Hur många harry potter böcker finns det?

Kort svar: 7 stycken, en slags “bok 8”, samt en massa spinoffs.

Långt svar: Se nedan!

Ja, hur många harry potter-böcker finns det egentligen? Det är inte helt lätt att veta, speciellt eftersom det de senaste åren släppts en hel del spinoff-böcker efter den omåttliga succén med originalböckerna av J K Rowling. Här nedan följer en lista över alla böckerna om Harry potter.

Läsordning för alla böcker om harry potter

Harry Potter och de vises sten

Harry Potter och de vises sten

Till att börja med har du böckerna som J K Rowling släppte först, det vill säga den kronologiska berättelsen om Harry Potters skolgång på Hogwarts. Läsordningen är följande:

  1. Harry potter och de vises sten
  2. Harry potter och hemligheternas kammare
  3. Harry potter och fången från Azkaban
  4. Harry potter och den flammande bägaren
  5. Harry potter och fenixorden
  6. Harry potter och halvblodsprinsen
  7. Harry potter och dödsrelikerna

Det finns också filmer med samma namn som böckerna, med undantaget för sista boken som delades upp i del 1 och del 2 när filmerna kom.

Mer Harry Potter-böcker

Utöver originalböckerna om trollkarlen med blixtärret i pannan så finns det numera ytterligare en hel del böcker som är bra att känna till.

Till att börja med så finns det ett par parodier (tänk som en motsvarighet till Sagan om ringen-parodin “Härsken på ringen”), skrivna av författaren Michael Gerber. Dessa böckerna är rätt svåra att få tag på och tenderar att vara slutsålda lite överallt. Just Barry Trotter and the Unauthorized Parody finns dock att få tag på via Bokus.

Barden Beedles berättelser – en mysig bok.

Sen finns det några stycken böcker som nämns i Harry Potter-böckerna (!), bland annat som kursmaterial som de blivande trollkarlarna läser. Väldigt meta, med andra ord. Dessa böcker är väldigt fina med sina färgglada omslag, och är lättlästa (cirka 100 sidor styck, med en hel del illustrationer inuti böckerna. De böcker som finns utgivna är:

De här 3 böckerna gör sig toppen i bokhyllan tillsammans med de klassiska harry potter-böckerna. Ett måste för harry potter-nördar, helt enkelt.

Just fantastiska vidunder och var man hittar dem finns också i en annan bokform. I detta fallet är det själva filmmanuset som har getts ut som bok. Jag vill dock varna och förtydliga – detta är alltså filmmanuset, så har du sett filmen kan du lika gärna strunta i denna boken. Om du trots det vill ha ännu en harry potter-bok (du kanske samlar på dem, vad vet jag?) så skulle jag köpa den, men annars inte.

Filmmanuset till fantastiska vidunder och var man hittar dem finns på Bokus.

Finns det någon harry potter bok 8?

Harry Potter och det fördömda barnet.

Harry Potter och det fördömda barnet.

Både ja och nej. Det finns ett slags manusbok från pjäsen med samma namn, det vill säga “Harry potter och det fördömda barnet”. Man kan se denna boken som “bok 8” i serien, eftersom pjäsen/boken utspelar sig efter händelserna i originalberättelsen, så det är bäst att du läser denna efter att du har läst de första sju böckerna.  Jag har läst den och tyckte den var helt ok – förvänta dig inte en bok på samma nivå som de första sju. Sen i och med att det är ett manuskript du läser så blir upplevelsen lite speciell. Trots detta är det enligt mig ändå ett givet köp för harry potter-fans, även om jag tycker att du ska skaffa Barden Beedles berättelser, Fantastiska vidunder, och Quidditch genom tiderna först.

Du hittar Harry potter och det fördömda barnet – del ett och två på Bokus.

Kokbok för dig som gillar Harry Potter – för dig som gillar att laga mat

Laga mat från Harry Potter-universumet.

Det finns till och med en kokbok med recept från Harry potter-universumet. Härligt nördigt men alldeles, alldeles underbart. Denna boken är inte skriven av J K Rowling själv, utan av en författare vid namn Dinah Buhcolz. Här hittar du allt från kittelkakor till Knickerbocker Glory. Något för både mugglare såväl som trollkarlar & häxor. Ta hjälp av husalferna där hemma och låt dig inspireras av maten i Harry Potter-universumet. Boken funkar även bra om du vill göra dina egna varianter på recepten, för att bjuda till vänner exempelvis.

Den inofficiella kokboken för dig som gillar Harry Potter hittar du här. 

Harry Potter målarbok – för dig som vill koppla av

Harry potter – i målarbok-format.

Som om det inte vore nog med kokböcker med Harry Potter-tema så finns det även en målarbok för Harry Potter-tokiga. Det är en princip en bok med mönster som du fyller / målar i allt eftersom. Kanske en bok för dig som vill slappna av lite eller bara vara lite pysslig emellanåt. Enligt mig är det nästan lite för mycket och lite för invecklade bilder vilket gör det svårt att avgöra om det är en målarbok som bäst passar vuxna eller barn. Men det är ändå kul att låta sin egna fantasi sätta gränserna för hur det ska bli. 

Harry potter målarbok finns att få tag på via Bokus.

Saknar du några böcker med anknytning till Harry potter? Lämna gärna en kommentar nedanför!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.