Postapokalyptiska böcker – 6 stycken du måste läsa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

I vanliga skriver jag mest om fantasy (såklart) här på allt om fantasy. Men nu är det dags att prata lite om postapokalyptiska böcker med. Det finns så otroligt många bra böcker att nämna inom denna subgenre att det är synd och skam om jag inte skulle prata om dessa. Skulle jag nämna en bok jag tycker du ska läsa så skulle jag tipsa om Fahrenheit 451. Det är en väldigt spännande bok som handlar om vad som händer om det censureras för mycket i samhället bara för att folk kan ta illa åt sig. Varmt rekommenderat.

Överblick – sammanfattning av alla 6 postapokalyptiska böckerna.

On the beach Earth Abides The Children of Men World War Z Fahrenheit 451 Tjänarinnans berättelse
Bild On the beach Earth Abides The Children of Men World War Z Fahrenheit 451 Tjänarinnans berättelse
Betyg
Sammanfattning En dystopi för dig som bryr dig om världen, dina medmänniskor, och vill värna om naturen. Läs mer om hur lång tid det tar innan våra mänskliga framsteg nollställs. Skrämmande och realistiskt om vad som händer när vi slutar kunna föda barn. Oerhört spännande läsning. Följ zombieinvasionen från början av utbrottet till det oundvikliga slutet. En bok som handlar om vad som händer när allt censureras bara för att folk tar illa upp över det. Obligatorisk läsning. En helt OK bok men tv-serien är bättre. Om du har chansen, läs boken innan du ser tv-serien.
Du hittar On the beach på Bokus. Du hittar Earth Abides på Bokus. Du hittar The Children of Men på Bokus. Du hittar World War Z på Bokus. Du hittar Fahrenheit 451 på Bokus. Du hittar Tjänarinnans berättelse på Bokus.

On the beach av Nevil Shute

On the beach av Nevil Shute.

On the beach av Nevil Shute.

För dig som vill frossa i en postapokalyptisk berättelse så har du kommit helt rätt.

On the Beach av Nevil Shute uppfyller absolut kriterierna för en riktigt härligt och läskigt deprimerande postapokalyptisk bok. Det är skrämmande och bitvis hemsk läsning. On the beach skildrar också på ett väldigt realistiskt sätt vad jag tror verkligen skulle hända om det någon gång blev ett atombombskrig.

Jag garanterar dig att det blir inga “coola scener” som utspelar sig efter ett stort krig med atombomber. Inga Mad Max-bilar som åker runt genom en ökenvärld där bensin är det enda som spelar någon roll, med andra ord. Tvärtom finns det ingen bensin alls kvar på jorden (och det är det minsta problemet)… Nej, istället är det död som väntar i en sån situation.

On The Beach utspelar sig efter att tredje världskriget har ägt rum. Världen är i spillror. Australien är den sista utposten där människor kan åka för att klara sig in i det sista. Ett stort radioaktivt moln är nämligen på väg mot dem. Bland de sista överlevande hittar vi bland annat en ubåtskapten som vägrar att tro att sin familj har dött. Efter att ha snappat upp en signal från Seattle-trakterna bestämmer han sig för att ge sig dit, i ett sista svagt hopp om att kanske, kanske hitta sin familj vid liv…

Det är otroligt att tänka att Nevil Shute skrev denna boken för mer än 60 år sedan (1957 närmare bestämt) och att den fortfarande är så aktuell. Kanske skrevs den som en reaktion på tiden som var då (efter andra världskriget och alla oroligheter). Kanske skrevs den med som ett sätt att verkligen höja ett varningens finger till världens ledare varför det är viktigare än någonsin att sluta kriga och istället bry oss om varandra. Annars riskerar vi konsekvenser som är långt bortom vad vi någonsin hade kunnat föreställa oss.

Det här är en bok rekommenderad till dig som bryr dig om andra och som värnar om världen runt oss.

Det är även en bok om du någon gång har tvivlat på varför det är särskilt viktigt att värna om miljön och den planeten vi lever på.

När vi står inför slutet så är vi alla lika.

Du hittar On the beach på Bokus.

Earth Abides av George R. Stewart

Earth Abides av George R. Stewart.

Earth Abides av George R. Stewart.

Låt oss gå från att åka till rymden, till att förflyttas tillbaka till stenåldern. Allt genom en dystopisk berättelse. Låter det intressant? Bra, för det här är en sådan dystopi.

I en tid när många dystopiska böcker handlade om vad som skulle hända om det blev ett nukleärt krig (till exempel On the beach, som jag nämnt i samma lista över postapokalyptiska böcker) så var Earth Abides en frisk fläkt.

George R. Stewart valde att istället fokusera på ett mer övergripande tema – vad hände om alla våra teknologiska framsteg nollställs? Det här är något som realistiskt skulle kunna hända inom loppet av bara några generationer. Vad blir effekten då?

I Earth Abides kommer du få uppleva hur det verkligen ter sig, och resultatet är skrämmande.

Det är minst sagt en berättelse som du kommer minnas och tänka på länge…

Handlingen i grova drag är ungefär så här – en ung kille har oturen att bli biten av en orm. Han blir dödligt sjuk och håller i princip på att stryka med. Efter att ha kämpat med sin feber och ha varit på dödens rand under en vecka så lyckas han äntligen ta sig ifrån platsen där han har återhämtat sig.

Det han märker är dock att under tiden han har varit utslagen, så har stora delar av mänskligheten dött. Vad är det som har hänt? Och hur kommer det sig att ett ormbett som nästan dödat honom istället lyckas skydda honom från epidemin som har spridit sig?

Det som den unga killen upptäcker är mer förbluffande än vad han någonsin hade kunnat föreställa sig…

Du hittar Earth Abides på Bokus.

The Children of Men av P.D James

The Children of Men av P.D. James.

The Children of Men av P.D. James.

Japp, The Children of Men finns också som bok. När jag såg filmen med samma namn för första gången så blev jag totalt golvad av hur bra den var. En av mina favoritfilmer någonsin. Och då är boken ännu bättre enligt mig… I boken går vi betydligt djupare in på de politiska aspekterna än vad vi gör i filmen med samma namn.

Grundkonceptet i boken i sig är intressant – vad händer i en värld där vi slutar kunna föda barn?

I Children of Men är det just det som har hänt. Människan har blivit infertil och framtiden ser dyster ut. Här är det inga typiska scenarier vi snackar om, med atombomber eller kometer på väg mot jorden som orsakar undergången. Istället händer undergången på ett långsamt förtvinande sätt. I och med att inga barn föds så kommer ingen generation som kan ersätta den nuvarande. Naturen tar över i människans fotspår mer och mer.

Det är coolt att författaren P.D. James (som skrivit en hiskelig mängd med böcker) bestämde sig för att skriva en science fiction-roman, något som hon inte gjort varken förr eller senare. Och resultatet blev ju fantastiskt. I vanliga fall gjorde hon främst detektivböcker nämligen. Om du gillar P.D James sätt att berätta på så kommer du utan tvekan att gilla Children of Men med. Det är mycket spännande och en väldigt karaktärsdriven berättelse. Själva mysteriet med varför barn har slutar födas är otroligt spännande och boken är svår att sluta släppa. Varmt rekommenderat!

Det här är en bok för dig om:

 • Du gillar P.D James sedan tidigare.
 • Du gillar dystopi med en annorlunda story.

Du hittar Children of Men på Bokus.

World War Z av Max Brooks

World War Z av Max Brooks.

World War Z av Max Brooks.

Jag vet inte hur det var för dig, men jag läste World War Z innan jag såg filmen med samma namn. Man kan väl säga så här – den främsta likheten filmen World War Z har med boken är namnet. I övrigt är det stor skillnad.

Handlingen i boken är riktigt schysst. Du får följa allt från första början när en pandemi börjar sprida sig, till när den är i full gång och zombies härjar överallt. Boken berättas ifrån alla möjliga människors synsätt, och du tar del av händelser som utspelar sig på flera ställen runt om i världen (till och med på olika kontinenter). Det är super-underhållande, och World War Z är utan tvekan en av mina favoriter någonsin, både när det gäller zombieböcker och dystopier.

World War Z-boken svarar på många frågor som tilltalade mig. Hur sprider sig en zombie-infektion från början? Hur klarar man sig och lyckas överleva när det väl händer? Det är kul med blandningen av både zombies, samt att se hur en värld går mer och mer åt dystopi-hållet.

Det här är en bok för dig om:

 • Du gillar berättelser beskrivna på ett annorlunda sätt.
 • Du är en smart zombieälskare som vill lära dig mer om hur du märker att ett utbrott är på väg.

Du hittar World War Z på Bokus.

Om du gillar World War Z så kan jag också rekommendera:

 • The Zombie Survival Guide av samma författare. Underhållande läsning om hur du överlever och är väl förberedd inför en zombie-attack.
 • I am Legend av Richard Matheson. Detta är inte en renodlad zombie-novell men man märker hur de två böckerna har influerat varandra. Om du ska läsa två böcker med både dystopi- och zombie-tema så är det utan tvekan dessa två verk.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury.

Jag vet, jag säger det ofta. Men jag menar det verkligen – det här måste du bara läsa.

Det som är coolt med denna boken är att den var skriven långt innan IT och smartphones var en grej. Att böcker försvinner mer och mer känns alltför bekant idag.

Jag kommer ihåg för några år sedan när jag skulle köpa en bokhylla för alla mina böcker. Jag ville ha en vanlig hylla i trä (inte IKEA) – det var otroligt svårt att hitta, främst för att det kändes så ovanligt. Vad ska man med en bokhylla till egentligen? Böcker är väl meningslöst, eller..?

Just den skrämmande känslan får jag när jag läser Fahrenheit 451.

Det här är en bok som handlar om vad som händer om du censurerar för mycket. Om det blir farligt att konsumera historiska dokument och böcker som speglar en annan tid, för att någon kan ta illa upp. Om du riskerar att lära dig “något farligt” genom det.

Det är så sant hur många människor som tar illa upp bara för att någon tycker annorlunda än dem (även om bådas synsätt har sina poänger). Och om någon ogillar något, så måste det ju förstöras eller hur? Precis… Då får du Fahrenheit 451.

Jag vill inte avslöja mer än så här. Det bästa är helt enkelt att du läser boken istället.

Du hittar Fahrenheit 451 på Bokus.

Handmaid’s Tale / Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood.

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood.

Jag erkänner, jag kollade på just Tjänarinnans berättelse innan jag bestämde mig för att läsa boken med samma namn. Detta tror jag ställde till det lite för mig ibland eftersom det blir att man ofta tänker sig in i hur det var i tv-serien samtidigt som man läser den. Om du har chansen – se tv-serien efter du har läst boken och inte tvärtom.

I Tjänarinnans berättelse / Handmaid’s Tale följer du Offred som är konstant bevakad av en regering, som många är i maskopi med. Offred är totalt ensam och avskuren från både tidigare familj och vänner. Hennes enda uppgift är nu att föda barn åt eliten i samhället. Den enda gången hon får gå utanför där hon bor är för att handla. Hur blev det så här, där staden Gilead är under total bevakning och man knappt kan andas utan att oroa sig? I boken får du allt eftersom reda på mer och mer om Offreds bakgrund, och hur hon levde innan allt ändrades för henne…

Det här är en dystopi som även den känns väldigt aktuell. Det påminner lite om Children of Men, fast det blir ändå en nyans till. Lite som om du blandar Children of Men med 1984.

Det är svårt att inte tänka på alla kvinnor som har det svårt runtom i världen när man läser den här boken. Tyvärr känns det som om något som skulle kunna hända ifall det blir svårt för kvinnor att föda barn. Jag tror även att du kommer dra en del paralleller till dagens politiska klimat.

Boken Tjänarinnans berättelse har ett rätt speciellt upplägg på storyn. Inslag från både nutid och dåtid blandas med varandra. Det kan ta ett tag att komma in i boken eftersom man ofta behöver pusselbitarna från både då och nu för att veta exakt vad som händer.

Det känns som givet att nämna Handmaid’s Tale i en sån här artikel om postapokalyptiska & dystopiska böcker. Men jag måste ändå erkänna att jag var lite besviken på det jag läste. Jag hade nog önskat att boken var lika tilltalande som jag tyckte tv-serien var. Kanske var jag helt enkelt lite för färgad av den.

Fördelar:

 • Maragaret Atwood har ett bra språk.

Nackdelar:

 • Betydligt segare läsning än vad jag först trodde att det skulle vara. Kanske var jag färgad av att ha sett tv-serien först.
 • Kan vara svårt att komma in i boken.

Du hittar Tjänarinnans berättelse på Bokus.

Postapokalyptiska böcker som jag redan nämnt tidigare

Det finns gott om andra bra postapokalyptiska böcker som jag redan har nämnt här på Allt om Fantasy.

Här är några postapokalyptiska böcker som jag har nämnt i tidigare topplistor:

Och här är även några individuella recensioner som jag har skrivit, av följande böcker:

 • Du sköna nya värld av Aldous Huxley – Ännu en klassisker inom dystopiska böcker. Ett måste att läsa.
 • Metro 2033 – en bok där mänskligheten har flytt ner i tunnelbanorna under Moskva, och kämpar för överlevnad mot hemska monster. En bok som jag personligen tycker är lite överskattad, men som ändå tål att nämnas då många gillar den.

Sammanfattning

Jag hoppas att du har fått några tips på postapokalyptiska böcker som du verkligen kommer att gilla i den här artikeln. Om jag skulle rekommendera en bok av de jag har nämnt så är det World War Z av Max Brooks. Boken är så mycket bättre än filmen, och otroligt spännande & fartfylld zombie-action blandat med dystopi. Läs och njut!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.