Joe Abercrombie – A little hatred

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Joe Abercrombie är tillbaka med en ny bok efter sin uppskattade “First Law”-trilogi. Levererar hans nya bok A little hatred? Nja är mitt svar… En helt okej bok men absolut inte en av hans bästa.

A First Law-böckerna står sig enligt mig fortfarande väldigt bra som fantasyböcker. Härliga karaktärer och mörk fantasy. Inte en av mina favoritserier men ändå starka. Tyvärr tycker jag A Little Hatred inte ligger på riktigt samma nivå. 

Låt oss börja med det bra dock. Det bästa med A Little Hatred är enligt mig språket – Abercrombie skriver väldigt underhållande. Kanske inte den bästa poetiska prosan enligt mig, men rolig läsning som är lätt att ta till sig. Förvänta dig inte underverk rent språkmässigt – ibland vill jag nästan köpa ett uppslagsverk till Joe Abercrombie då han har en tendens att upprepa vissa ord om och om igen. Men! Underhållande är det ändå och jag tycker språket funkar för vad det är. Det ska sägas att det är lite mindre våldsamt och lite mindre 

Den första halvan av boken är enligt mig den bästa – inledningen är lovande och lyckas med att bygga upp fantasyvärlden på ett subtilt sätt. Humorn är bra, det finns en hel del twists och karaktärerna introduceras på ett intressant sätt. Ju längre jag kommer i boken, ju mer börjar det skina igenom dock, att tyvärr är inte den här boken så bra som jag från börjat hoppats på…

Storyn börjar lovande i A Little Hatred. Just A little hatred är lite mer fokuserad på handlingen än hans tidigare “A First Law”-trilogi – tänk något i stil med “först händer detta, sen detta, och sen detta”… The Blade Itself (första boken i “A First Law”) lyckades briljant med detta – genom sättet att skriva på byggde Joe Abercrombie upp en förväntan och ett antagande av vilka karaktärerna är – för att sedan slå hål på det rejält (på ett bra sätt).

För dig som har läst “A First Law” så kommer du känna igen dig – “A Little Hatred” utspelar sig i samma värld fast senare. Till och med vissa av karaktärerna är rena ättlingar till karaktärerna i A First Law. Det är kul att återse Angland, en värld som tar till sig den industriella utvecklingen mer och mer, men där ändå magin försöker hålla sig kvar… Ett centralt tema för denna boken. Här får du följa Leo dan Brock, som kämpar med att bli mer välkänd på stridsfälten, samt Savine dan Glokta, som är dottern till en de mest fruktade männen i hela unionen, som kämpar för att ta sig till toppen av samhället på vilket sätt som än går.

Jag har tyvärr svårt för karaktärerna i A Little Hatred. När man har läst en del fantasy så blir det lättare och lättare att känna igen stereotyperna. I just A Little Hatred känns det som om Joe går lite för långt med att använda sig av en specifik typ av karaktär – nämligen superhjältekaraktärer. Alla karaktärer faller in i något som påminner om att det skulle komma direkt från en DC Comics eller Marvel-story. Självklart funkar det bra för mig om jag är sugen på det, men jag förväntar mig mer av ett djup när jag tar mig an en bok. Om man jämför med Joe Abercrombies tidigare böcker (framför allt “A First Law”) så ser jag en stor skillnad – här kändes karaktärerna mycket mänskliga. Karaktärerna kunde göra fel och alla hade sina brister, precis som vilken människa som helst. Detta tycker jag saknas i Abercrombies A Little Hatred.

Detta visar sig mer och mer ju längre jag läser denna boken. Utan att gå in för mycket på detaljer och spoilers så kan jag säga att många av karaktärerna börjar påminna om varandra, speciellt i hur de tänker. Extra konstigt blir det när Abercrombie försöker använda sig av humor samtidigt som en av hans karaktärer slåss för livet. Här någonstans känns det som om Joe Abercrombie har fastnat i ett spår som han har svårt att ta sig ur. I takt med att jag läser vidare så upplever jag att karaktärerna blir mer och mer tråkiga och intetsägande – till och med förutsägbara. Ska jag vara ärlig så tror jag att det hade inte skadat för Joe att ta lite längre tid på sig med respektive bok. Det känns tyvärr lite som om han har tröttnat och gjort ett halvt försök att få ihop den sista delen av boken. Avslutningen på boken rycker tyvärr inte upp sig heller utan känns förhastad och avslagen.

A Little Hatred av Joe Abercrombie (Bok)

Introducing a cast of unforgettable new characters, A LITTLE HATRED is the start of a brand new trilogy set in the world of the First Law which will have you gripped from the very start . . . War. Politics. Revolution. The Age of Madness has arrived . . .

Totalt sett? Lite av en besvikelse. Jag tycker A Little Hatred är en helt OK bok (i väntan på andra grymma fantasyböcker), men något av en besvikelse med tanke på Joe Abercrombies tidigare böcker Jag hoppas att det blir bättre i hans kommande böcker och att han såsmåningom hittar tillbaka till hans stora formtopp (det vill säga “A First Law”). Om du har andra bra fantasyböcker liggande så rekommenderar jag att du tar dig an dessa först, innan du i så fall ger “A Little Hatred” en chans. Kommer jag läsa nästa bok i serien? Troligtvis, för jag är ändå tillräckligt nyfiken att se hur det går…

Rekommendationer för böcker att läsa istället för A Little Hatred?

Läs “The Blade Itself” – första boken i “The First Law Trilogy”. Här är Joe Abercrombie som bäst. Även om det inte är en av min favoritfantasyböcker så måste jag rekommendera det här. Chansen är stor att du redan har läst den, men om inte – passa på!

6 Total Score
Sämre än väntat

En bok som börjar starkt men blir sämre och sämre allt eftersom.

Karaktärer
3
Världsbyggande & världen i sig
8
Handling
7
Språk
7
PROS
  • Stark inledning av boken.
  • Bra världsbyggande och värld generellt.
  • Underhållande språk.
CONS
  • Karaktärerna är ingen höjdare.
  • Boken blir sämre och sämre allt eftersom.
  • Tyvärr inte alls i närheten av trilogin "A First law".
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.