Hur många harry potter böcker finns det?

Kort svar: 7 stycken, en slags “bok 8”, samt en massa spinoffs.

Långt svar: Se nedan!

Ja, hur många Harry Potter-böcker finns det egentligen? Det är inte helt lätt att veta, speciellt eftersom det de senaste åren släppts en hel del spinoff-böcker efter den omåttliga succén med originalböckerna av J K Rowling. Här nedan följer en lista över alla böckerna om Harry Potter.

Läsordning för alla böcker om Harry Potter

Harry Potter och de vises sten

Harry Potter och de vises sten

Till att börja med har du böckerna som J K Rowling släppte först, det vill säga den kronologiska berättelsen om Harry Potters skolgång på Hogwarts. Läsordningen är följande:

  1. Harry potter och de vises sten
  2. Harry potter och hemligheternas kammare
  3. Harry potter och Fången från Azkaban
  4. Harry potter och den Flammande Bägaren
  5. Harry potter och Fenixorden
  6. Harry potter och Halvblodsprinsen
  7. Harry potter och Dödsrelikerna

Det finns också filmer med samma namn som böckerna, med undantaget för sista boken som delades upp i del 1 och del 2 när filmerna kom.

Harry potter och Fången från Azkaban

Harry Potter och Fången från Azkaban

Harry potter och fången från Azkaban är alltså den tredje boken om Harry Potter. Boken kretsar (utöver Harry, Hermione och Harry förstås) mycket runt Sirius Black, en ökänd brottsling som har suttit fängslad i Azkaban i tolv år.

Sirius Black har dödat totalt 13 personer och anses vara nästan lika farlig som Voldemort själv. Och en dag så lyckas han plötsligt rymma från Azkaban! Allt samtidigt som Harry Potter och de andra kämpar vidare med skolan och livet på Hogwarts…

Som vanligt är detta en fantastisk bok i serien med Harry Potter. Blandingen mellan att följa livet på Hogwarts med olika lektioner, Hogwarts, med mera, samtidigt som du följer den övergripande handlingen är klockren. Filmen med samma namn är också bra, och jag skulle påstå att det är min favoritfilm om Harry Potter, då den är lite mörkare än de övriga. Det här är en riktigt bra bok helt enkelt!

Denna boken finns i lite olika utgåvor. Personligen är jag väldigt svag för originalutgåvan på svenska som har fantastiskt vackra omslag. Det finns också illustrerade utgåvor av boken för dig som vill uppleva en ny tagning på böckerna, eller för de som är lite yngre.

Du hittar Harry Potter och fången från Azkaban på Bokus.

Harry potter och den Flammande Bägaren

Harry Potter och den Flammande Bägaren

Del 4 i böckerna om Harry Potter. Boken Harry Potter och den Flammande Bägaren börjar med att hans ärr i pannan brinner som om det hade fattat fyr totalt. Oftast brukar detta tyda på att självaste Voldemort är i närheten – inget bra tecken med andra ord! Men tiden går och Harry Potter får snart fullt upp – det är både skolgång med läxor och annat som gäller, samt Quidditch förstås! Faktum är att det till och med vankas ett världsmästerskap i Quidditch. Utöver det kommer även Hogwarts att ställa upp i totalt en trekamp med olika moment för just trolldom… Eftersom bara en från varje skola får delta i denna trekamp så är det otroligt spännande. Vems namn kommer dras från den flammande bägaren, och vem kommer få chansen att delta i tävlingarna egentligen?

För att variera mig lite så tipsar jag i detta fallet istället om den illustrerade utgåvan! Som sagt, både de illustrerade utgåvorna och vanliga böckerna har sina fördelar. Men om du gillar ett nytt sätt att se böckerna på, eller bara vill ha lite kompletterande illustrationer till boken, så rekommenderar jag denna utgåvan starkt. Dessa varianter av Harry Potter-böckerna är enklare att ta till sig och perfekt för exempelvis en yngre publik som precis ska börja upptäcka Harry Potter för första gången.

Du hittar Harry Potter och den Flammande Bägaren på Bokus.

Harry potter och Fenixorden

Harry Potter och Fenixorden

Näst i tur är Harry Potter och Fenixorden, det vill säga den femte boken i serien om Harry Potter. Och Harry Potter har det tufft. Sommarlovet hos Dursleys var värre än någonsin innan och han längtar bara bort därifrån. Samtidigt känner sig Harry väldigt bortglömd. Han har inte hört någonting från trollkarlarna på Hogwarts under hela sommaren, och börjar undra vad det är som egentligen pågår. Är någon mer än Voldemort ute efter honom? Kommer han bli utsparkad ifrån Hogwarts? Och när kommer Voldemort att visa sig? Det känns bara som en tidsfråga innan allt verkligen tar fart…

Just den här Harry Potter-boken är väldigt fartfylld och överträffar filmen med råge enligt mig. En av de bästa böckerna om Harry Potter om du frågar mig, tillsammans med bok 3 och 4 i serien. Harry Potter när det är som bäst!

Även här passar jag på att tipsa om en annan utgåva av Harry Potter-böckerna, för att variera mig lite! Just denna utgåvan är en jubileumsutgåva som släpptes 20 år efter att Harry Potter-böckerna gavs ut för första gången. De pryds av ett omslag av Olly Moss, som gjort många kända och uppmärksammade omslag till bland annat filmer. En oerhört läcker utgåva enligt mig. Harry Potter och Fenixorden finns också utgiven i det klassiska formatet (som de släpptes i första gången de gavs ut på svenska), samt som e-bok.

Du hittar Harry Potter och Fenixorden på Bokus.

Mer Harry Potter-böcker

Utöver originalböckerna om trollkarlen med blixtärret i pannan så finns det numera ytterligare en hel del böcker som är bra att känna till.

Till att börja med så finns det ett par parodier (tänk som en motsvarighet till Sagan om ringen-parodin “Härsken på ringen”), skrivna av författaren Michael Gerber. Dessa böckerna är rätt svåra att få tag på och tenderar att vara slutsålda lite överallt. Just Barry Trotter and the Unauthorized Parody finns dock att få tag på via Bokus.

Barden Beedles berättelser – en mysig bok.

Sen finns det några stycken böcker som nämns i Harry Potter-böckerna (!), bland annat som kursmaterial som de blivande trollkarlarna läser. Väldigt meta, med andra ord. Dessa böcker är väldigt fina med sina färgglada omslag, och är lättlästa (cirka 100 sidor styck, med en hel del illustrationer inuti böckerna. De böcker som finns utgivna är:

De här 3 böckerna gör sig toppen i bokhyllan tillsammans med de klassiska harry potter-böckerna. Ett måste för harry potter-nördar, helt enkelt.

Just fantastiska vidunder och var man hittar dem finns också i en annan bokform. I detta fallet är det själva filmmanuset som har getts ut som bok. Jag vill dock varna och förtydliga – detta är alltså filmmanuset, så har du sett filmen kan du lika gärna strunta i denna boken. Om du trots det vill ha ännu en harry potter-bok (du kanske samlar på dem, vad vet jag?) så skulle jag köpa den, men annars inte.

Filmmanuset till fantastiska vidunder och var man hittar dem finns på Bokus.

Finns det någon harry potter bok 8?

Harry Potter och det fördömda barnet.

Harry Potter och det fördömda barnet.

Både ja och nej. Det finns ett slags manusbok från pjäsen med samma namn, det vill säga “Harry potter och det fördömda barnet”. Man kan se denna boken som “bok 8” i serien, eftersom pjäsen/boken utspelar sig efter händelserna i originalberättelsen, så det är bäst att du läser denna efter att du har läst de första sju böckerna.  Jag har läst den och tyckte den var helt ok – förvänta dig inte en bok på samma nivå som de första sju. Sen i och med att det är ett manuskript du läser så blir upplevelsen lite speciell. Trots detta är det enligt mig ändå ett givet köp för harry potter-fans, även om jag tycker att du ska skaffa Barden Beedles berättelser, Fantastiska vidunder, och Quidditch genom tiderna först.

Du hittar Harry potter och det fördömda barnet – del ett och två på Bokus.

Harry potter och det fördömda barnet – recension

Det största problemet jag hade med Harry Potter och det fördömda barnet är att det saknade samma gnista som de tidigare Harry Potter-böckerna hade. Känslan var helt enkelt inte densamma. Sen kan det förstås vara för att man läser just ett script (med andra ord, det är främst namn på karaktärer och vilka repliker respektive karaktär säger). Att se denna boken som en riktig show, med uppsättning och allt, i London eller liknande kan vara en helt annan sak. Har du chansen, så passa på att se Harry potter och det fördömda barnet när du är i London.

Boken förstör i alla fall inte Harry Potter-universumet helt, som tur väl är. Jag ser Harry potter och det fördömda barnet mer som en slags tolkning på en uppföljare (nästan som en slags “fanfiction”), mer än en direkt fortsättning på de tidigare böckerna.

En positiv sak är dock att boken är väldigt lättläst, du plöjer lätt igenom Harry potter och det fördömda barnet på en dag eller två. Det är en bok om du helt enkelt vill få lite ytterligare djup till det du läst i de tidigare böckerna om Harry Potter.

Och apropå de tidigare Harry Potter-böckerna – du bör vänta med att läsa denna boken tills du har läst de andra sju böckerna om Harry Potter, eftersom Harry potter och det fördömda barnet utspelar sig efter resten av bokserien om Harry Potter.

Om du gillade Harry Potter och det fördömda barnet skulle jag också rekommendera det manuskript som finns för Fantastic Beasts & where to find them.

Du hittar Harry potter och det fördömda barnet på Bokus.

Harry potter och det fördömda barnet som ljudbok?

Tyvärr har jag inte lyckats hitta Harry potter och det fördömda barnet som ljudbok. Det tycks varken finns på Nextory, Storytel eller Bookbeat. Om du lyckas hitta boken som ljudbok så säg till, så uppdaterar jag denna artikeln!

Kokbok för dig som gillar Harry Potter – för dig som gillar att laga mat

Laga mat från Harry Potter-universumet.

Det finns till och med en kokbok med recept från Harry potter-universumet. Härligt nördigt men alldeles, alldeles underbart. Denna boken är inte skriven av J K Rowling själv, utan av en författare vid namn Dinah Buhcolz. Här hittar du allt från kittelkakor till Knickerbocker Glory. Något för både mugglare såväl som trollkarlar & häxor. Ta hjälp av husalferna där hemma och låt dig inspireras av maten i Harry Potter-universumet. Boken funkar även bra om du vill göra dina egna varianter på recepten, för att bjuda till vänner exempelvis.

Den inofficiella kokboken för dig som gillar Harry Potter hittar du här. 

Harry Potter målarbok – för dig som vill koppla av

Harry potter – i målarbok-format.

Som om det inte vore nog med kokböcker med Harry Potter-tema så finns det även en målarbok för Harry Potter-tokiga. Det är en princip en bok med mönster som du fyller / målar i allt eftersom. Kanske en bok för dig som vill slappna av lite eller bara vara lite pysslig emellanåt. Enligt mig är det nästan lite för mycket och lite för invecklade bilder vilket gör det svårt att avgöra om det är en målarbok som bäst passar vuxna eller barn. Men det är ändå kul att låta sin egna fantasi sätta gränserna för hur det ska bli. 

Harry potter målarbok finns att få tag på via Bokus.

Saknar du några böcker med anknytning till Harry potter? Lämna gärna en kommentar nedanför!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.