En liftares guide till galaxen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

En liftares guide till galaxen (även känd som “Liftarens guide till galaxen”) är verkligen en riktig klassiker inom science fiction-genren. En underbar, bisarr bok med härlig humor helt enkelt. Douglas Adams blir bitvis komplex men lyckas ändå med konststycket att hålla sig lättillgänglig för läsarna.

Så varför nämner jag En liftares guide till galaxen på en hemsida som handlar om fantasy? Svaret är helt ärligt… jag kunde inte låta bli! En liftares guide till galaxen är en av mina favoritböcker någonsin och det vore synd och skam om du hade missat denna boken. Så min förhoppning är att jag genom den här recensionen kan få dig att få upp ögonen för en liftares guide till galaxen.

Handlingen i En liftares guide till galaxen

Liftarens guide till galaxen.

Liftarens guide till galaxen.

En liftares guide till galaxen utspelar sig först på jorden, men det går snabbt framåt. Huvudkaraktären Arthur Dent (även en återkommande slagpåse i boken) får reda på via sin vän Ford Prefect att det tydligen ska byggas en motorväg rakt igenom jorden. I sista sekund lyckas Ford Prefect ta med Arthur bort från jorden och tillsammans bär det av på ett äventyr genom galaxerna. Det finns gott om härliga inslag i berättelsen.

En av de sakerna jag gillar bäst med en liftares guide till galaxen är hur mycket komiska detaljer Douglas Adams lyckas få med om alla universums tillhåll och krokar. Till exempel: Osannolikhetsmaskinen, träsket med madrasser… Eller vem känner inte till att svaret på universum, livet och allt är … 42? Det finns väldigt mycket detaljer ifrån böckerna som har inspirerat och namngivit saker i verkligen (till exempel datorn “Deep Thought” som nämns tidigt i böckerna, som även blev namnet till en dator som även lyckades slå schackmästaren Gary Kasparov 1989).

Utöver alla härliga detaljer så är karaktärerna välskrivna och man kommer verkligen ihåg de olika personerna i böckerna. Arthur Dents roll i böckerna känns främst som att vara människan som får kontakt med utomjordiska varelser, eller som har rollen att stå och se förundrad ut över alla upptäckter han gör. En av mina absoluta favoritkaraktärer är roboten Marvin som lider av depression, vilket (utan att säga för mycket) kommer till nytta i böckerna.

Läsordningen för en liftares guide till galaxen

Det finns en hel del samlingsverk som innehåller alla böcker i serien en liftares guide till galaxen. Här är läsordningen:

 1. En liftares guide till galaxen (även känd som “Liftarens guide till galaxen”)
 2. Restaurangen vid slutet av universum
 3. Livet, universum och allting
 4. Ajöss och tack för fisken
 5. I stort sett menlös
Liftarens guide till galaxen: Och en grej till...

Liftarens guide till galaxen: Och en grej till…

Utöver dessa fem böcker finns också en sjätte bok vid namn “Och en grej till…” som gavs ut på 30årsdagen för utgivningen av den första boken i serien. Denna bok är dock inte skriven av Douglas Adams, utan av Eoin Colfer, som fick godkänt för att ge ut den här boken. Boken i sig har dock inte fått särskilt lysande omdömen och det är kort sagt inte en bok jag rekommenderar att läsa.

En liftares guide till galxen som samlingsvolym

Det har tidigare funnits utgåvor av liftarens guide till galaxen där alla böckerna är samlade i en stor volym. Tyvärr är dessa numera svårare att få tag på, utan man får köpa en begagnad samlingsvolym, eller köpa böckerna individuellt på exempelvis Bokus.

Liftarens guide till galaxen som film

2005 gjordes ett försök att filmatisera liftarens guide till galaxen – något som jag personligen anser vara i princip omöjligt att göra en bra filmatisering av. Kanske det hade funkat bättre som en längre tv-serie  Filmen från 2005 är OK men inte så mycket mer. Det finns vissa höjdpunkter i filmen, till exempel skådespelarinsatserna av Martin Freeman och Alan Rickman som gör bra prestationer.

Om du inte kan få nog av liftarens guide till galaxen så kanske jag skulle rekommendera filmen, men det är ändå tveksamt. Bättre att läsa om böckerna, eller lyssna på radioteatern av liftarens guide till galaxen istället.

Liftarens guide till galaxen som stream eller via Netflix

Filmen för liftarens guide till galaxen är lite svår att få tag på via streaming-tjänster, men finns bland annat på SF Anytimes tjänst.

Rollista för filmen

Det finns en hel del kända namn som är med i filmatiseringen från 2005 av Douglas Adams verk. Bland annat är följande skådespelare med:

 • Martin Freeman som Arthur Dent
 • Sam Rockwell som Zaphod Beeblebrox
 • Zooey Deschanel som Trillian
 • Mos Def som Ford Prefect
 • Alan Rickman som rösten till Marvin
 • Med flera…

En liftarens guide till galaxen – ljudbok

Liftarens guide till galaxen finns som ljudbok på till exempel Storytel. Dock finns böckerna där endast på engelska vilket kan vara bra att känna till. Böckerna är upplästa av Stephen Fry som är en grym uppläsare. Fry har även talat in böckerna om Harry Potter. Liftarens guide till galaxen-böckerna ligger på cirka 5 timmar per bok, vilket är helt överkomligt kan tycka. Speciellt om man läser mycket fantasy så är det trevligt med en kortare bok att läsa ibland…

Liftarens guide till galaxen citat

Oj, vart ska man börja när det gäller citat från liftarens guide till galaxen? Det finns så otroligt många att välja mellan. Utöver siffran 42 i sig, så kan jag väl nämna några av mina absoluta favoritcitat från böckerna:

 • “Skeppet hängde där på himlen ungefär på samma sätt som tegelstenar inte gör.”
 • “Tiden är en illusion, speciellt lunchrasten.”
 • “Det är en konst, eller rättare sagt ett knep med att flyga. Knepet är att lära sig kasta sig till marken och missa.”
 • “I begynnelsen skapades universum. Detta har senare gjort många människor upprörda, och har i vida kretsar betraktats som helt förfelat.”

Liftarens guide till galaxen som E-bok

Liftarens guide till galaxen finns förstås också som e-bok. Du hittar e-boken för liftarens guide till galaxen på Bokus. När du skaffar en e-bok kan du sedan välja att ladda ner e-boken direkt till exempelvis din iPad eller liknande.

Liftarens guide till galaxen som radioteater

Något som inte alla känner till är att liftarens guide till galaxen också har gjorts som radioteater. Från början gjordes radioteaten av BBC, och den översattes senare även till svenska. Både den engelska och svenska versionen av radioteatern av liftarens guide till galaxen är tyvärr svåra att få tag på idag. Sveriges radio nämner exempelvis att radioteatern idag inte är tillgänglig för allmänheten, såvida du inte är forskare och på så sätt kan få ett konto hos Svensk mediedatabas.

Om Douglas Adams

Douglas Adams, författaren bakom Liftarens guide till galaxen.

Douglas Adams, författaren bakom Liftarens guide till galaxen.

Douglas Adams föddes i Cambridge år 1952 och dog tyvärr alldeles för tidigt (år 2001). Adams blev bara 49 år, men efterlämnade några av de mest älskade science fiction-böckerna genom tiderna. Douglas Adams var känd för att både värna om miljön men också för att vara rationell (trots hans galna humor). Än idag hyllar man Douglas Adams en gång om året, på “Towel Day”, som infaller den 25e maj varje år. På denna dagen kan du (om du vill) hylla Adams genom att ha med dig en handduk under hela dagen. Detta bygger från början på en referens från liftarens guide till galaxen, där man hävdar att det är absolut nödvändigt för den som bestämmer sig att åka runt mellan alla galaxer att… “alltid ta med en handduk”.

10 Total Score
En riktig klassiker.

Douglas Adams bok om liftarens guide till galaxen är verkligen klassiskt, och ett måste för både fantasy- och science fiction-älskare. Glöm inte att ta med handduken i rymden bara...

Berättelsen i sig
9
Karaktärer
10
Humor
10
Världen & atmosfären
9
PROS
 • + Underbar humor
 • + Roliga karaktärer
 • + Extremt uppfinningsrikt
 • + Svårt att sluta läsa
CONS
 • - Inget för dig som ogillar flummig humor
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.