LibriVox recension – stort test av ljudbokstjänsten

Förstasidan för LibriVox hemsida.

Förstasidan för LibriVox hemsida.

LibriVox är en tjänst för dig som är sugen på att lyssna på ljudböcker helt gratis. LibriVox erbjuder helt enkelt ljudböcker som hamnat under “Creative Commons”-licens, det vill säga böcker som är tillgängliga vem som helst att läsa (helt gratis dessutom).

Så hur står sig LibriVox i förhållande till andra tjänster för ljudböcker, som till exempel Storytel, Bookbeat eller Nextory? Läs vidare i den här artikeln för att få reda på det!

Du hittar mer information om LibriVox här.

LibriVox pris

LibriVox är som sagt helt gratis! Det kostar inte dig en krona att använda LibriVox som sådant.

Det som kan begränsa dig i användandet av LibriVox är väl mer utbudet i så fall, eftersom det främst rör sig om böcker som ligger under “publika domänen” (det vill säga oftast äldre böcker).

LibriVox utbud – De bästa böckerna på LibriVox

I skrivande stund finns det mer än 12 000 ljudböcker på LibriVox. I appen säger man att det finns mer än 50 000 ljudböcker, vilket förvisso är sant, men då räknar LibriVox också med översättningar av samma bok till olika språk.

Jag skulle säga att utbudet i LibriVox är bäst om du är ute efter att lyssna på klassiska verk, samt om du inte har något problem att lyssna på engelska.

Det finns ett ytterst fåtal böcker inlästa på svenska på LibriVox, men engelska är det dominerande språket för LibriVox.

Uppläsarna av ljudböckerna är oftast bra. Speciellt med tanke på att det är en helt gratistjänst så blev jag imponerad av kvalitén. Sen finns det förstås vissa tillfällen där kvalitén är sådär, men överlag är det bättre uppläsare än vad jag trodde.

Generellt sett kan du bara räkna med att hitta böcker som gavs ut innan år 1923 på LibriVox (eftersom man fokuserar på att göra ljudböcker av böcker som är tillgängliga i den publika domänen). Det är kort sagt äldre böcker där upphovsrätten inte gäller längre.

När du hittar böcker som getts ut efter 1923 på LibriVox, så är det ofta på grund av att författaren själv har gett sitt godkännande (eller vill få lite gratisreklam för sin bok). Oftast rör det sig då om mindre kända / indie-författare.

Jag skulle säga att LibriVox är en tjänst för dig om du vill upptäcka äldre böcker som är lätta att glömma bort annars. Och det är ju helt gratis trots allt, så du har inte mycket att förlora på att prova…

The Princess and the Goblin av George McDonald finns tillgänglig på LibriVox.

The Princess and the Goblin av George McDonald finns tillgänglig på LibriVox.

När det gäller fantasyböcker är det rätt dåligt utbud på LibriVox. Du hittar ett par klassiker dock, till exempel The Princess and the Goblin av George McDonald (ansedd som en av de första fantasyböckerna någonsin, och Bram Stokers Dracula.

Om du är intresserad av att se mer av LibriVox utbud så rekommenderar jag att du antingen laddar ner en av apparna nedan, eller besöker LibriVox hemsida. Där kan du söka på specifika böcker, författare eller uppläsare för att se om böckerna du letar efter finns tillgängliga.

LibriVox app för iOS

LibriVox för iOS, på app store.

LibriVox för iOS, på app store.

iOS-versionen av LibriVox app ligger på 4.6 i betyg, baserat på totalt 75 stycken betygsättningar. Jag är lite förvånad att det är så pass få betyg på iOS-versionen av appen, med tanke på att Android-versionen har mer än 17000 betyg satta. Osäkert vad det beror på eller om det är någon form av bugg…

När du börjar använda iOS-appen får du möjlighet att ställa in vilket språk du föredrar. Personligen rekommenderar jag att du ställer in appen på engelska böcker då utbudet av svenska ljudböcker på LibriVox inte är någon höjdare.

Så här ser LibriVox iOS-app ut.

Så här ser LibriVox iOS-app ut.

Appen för LibriVox på iOS innehåller en hel del typiskt bra funktioner, bland annat:

  • En sovtimer så att man inte råkar somna ifrån böckerna man lyssnar på.
  • Olika hastigheter för uppläsning.
  • Sätta ut bokmärken när du vill i en ljudbok.
  • Du kan också ladda ner dels hela böcker, och dels individuella kapitel. Om du inte vill ladda ner ett kapitel så går det också bra att streama ljudböckerna direkt i appen.
  • Om du är osäker på om en bok är något att ha för dig, så kan du förlita dig på recensioner skrivna av andra användare. Dessa recensioner hittar du också tillgängliga i appen.

På det stora hela är LibriVox iOS-app bra och intuitiv. Enligt mig är detta den bästa appen på marknaden om du vill kunna lyssna på lite äldre gratis ljudböcker.

LibriVox app för Android

LibriVox för Android.

LibriVox för Android.

Android-versionen av LibriVox-appen ligger på 4.5 i betyg, baserat på mer än 17000 betyg. Ett bra omdöme med andra ord! 

I Android-appen kan du bland annat:

  • Se de mest populära ljudböckerna i appen just nu.
  • Streama ljudböcker direkt i appen (eller ladda ner de direkt till din telefon).
  • Visa böcker utifrån författare, titel eller uppläsare.
  • Sätta ut bokmärken för att komma ihåg favoritdelar av en ljudbok.
  • Ändra uppspelningshastighet till vad som passar dig.

Kort sagt är funktionaliteten i LibriVox Android-app väldigt lik den funktionalitet som finns i iOS-appen.

Om jag ska vara kritisk så dyker det upp lite buggar när nya versioner av Android-appen släpps (som med de flesta appar), men LibriVox brukar vara snabba med att fixa till det. Sen kan jag ha överseende med det när det är en tjänst som jag inte behöver betala en krona för.

LibriVox på svenska?

Det finns tyvärr endast ett fåtal ljudböcker på svenska via LibriVox – främst ett par böcker av Viktor Rydberg, men inte mycket mer än så.

Om du är ute efter svenska ljudböcker så rekommenderar jag att du kollar in Nextory istället, som har ett betydligt bättre utbud än LibriVox.

Allmänt om LibriVox

LibriVox grundades redan 2005, som ett sätt att tillhandahålla ljudböcker på både ett gratis och ett lagligt sätt. På LibriVox kan du som volontär ställa upp och läsa in ljudböcker, som sedan andra kan ladda ner och lyssna på. Just nu finns det över 12 000 ljudböcker via LibriVox, och LibriVox bibliotek växer med cirka 1000 böcker per år.

Hugh McGuire, personen bakom LibriVox.

Hugh McGuire, personen bakom LibriVox.

Grundaren bakom LibriVox heter Hugh McGuire, som är en författare som bor i Montreal.

Just LibriVox är, precis som Wikipedia och Project Gutenberg, utmärkta exempel på vilka bra effekter det kan ha att samarbeta och bygga upp coola projekt tillsammans över internet.

Om du är intresserad av att bli volontär och hjälpa LibriVox, så går det alldeles utmärkt att du själv hjälper till med att läsa in böcker. Mer information hittar du på LibriVox hemsida.

Hemsidahttps://librivox.org/
Fungerar LibriVox offline?Japp, det funkar bra. Du kan ladda ner alla böcker för att lyssna på vid senare tillfälle.
Vilka plattformar stöds?LibriVox har en app för iOS (iPhone / iPad) och en app för Android. Utöver det finns också stöd för att lyssna på ljudböcker direkt via datorn (gå in på LibriVox hemsida och ladda ner böckerna därifrån).
Finns det e-böcker på LibriVox?Nej, endast ljudböcker. Prova Nextory eller Project Gutenberg istället.
Gratis testperiodAppen är helt gratis.
Månadskostnad0 kr (gratis)!
Kontaktinformation för LibriVoxhttps://librivox.org/pages/contact-librivox/
6 Total Score
En okej ljudbokstjänst för äldre böcker.

Om du gillar att lyssna på klassiska böcker på engelska så är LibriVox ett alternativ. I annat fall finns det bättre alternativ, exempelvis Nextory.

Användbarhet
8
Utbud
3
Pris
10
Familjeläge
0
PROS
  • Ett helt OK gratis alternativ för ljudböcker.
  • Appen är lättanvänd.
CONS
  • Utbudet är ingen höjdare eftersom det främst är äldre böcker.
  • Knappt inga fantasyböcker alls.
  • Endast en handfull ljudböcker på svenska.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.