J K Rowling

J K Rowling (född den 31 juli 1965) är författaren som ligger bakom Harry Potter-serien, som har sålt i miljontals exemplar över hela världen.

Den första boken i Harry Potter-böckerna heter Harry Potter och De Vises Sten.

J K Rowlings uppväxt

Joanne (det vill säga JK Rowling) föddes och växte upp i Yate, vid storbritannien. Enligt Wikipedia är hennes första minne att hennes lillasyster föds två år efter henne. De båda systrarna slogs mycket precis som många andra syskon i samma åldrar, men lekte även rollspelsliknande lekar där de själva hade huvudrollerna.

Det blev också att J.K. Rowling flyttade några gånger under tiden hon växte upp, bland annat till Winterbourne. Det är härifrån namnet Harry potter sägs komma ifrån, eftersom ett par av grannpojkarna hade efternamnet Potter. Detta tyckte JK Rowling var ett fint namn – något som satte sina spår i hennes kommande skrivande…

Vad betyder “J K” i J K Rowlings namn?

J K Rowling står för Joanne Kathleen Rowling, där namnet Kathleen från början kommer från hennes mormor. Rowling är sedan 2001 gift med Neil Murray.

Hur mycket pengar har J K Rowling tjänat?

Det uppskattas att J K Rowling har en förmögenhet på cirka 1 miljard tack vare Harry Potter-böckerna (något som gjorde henne rikare än Englands drottning redan år 2003).

Vilken var den första boken JK Rowling skrev?

Den första boken JK Rowling skrev var faktiskt Harry Potter och de Vises Sten! Den sålde hon för inte mer än 4000 dollar (runt 40 000 kronor). Den första boken om Harry Potter kom ut under 1997, och resten är, som man säger, historia.

En komplett läsordning för alla böckerna om Harry Potter, och hur många böcker det finns om Harry Potter hittar du här.

Hur J K Rowling började skriva om Harry Potter

Joanne Kathleen Rowling, dvs J K Rowling, fick inspirationen till Harry Potter under en tågresa mellan Manchester och London redan år 1990. Kort därefter skissade hon ett utkast för de 7 böcker som skulle bli sagan om Harry Potter. Med andra ord var Harry Potter från första början tänkt att bli en bokserie!


Relaterad artikel: Hur många Harry potter böcker finns det?


1991 flyttade J K Rowling till Porto i Portugal. J K Rowling flyttade mycket på grund av att hon dels hade förlorat sitt jobb i Manchester, och dels att hennes mamma hade dött. I Porto så både jobbade J K Rowling, samt gifte sig och fick en dotter (Jessica).

J K Rowling lämnade Portugal 1993, skilde sig 1995 och åkte 1993 till Edinburgh i Skottland, där hon skrev de 3 första kapitlen för Harry Potter och de vises sten samtidigt som hon tog hand om sin dotter. Fakum är att det första utkastet som J K Rowling skrev om Harry potter avfärdades av totalt 12 stycken förlag! Flera anledningar gavs, bland annat att “berättelsen var för lång” och att “det skulle vara för exklusivt att berättelsen utspelade sig på en internatskola för barn”. Originalbeskrivningen av den första boken i Harry Potter-serien finns nu utställd i British Library i London.

Tuffa tider för J K Rowling

Detta var en tuff tid för Rowling eftersom hon hade skiljt sig, förlorat sin mamma, hade dåligt med pengar, samt att hon hade en liten dotter att ta hand om. Hon jobbade med sin bok samtidigt som hon sökte hjälp för sin depression och utbildade sig till lärare. Hon hade förstås ingen aning om att hon skulle bli en av de bäst säljande författarna genom tiderna!

Det var under denna tiden som J K Rowling skrev mycket på olika caféer i Skottland samtidigt som hennes dotter sov vid henne sida. Det blev förstås svårare och svårare för Rowling att skriva på caféer efter att hennes första böcker hade släppts! Nu hade världen nämligen Harry Potter-feber… Efter att den fjärde boken i Harry Potter-serien så var J K Rowling världskänd. Detta gjorde att J K Rowling bestämde sig för att skriva mer hemma och på hennes kontor. Den sista delen i Harry Potter-böckerna skrev hon på ett lyxigt hotell i Edinburgh.

J K Rowling bor numera i Barnton som ligger utanför Edinburgh i Skottland och fortsätter att skriva nya böcker till och från. Enligt J K Rowling själv så föredrar hon att sitta och skriva i sin trädgård när hon känner för det.

Kommer J K Rowling skriva några mer Harry Potter-böcker eller andra serier?

Rowling har själv sagt att det är högst osannolikt att det kommer bli fler böcker om Harry Potter. Ända sedan den sista boken i serien publicerades 2007, så har Rowling varit tydlig med detta (“Jag har alltid sagt: säg aldrig aldrig, men nej.”). J K Rowling fortsätter dock att skriva böcker och har bland annat skrivit Gökens rop, Silkesmasken och Karriär i Ondska under pseudonymen Robert Galbraith. Det har också gjorts några stycken böcker baserade på Harry Potter-universumet (utöver böckerna om just Harry Potter), till exempel Quidditch genom tiderna och The Tales of Beedle the Bard. Jag lovar att skriva en separat artikel till er om alla Harry Potter-böckerna såsmåningom!

Uppdatering oktober 2019: Det har nu kommit ut en åttonde bok om Harry Potter, som du hittar nämnd i min artikel om vilka ytterligare böcker det finns om Harry Potter.

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. hur är jk rowling kopplad till hennes böcker

    • Hej Arman! Hänger tyvärr inte med på frågan. JK Rowling är författare till hennes böcker helt enkelt, men gissar på att det inte är det du som du är ute efter… 😉

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.