Silmarillion på svenska

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Silmarillion är något av en vattendelare när det gäller fantasy. Det verkar som en bok som de flesta antingen älskar eller hatar, och sällan något mittemellan. Själv kan jag motvilligt erkänna att det är en bok jag har haft svårt att ta mig igenom. Det är något med Silmarillion som känns som om man läser (och bitvis kämpar) sig igenom en historiebok. Det är bitvis lite torrt och tradigt, men jag förlåter Tolkien för det med tanke på hur bra karaktärerna och berättelserna är ändå. Och rent historiskt (hah!) så jag inte varit särskilt intresserad av historia. Därför bestämde jag mig nyligen för att ge boken en ny chans, för att se om min åsikt hade ändrats.

>> Du hittar Silmarillion på Bokus. <<

Handlingen i Silmarillion är speciell eftersom det rör sig om många småberättelser efter varandra. Bland annat får vi följa hur Morgoth försöker stjäla ädelstenar (även kända som silmarillierna), något som på sikt leder till kriget mellan alverna och människorna.

Stilen som boken är skriven i är lite speciell och det jag personligen upplever den som något torr. Det är på ett sätt försvarbart då man kan se det som rent historiska berättelser, men samtidigt tycker jag inte riktigt om det, då jag trots allt läser skönlitteratur och inte facklitteratur till en kurs i skolan. Dock tycker jag att jag ändå kan försvara Tolkien här – Tolkien är inte en författare som fyller ut texten med onödiga ord – varje ord räknas och är väl genomtänkt – något som märks när man läser Tolkiens böcker. Det är enligt mig inte Tolkiens bästa bok (jag föredrar både Bilbo – en Hobbits äventyr och Sagan om Ringen-böckerna framför Silmarillion), men ändå väldigt läsvärd om du vill nörda in mer på Tolkiens universum.

Silmarillion är en våldsam bok. Det finns gott om tragedier och våld (egentligen inget ovanligt när det på ett sätt rör sig om historia!), men samtidigt är det skildrat på ett rätt smakfullt sätt. För dig som gillar mörka berättelser och tragedier så tror jag du kommer trivas bra med att plöja igenom Silmarillion.

En av de absolut bästa sakerna med Silmarillion är den enorma uppslagsdelen i boken. Detta är så härligt nördigt och något som jag verkligen uppskattar i fantasyböcker – när jag enkelt kan bläddra och kolla upp vem som hette vad. I vanlig ordning med fantasy så finns det gott om namn och platser att hålla reda på – en bra uppslagsdel för dessa är kort sagt guld värt. Det här är en bok som gör sig bra på en Kindle eller liknande e-boksläsare, så att man kan ha referenser från wikipedia och liknande sida vid sida med det man faktiskt läser. Härligt, underbart, nördigt.

Personligen tycker jag det är värt att läsa Silmarillion, speciellt om du har gett den en chans tidigare i livet men inte kommit igenom den då. Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror att jag prövade att läsa Silmarillion alldeles för tidigt – det var kort efter Sagan om Ringen, och jag var säkert inte äldre än 12-13 år. Jag märker att när jag läser om boken nu i vuxen ålder så uppskattar jag den på ett helt annat sätt än vad jag gjorde förr. Det är lättare att se nyanser i de olika berättelserna och hur Tolkien tänkte när han skrev om Gorgoth, Beren och Luthien, Ereandil, och så vidare. Och vilka fantastiska namn det är! Jag kan inte sluta fascineras över att J R R Tolkien bokstavligt talat uppfann egna fiktiva språk för att berätta sina berättelser. Snacka om livsverk, på en nivå som andra författare bara kan drömma om… För perspektiv så utspelar sig Silmarillion från skapandet av universum, genom den första och andra åldern, medans Hobbit och Sagan om Ringen-böckerna utspelar sig i den tredje åldern.

Silmarillion är J R R Tolkiens tolkning (väldigt fyndigt, jag vet) av en massa olika småberättelser och legender som utspelar sig i samma värld som sagan om ringen. Man kan helt enkelt se det som en samling med både sägner och historiska berättelser som utspelar sig i ringvärlden. Om du är intresserad av mer böcker av Tolkien, gärna med ett fokus på historien bakom hela universumet, så tycker jag du ska satsa på Silmarillion. Tolkien själv ansåg att Silmarillion var hans främsta verk, även om boken i sig inte gavs ut förrän efter Tolkien hade gått bort. Silmarillion blev till och med så pass populär att den hamnade på New York Times bästsäljarlista. Jag är glad att jag gav boken en ny chans i vuxen ålder även om jag inte alls tyckte om den lika mycket när jag var mindre.

Sammanfattning

Given läsning för dig som gillar Sagan om Ringen och vill nörda in på mer Tolkien. För dig som gillar historia, fantasy, eller både och.

>> Silmarillion hittar du på Bokus. <<

8.5 Total Score
Fantasy möter inslag av historia.

Given läsning för dig som gillar Sagan om Ringen och vill nörda in på mer Tolkien. För dig som gillar historia, fantasy, eller både och.

Karaktärerna
8
Världsbyggandet & världen i sig
10
Språket
8
Handlingen
8
PROS
  • Tolkien briljerar med hur välutvecklat och utbroderat hans universum är.
  • Grymma karaktärer med tragiska öden.
CONS
  • Något stramt och torrt språk.
  • Kan vara svårt att hålla reda på alla namn.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.