Patrick Rothfuss: läsordning och fantastiska böcker

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Detta är en artikel om Patrick Rothfuss, rekommenderad läsordning och information om böckerna som Patrick gjort, samt andra projekt Rothfuss varit inblandad i.

Jag läste Patrick Rothfuss bok The Name of the Wind för första gången någonstans runt 2011. Det var i samma tid som uppföljaren The Wise Man’s Fear precis hade givits ut. När jag läste The Name of the Wind så var det i en tid då jag inte hade läst några bra fantasyböcker på länge; Patrick Rothfuss tände glöden i mig och fick mig att börja läsa mer fantasyböcker på nytt igen. Det var tur för mig att The Wise Man’s Fear precis hade släppts, eftersom det var väldigt skönt att kunna läsa de två första böckerna direkt efter varandra. Jag rekommenderar Patrick Rothfuss böcker starkt; de är kort sagt några av mina bästa fantasyupplevelser på senare år, och det är en fröjd att följa berättelsen om Kvothe. Patrick Rothfuss har ett sätt att skriva på som sveper med läsaren i berättelsen och gör att du inte kommer kunna sluta läsa. Det är ingen slump att jag både nämner Patrick Rothfuss som en av mina favoritböcker i artikeln Bästa fantasyböckerna för vuxna.

Du hittar Patrick Rothfuss böcker på Bokus.

Bör du läsa Patrick Rothfuss på svenska eller engelska?

Då Patrick Rothfuss böcker har (med all rätt) blivit väldigt populära så är de förhållandevis enkla att få tag på. Jag har köpt mina böcker på nätet, och de flesta finns att få tag på via exempelvis Bokus. För mig är det mest en smaksak om man gillar att läsa på svenska eller engelska, så det kan vara bra att tänka på vilket du skulle föredra.

En Vis Mans Fruktan - Den Svenska Utgåvan

En Vis Mans Fruktan – Den Svenska Utgåvan

Du bör även känna till att den svenska översättningen är uppdelad i dubbelt så många delar, det vill säga att Vindens Namn kommer i del 1 och 2; likaså med En Vis Mans Fruktan. En av anledningarna till detta är enligt Patrick Rothfuss att volymerna är så pass stora att de är svåra att överhuvudtaget binda ihop som böcker. Därför har böckerna delats upp i två delar i Sverige, Danmark, Slovakien med flera. I Japan har böckerna delats upp i 3 delar! Det är även bra att veta att den fristående berättelsen om Auri (The Slow Regard of Silent Things), samt novellsamlingarna Rogues och Unfettered endast finns på engelska.

Patrick Rothfuss böcker på svenska (i rekommenderad läsordning):

  1. Vindens Namn, del 1 & del 2 (recension)
  2. En Vis Mans Fruktan, del 1 & del 2 (recension)

Du hittar Patrick Rothfuss böcker på svenska på Bokus.

Patrick Rothfuss böcker på engelska (också i rekommenderad läsordning):

  1. The Name of the Wind (recension)
  2. The Wise Man’s Fear (recension)

Du hittar även Patrick Rothfuss böcker på engelska på Bokus.

När kommer den tredje boken (The Doors Of Stone)?

Patrick Rothfuss har ännu inte satt något officiellt datum för när The Doors of Stone (den tredje boken i The Kingkiller Chronicle) släpps. Av vad det verkar lär det dröja minst ett par år till innan vi får nöjet att läsa denna boken. Av vad jag har läst så kämpar Patrick Rothfuss med att försöka få ihop hela berättelsen till en avslutande trilogi, något som jag tror kommer bli svårt med tanke på mängden lösa trådar efter de första två böckerna. Patrick har vid något tillfälle sagt att The Doors of Stone kommer bli kortare än The Wise Man’s Fear, som ligger på ungefär 400 000 ord. Vi får se om Patrick kommer lyckas hålla detta löftet. Om väntan är alltför jobbig skulle du kunna skriva lite fan-fiction om Patrick Rothfuss! Det är ett bra sätt för att inse hur mycket jobb som faktiskt ligger bakom de böcker som Patrick skrivit (och skriver på).

Om det blir så att Patrick Rothfuss avslutar trilogin The Kingkiller Chronicle med The Doors of Stone, så tror jag ändå att Patrick Rothfuss kommer skriva vidare på mer böcker i samma universum. När Patrick Rothfuss tidigare 2018 under ett konvent fick frågan “Are you like a DM [Dungeon Master] taking us on a journey where the bard is the hero of the story?”, så svarade Patrick Rothfuss att “It’s way worse than that. I am an author who has tricked you into reading a trilogy that is a million-word prologue.”. Så det finns helt klart möjlighet att The Kingkiller Chronicle bara är början på en mycket större berättelse.

Patrick Rothfuss på plats under ett av många konvent (i detta fallet Wondercon)

Patrick Rothfuss på plats under ett av många konvent (i detta fallet Wondercon).

Utöver detta sa också Patrick Rothfuss följande under en livstream Q&A som streamades 2017 : “Book 3 closes this arc of story. Book 3 will not be the final book set in this world. Big distinction there!”.

Med andra ord pekar det mesta på att det kommer mer böcker från Patrick Rothfuss efter The Doors of Stone, något som förstås är trevligt för oss som gillar Patrick Rothfuss sätt att skriva på.

Som tur väl är finns det ett par Patrick Rothfuss-böcker som du kan läsa medans du väntar på Doors of Stone!

The Slow Regard of Silent Things

Det finns en bok (The Slow Regard of Silent Things) där man följer Auri (en av sidokaraktärerna i The Kingkiller Chronicle).  Jag läste The Slow Regard of Silent Things för ett tag sedan, och jag tycker den är klart läsvärd om man gillar Patrick Rothfuss sätt att skriva på. Själva historien i sig är en ganska “vardaglig” historia och boken känns mer som ett sidospår ifrån den övriga bokserien, men det är ändå trevligt att spendera mer tid i det universum som Patrick Rothfuss har byggt upp. Om du väljer att läsa The Slow Regard of Silent Things, så rekommenderar jag att läsa den efter att du har läst The Wise Man’s Fear. The Slow Regard of Silent Things finns endast utgiven på engelska.

Rogues

Det finns också två novellsamlingar där Patrick Rothfuss har skrivit en av novellerna i respektive novellsamling. Novellsamlingarna heter Rogues och Unfettered. Jag har inte läst dessa två novellsamlingar ännu, men av vad jag har hört så är berättelserna i novellsamlingen Rogues av lite blandad kvalitet. Unfettered har jag också hört liknande kritik om. På det stora hela har jag hört att både Rogues och Unfettered ska vara läsvärda om man gillar Patrick Rothfuss sätt att skriva på, och om man vill släcka törsten i väntan på bok 3 i The Kingkiller Chronicle (The Doors of Stone). Både Rogues och Unfettered finns endast utgivna i originalspråk (engelska).

Det ska sägas att de böcker du verkligen behöver läsa i Berättelsen om Kungadråparen är Vindens Namn och En Vis Mans Fruktan. Resten av Patrick Rothfuss böcker kan du egentligen skippa; de övriga böckerna är mer intressanta ifall du vill stilla begäret innan den sista boken i Berättelsen om Kungadåparen släpps.

The Kingkiller Chronicle som film & TV-serie?

Nyligen (i början av 2018) utannonserades att Patrick Rothfuss böcker kommer filmatiseras, dels som en TV-serie, och dels som en film. Lionsgate kommer producera filmen, och filmen kommer regisseras av Sam Raimi. Det ska bli spännande att se vad Raimi kan göra med The Name of The Wind. I mitt tycke har Sam Raimi gjort ett bra jobb med både Spider-man och Evil Dead-filmerna. Jag hoppas att formen håller i sig när Sam Raimim tar sig an Kvothes berättelse.

Tom Hiddleston som Kvothe?

Tom Hiddleston som Kvothe?

Personligen tror jag Tom Hiddleston (känd från bland annat Avengers och Thor) hade blivit en riktigt bra Kvothe (den äldre versionen av Kvothe det vill säga). I övrigt hoppas jag på att man tar med många mindre kända (men lovande) skådespelar när man rollsätter filmen och TV-serien. Det hade även varit bra med samma rollsättning i TV-serien och filmen för att undvika att det blir för konstigt.

Än så länge saknas det information om när TV-serien och och filmen kommer ha premiär.

Patrick Rothfuss gör också grafiska noveller (comics)…

Rick and Morty / Dungeons and Dragons comic

Patrick är inte bara författare av sina egna böcker, utan hjälper även till med skapandet av bland annat grafiska noveller. Av vad det verkar så jobbar också Patrick Rothfuss med bland annat en Rick and Morty / Dungeons & Dragons cross-over, tillsammans med Jim Zub (som har gjort andra Dungeons & Dragons-comics tidigare). Troy Little, som tidigare gjort en grafisk novell om Hunter S Thompson’s Fear and Loathing in Las Vegas, gör själva koncepten till den grafiska Rick and Morty-novellen. Den grafiska novellen beräknas släppas i Augusti 2018.

Rothfuss har också varit inblandad i att skriva introduktionen till The Adventure Zone; Here there be Gerblins, som Patrick Rothfuss också är ett stort fan av. The Adventure Zone är en slags live Dungeons & Dragons podcast. Podcasten i sig har växt enormt mycket och har över 10 miljoner nedladdningar, och därefter även blivit en slags grafisk novell.  I videon nedanför läser Patrick Rothfuss själv förorden till den grafiska novellen (introduktionen börjar på allvar 2 minuter in i videon; varning för bitvis olämpligt språk för jobbsammanhang i videon):

Patrick Rothfuss spelar brädspel

Med tanke på att Patrick Rothfuss gillar både Dungeons & Dragons, och skriver fantasy, så är det föga förvånande att han också gillar att spela brädspel. Som en del av youtube-kanalen TableTop provar Patrick Rothfuss på att spela Eldritch Horror tillsammans med bland annat Wil Wheaton. Patrick Rothfuss dyker upp i videon nedanför ungefär 9 minuter och 30 sekunder, där han spelar som vad han själv kallar för “Beardy Dude”…

Patrick Rothfuss verk som ljudböcker?

Jag har kollat om Patrick Rothfuss böcker finns utgivna som ljudböcker, och endast hittat ett par utgåvor på engelska via tjänsten Audible. Av vad jag kan se finns det inga ljudböcker av Patrick Rothfuss via exempelvis Bokus eller Storytel. Jag har inte heller hittat några ljudböcker på svenska om Berättelsen om Kungadråparen.

Här är de böcker jag har hittat via Audible:

Aropå ljudböcker, är det rimligt att Kvothe hinner berätta allt han gör i böckerna på ett dygn?

Nej, egentligen är det inte särskilt rimligt att Kvothe lyckas med att berätta så pass mycket. Speciellt med tanke på att ljudböckerna i sig är så pass långa som de är. Bara The Wise Man’s Fear är över 42 timmar lång som ljudbok. Med det sagt tror jag ändå att Kvothe luras lite. Krönikören (the Chronist) i böckerna hävdar tidigt i första boken att det minst kommer ta några dygn att berätta hela historien. Jag hoppas ändå att Krönikören skriver snabbt, för hans eget bästa…

Om du gillar Patrick Rothfuss, så kommer du gilla de här fantasyböckerna…

Mer boktips för dig som inte kan få nog av Patrick Rothfuss.

Mer boktips för dig som inte kan få nog av Patrick Rothfuss.

  • Blood Song av Anthony Ryan, som även är Anthony’s debutbok. Du följer Valien som genomgår träning till att bli en krigarmunk. Formatet på berättelserna är väldigt lika, det vill säga att berättelsen om respektive huvudperson återberättas från huvudpersonens vy. Båda berättelserna är också typisk “coming of age fantasy”, det vill säga att man följer huvudpersonen från att han är ung, upp till vuxen ålder. Blood Song är den första boken i en trilogi vid namn Raven’s Shadow.
  • Assassin’s Apprentice (bok 1 i The Farseer Trilogy av Robin Hobb). I både Patricks och Robins bokserier får du verkligen lära känna respektive huvudperson på djupet. Patrick Rothfuss och Robin Hobb har lite olika sätt att skriva på, men personligen gillar jag språket i både The Farseer Trilogy och The Kingkiller Chronicle.
  • The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch. Precis som i The Name of the Wind så hoppar berättelsen mellan dåtid och nutid. The Lies of Locke Lamora och The Name of The Wind är båda “coming of age fantasy”, och du kommer få följa Lockes uppväxt till att bli en mästartjuv. Än så länge finns det 3 böcker utgivna i serien om Locke Lamora (serien heter “The Gentlemen Bastards”) och en fjärde bok är på väg (den beräknas släppas senare under 2018).
  • Harry Potter av J K Rowling. En klassiker inom fantasyböcker. Jag läste själv dessa böcker när jag var i tonåren och älskade dem. J K Rowling gör ett bra jobb med att skildra känslan i att gå i skolan. Magitemat är centralt i böckerna, och du får följa Harry Potter under tiden han växer upp. Det finns vissa passager i Patrick Rothfuss böcker (speciellt de om magikerskolan) som jag tycker påminner om känslan jag fick när jag läste Harry Potter.
  • Du kanske även gillar Magikerna av Lev Grossman, som är som en mer vuxen Harry Potter.

Om Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss kommer från början ifrån Wisconsin, där han föddes 1973. Under det senaste åren har Rothfuss blivit ett välkänt namn inom fantasy-kretsar, genom fantasyserien The Kingkiller Chronicle /Berättelsen om Kungadråparen. Tack vare böckerna i serien har Patrick Rothfuss vunnit flera utmärkelser, samt hamnat på bästsäljarlistan för New York Times.

Patrick Rothfuss har också en väldigt bra FAQ / Frågor och svar-sektion på sin hemsida som svarar på många vanliga frågor han får.

Du finner Patrick Rothfuss böcker via Bokus.

1 Comment

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.