Du sköna nya värld

6
Du sköna nya värld av Aldous Huxley
9
Du sköna nya värld
Du sköna nya värld
En fantastisk berättelse, från början till slut
Banbrytande dystopi
Rykande aktuell trots att boken är 80 år gammal

Du sköna nya värld (Brave New World på engelska) är en kraftfull roman, speciellt eftersom det som nämns i romanen mycket väl kan inträffa. Berättelsen känns helt enkelt trolig. Boken speglar vår värld (om än något skruvat), och ger en föraning för vad som skulle hända om vi går för hårt in i ett visst spår. På så sätt påminner Du sköna nya värld en hel del om böcker som 1984 och The Handmaid´s tale. Det intressanta med Du sköna nya värld är dock att det i teorin borde vara en lycklig berättelse. Alla borde vara tillfreds genom de droger de får… eller? Nja, så är inte riktigt fallet.

I boken så föds människor in i en värld där de från början tvingas att både tänka och agera på ett särskilt sätt. Och om du är olycklig så finns det alltid droger som gör dig både lugn och glad. Såna här “hjälpmedel” används som ett sätt för att hålla befolkningen i schack, och för att säkerställa att alla är fromma som lamm. Gör ditt jobb och ta dina mediciner, ungefär… Eftersom de flesta människorna i bokens värld bara har sett detta samhälle så saknar de något att jämföra med – det här är allt befolkningen känner till, och därför finner de sig i det. Systemet är ju också väl genomtänkt eftersom både fysiska och sexuella behov är helt tillfredsställda. Varför skulle någon någonsin vilja ha något mer än det som erbjuds i Du sköna nya värld..?

Och så fortsätter det. Människor behandlas som maskiner, där världen runt dem är en enda stor massproducerande fabrik. Alla mänskliga värden är borta, och varmt ersätts med kallt. Att ens tänka sig att visa känslor ses som något fruktansvärt och motbjudande (här har vi återigen vissa likheter med 1984). Att dö är något som ses som en lättnad (till exempel matas barn med godis när de lär sig mer om döden). Förlust och sorg finns inte på kartan; döden är något som ska avhandlas.

Aldous Huxley visar genom sin författarkonst i Du sköna nya värld vilket geni han var. på samma sätt som exempelvis i Ray Bradbury´s Fahrenheit 451 har alla böcker förstörts. En av huvudkaraktärerna (John) snubblar vid ett tillfälle över en stor samling Shakespeare, som förändrar hans liv. Han kan därefter bara tänka och känna som i Shakespeare´s verk, och börjar se världen mer och mer med samma ögon som Shakespeare, vilket får John att ifrågasätta den nya världen. Mer och mer inser John att den nya världen är allt han hatar. Detta gör också att John får mer och mer svårt att finna sig i den situation som råder, vilket gör honom deprimerad och isolerad. Han är en häftig karaktär som lyckas med bedriften att se bortom gränserna för världen, vilket känns ack så viktigt idag. Det är trots allt viktigare än någonsin att både vara källkritisk och ifrågasättande i den värld som vi lever i.

Du sköna nya värld är en väldigt viktig roman. Du som inte har läst boken måste absolut skaffa den; den är obligatorisk läsning inom Science fiction. Det är en roman som fick mig att tänka i nya banor första gången jag läste den. Jag tror att den kommer göra detsamma för dig.

Du sköna nya värld av Aldous Huxley (Pocket)

Du sköna nya värld som skrevs redan 1932, är en av de stora, världsberömda framtidsskildringarna. I dag, 70 år senare, är vi nästan där.

9 Total Score
En riktig science fiction-klassiker

Dystopisk science fiction när den är som bäst

Beskrivningarna av världen
7
Språket
9
Karaktärerna
8
Boklayout och design
8
Berättelsen
9
PROS
  • En fantastisk berättelse, från början till slut
  • Banbrytande dystopi
  • Rykande aktuell trots att boken är 80 år gammal
CONS
  • Kanske lite för mycket laboratorie-beskrivningar bitvis
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.