DnD tärningar (Dungeons & Dragons) – komplett guide 2021!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

I denna artikeln har jag beskrivit några av de snyggaste Dungeons & Dragons (DnD) tärningsseten som jag har hittat på butiker i Sverige, så att du ska få det lättare att välja rätt. Jag har främst tittat på tärningspaket som innehåller de standardtärningar man behöver, och även tagit i åtanke att tärningarna är både funktionella & snygga!

Min personliga favorit just nu är Dungeons & Dragons-setet med tärningar och tärningsskålar som finns på Webhallen.

Det rekommenderade alternativet för dig som vill ha DnD tärningar

Dungeons & Dragons Laraels Silverhand’s Explorer Kit är ett riktigt bra paket för dig som är ute efter bra DnD tärningar. Anledningen att jag rekommenderar just detta kitet är att det innehåller det mesta som du behöver för att spela DnD. Paketet släpptes i Mars 2020 och innehåller följande:

 • 11 tärningar (2 stycken D20, en D12, två D10, samt en D8, en D4 och fyra D6). Du behöver alla dessa olika typer av tärningar för att spela Dungeons & Dragons.
 • 2 tärningsskålar (mycket bra för att slippa att tärningarna åker iväg och trillar ner på golvet).
 • Paketet innehåller även lite schyssta kartor och lore relaterad till Dungeons & Dragons för att göra äventyren mer stämningsfulla.

Du hittar DnD-tärningar på Webhallen.

Några andra ytterligare alternativ för DnD-tärningar

Ultra Pro RPG Dice Set White

Ultra Pro - RPG Dice Set White

Det här setet med tärningar finns bland annat att köpa på Webhallen. Det är ett ganska standard set som innehåller de 7 vanligaste typerna av tärningar du behöver när du spelar Dungeons & Dragons. Tärningar som ingår är: D4, D6, D8, D10, D12, D20, D00 (percentil).

Ytterligare tillbehör till DnD-tärningar

4 till bra uppsättningar med DnD-tärningar

7-pack tärningar till Dungeons & Dragons Tärningsset - Steampunk Clockwork Black & White Tärningsset - Classic RPG Olive white Tärningar - Blackfire Dice (7 st)
7-pack tärningar till Dungeons & Dragons Blå, plast Tärningsset - Steampunk Clockwork Black & White Svart-vita, plast Tärningsset - Classic RPG Olive white Gröna, plast Tärningar - Blackfire Dice (7 st) Röda, plast
7-tärningar totalt, en av varje typ (en D4, en D6, en D8, en D10, en D12, en D00, en D20). Tärningarna är gjorda i rätt klassiskt utförande, inte så mycket krussiduller. Bra paket om du behöver ett par klassiska dnd-tärningar till ett billigt pris. Dessa tärningar kommer från Q-Workshop. Setet innehåller totalt 7 tärningar, en av varje typ (D4, D6, D8, D10, D12, D00, D20). Snygga och stilistiska tärningar i steampunk-stil. I och med att tärningarna är i svartvitt passar till de mesta sammanhang. Siffrorna på tärningarna i sig är tydliga, även om vissa av detaljerna / mönstrena runt kan vara lite distraherande. Ännu ett tärningsset från Q-Workshop. De här tärningarna är i en schysst grön stil med vad som påminner om nästan Alviskt typsnitt. Även detta set innehåller 7 tärningar (1 x D4, 1 x D6, 1 x D8, 1 x D10, 1 x D12, 1 x D00, 1 x D20). En samling med totalt 7 tärningar från tillverkaren Blackfire. Tärningarna är i bra kvalité och kommer levererade i en plasttub. Totalt innehåller tärningssetet 1D4, 1D6, 1D8, 1D10, 1D12, 1D20,1D00. Tärningarna finns också att få tag på i olika färger (röda, blå, gröna, vita, svarta). Detta är ett billigt set och enligt mig mest värde för pengar av de 5 uppsättningar dnd-tärningar.
Beställ nu Beställ nu Beställ nu Beställ nu

Mutant År noll – andra typer av DnD tärningar

Mutant år noll kör en helt egen uppsättning med tärningar, vilket kan vara bra att känna till. Här funkar det alltså inte med de typiska DnD-tärningarna som du använder annars. Mutant: År noll använder istället:

 • Grundtärningar (de gula tärningarna)
 • Färdighetstärningar (de gröna tärningarna)
 • Pryltärningar (de svarta tärningarna)

Vilka olika tärningar finns det?

Det finns gott om olika tärningar, speciellt om man spelar dungeons & dragons! Man kan väl kort säga att det beror på vad för typ av tester du ska göra. För den del karaktärs-attribut kan det krävas specifika tärningar. Även vissa brädspel kan ha nytta av lite fler sorters tärningar (till exempel drakborgen / dungeonquest, som använder sig av både D6, D10 och D12 beroende på din karaktär & vilket sammanhang).

På engelska brukar det stå D-någonting i regelböcker med mera, till exempel D6. D står för Dice och numret (i detta fallet nummer 6) står för hur många sidor tärningen har. På svenska kan det ibland stå T# istället, där T förstås står för tärning.

Vilka tärningar behöver jag för att spela DnD och liknande spel?

För att spela behöver du en tärning av varje typ av följande tärningar: D4, D6, D8, D10, D12, D20. Standard-set som man köper med tärningar brukar också inkludera en så kallad D00, som används för percentile-slag.

Även om du tekniskt sett behöver en tärning av varje slag (det vill säga en D4, en D6, osv), så är det rekommenderat att i alla fall se till att ha några stycken D6or för att slippa slå flera gånger med samma tärning.

Vad används de olika tärningarna för?

Generellt sett kan man säga att:

 • D4, D6, D8, D10 och D12 används för att se hur mycket skada vapen gör, samt för magier (både helande & attackerande).
 • D20 används oftast för att se om den handling du försöker göra lyckas eller misslyckas (baserat på exempelvis de attribut & egenskaper din karaktär har).
 • D00 (kallas ibland för D10-special, eller D10%) används för percentile-slag. Så om du har 20% chans och måste slå under 20, så får du först slå med D00, och därefter med D10.

Information om de olika typerna av dnd tärningar

D20 – Icosahedron

Detta är den tärningen jag personligen mest förknippar med DnD (Dungeons & Dragons). Den är lite mer “rund” form på eftersom tärningen har så pass många sidor. Du använder denna tärningen för att kolla om du har lyckats utföra olika saker i DnD, till exempel attacker, om du lyckas med en skill check, eller lyckas med ett kast. Om du lyckas utföra en attack så använder du därefter andra tärningar för att se hur mycket skada du gör. Beroende på vilket vapen du har så kan du då använda olika tärningar. Till exempel om du har ett litet vapen (kniv/dolk eller liknande) så använder du en D4, ett svärd D6-D8, och så vidare.

D12 – Dodecahedron

Enligt mig en av de coolaste tärningarna, som ser snygg ut med sina 12 sidor. Inom DnD så används inte tärningen jättemycket, men ibland används D12 för att bestämma tid på dygnet (under natt eller dag), eller vilken månad det är på året, och ibland för att se hur mycket skada någon får.

D10 – Pentagonal Trapezohedron, samt D00

En 10-sidad tärning som används en del inom DnD. Som sagt används D10 även ihop med D00 för att bestämma utfallet i procent. Siffran 0 på D10 indikerar 10. Slår du 0 på D10 och 00 på D00 så räknas det som hundra. Annars kan du se D00 som utfallet i 10-procent, exempelvis 90 = 90 %.

D8 – Octahedron

En 8-sidig tärning som används mycket för att se hur mycket skada du gör när du använder större vapen. Tärningen i sig ser ut lite som om man har satt ihop 2 pyramider med varandra.

D6 – “Kuben”

Troligtvis den tärning som flest spelare, vare sig man spelar DnD eller inte, känner till. Det är rekommenderat att samla på sig ett flertalet D6-tärningar när man spelar DnD, speciellt när man behöver slå för attribut när du skapar din karaktär till exempel.

D4 – Tetrahedon

En inte alltför omtyckt tärning. Det är mindre trevligt att trampa på dessa tärningar – helt klart jämförbart med att trycka ner foten på en vass legobit eller liknande. Denna tärning används för tärningskast där man behöver mindre variation, till exempel om man attackerar med ett litet vapen.

Polymertärningar eller metalltärningar?

Om du har chansen så rekommenderar jag starkt att skaffa metalltärningar. Metalltärningar väger ofta 5-6 gånger mer än typiska polymer/plasttärningar och det är en helt annan känsla att använda metalltärningar. Om du skaffar metalltärningar är det dock starkt rekommenderat att använda någon slags yta eller en tärningsring som du kan kasta dina tärningar på, för att undvika märken i bordet (om du har träbord eller liknande).

Visste du detta om tärningar? 

 • Tärningens motsatta sidor på en D6a blir alltid summan 7. Så om du exempelvis lyckas slå en sexa på tärningen så är den motsatta sidan på tärningen en etta.
 • Den finns gott om olika typer av tärningar, speciellt om man gillar rollspel och liknande. Den vanligaste varianten av en tärning är förstås den kubformade tärningen med sex sidor. Som DnD-spelare mycket väl känner till så finns det betydligt mer tärningar än så, exempelvis den välkända D20n.
 • Tärningar har används långt tillbaka i tiden – flera tusen år tillbaka, faktiskt! Man har bland annat hittat spår av tärningar som var gjorda av djurben, som är daterade till runt 3000 år före Kristus, så runt 5000 år sedan.

Utgångna artiklar

Blackfire Dice (tärningar och tärningsmugg)

Detta är ett samlingsset från Blackfire Dice med totalt 7 tärningar, en av varje sort (D4, D6, D8, D10, D12, D00, D20).

Enligt mig är detta några av de få dnd-tärningarna jag har hittat lättillgängliga från Sverige, som jag skulle köpa utan tanke på kostnad. De är inte fantastiskt supersnygga, men de gör sitt jobb. Röret som du får med är bra eftersom det gör det lättare att förvara tärningarna när du ska iväg och spela DnD hos någon annan.

Tärningsmugg från Blackfire Dice.

Utöver tärningspaketen nedan så kan det också vara bra (men inte hundra procent nödvändigt) att skaffa tillbehör i stil me
Tärningsmugg från Blackfire Dice. Dels är det snygga tillbehör att ha när man spelar. Det är också smidigt att ha en tärningsmugg då jag kan tycka att det gör det lättare att skaka om många tärningar ordentligt, om du till exempel kastar tärningar för att bestämma attribut för din DnD-karaktär.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.