Robin Hobb böcker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Robin Hobb är en väldigt verksam författare inom fantasygenren. Den mest kända serien som Robin Hobb har gjort är utan tvekan The Realm of the Elderlings, som består av totalt 16 (!) böcker, som är uppdelade i olika trilogier. Du behöver därför inte läsa alla 16 böcker på en gång, utan det går utmärkt att börja med den första trilogin (The Farseer Trilogy) för att se vad du tycker om serien!

En sak jag gillar med Robin Hobbs böcker är att hon har starka kvinnor med i berättelserna. Detta är en frisk fläkt inom fantasy, som tyvärr ofta tenderar att vara väldigt mansdominerat. Jag håller med Robin Hobb när hon tidigare sagt att kön inte ska spela någon roll för att döma en person. Det handlar mer om hur man är som människa (“Det är inte en ‘kvinnlig krigare’, det är en krigare helt enkelt!”). Robin Hobb är också kritisk till att fantasy ibland anses vara skräplitteratur – jag kan bara instämma med Robin Hobb. Det finns gott om bra fantasy, bara man letar efter det.

Du hittar Robin Hobbs böcker på Bokus.

Läsordning på Robin Hobbs böcker?

Realm of the elderings - läsordning.

Realm of the elderings – läsordning.

Vilken bok ska du börja med? Bäst är att läsa Robin Hobbs böcker i publiceringsordning eftersom böckerna följer varandra på ett naturligt sätt. Att läsa böckerna i publiceringsordning är också den rekommenderade läsordningen enligt Robin Hobb. De första 3 böckerna kallas för The Farseer Trilogy och består av 1) Assassin’s Apprentice, 2) Royal Assassin, och 3) Assassin’s Quest. Det är i dessa böcker din resa kommer börja, där du får följa berättelsen om Fitz and the Fool… Här nedanför har jag sammanställt vilken ordning du ska läsa böckerna i.

BokserieBöcker i respektive bokserie
The Farseer TrilogyAssassin's Apprentice
Royal Assassin
Assassin's Quest
Liveship Traders TrilogyShip of Magic
The Mad Ship
Ship of Destiny
The Tawny Man TrilogyFool's Errand
The Golden Fool
Fool's Fate
The Rain Wild ChroniclesDragon Keeper
Dragon Haven
City of Dragons
Blood of Dragons
The Fitz and the Fool TrilogyFool's Assassin
Fool's Quest
Assassin's Fate

Många läsare brukar skippa att läsa Liveship Traders för att man vill läsa mer om Fitz and the Fool. Jag rekommenderar absolut att läsa Liveship Traders ändå, eftersom det händer viktiga saker för den övergripande handlingen i just Liveship Traders-trilogin. Hela The Realm of the Elderings får ett bättre flyt om du läser dessa böcker med.

Jag skulle också rekommendera att du läser novellen The Wilful Princess and the Piebald Prince mellan Liveship Traders-trilogin och Tawny Man-trilogin. The Wilful Princess är inte obligatorisk läsning, men den boken ger mer djup till bakgrunden och sammanhanget för den första boken i Tawny Man-trilogin.

Det är skönt att läsa en bokserie som har en så pass enkel ordningsföljd som i Robin Hobbs böcker! Inom fantasy finns det en hel del exempel där läsordningen är inte är lika självklar, till exempel i Terry Pratchetts böcker.

Robin Hobb böcker på svenska?

Det är tyvärr svårt att få tag på Robin Hobbs böcker på svenska. En del finns på FantasyHyllan (första boken av Robin Hobb heter Mördarens Lärling på svenska), men även där är det ganska utplockat. Mitt tips är att hålla utkik på Bokbörsen eller Tradera för svenska upplagor. Om du har några böcker av Robin Hobb på svenska, håll hårt i dessa! Eftersom det är så pass knepigt att få tag på Hobbs böcker på svenska så rekommenderar jag att istället köpa böckerna på engelska. På engelska finns böckerna på bland annat Bokus.

När kommer nästa bok av Robin Hobb?

Än så länge har ingen ny bok av Robin Hobb utannonserats, men jag lovar att uppdatera denna artikeln så fort jag hör något annat! Robin Hobb har under signeringar nämnt att hon jobbar på att renodla ett antal idéer just nu, men hon har inte specifierat mer än så vad det exakt innebär.

Om du gillar Robin Hobbs böcker, så kanske du gillar…

  • Brandon Sandersons böcker. Det är minst lika trevligt att läsa Sandersons böcker eftersom han också har en bra utgivningstakt (till skillnad från exempelvis George R R Martin). Jag rekommenderar att börja med att läsa Mistborn-böckerna, och därefter ge dig på The Stormlight Archive.
  • Patrick Rothfuss, som också har ett härligt sätt att skriva på. Han broderar ut språket snyggt helt enkelt, vilket också Robin Hobb gör. Känslan i böckerna kan bitvis vara rätt lika varandra. Här rekommenderar jag att du börjar läsa The Name of the Wind / Vindens Namn först.
  • Temeraire-böckerna av Naomi Novik har också en liknande känsla som Robin Hobbs böcker, om du gillar Robins sätt att skriva på.

Hur skriver Robin Hobb sina böcker?

  • Robin Hobb tror ofta att hon vet hur berättelserna kommer sluta, men det brukar inte bli exakt som hon tänkt sig i slutändan… Ofta börjar hon berättelsen genom att skriva ganska fritt, för att en bit in i boken skriva en kort summering av vad varje följande kapitel kommer handla om (och hur boken kommer sluta). Det betyder dock inte att boken är huggen i sten, utan det händer ofta att Robin Hobb ändrar upplägget allt eftersom hon skriver.
  • Hobb utgår generellt sätt ifrån karaktärerna, och formar därefter berättelsen runt själva karaktären. Det märks, då hon brukar ha riktigt bra karaktärer i sina berättelser.
  • Hon anser också att det enda sättet att bli en bra författare är att skriva mycket, inte ge upp och fortsätta skriva. Jag är villig att hålla med – det gäller det mesta i livet, om man vill komma någonstans med det man gör.

Fakta om Robin Hobb som du kanske inte känner till…

  • En sak du kanske inte känner till är att Robin Hobb egentligen heter Margaret Astrid Lindholm Ogen (Robin Hobb skriver med andra ord under pseudonym). Utöver pseudonymen Robin Hobb, så har även Margaret ytterligare en synonym, nämligen Megan Lindholm. Anledningen till att hon skriver under två pseudonymer är för att göra det lättare för läsaren att förstå vilken stil boken kommer ha (även om hon skriver fantasy under båda pseudonymerna). Om du vill jämföra de två pseudonymerna med varandra så finns det en novellsamling där Robin Hobbs berättelser varvas med berättelser från hennes andra pseudonym (Megan Lindholm).
  • En annan grej som jag imponeras av med Robin Hobb är att hon skrev sina böcker parallelt med att hon hade småbarn och ett ytterligare jobb (utöver själva bokskrivandet). Hennes man var ofta iväg till sjöss, vilket gjorde att hon fick balansera familj, jobb och skrivande under flera månaders tid. Detta ledde till att hon ibland till och med satt och skrev på badrumsgolvet medans barnen badade, eller på fotbollsträningen, eller vid ett restaurangbord (när det var lite slöare tempo på restaurangen hon jobbade på). Starkt jobbat!
  • Utöver att läsa fantasy (exempelvis Joe Abercrombies böcker), så gillar också Robin Hobb klassiker i stil med Dune, Shakespeare och Kipling.
  • The Farseer Trilogy finns också utgiven som en grafisk novell – tyvärr endast på franska!
Realm of the Elderings - snygga i bokhyllan

Realm of the Elderings – snygga i bokhyllan.

  • Robin Hobb har samarbetat med många olika omslagsillustratörer. Personligen är jag förtjust i Michael Whelans omslag. Även Jackie Morris omslag är riktigt läckra och passar perfekt in i bokhyllan.
  • Robin Hobb ogillar fan fiction, men är glad för illustrationer och konst om hennes världar och karaktärer.
  • Robin Hobb har fått mycket positiv kritik från både George R R Martin och Orson Scott Card. Hon har även varit finalist för både utmärkelser som Nebula Awards och Hugo Awards, samt vunnit Asimov’s Reader Award. Hennes böcker har sålt i över en miljon upplagor.
  • Hobb kommer från början ifrån Alaska, där hon växte upp och lärde sig att ta hand om vargar (!), flå älgar och hur man överlever i vildmarken. När man läser Robin Hobbs böcker är det lätt att förstå var hon har fått sin inspiration ifrån när det gäller beskrivningar av landskap, med mera.
  • Några av hennes favoritartister är Simon & Garfunkel, The Police och Johnny Cash.
  • Redan som 18-åring blev Robin Hobb publicerad för första gången – då med en novell som hette “Harpy’s Flight”, som publicerades i antologin Amazons! Amazons!. Harpy’s Flight blev senare en längre berättelse, som gavs ut under pseudonymen Megan Lindholm.

Mina personliga favoritcitat av Robin Hobb:

“Home is people. Not a place. If you go back there after the people are gone, then all you can see is what is not there any more.”
“Stop longing. You poison today’s ease, reaching always for tomorrow.”
“Death is not the opposite of life, but the opposite of choice.”

Du hittar Robin Hobbs böcker på Bokus.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.