Eragon böcker: i rätt ordning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Eragon-böckerna av Christopher Paolini är böcker för dig som gillar mer klassisk fantasy. Det vill säga fantasy med dvärgar, alver, troll… och drakar förstås. Det är däremot inte fantasy för dig som förväntar dig något nyskapande inom genren.

Med det sagt kan jag ändå inte undgå att Eragon-böckerna har blivit väldigt populära. Personligen så faller de mig inte hundra procent i smaken, men jag kan förstå tjusningen med dem. Sen är det väldigt coolt att Christopher Paolini bara var 15 år när han skrev den första Eragon-boken!

Du hittar alla Eragon böcker på Bokus.

Eragon – alla böcker, i ordning

Eragon-böckerna kallas för “Arvtagaren” på svenska (på engelska kallas serien för “The Inheritance Cycle”), och består av 4 delar:

  1. Eragon (Eragon på engelska)
  2. Den äldste (Eldest)
  3. Brisingr (Brisingr)
  4. Arvtagaren (Inheritance)

Utöver det finns det också ett gäng med småberättelser under namnet “Vandraren, Häxan och Draken”. Dessa är dock bäst att du läser efter Arvtagaren-böckerna.

Eragon

Eragon böcker: Bok 1 i serien av Christopher Paolini.

Den första boken i serien Arvtagaren.

Du följer den fattige bondpojken Eragon, som av en händelse snubblar över en blå sten i skogen i närheten av där han bor. Eragon tror först att han kommer få in bra med pengar tack vare stenen, och på så sätt göra så att hans familj klarar sig ytterligare några år från fattigdom. Men det han inte inser är att stenen har en mycket större betydelse än så – som kommer sätta igång ett händelseförlopp som han aldrig skulle kunna ana…

Det här är fantasy som är lätt att komma in i och läsa. Lite av en “guilty pleasure”-typ av bok. Du vet exakt vad du får när du läser den, men det kanske inte direkt är en bok som du skryter om att du har läst. Men det är lättsmält, och underhållande för stunden.

Den äldste

Den äldste

Den andra boken (Den äldste) i serien tar lite tid innan den kommer igång. Det är mycket världsbyggande i början, och boken hinner nästan bli tråkig. När den väl kommer igång så smäller det dock till ordentligt, och det blir riktigt spännande. Tyvärr är boken med sina 700 sidor lite för lång för sitt eget bästa.

Brisingr

Brisingr

Även den tredje boken är en rejäl sådan – totalt ligger den på mer än 800 sidor. Tyvärr lider även denna boken av samma sak som den andra. Det blir bitvis lite för omständiga och långa beskrivningar, och även en hel del upprepningar från Christopher Paolinis sida.

En sak som är bra med den tredje boken är att den börjar med en summering av de första två böckerna. Detta är något som jag personligen tycker att fler fantasyförfattare bör anamma!

Arvtagaren

Arvtagaren - bok 4 om Eragon.

En stark avslutning på en omtumlande serie. Tyvärr lämnar slutet en hel del trådar som är öppna för tolkning. Men jag tycker ändå att det känns genomtänkt, till skillnad från en del andra fantasyböcker.

Jag tror att anledningen till att Christopher Paolini väljer att göra så här, är för att ge sig själv möjligheten att i framtiden skriva ännu fler böcker i Eragon-serien. Förhoppningsvis blir det så!

Böcker som liknar Eragon

Det finns en hel del fantasyböcker som påminner om Eragon. Här är några exempel:

  • Sagan om Ringen är given att nämna, eftersom böckerna enligt mig är som en lite vuxnare version av just Eragon-böckerna.
  • David Eddings böcker (exempelvis Belgarion-serien), och Raymond E Feist (Riftwar Saga) är också värda att nämna. I båda fallen är dessa böcker (precis som Eragon) en “coming of age” story, det vill säga att du följer en person som går från en enkel bakgrund till att bli mer och mer av en hjälte.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.