Bra fantasyböcker – ungdom & unga vuxna

Jag har tidigare skrivit en del om bra fantasyböcker på både svenska och bra fantasyböcker för vuxna. Något jag dock har fått feedback på är att det hade varit bra att få tips även för vad för fantasyböcker som passar för unga. Så med det i åtanke så bestämde jag mig att göra en artikel som fokuserar på det. Jag har valt att hålla det till totalt 5 serier som jag anser vara klockrena. Det finns förstås många fler man skulle kunna nämna (ett exempel är till exempel Bilbo), men jag tänkte att detta kan vara en start på en lista som jag sedan kan komplettera allt eftersom utifrån din och andras feedback.

I denna artikel har jag fokuserat på fantasyböcker som passar alla åldrar, men främst den lite yngre publiken. Här hittar du alltså lättläst ungdomsfantasy som jag tror du kommer gilla. Många av böckerna är riktiga klassiker som jag tycker att alla borde läsa.

En annan sak värd att nämna är att: Om du är vuxen och inte har läst dessa böcker: gör det! Det är som Tove Jansson en gång sa: “Jag tycker att vi i allmänhet gör för stor skillnad mellan vuxenböcker och barnböcker och tonårsböcker. Varför ska det nu etiketteras? Det är ju böcker helt enkelt, bra böcker eller dåliga böcker.” Och ja… I detta fallet är det väldigt bra böcker!

Harry Potter

Harry Potter och de vises sten

Harry Potter och de vises sten

Det är nästan helgerån att inte nämna böckerna om Harry Potter i en lista med ungdomsfantasy. Harry Potter har bokstavligen (och bildligt) trollbundit läsare sen böckerna först släpptes. Jag minns själv mycket väl när böckerna släpptes – jag var i perfekt ålder (ett par år äldre än Harry Potter själv när böckerna utspelas). Jag tror det var bok 4, där jag sträckläste hela boken inom en dag. Otroligt välskrivna böcker och det är väldigt få böcker som har fångat mig på samma sätt (en av de få jag kan komma på under senare år är Patrick Rothfuss).

J K Rowling (bild från 2010)

J K Rowling (bild från 2010)

J K Rowling är mästare på att skriva på ett sätt som både är fyndigt och underhållande. Till exempel innehåller hennes texter mycket ordlekar som jag kan tänka mig har gjort det till en utmaning att översätta många av böckerna till svenska. Men det är också tack vare Rowlings enkla sätt att skriva som gör att många har fastnat för böckerna, enligt mig i alla fall.

Huvudkaraktären i J K Rowlings böcker är förstås Harry potter själv, som du får följa i hans resa från innan han ens börjat gå i skolan i Hogwarts. Harry potter verkar vara en helt vanlig kille, men ganska snabbt inser man att så inte är fallet utan att Harry kommer att spela en betydelsefull roll för både hela trollkarls-imperiet, Hogwarts och mänskligheten i stort. J K Rowling är bra på att fånga känslan av önskan att bli något mer, något större. Samt att det är ren och skär magi att läsa hennes texter.

Vilken ordning ska jag läsa Harry Potter böckerna i?

Läsordningen för böckerna om Harry Potter är:

 1. Harry potter och de vises sten
 2. Harry potter och hemlighetens kammare
 3. Harry potter och fången från Azkaban
 4. Harry potter och den flammande bägaren
 5. Harry potter och fenixorden
 6. Harry potter och halvblodsprinsen
 7. Harry potter och dödsrelikerna
 8. Harry potter och det fördömda barnet

Du hittar artikeln om alla Harry Potter-böckerna här.

En annan sak  jag gillar med Harry Potter-böckerna är karaktärerna, samt karaktärs-utvecklingen i sig. I och med att du får följa karaktärerna genom deras skolgång så får man bokstavligen vara med om hur karaktärerna växer upp och de utmaningar som kommer med det. Serien blir mörkare och vuxnare allt eftersom du läser, även om teman med att hjälpa varandra och stark vänskap & kärlek finns med under hela berättelsens gång. Jag tycker personligen att J K Rowlings böcker om Harry Potter är den absolut bästa beskrivningen av hur det är att gå i skolan som jag någonsin har läst. Detta är absoluta klassiker inom fantasyböcker som alla måste läsa.

Narnia-böckerna

Min Morbror Trollkarlen, första boken om Narnia. Av C.S Lewis.

Min Morbror Trollkarlen, första boken om Narnia. Av C.S Lewis.

C S Lewis som skrev Narnia-böckerna är duktig på att skriva – Lewis har ett språk som i alla fall tilltalar mig mycket. Av vad jag har förstått så började Lewis skriva på Narnia-böckerna samtidigt som han jobbade som professor på Oxford.

Berättelsen om Narnia utspelar sig, som namnet antyder, i världen Narnia. Upplägget på böckerna är intressant. Du får nämligen följa olika barn som råkar komma in i Narnia-världen på olika sätt. Varje bok handlar om olika barn, men totalt täcker berättelsen med böcker hela Narnias historia. Böckerna om Narnia av C S Lewis är välkända för att beskriva hur man upplever världen som barn, med utmaningar som att hur man hanterar att växa upp, att axla en mer “vuxen” hjälteroll och samtidigt tro på saker som inte går att förklara på ett logiskt sätt.

Läsordningen för böckerna är:

 1. Min morbror trollkarlen
 2. Häxan och lejonet
 3. Hästen och hans pojke
 4. Caspian, prins av Narnia
 5. Kung Caspian och skeppet Gryningen
 6. Silvertronen
 7. Den sista striden

Värt att nämna är att Narnia-böckerna inte gavs ut i samma ordning som den ordning som historien faktiskt utspelar sig i, intressant nog.

Antagligen har du på något sätt kommit i kontakt med Narnia-världen på ett eller annat sätt tidigare om du har sett filmerna eller så. Böckerna i sig gavs ut redan på 1950-talet, och faktiskt i en annan ordning än den rekommenderade läsordningen. Personligen tycker jag det är en väldigt stämningsfull och atmosfärisk värld, där både mytologiska varelser, fabel-liknande djur (som pratar förstås!) blandas med typiska typer av varelser som man ofta ser i fantasyböcker. Om man ska vara kritisk så kan jag tycka att det ibland blir lite väl mycket religiösa inslag i böckerna (jag tycker det blir extra tydligt runt den andra boken eller så), men det är lite tycke och smak ändå. Oavsett vad jag tycker om de religiösa inslagen eller inte så är Narnia-böckerna väldigt läsvärda och riktiga ungdomsklassiker inom fantasygenren. 

Guldkompassen (del av serien Den Mörka Materian)

Guldkompassen av Philip Pullman.

Guldkompassen av Philip Pullman.

Guldkompassen påminner mycket om Narnia, och är en slags modernare tolkning av denna (på ett sätt). Just den boken jag länkar till är en nyutgåva av böckerna. Den mörka materian handlar kort om en upptäcksresa om magi som kommer ta den unga flickan (som boken handlar om) till jordens rand och bortom. Berättelsen utspelar sig i England till en början, men ganska snart dras vi med till Nordpolen och även längre bort än så…

Serien med böcker heter egentligen Den Mörka materian, och är en trilogi som innehåller följande böcker:

 1. Guldkompassen
 2. Den skarpa eggen
 3. Bärnstenskikaren

Guldkompassen (och resten av trilogin Den mörka materian) funkar både som en bok för barn men också för vuxna. Rekommenderad läsålder skulle jag säga är från 9 år och uppåt. Men jag skulle inte hänga upp mig så mycket på att boken är från 9 år – det här är böcker du kan läsa så länge du orkar läsa böcker, egentligen. Jag har till och med hört att vissa som har haft svårt att läsa / inte gillat att läsa böcker tidigare har haft nytta av Guldkompassen, det vill säga att detta var boken som fick dem att börja läsa på allvar. Philip Pullman – författaren bakom trilogin – gör ett bra jobb med att beskriva både platser, händelser och karaktärer.

Guldkompassen och resten av Den mörka materian är helt enkelt medryckande böcker som är svåra att lägga ifrån sig. Man vill bara fortsätta läsa helt enkelt, och böckerna innehåller en hel del spännande (och oväntade) vändningar i berättelsen. Om jag ska vara lite kritisk så är just Guldkompassen lite långsam i början, men när du väl har kommit förbi själva inledningen så tror jag att du kommer få svårt att lägga ifrån dig boken.

Percy Jackson

Percy Jackson - Född till hjälte.

Percy Jackson – Född till hjälte.

Percy Jackson är välskrivna böcker med mycket inslag av grekisk mytologi. Jag kan starkt rekommendera dessa böcker om du vill läsa mer ungdomsfantasy med mer “klassiska” mytologiska inslag – det vill säga att de mytologiska gudarna finns fortfarande mitt ibland oss. Böckerna blir dessutom bättre och bättre senare i serien (jag tycker personligen att bok 2 och 3 är bättre än första boken i serien).

I böckerna om Percy Jackson får vi följa just Percy Jackson (duh!), som ofta hamnar i trubbel, och till följd dessutom måste byta skola på grund av detta. Percy hamnar helt enkelt på en skola där många andra barn som har svårigheter går. Som tur väl är får Percy Jackson en bra lärare inom latin, med ett ovanligt stort intresse inom grekisk mytologi. Saker och ting är dock inte helt som de ser ut och Percy Jackson vävs in i mer och mer mystiska händelser som även de tycks ha mytologiska kopplingar…

Författaren (Rick Riordan) gör ett bra jobb med att få till karaktärer som känns verkliga, med faktiska problem. Det är en konst att lyckas med det när vi ändå snackar om grekiska halvgudar… Karaktärerna i böckerna tycker jag känns väldigt trovärdiga, och man undrar verkligen hur det ska gå för dem. Utöver det är det också härlig humor i böckerna, samt fantasifulla och livliga beskrivningar och världar. Totalt tror jag att böckerna om Percy Jackson skulle funka för åldrarna 10 år och uppåt. Det är även böcker som funkar minst lika bra om du är vuxen (och gärna om du är intresserad av mytologi som sagt).

Percy Jackson har också filmatiserats (bland annat Percy Jackson och kampen om åskviggen från 2010), men i mitt tycke är det inte alls lika hög kvalitét som på böckerna. Jag rekommenderar starkt att du läser böckerna, och därefter (eventuellt) ser filmerna. 

Ska jag vara lite kritisk så är det väl att böckerna är skrivna i “jag-form” (det vill säga “jag gjorde det, och sen såg jag det”, och så vidare), något som jag annars inte är så förtjust i. Detta är väl en del tycke och smak egentligen – dock tycker jag att det funkade så pass bra med “jag-form” i Percy Jackson-böckerna att det inte stör mig så mycket. Väl värda böcker att läsa om du är intresserad av fantasy eller mytologi, eller både och.

Läsordningen för böckerna om Percy Jackson är:

 1. Percy Jackson – Född till hjälte
 2. Percy Jackson och Monsterhavet
 3. Percy Jackson och Titanens förbannelse
 4. Percy Jackson och Kampen om labyrinten
 5. Percy Jackson och Striden om Olympen

Coraline

Coraline av Neil Gaiman.

Coraline av Neil Gaiman.

Jag passar på att ta med en fantasybok som du kanske inte har hört talas om. Om du har det så är det toppen, men om inte så tycker jag att du ska ge Coraline en chans. I boken om Coraline följer du en ung nyfiken flicka med samma namn, som hittar en hemlig värld i ett skåp där hon bor. Det intressanta är att allting är mycket bättre i den nya världen Coraline hittar. Så pass mycket bättre att Coraline drar slutsatsen att hennes föräldrar har blivit kidnappade, och det blir nu hennes uppgift att ta reda på vad som har hänt dem och (förhoppningsvis) rädda dem…

Det här är fantasy som är mer mörk, mer annorlunda, men som ändå funkar för ungdomar. Gaiman drar sina egna stilistiska drag på fantasy och lyckas med att skapa en fantasybok som även funkar för vuxna. Karaktären Coraline är bra beskriven, och framstår som både nyfiken och som någon som vill gå sin egen väg. Samt så är Coraline förstås nyfiken att se vad som gömmer sig bakom den där skåpdörren.

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Gaiman själv (författaren bakom Coraline) har kallat sin bok för “uppfriskande läskig”. Dock funkar ändå boken absolut för barn och ungdomar med. Skulle jag tvunget sätta en åldersgräns skulle jag nog säga runt 10-11 år, men jag tror personligen att du som vuxen nog tolkar in mer detaljer i boken (och därmed gör boken mer skrämmande) än vad du gör som barn.

En annan sak värd att nämna är att filmen är helt annorlunda än boken – det är inte alls samma sak i filmen, och karaktärsskildringarna är mycket bättre i boken. Kort sagt – läs boken även om du har sett filmen.

Andra författare som skriver fantasyböcker för ungdom & unga vuxna

Det finns förstås gott om bra fantasyböcker för ungdomar och unga vuxna. Ett par andra böcker och författare som jag tidigare rekommenderat i andra sammanhang är:

 • David Eddings, och böckerna om Belgarion, Belgarath, Polgara med flera. Riktigt bra ungdomsböcker och fantasy åt “coming of age”-hållet (dvs där man får följa någon från barnsben upp till vuxen ålder, och se karaktärerna utvecklas). Jag läste själv David Eddings någonstans runt tonåren och slukade de böcker jag hade möjlighet att komma över.
 • Bilbo – en hobbits äventyr. Både sagan om ringen och Bilbo är fantasyklassiker som egentligen alla bör läsa, men jag kan tycka att speciellt Bilbo lämpar sig bra att läsa vid ung ålder. Dels är det både en lättläst och underhållande bok, och som jag skrivit tidigare på hemsidan – en bra inkörsport till fantasy.
 • Katharine Kerrs böcker om landet Deverry. Jag passar på att nämna Deverry-böckerna då jag anser att de är underskattade böcker som sällan nämns inom fantasy-sammanhang. Det är få jag känner som har läst böckerna om landet Deverry. Om du redan har läst Kerrs verk så är det toppen! Men för dig som inte känner till Deverry-böckerna sen tidigare så måste jag tipsa om dem. Det är fantasy med mycket inslag av keltisk mytologi, återfödelse, och att leva upp till sitt öde. Böckerna innehåller en hel del bra karaktärer. Bland annat så hittar du en av mina absoluta favoritkaraktärer inom fantasy här, nämligen Nevyn. Jag vill inte avslöja mer än så; läs artikeln om Katharine Kerr och Deverry-böckerna om du är intresserad av böckerna.

Finns det några bra fantasyböcker med humor?

För dig som gillar fantasyböcker med mycket humor som passar ungdomar så kan jag tipsa om några stycken böcker.

 • Terry Pratchetts böcker – några av böckerna är mer riktade till barn och ungdomar. Riktigt underhållande och gott om flummig humor i dessa fantasyböcker!
 • Om du vill ha en parodi på Sagan om Ringen så kan exempelvis Härsken på Ringen funka. Här hittar du alla möjliga konstiga tolkningar och skeva bilder av sagan om ringen och allt vad det innebär. Tyvärr är Härsken på Ringen svår att få tag på i svenska (den är slutsåld lite överallt), så bäst är att kolla efter Härsken om Ringen på Bokbörsen.

För dig som inte har några problem med att läsa science fiction skulle jag också rekommendera Liftarens guide till galaxen – en underbar samling böcker som är otroligt underhållande. Gapskratt utlovas!

Varför är inte min favoritbok X med?

I denna artikeln har jag täckt in några av mina personliga favoriter när det gäller fantasyböcker som passar för ungdomar och unga vuxna. Om du saknar någon bok så skriv gärna en kommentar nedan. Även om boken du tänker på inte är med i just denna artikeln så är det ändå möjligt att jag bestämmer mig för att skriva lite om boken (en recension eller liknande) vid ett annat tillfälle.

Avslutningsord

Jag hoppas att denna artikel har gett dig lite idéer och uppslag om bra fantasyböcker för ungdomar och unga vuxna. Om du saknar någon bok, lämna gärna en kommentar nedanför artikeln så kollar jag på det så fort jag har möjlighet.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.