Mistborn på svenska

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Har du bråttom? Då rekommenderar jag att skaffa första boken i serien, nämligen Sista riket.

Min relation till böckerna

Jag läste mistborn-trilogin för några år sedan när jag hade en period då jag hade svårt att hitta bra fantasyböcker. Som tur väl var fick jag tips om Mistborn-trilogin, och köpte hela trilogin på en gång. Jag tror jag läste ut böckerna på bara ett par veckor, vilket säger det mesta om kvalitén…

Kortfattat handlar böckerna om (utan att avslöja för mycket) Keslier och flickan Vin som lever i en värld där de onda redan vunnit, och vanliga människor tvingas att leva undertryckta och att i princip bli slavar. Du får följa Keslier och Vin i deras kamp och förhoppningar och se om och hur de kan störta Överhärskaren och hans rike.

Mistborn på svenska

Jag föll för premissen i böckerna om att de onda redan hade tagit över världen från början, vilket kändes som en annorlunda typ av handling för fantasy. Jag gillar även hur bra Brandon Sanderson är på att bygga upp fantasyvärldar. Både världarna och karaktärerna känns trovärdiga och man förlorar sig lätt i världen och berättelsen (på ett bra sätt). 

Du gillar mistborn om…

 • Du vill ha en annorlunda story än den typiska standard-fantasyn. I Mistborn så har som sagt de onda redan vunnit vilket känns som en ovanlig twist inom fantasy!  Jag gillar också att Brandon Sanderson både lyckas med bedriften att få med mycket tvister i handlingen men ändå få till en sammanhängade berättelse.
 • Du gillar bra och starka karaktärer. Det finns gott om karaktärer i Mistborn som både känns verkliga och som är allt annat än perfekta (precis som vilken bra karaktär som helst). Det är kul att följa bland annat Vin och Keslier i Mistborn-böckerna.
 • Du tycker om magisystem med mycket djup och bakgrund. Knuffandet och dragandet är coolt i sig!

Du gillar inte mistborn om…

 • Du har svårt för fantasyböcker med mycket världsbyggande och som tar en stund innan de kommer igång. Brandon Sanderson kan ta lite tid på sig med att bygga upp världarna i sina böcker. Om du gillar fantasy som är mindre komplex och rakt på sak så kan jag rekommendera böcker i stil med David Eddings böcker. Jag rekommenderar ändå att du tar dig lite tid med Mistborn innan du ger upp – när böckerna kommer igång så är det svårt att sluta läsa.
 • Du ogillar utdragna stridscener. Precis som med andra delar av böckerna så sparar inte Brandon Sanderson på detaljerna.

Mistborn – läsordning på svenska

Läsordningen på mistborn-böckerna på svenska är följande:

 1. Sista riket
 2. Uppstigningens brunn, del 1 & 2
 3. The Hero of Ages (ej översatt till svenska ännu)

När släpps bok 3 på svenska?

Den tredje boken i Mistborn-serien (som heter The Hero of Ages i originaltitel) finns tyvärr ännu inte översatt på svenska. De tidigare böckerna i serien har getts ut av bokförlaget Modernista, så jag passade på att skicka en fråga till Modernista när de tänker ge ut bok 3. Så fort jag har fått svar så lovar jag att uppdatera artikeln.

Uppdatering 30e september 2019: Jag har nu fått svar av Modernista! Tyvärr är det inget positivt svar, då Modernista mer eller mindre säger att de tidigare böckerna har sålt sämre än förväntat, och man avvaktar därför med att ge ut den tredje boken tillsvidare. Väldigt synd tycker jag, och jag hoppas att försäljningssiffrorna blir bättre med kommande Brandon Sanderson-böcker, då jag verkligen tycker han förtjänar det.

Svaret jag fick från Modernista angående översättning av bok 3 i mistborn-serien.

Svaret jag fick från Modernista angående översättning av bok 3 i mistborn-serien.

Mistborn – läsordning på engelska

På engelska så finns det en hel del böcker utgivna i Mistborn-serien. Du kan se böckerna som två delar. De första 3 böckerna kallas för Mistborn-trilogin och finns att få tag på på bland annat Bokus. Utöver det finns det (än så länge) ytterligare 3 böcker (som kallas för “Wax & Wayne”-böckerna), som utspelar sig 300 år efter Mistborn-trilogin. Dessa böcker är lite mer åt urban fantasy-hållet, med inslag av både fantasy och science fiction. Total är mistborn-läsordningen på engelska följande:

 1. The Final Empire (original-trilogin), kallas ibland för Mistborn #1
 2. The Well of Ascension (original-trilogin)
 3. The Hero of Ages (original-trilogin)
 4. The Alloy of Law (Wax & Wayne-serien)
 5. Shadow of Self (Wax & Wayne-serien)
 6. The Bands of Mourning (Wax & Wayne-serien)
 7. Secret history (kompletterande berättelse till original-trilogin).

När släpps nästa bok (The Lost Metal)?

Det senaste Brandon Sanderson har nämnt är att nästa bok kommer släppas år 2022. Av vad det verkar så har en annan serie som Brandon Sanderson jobbar på (Skyward) tagit lite mer tid än förväntat. Jag kan ändå inte låta bli att vara imponerad av Brandon Sanderson och hans utgivningstakt. Enligt mig är han en av de mest produktiva författarna inom fantasygenren!

Filmatisering av mistborn?

En filmatisering av Mistborn var faktiskt på gång, enligt Brandon Sanderson själv. Producenterna hetter Paloppa Pictures. Dock har rättigheterna för filmutvecklingen gått ut sedan 2014, och Brandon Sanderson skriver på sin blogg att de är öppna för förslag på nya filmprojekt för Mistborn. Just nu är dock ingen film av bokserien på gång.

Personligen tror jag att det hade blivit en utmaning att filmatisera vissa delar av trilogin (exempelvis att förklara magi-systemet på ett sätt som passar för vita duken), men det skadar aldrig med mer fantasyfilmer.

Mistborn som spel?

Mistborn som spel - Birthright

Från början var det tanken att ett spel baserat på Mistborn skulle släppas (vid namn Mistborn: Birthright). Tyvärr blev det en hel del problem med spelets utveckling under tidens gång, och projektet lades ner efter att ha fördröjts ett antal gånger. Från början var spelet tänkt att släppas 2013, därefter blev det fördröjt till 2015, och slutligen lades spelet ner. Förhoppningsvis får du och jag se mer spelprojekt baserat på mistborn-serien framöver.

Om författaren

bild på Brandon Sanderson

Brandon kommer från början ifrån Lincoln, Nebraska, och föddes den 19e december 1975. Från början pluggade Sanderson biokemi men valde sedan att byta till inriktning mot engelska och fokusera på sitt skrivande. Och tur var väl det! 🙂

Brandon Sanderson är en framgångsrik författare som har hamnat på första plats på New York Times best seller-list totalt 15 gånger. Brandon har också blivit översatt och publicerad i totalt 35 länder.

Personligen är jag mest imponerad över hur produktiv Brandon Sanderson är – han fullkomligt pumpar ut nya böcker kontinuerligt, dessutom i flertalet parallelt pågående serier!

Kort sagt är Mistborn bra böcker som du absolut ska ge en chans. Bland de bättre böckerna inom fantasy-genren som har kommit ut de senaste åren, tillsammans med Patrick Rothfuss böcker.

 

8 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Fick du något svar från Modernista? Jag har själv mailat dom tre gånger med samma fråga utan att få något svar. 🙁

 2. Hei, bra artikkel. Har du hørt noe mer angående bok 3 på svensk.

 3. Undra om del 3 på svenska är på gång i framtiden till slut? Jag ser att del 1 & 2 ska ges ut i nyutgåvor i Februari 2022 så förhoppningen bör väl vara att de vill sälja fler av dessa för att kunna locka fler till del 3. Annars vore det oerhört märkligt att ge ut dessa två igen. Nhttps://issuu.com/modernistabooks/docs/modernista_katalog_va_r_2022

  • Hej Patrik! Mycket bra fråga och bra spaning att Modernista ger ut nyutgåvor av de första två böckerna. Jag har ställt frågan till Modernista nu, återkommer när jag har fått ett svar.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.