10 fantasyförfattare som du bör känna till

Det finns en hel del författare som skriver fantasy… Så vart börjar man egentligen? Vilka författare behöver du känna till? Här kommer en topp 10-lista på de fantasyförfattare som jag anser alla bör ha ett humm om.

J K Rowling

J K Rowling (bild från 2010)

J K Rowling (bild från 2010).

Jag älskar verkligen J K Rowlings böcker, speciellt böckerna om Harry Potter. Rowling har ett sätt att skriva som trollbinder, och enligt mig är hon den bästa på att beskriva hur det känns att gå i skolan, som jag känner till inom fantasygenren. Rowling fortsätter att ranka högt i boktopplistor, har vunnit otaliga utmärkelser, och sålt för multum. Totalt beräknas Harry potter (enligt wikipedia) vara värt 13 miljarder pund som varumärke, och Rowling själv har tjänat runt 650 miljoner pund på hennes verk. Det är så välförtjänt att hon fick den enorma succén med böckerna om Harry Potter, speciellt efter allt slit med sitt skrivande.


Relaterad artikel: Hur många Harry Potter böcker finns det?


J R R Tolkien

J R R Tolkien, år 1916.

J R R Tolkien, år 1916.

Ingen fantasylista utan att nämna gudfadern själv inom fantasy… Behöver man säga så mycket mer egentligen? J R R Tolkien var en av de författare som verkligen banade väg för fantasy. Några av hans mest kända verk är Sagan om Ringen-trilogin, som består av Sagan om Ringen, Sagan om de Två Tornen, och Sagan om Konungens Återkomst. Jag har också omnämnt Tolkien på listan över fantasyböcker på svenska, och bra fantasyböcker för vuxna.

George R R Martin

George R R Martin.

George R R Martin.

George R R Martin har både kallats för en amerikansk Tolkien (av bland annat Lev Grossman, som skrivit Magikerna) och hamnat på Times top 100-lista för mest inflytelserika personer. Tack vare TV-serien Game of Thrones har George R R Martin nått en större publik än någonsin. “Game of Thrones-böckerna” (det vill säga bokserien Sagan om Is och Eld) påbörjades dock långt innan TV-serien kom till (närmare bestämt redan 1996). Martin är känd för sina oväntade twists och gråskaliga karaktärer. Det är spännande att försöka lista ut vem som överlever och vem som dör i denna serien… Martin hade gärna fått skynda på utgivningen av de sista böckerna i serien dock! Martin är ännu en författare vars verk jag har nämnt i listan bra fantasyböcker för vuxna.

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson - en produktiv fantasyförfattare.

Brandon Sanderson – en produktiv fantasyförfattare.

Sanderson är kanske lite mer okänd inom sverige än giganter som Rowling, Tolkien och Martin, men han är en bra och produktiv författare. Här behöver du inte gå och vänta länge på att nya böcker ska släppas – Sanderson producerar böcker kontinuerligt. Bland annat har han skrivit Mistborn-böckerna, och jobbar nu med sitt nya epos The Stormlight Archive. The Stormlight Archive nämns i artikeln om bra fantasyböcker för vuxna.

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Mannen bakom Sandman med flera…

Neil Gaiman är mannen bakom både böcker som Stardust, Neverwhere och Amerikanska Gudar. Gaimans allra främsta verk enligt mig är dock de grafiska novellerna om Sandman, som bevisade för mig att det går att ha grafiska noveller där storyn slår många böcker med råge. Med Sandman vann Neil Gaiman totalt 26 Eisner Awards och även Bram Stoker Award. Gaiman har också varit med och gjort både filmer och ljudteater. En författare och manusskrivare som jag har stor respekt för!

C S Lewis

C S Lewis

C S Lewis.

C S Lewis är allra främst känd för sina böcker om landet Narnia (totalt 7 böcker). En grej som du kanske inte känner till om C S Lewis är att han var kristen, något som faktiskt märks lite mellan raderna och undertonerna i Narnia-böckerna. Eftersom Narnia-böckerna har sålts i mer än 100 miljoner exemplar över hela världen så är C S Lewis självklar att ha på denna listan över fantasyförfattare som du bör ha koll på. Värt att nämna är också att C S Lewis och J R R Tolkien var goda vänner!

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett var (är!) i mitt tycke en unik författare, och var också oerhört produktiv. Discworld / Skivvärlden består av totalt 40 böcker. Jag har skrivit en läsguide för att göra det lite lättare att veta hur du bäst ska ta dig än läsordningen av Terry Pratchetts böcker. Pratchett lyckas bra med att blanda satir och mörk humor, ofta i galna fantasyvärldar. Totalt har Terry Pratchetts böcker sålts i mer än 85 miljoner ex och givits ut i 37 språk.

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss på plats under ett av många konvent (i detta fallet Wondercon)

Patrick Rothfuss, under ett konvent i USA.

Mannen bakom Kingkiller Chronicles (Berättelsen om kungadråparen) – en av de bästa fantasyserierna som jag har läst de senaste 10 åren. Rothfuss är en grym ordsmed och det är ett riktigt äventyr att ta sig an hans böcker. Läs hans verk (om du inte redan gjort det)! Patrick Rothfuss har toppat New York Times bästsäljarlista, och även vunnit utmärkelser såsom David Gemmel Award och Quill Award.

Robin Hobb

Robin Hobb, från 2017

Robin Hobb själv.

Robin Hobb är en författare som är bra på att skapa karaktärer som känns levande. Härlig fantasy för dig som gillar fokus på karaktärer mer än själva premissen i sig. Hobb kämpade verkligen med att ge ut sina böcker. Hon satt bland annat i badrummet när hennes barn badade, och skrev på sina verk! Numera är hon en respekterad författare inom fantasy, och Robin Hobbs böcker har sålt i mer än en miljon kopior över hela världen.

Robert Jordan

Robert Jordan

Robert Jordan.

Jordan är en av de tyngre namn inom Epic Fantasy. Med sitt episka fantasy-epos Sagan om Drakens Återkomst så nådde Robert Jordan stor framgång. Totalt har böckerna sålts i mer än 80 miljoner exemplar över hela världen. Robert Jordan lyckades också med bedriften att hamna på New York Times bästsäljarlista totalt 8 gånger! Tyvärr lever inte Robert Jordan längre. Hans böcker slutfördes av Brandon Sanderson, som nämns tidigare i denna listan.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.