordisk mytologi.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.