Monstress – recension & läsordning

Monstress är en samling med grafiska noveller med fantasytema som har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, och blivit mer och mer populära. I denna artikeln tänkte jag ge dig en överblick av de volymer som har kommit ut hittills och vart du hittar dem.

Majorie M. Liu, författaren bakom Monstress.

Majorie M. Liu, författaren bakom Monstress.

Författaren bakom Monstress heter Majorie M. Liu, och Monstress är tecknade av Sana Takeda. Monstress har vunnnit flertalet priser, bland annat Eisner Award, Hugo Award och British Fantasy Award.

Du kommer gilla Monstress om…

 • Du är svag för grafiska noveller som är snygga / har snygg teckningsstil (tänk blandning av både det asiatiska och amerikanska teckningsstilarna i ett).
 • Du gillar episka berättelser med mycket tid nedlagd på att bygga upp världen

Du kommer inte gilla Monstress om…

 • Du tycker böcker (och grafiska noveller) tar för lång tid på sig att komma igång.
 • Du ogillar när storyn till en början tycks vara förvirrande

Monstress vol one – Awakening

Monstress vol 1 - Awakening.

Monstress vol 1 – Awakening.

Fördelar

 • Själva premissen är intressant.
 • Karaktärerna verkar ha ett djup i berättelsen.
 • Teckningsstilen är oerhört vacker.

Nackdelar

 • Lite rörigt, mycket saker som händer på en gång.
 • Känns lite som om berättelsen inte riktigt hinner komma igång.

Den första grafiska novellen i serien Monstress. Första boken känns tyvärr lite som ett “mellankapitel” (även om den är den första volymen av Monstress). Det verkar lite som om författaren använder denna volymen för att sätta stämningen och bygga upp världen mer inför nästa volym. Det blir lite spretigt då det är många saker och karaktärer som introduceras samtidigt, och personligen hade jag rätt svårt att hänga med.

Med det sagt finns det en hel del bra saker med den första volymen. Till att börja med så är den otroligt vacker – var och varannat uppslag är som rena tavlor konstmässigt. Det är en fröjd för dig som gillar riktigt snygga grafiska noveller. Monstress volume 1 tar också inspiration från alla möjliga håll, bland annat Lovecraft och Kaiju. Det är en mörk berättelse med inslag av både krig och allmänt våldsamma segment. Om jag skulle klassificera berättelsen så skulle jag nog säga att Monstress hamnar under Dark Fantasy-kategorin.

Karaktärerna är bra och känns genomtänkta. Just Maika Halfwolf är en av mina favoriter. Extra plus för att det är en karaktär med en brokig bakgrund som man inte kan placera in direkt i ett fack. Det är trevligt med starka kvinnliga karaktärer som undviker stereotyperna.

Du hittar Monstress vol 1 på Bokus. Just vol 1 innehåller issue #1-6 av Monstress.

Monstress vol 2 – The Blood

Monstress vol 2 - The Blood.

Monstress vol 2 – The Blood.

Storyn fortsätter i Monstress, tillsammans med Maika Halfwolf, Kippa och Captain Ren. Det finns gott om många bra karaktärer, och personligen är det svårt att låta bli att charmas av alla gulliga pratande djur i berättelsen. 

Volym 2 har nästan ännu mer av ett pirat-tema story-mässigt vilket är kul att se. Det är något som funkar bra ihop tillsammans med resten av fantasy- och monster-temat på berättelsen. Teckningsstilen är lika vacker som i ettan, men tyvärr känns det fortfarande lite förvirrat. Liu gör sitt bästa med att bygga upp berättelsen runt världen och vi får svar på en del frågor från första boken, men det är fortfarande lite oklart exakt vart vi är på väg. Samtidigt är det lite poängen eftersom vi inte vet så mycket om Maika / Moriko från början, och jag tror att detta kommer klarna mer allt eftersom. Huvudkaraktären har till exempel svårt att ta till sig sina sidekicks Kippa och Captain Ren hur schyssta de än är.

Jag vill ge ett varningens finger för hur våldsam den här grafiska novellen är dock. Det är absolut ingen läsning för barn och yngre publik. Men letar du efter en mörkare, dark / high fantasy-serie att läsa i mer serietidning / grafisk novell-form så funkar Monstress klockrent. Volume 2 innehåller issue #7-12 av Monstress. Du hittar just denna volymen på Bokus.

Monstress vol 3 – Haven

Monstress vol 3 - Haven.

Monstress vol 3 – Haven.

Den tredje volymen av Monstress, som släpptes i slutet av 2018. Jag hoppas personligen att seriens story blir tydligare framöver – många i The Haven beter sig väldigt kryptiskt och som de inte riktigt vill svara på många av de frågor man har om världen och dess bakgrund. Lite synd kan jag tycka. Prata Maika med någon eller hör hon mest röster? Mycket tvetydighet i denna boken. Tolka mig rätt, jag gillar ett mysterium. Men det måste också finnas balans, så att det inte blir som tv-serien Lost eller liknande, med mer frågor än svar…

Oavsett känner jag att serien är värd att läsa vidare. Man vill ändå se hur det går och (förhoppningsvis) få svar på alla frågor som man har. Vi lär oss trots allt lite mer om Maika allt eftersom.

Det som är det bästa med den tredje volymen i Monstress enligt mig är de nya miljöerna och striderna & slagen! Underbart och vacker skildrade, om än våldsamt förstås. Sensmoralen efter allt krigande känns bekant och nästan lite väl självklar – det är gemenskapen och familjen som är det viktigaste (vad annars)? Totalt sett gillar jag teckningsstilen mer i denna volymen än vad jag gillar storyn.

Monstress vol 3 innehåller issue #13-18 av serien och finns på Bokus.

Monstress vol 4 – The Chosen

Monstress vol 4 - The Chosen.

Monstress vol 4 – The Chosen.

Monstress volym 4 är i skrivande stund precis släppt! Utan att säga för mycket börjar vi äntligen få reda på lite mer om Maika i denna volymen. En del bra twists i berättelsen med, utan att äga för mycket… Som jag skrivit innan – början av den här berättelsen har varit förvirrande, men nu känns det äntligen som om mitt tålamod med att läsa den här grafiska novellen har börjat ge resultat.

Det gäller dock att hänga med när man läser den här volymen – det finns gott om olika faktioner och karaktärer att hålla reda på, och det är bitvis lätt att tappa bort sig. Det är svårt att hålla reda på vem som hyser agg mot vem ibland. Om jag ska vara lite kritisk så tror jag att Monstress hade mått bra av att ha lite andrum mellan händelserna ibland, där huvudkaraktärerna (och jag som läsare) bara kan slappna av ett tag. På ett sätt tror jag du som läser Monstress i ett svep kommer ha det lättare. Annars är det lätt att man glömmer vad som hänt sen senast mellan utgivningarna av nya volymer.

Just denna volymen tycker jag annars gick ner lite i tempo i jämförelse med de tidigare volymerna av Monstress. Lite mer fokus på politik än tidigare. Maika är en riktigt bra och stark kvinnlig karaktär dock. Plus i kanten för det.

Du hittar volym 4 av Monstress på Bokus. Denna utgåvan innehåller issue #19-24 av serien.

När kommer nästa volym av Monstress?

Den senaste volymen (volym 4) släpptes i början av Oktober 2019. Efter det vet jag ännu inte när nästa volym är planerad att ges ut. Totalt finns det alltså 4 volymer släppta än så länge. Jag misstänker att Majorlie Liu jobbar för fullt med uppföljaren.

Vilken läsordning är Monstress i?

Du läser Monstress i följande ordning:

 1. Monstress Volume 1 – Awakening
 2. Monstress Volume 2 – The Blood
 3. Monstress Volume 3 – Haven
 4. Monstress Volume 4 – The Chosen

Du hittar beskrivningen av respektive serie / grafisk novell längre upp i artikeln.

Hur många volymer kommer Monstress att innehålla?

Monstress ges fortfarande ut kontinuerligt. Författaren bakom Monstress (Majorlie Liu) har dock inte kommenterat eller gett någon information om hur många volymer det kommer bli totalt. Vi får helt enkelt vänta och se! När jag hör mer så lovar jag att uppdatera artikeln.

Är Monstress värd en chans om jag gillar serier / grafiska noveller?

Ja, storyn verkar lovande och det är en oerhört vacker serie. Dock är den fortfarande förvirrande och komplex – det finns många karaktärer och händelser att hålla reda på. Om du har läst mer high fantasy så tror jag att du skulle gilla Monstress.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.