Harry Potter och hemligheternas kammare

Det här är den andra boken i bokserien om Harry Potter. Letar du efter den första boken? I så fall rekommenderar jag dig att läsa den första recensionen jag har skrivit för Harry Potter och de vises sten.

Min upplevelse av Harry potter och hemligheternas kammare

Harry Potter och hemligheternas kammare var en efterlängtad bok för mig när den gavs ut. Jag hade lusläst den första boken, och böckerna om Harry Potter gavs ut när jag var i en perfekt ålder – jag gick i högstadiet och kände igen mig väl i Harry Potters kämpande med att läsa läxor och trivas med livet i skolan.  Det var också coolt att sätta sig in hur Harry trivdes med sitt nya liv som blivande trollkarl på Hogwarts. Jag var rejält hypead med andra ord.

J K Rowling (bild från 2010)

J K Rowling (bild från 2010)

Atmosfären är enligt mig det bästa med Harry Potter-böckerna. Som jag har hävdat tidigare så är Harry potter enligt mig en av de skildringar av hur det är att gå i skolan som jag tycker stämmer bäst överens med verkligheten, all magi till trots. Den enda andra skildring som kommer i närheten av hur det verkligen är och känns att gå i skolan (som jag kan komma på) finns i Patrick Rothfuss böcker – dessa är ändå inte lika bra som J K Rowlings beskrivningar och sätt att förmedla känslan i det hela.

Harry Potter och hemligheternas kammare är lite av en mellanbok för mig. Den är inte lika bra som den första boken (stämningen sitter exempelvis inte lika klockrent som i Harry potter och de vises sten), och de kommande böckerna i serien är ännu bättre. Andra boken har även en lite mer allvarligare ton än den första boken, enligt mig. Oavsett om Harry potter och hemligheternas kammare inte är lika bra så skriver ändå J K Rowling underhållande, och det är kul att fortsätta följa Harry, Ron, Hermione, och de övriga karaktärerna på Hogwarts. Som jag minns det så sträckläste jag denna boken (precis som alla andra Harry Potter-böcker), även om jag tycker det finns bättre böcker i samma serie. Det säger en hel del!

Karaktärerna och handlingen i Harry potter och hemligheternas kammare

Och ja, apropå karaktärerna… Det finns i vanlig ordning gott om bra karaktärer när J K Rowling håller i pennan. Professor Lockman är en av mina favoriter i just denna Harry Potter-boken, utöver huvudkaraktärerna förstås. Och Dobby såklart! Hur kan man inte älska Dobby? Här märker man också de allvarligare tonerna lite mer – till exempel hur Dobby som husalf behandlas dåligt – ett ack så viktigt tema att belysa orättvisor och att kämpa för rättvisa (mellan vare sig husalfer eller människor). Jag tycker också att karaktärerna utvecklas mer i den här boken, än i många av de andra böckerna i serien om Harry Potter.

Harry Potter och Hemligheternas Kammare

Harry Potter och Hemligheternas Kammare

Upplägget i Harry Potter och hemligheternas kammare är väldigt snarlikt hur Harry potter och de vises sten är upplagd – man kan säga att handlingen utformas och växer fram på ett liknande sätt i båda böckerna. I och med att stämningen (som alltid med J K Rowling) är på topp så tycker jag inte det bekommer mig så mycket. Det är ju trots allt ett annat mysterium som du får vara med om i den här boken än i den första. Bitvis känns det faktiskt nästan som att du är en deckare som ska undersöka något mystiskt som har hänt, och du får följa med Harry, Ron och Hermione för att ta reda på mer om mysteriet… Vad är det egentligen för röster Harry hör? Och varför säger rösterna att personer ska dö? Samtidigt så ryktas det om att hemligheternas kammare har öppnats…

Ska jag vara lite kritisk så återkommer en del beskrivningar av karaktärerna från första boken även i Harry Potter och hemligheternas kammare, vilket gör att det känns som lite utfyllnad om du läser böckerna kort efter varandra. Lite småirriterande, men jag tror inte det är något du kommer tänka så mycket på annars.

Harry potter och hemligheternas kammare på engelska

Om du känner för att läsa Harry potter och hemligheternas kammare på engelska så tycker jag du ska ge den utgåvan en chans. Översättningen till svenska av Harry potter och hemligheternas kammare är inte lika bra som de andra böckerna om Harry potter och kompani. Dock vill jag ändå säga att jag tycker att generellt har de svenska översättarna gjort ett bra jobb med Harry Potter-böckerna – det är en utmaning att översätta alla ordlekar som J K Rowling håller på med. Alla fyndiga ordlekar i stil med “Flutterby” istället för “Butterfly” (fjäril), och så vidare…

Harry potter och hemligheternas kammare – illustrerad utgåva

Boken Harry Potter och hemligheternas kammare finns även med tillhörande illustrationer av Jim Kay, som ger nytt liv till boken. Bilderna är vackra och fulla med färg och väcker en ny dimension i originalutgåvan. Just denna utgåvan har också lite tjockare papper vilket gör det till en skön bok att bläddra i och läsa ur. En annan fördel med en illustrerad utgåva är ju också att det blir lättare för dels de yngre att hänga med i om du högläser, och dels att du kan se karaktärerna framför dig på ett annat sätt. Detta kan ju vara på gott och ont dock, då jag ibland kan tycka det är härligt att bara fantisera hur personer ser ut och är utifrån böckernas beskrivningar. Men, en härlig utgåva av Harry potter och hemligheternas kammare oavsett.

Den illustrerade utgåvan finns att få tag på via Bokus.

Harry potter och hemligheternas kammare som ljudbok

Harry Potter och hemligheternas kammare finns också som ljudbok men jag har personligen lite svårt för den svenska uppläsaren Christer Henrikssons tolkning, då det blir helt enkelt lite för mycket när det gäller vissa karaktärer (exempelvis för poltergeisten Peeves, som är väldigt skrikig och överdriven). Det hade inte skadat att göra en lite mer subtil inläsning av böckerna här.

Streama boken istället för att läsa?

Om du gärna vill se filmen Harry potter och hemligheternas kammare så går det alldeles utmärkt. Filmen finns tillgänglig att streama via Viaplay för dig som har det. 

Är det värt att läsa boken om du redan har sett filmen?

Ja, det tycker jag att du ska göra ändå. Böckerna går in mer på djupet och ger en helt annan upplevelse än filmerna. Jag tycker filmerna om Harry Potter är bra men det slår inte böckerna (inte ens i närheten). Du kommer garanterat sluka Harry Potter-böckerna!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.