Bra fantasyböcker för vuxna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Bookbeat.

Fantasyböcker får ofta ett dåligt rykte – att de är klyschiga, dåligt skrivna med mera. Jag vill dock hävda att det finns riktigt bra fantasyböcker. För att göra det lättare för dig att verkligen hitta bra fantasyböcker har jag sammanställt några av de bästa fantasyböckerna för vuxna, enligt mig.

Om jag ska välja en fantasybok till dig (bara en till? hemska tanke!) så skulle jag rekommendera att läsa Kampen om järntronen. Precis som tv-serien så är böckerna av George R R Martin fantastiska. Starkt, starkt rekommenderat.

Här är topplistan på de 5 bästa fantasyböckerna just nu:

3 fantasyböcker du bör läsa 2021

Här är de 3 samlingar med fantasyböcker som jag tycker du bör läsa.

Game of Thrones böckerna (A song of ice and fire) The Name of the Wind (Kingkiller Chronicles) Deverry-böckerna av Katharine Kerr
Game of Thrones Leathercloth Boxed Set - Inbunden Vindens namn, min absolut favoritbok inom fantasy just nu. Silverdolken, första boken i Deverry-böckerna av Katharine Kerr.
Betyg
Omdöme + En serie där du aldrig vet vem som dör eller överlever. Spännande från början till slut.
+ För dig som gillar intriger och gråskala i fantasyböcker.
+ Just denna utgåvan innehåller väldigt snygga läderbundna böcker.

- Just denna utgåvan har lite mindre storlek på böckerna än vanligt.

Överlag en riktigt bra utgåva.
+ En fantasydebut som slog världen med häpnad.
+ Patrick Rothfuss skriver som en gud.
+ Kvothe är en karaktär man kan sympatisera med.
+ Man kan inte sluta läsa!

- Svårt att se att böckerna bara kommer bli en trilogi.
+ En otroligt underskattad fantasy-serie.
+ Keltisk mytologi blandat med fantasy. Återfödelse är ett centralt tema, där öden från olika tidsåldrar möts.
+ Nevyn, den bästa karaktären i en fantasybok någonsin.

- Böckerna kan vara lite av ett mastodontprojekt att ta sig an.
Läsordning 1. A Game of Thrones (Kampen om järntronen)
2. A Clash of Kings (Kungarnas krig)
3. A Storm of Swords (Svärdets makt)
4. A Feast for Crows (Kråkornas fest)
5. A Dance with Dragons (Drakarnas dans)
1. The Name of the Wind (Vindens Namn)
2. The Wise Man’s Fear (En Vis Mans Fruktan)
1. Daggerspell (Silverdolken)
2, Darkspell (Safirringen)
3. The Bristling Wood (Draktronen)
4. The Dragon Revenant (Häxvargen)
5. A Time of Exile (Alvblodet)
6. A Time of Omens (Järtecken)
7. Days of Blood and Fire (Hökvingar)
8. Days of Air and Darkness (Korptider)
9. The Red Wyvern (Storkonungen)
10. The Black Raven (Blodsfränder)
11. The Fire Dragon (Elddraken)
12. The Gold Falcon (Guldfalken)
13. The Spirit Stone (ej översatt)
14. The Shadow Isle (ej översatt)
15. The Silver Mage (ej översatt)
Du hittar Game of Thrones på Bokus. Du hittar The Name of the Wind på Bokus. Du hittar Deverry-böckerna på Bokus.

The Kingkiller Chronicles av Patrick Rothfuss

The Name of the Wind av Patrick Rothfuss

En av de tyngsta debuterna någonsin inom fantasygenren. Patrick Rothfuss debutnovell The Name of The Wind tog mig bokstavligt talat med storm. Detta är en berättelse som du inte får missa. När jag först hittade dessa böcker kunde jag inte sluta läsa; jag fullkomligt slukade första boken! Det är typisk “Coming of age” fantasy, och det är inga egentliga stora nyheter, det är “bara” en fantastisk berättelse som sätter ihop alla pusselbitarna snyggare än vanligt. Sättet som Patrick Rothfuss skriver på är kort sagt magiskt; även hans kortare noveller som inte handlar om något särskilt är bra prosa.

Uppföljaren The Wise Man’s Fear är också en bra bok som tar över där The Name of the Wind slutar, även om The Wise Man’s Fear tar sin lilla tid innan den kommer igång på allvar. Men när boken väl gör det så är den riktigt bra. Böckerna gavs först ut på engelska, men finns även översatta till svenska. Jag har nämnt dessa böcker i en artikel om fantasyböcker som finns på svenska, om du är intresserad.

Kvothe är intressant som berättare och även om en del verkar vara skeptiska till Kvothe som karaktär så får jag intrycket att Patrick Rothfuss vet precis vad han gör. Så tänk efter en och annan gång innan du bestämmer dig för att skicka hundarna på Patrick Rothfuss – mannen är en berättare av rang.

The Kingkiller Chronicles är en briljant bokserie, med underbara beskrivningar och inspirerande berättelse. Patrick Rothfuss lyckas med något som många fantasyförfattare önskar att de kunde göra. Om du inte har läst denna serie redan så måste du göra det.

Läsordningen för böckerna är:

  1. The Name of the Wind (Vindens Namn på svenska)
  2. The Wise Man’s Fear (En Vis Mans Fruktan på svenska)
  3. The Slow Regard of Silent Things (fristående novell som bör läsas efter The Wise Man’s Fear) – finns endast på engelska

A Song of Ice & Fire (Game of Thrones) av George R R Martin

Game of thrones! Det finns inte mycket mer att säga än: Läs denna serie! Bortsett från klagomålen om att George R R Martin är slö på att ge ut fantasyböcker (ge oss Winds of Winter nu!) så är de flesta fantasyälskare som jag pratar med eniga om att detta är bra fantasyböcker. George R R Martin är skicklig på att väva ihop många mörka parallela berättelser i en brutal värld där de flesta karaktärer är mer grå än svartvita. Det finns allt från oäktingar till riddare, trollkarlar, drottningar, barn med mera. Och ingen går säker för George R R Martin – vem som helst kan dö, när som helst. Om du är trött på fantasyböcker där huvudkaraktärerna känns oövervinnliga så rekommenderar jag starkt denna bokserie. Framför allt är det trevligt att läsa fantasyböcker som är så pass oförutsägbara som George R R Martins verk. Vågar du lista ut vem som ska överleva och vem som ska dö?

Även om George R R Martin har fått en del kritik för den dalande kvalitén på böckerna (främst A Feast for Crows och A Dance With Dragons) så tycker jag fortfarande att George R R Martin har kvar magin i sina berättelser. Jag hoppas på att han kommer tillbaka starkt med bok 6, även om det numera genomsnittligt dröjer mer än 5 år mellan släppet av varje bok.

Som de flesta vet så finns även Game of Thrones anpassad till TV-formatet, via HBO. Även detta är en fantastisk adaption (det bästa sen Sagan om Ringen-filmerna inom fantasygenren i mitt tycke) som sätter ett nytt riktmärke för tvserier. Från och med säsong 5 följer inte TV-serien böckerna, vilket gör att både TV-serien och böckerna nu är olika berättelser.

Jag tycker ändå du ska ge böckerna en chans, även om du har sett TV-serien. Om du inte har läst George R R Martin än, så sluta fundera! Det är en fängslande berättelse som kommer göra att du bättre förstår varför så många har fastnat för George R R Martins värld.

Läsordningen är:

  1. A Game of Thrones (Kampen om Järntronen på svenska)
  2. A Clash of Kings (Kungarnas Krig på svenska)
  3. A Storm of Swords (Svärdets Makt, svensk översättning)
  4. A Feast for Crows (Kråkornas fest på svenska)
  5. A Dance with Dragons  (Drakarnas dans på svenska)

Deverry-böckerna av Katharine Kerr

Silverdolken av Katharine Kerr

Silverdolken / Daggerspell av Katharine Kerr

Katharine Kerr är en väldigt underskattad författare som får för lite uppmärksamhet i listor för fantasyböcker. Deverry är en väl underbyggd värld, med många små och bitvis händelser som inte verkar särskilt signifikanta, men som tillsammans formar historien, krigen och politiken för Deverry. Katharine Kerr lyckas med konsstycket att väva ihop kulturer över flera tidsepoker. Böckerna innehåller även några av mina favoritkaraktärer inom fantasy, framför allt Nevyn, en trollkarl som återkommer mellan de olika tidsepokerna. Återfödelse är ett centralt tema som ger många dimensioner till karaktärerna tillsammans med magisystemet. Väl rekommenderat.

Deverry-böckerna nämns också i min lista om fantasyböcker på svenska. Tyvärr finns inte alla Katharine Kerrs böcker översatta till svenska.

Läsordningen för dig som vill läsa Deverry-böckerna är:

  1. Daggerspell (Silverdolken på svenska)
  2. Darkspell (Safirringen)
  3. The Bristling Wood (Draktronen)
  4. The Dragon Revenant (Häxvargen)
  5. A Time of Exile (Alvblodet)
  6. A Time of Omens (Järtecken)
  7. Days of Blood and Fire (Hökvingar)
  8. Days of Air and Darkness (Korptider)
  9. The Red Wyvern (Storkonungen)
  10. The Black Raven (Blodsfränder)
  11. The Fire Dragon (Elddraken)
  12. The Gold Falcon (Guldfalken)
  13. The Spirit Stone (ej översatt)
  14. The Shadow Isle (ej översatt)
  15. The Silver Mage (ej översatt)

The Farseer Trilogy av Robin Hobb

Assassin's Apprentice

Robin Hobb är en av de bästa i genren när det gäller att skriva trovärdiga karaktärer. Hennes karaktärer är livfulla och hoppar bokstavligt talat ur sidorna. Hon har inga problem med att låta sina huvudkaraktärer lida och underviker de värsta klyschorna, vilket jag uppskattar. Farseer-trilogin är full med intressanta karaktärer och en välbyggd och mystisk värld att utforska.

Världen som Fitz vistas i är nästan som sin egna karaktär i sig, och i slutändan lär man känna världen som sitt egna hem. Tillsammans med en gripande berättelse så är detta bra läsning. Utan att säga för mycket så innehåller också böckerna en av de mest hatade skurkarna någonsin i en fantasybok.

Utöver Farseer-trilogin så finns även två direkt följande trilogier, samt ett par ytterligare trilogier i samma värld, men med andra karaktärer och på andra ställen. Även om Robin Hobbs böcker inte är de mest moderna längre (nu när det finns jättar i genren som Martin, Sanderson och Rothfuss) så är de ändå värdiga att läsa för dig som älskar fantasyböcker.

Läsordningen för Robin Hobbs böcker är:

  1. The Farseer Trilogy (Assassin’s Apprentice, Royal Assassin, Assassin’s Quest)
  2. The Liveship Traders Trilogy (Ship of Magic, Mad Ship, Ship of Destiny)
  3. The Tawny Man Trilogy (Fool’s Errand, Golden Fool, Fool’s Fate)
  4. The Rainwilds Chronicles (The Dragon Keeper, Dragon Haven, City of Dragons, Blood of Dragons)
  5. The Fitz and the Fool Trilogy (Fool’s Assassin, Fool’s Quest, Assassin’s Fate)

The Stormlight Archive av Brandon Sanderson

The Way of Kings Part One

The Stormlight Archive har blivit något av definitionen för episk fantasy och vart denna subgenre är på väg. Det som är en som en slags evolution av Tolkien-fantasy, och skiljer sig mycket från exempelvis George R R Martin’s A Song of Ice and Fire. Sanderson är någonstans mitt emellan Martin och Tolkien. Inte för mycket åt något av hållen – lagom helt enkelt.

The Stormlight Archive börjar med en utgåva på 1000+ sidor och ämnar att sträcka sig över 10 böcker. Det inte bara episkt i omfång; det är en väldigt bra berättelse med. I mitt tycke är Sandersons verk några av de bättre inom fantasy som har givits ut de senaste 10 åren.

I denna bokserie finns det mesta du kan förvänta dig av episk fantasy – det finns en berättelse om att världen är på väg att gå under i bakgrunden, en bra uppsättning karaktärer, ett unikt magisystem, stora och episka strider, och tunga actionbeskrivningar. Karaktärerna är som sagt fantastiska – speciellt Kaladin, som Sanderson har gjort ett bra jobb att förverkliga. Kaladin har mest troligt bland de skitigare jobben inom fantasy, och författaren gör ett grymt arbete med att beskriva Kaladins motivationer och varför han gör de val som han gör. Tillbakablickar används på ett effektivt sätt, framför allt för att göra berättelsen mer dramatisk och ge en extra krydda till berättandet. När saker och ting börja hända så fullkomligt exploderar berättelsen och skickar dig på en rejäl resa!

Om du gillar episk fantasy, eller om du bara vill läsa riktigt bra fantasyböcker, så rekommenderar jag The Stormlight Archive. The Way of Kings slår det mesta inom episk fantasy med undantag för George R R Martins böcker. Uppföljaren Words of Radiance är också en bra bok, men den lever tyvärr inte upp riktigt till den första boken i serien, även om Words of Radiance har en del starka passager.

Om du letar efter episk fantasy så kan jag inte rekommendera denna serien nog. Börja läs om du inte redan har gjort det! Det finns fler bra episka fantasyböcker, men tillsammans med George R R Martin så är Brandon Sandersons böcker bland de bästa i subgenren.

Läsordningen för den här serien är:

  1. The Way of Kings (ej översatt till svenska)
  2. Words of Radiance (ej översatt)
  3. Oathbringer (ej översatt)

Sagan om Ringen av J R R Tolkien

Sagan om Ringen av J R R Tolkien

Vad finns det att säga egentligen? Urfadern till modern fantasy, myter och engelsk litteratur i allmänhet. Sagan om Ringen är mer än bara fantasy, det är så välskrivet och invecklat att det praktiskt taget blir verkligt. Bakom sagan om ringen ligger många år av forskning och lingvistik. Med J R R Tolkiens bakgrund ifrån första världskriget, och hans kärlek till mytologi, bildar detta något av det mest klassiska som finns inom fantasygenren, vars böcker i princip formade genren.

Med det sagt så skulle jag ändå säga att Sagan om Ringen inte är det bästa som fantasygenren har att erbjuda idag – jag håller fortfarande böcker från ex. George R R Martin och Patrick Rothfuss högre. Dagens fantasy är helt enkelt mer nyanserat än “de onda” mot “de goda”. Ingen kan dock undgå att J R R Tolkien är en av de mest inflytelserika författarna inom fantasygenren. Om man tittar på vad böckerna har bidragit till för genren så hade jag utan tvekat rankat dessa böcker som nummer ett.

Utöver böckerna har vi även förstås Sagan om Ringen-filmerna av Peter Jackson, som tillhör mina absoluta favoritfilmer. Filmerna fångar känslan i böckerna väldigt tydligt och lyckas med att tillföra ett nytt djup till böckerna.

Ordningen du bör läsa böckerna i är:

  1. Sagan om Ringen (The fellowship of the ring på engelska)
  2. Sagan om de Två Tornen (The two towers)
  3. Sagan om Konungens Återkomst (The return of the king)

Alla 3 böckerna finns i en schysst samlingsutgåva vid namn Ringarnas herre.

Discworld av Terry Pratchett

The Colour Of Magic

Terry Pratchetts 40 böcker om Discworld (Skivvärlden på svenska) är både satir, underhållning och ren galenskap. Eftersom Terry Pratchetts böcker är annorlunda så är det troligt att många fantasyläsare missar dessa böcker. Vissa av Terry Pratchetts böcker är av bra kvalitet, vissa av sämre, men på det stora hela är böckerna en fenomenal upplevelse som man bör läsa, speciellt om man gillar Douglas Adams liftarens guide till galaxen och liknande verk. Det finns även en del likheter med George R R Martins böcker, eftersom Terry Pratchett också utforskar temat med hur en civilisation ändras över tid, även om Pratchetts böcker är mer lättsamma och humoristiska än Martins motsvarigheter.

Pratchett menar exempelvis i sina böcker att teknologi och sociala strukturer är starkt ihopkopplade och att de tenderar att påverka varandra. Sen är det också underhållande att läsa lite satir och distans till fantasygenren, som både tar upp teman som kvinnor, främlingsfientlighet med mera i relation till drakar och demoner. Terry Pratchett är underhållande helt enkelt! Han kan både skriva prosa så att man viker sig av skratt, varvat med mörka, dystra berättelser (med en gnutta hopp). För mig ger det mycket att läsa Terry Pratchetts böcker, och det är därför jag rekommenderar hans verk till dig.

Läs mer om Terry Pratchetts böcker här.

Sandman av Neil Gaiman

Sandman Slipcase Set

Neil Gaiman är en författare som skrivit många bra fantasyböcker. Även om Neil Gaiman har gjort många bra böcker som Stardust, Neverwhere med flera, så är Sandman hans absolut bästa verk i mitt tycke. Man tycka vad man vill om serietidningar och ha massor med fördomar, men Neil Gaiman slår håll på dessa med Sandman.

I Sandman får man följa Dream (även känd som Morpheus”Lord of the dreamworld”), fängslad i flera år av en magiker, och hur han kommer tillbaka för att leta efter de saker han förlorat som fängslad. Genom att ta tillbaka det Morpheus förlorat (exempelvis hans hjälm, hans juveler) så kan han återfå sin kraft över drömriket. Detta är en serie som tåls att läsas om och om igen och som har många intressanta koncept (bland annat att duellera i helvetet med hjälp av endast ord, eller varför inte ett seriemördarkonvent).

Neil Gaiman gör ett fantastiskt bra jobb med manus och det är föga förvånande att Sandman har vunnit priser såsom World Fantasy Award, och hamnat på bästsäljarlistor för både New York Times (tillsammans med verk såsom Maus, Watchmen och Dark Knight Returns) och Entertainment Weekly. Sandman finns enbart utgiven på engelska.

Du hittar Sandman av Neil Gaiman på Bokus.

Gardens of the Moon: Book One of the Malazan Book of the Fallen

När vi ändå har pratat en del om episka fantasyböcker så är det svårt att låta bli att nämna Steven Eriksons böcker. Ingen fantasybokserie kommer i närheten av The Malazan Book of the Fallen när det gäller episkt omfång. Steven Eriksons berättelser blandar militärt tema med svärd, trollformler och episk fantasy i en härlig mix. Med en kombination av gråskaliga karaktärer, episka och mörka berättelser så ligger Steven Eriksons böcker bitvis på nivå med George R R Martin och Glen Cook’s The Black Company. Rått, mörkt och alldeles underbart…

En annan fördel med böckerna är att serien numera är komplett! Tyvärr falnar denna serien lite på slutet och de sista böckerna är inte så bra på att binda ihop berättelsen som man skulle önska.

Eriksons böcker är något av en vattendelare (antingen älskar du dem eller hatar dem) men han är absolut värd att läsa. Om du gillar mörk fantasy, med en episk uppsättning karaktärer och en berättelse som spänner över ett millenium, så läs dessa böcker! Det finns inget liknande inom genren och vill du ha en (belönande) utmaning så är det här du ska börja.

Tyvärr finns böckerna i Malazan-serien bara på engelska.

Läsordning i Malazan-serien är:

  1. Gardens of the Moon
  2. Deadhouse Gates
  3. Memories of Ice
  4. House of Chains
  5. Midnight Tides
  6. The Bonehunters
  7. Reaper’s Gate
  8. Toll the Hounds
  9. Dust of Dreams
  10. The Crippled God

Jonathan Strange & Mr Norell av Susanna Clarke

Jonathan Strange and Mr. Norrell

Vad händer om du slänger in Tolkiens, Dickens och Jane Austen i ett rum och kastar bort nyckeln? Ja, då får du givetvis Susanna Clarke’s mästerverk Jonathan Strange & Mr Norell. Detta är en berättelse som alla fans av fantasy bör läsa, speciellt om du gillar en mer långsam uppbyggnad av berättelsen och om du uppskattar annan mer klassisk literattur.

I Jonathan Strange & Mr Norell återskapas historiska engelska händelser med ett tungt fokus på magi. Det är något helt annat än urtypisk fantasy i stil med Tolkien eller Robert Jordan. Varför inte pröva något annorlunda? Om du verkligen vill ha något utöver det vanliga, så ge denna bok en chans. Om du förväntar dig något i stil med Brandon Sanderson eller Steven Erikson, titta någon annanstans. Om du däremot gillar långsamt pedantiskt skrivande med massor av detaljer, och en berättelse och karaktärer som tar flera hundra sidor på sig att växa innan saker och ting börjar hända på allvar, så ge denna bok en chans. Och läs hela boken innan du säger att den är tråkig!

Du hittar Jonathan Strange & Mr Norell på Bokus.

Vad kännetecknar en bra fantasybok?

Handlingen

Det måste vara spännande att läsa en fantasybok, så enkelt är det.

För mig är fantasy en verklighetsflykt (ren eskapism) när jag tar mig an en fantasybok. Jag vill inte fokusera på en massa tråkigt dravel.

Istället vill jag kunna fly bort till en annan värld där allt kan hända.

Vad för handling beror på vad som tilltalar dig. Är det mörkare berättelser med mycket nyanser, eller är det något som mer påminner om dungeons & dragons?

  • Ibland är det skönt med mer politiskt invecklade intriger (tänk Game of Thrones). 
  • Andra gånger kan det funka minst lika bra med en klassisk “de onda mot de goda”-story i stil med Sagan om Drakens återkomst eller Sagan om Ringen. 

Språket

Språket är en väldigt viktig faktor för mig. Bland de bästa på att skriva bra prosa inom fantasy är enligt mig Patrick Rothfuss och Robert Jordan.

Det är en konst när författare kan väva ihop meningar på ett sätt där orden bara flödar fram. Detta är också en grej som för mig är svår att beskriva med ord (komiskt nog) – allra bäst är det när du har möjlighet att uppleva det genom att just läsa en bok med ett bra språk.

Världen i sig (och uppbyggnaden av världen)

En fantasy-värld måste vara trovärdig, även om handlingen utspelar sig i någon fiktiv värld. Det innebär att författaren måste ha lagt ner mycket tankeverksamhet på att utforma historien bakom världen, med allt vad det innebar. Allt från tidigare krig/historiska händelser, till gudar, mytologiska världen & monster, till varför världen ser ut som den gör idag.

Karaktärerna

För mig är karaktärerna en oerhört central punkt inom egentligen vilken underhållning som helst.

Det är viktigt att lätt kunna förstå varför karaktärer agerar som de gör.

  • Sättet som en karaktär handlar på måste känns konsekvent med hur karaktären ifråga är annars. Annars faller karaktärerna platt enligt mig.
  • Det är också viktigt att karaktärerna utvecklas allt eftersom i serien och inte bara står och trampar.
  • Några exempel på karaktärer som jag personligen gillar är Nevyn från Deverry-böckerna, eller Tyrion från Game of Thrones.

Slutord

Med denna listan så hoppas jag verkligen att du hittar någon fantasy som du gillar. Fantasy är en bred genre och enligt mig en väldigt underskattad sådan. Lämna gärna en kommentar om du saknar någon bok eller om du vill att jag skriver några ord om en specifik bok här på hemsidan.

3 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Reply
    Nicole Nicholas Persson November 13, 2019 at 09:31

    Jättebra info.. läst många av dessa böcker och kan bara hålla med dig om att fantasy e så bra o speciellt om man läser dessa böcker.. det finns en serie till som är med många böcker tycker den är bra och är i stil med Katherine kerr. Terry goodkind heter författaren .. lägg gärna ut fler om du läser e just nu inne i brist på bra fantasy, får väl ge mig på engelska böcker annars !!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.