Bra Stephen King böcker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Stephen king är verkligen en författare med många fantastiska böcker under bältet. King är en produktiv författare av rang som formligen pumpar ut böcker. Jag gillar personligen hans sätt att beskriva karaktärer och har läst hans böcker i flertalet år. Här följer en artikel om mina absoluta favoriter när det gäller bra Stephen King böcker. Jag hoppas att du hittar någon bok som tilltalar dig med!

Bästa rysare av king – The Shining (Varsel)

Blir det mer klassisk Stephen King-rysare än The Shining? I och med Jack Torrance som huvudkaraktär i The Shining (Varsel på svenska) så skapade Stephen king mer eller mindre en ny typ av karaktär på egen hand. En karaktär som speglar någon slags vriden stereotyp av vad en författare är; Jack slår sin psykiskt sjuka son, dricker för mycket och ljuger konstant för sin fru. Här har Stephen King lyckats bra med att bidra till författar-stereotypen.

The Shining är läskig på så sätt att jag började tänka mer och mer som Jack när jag läste den här boken. Hotellet känns väldigt levande och det känns i princip som om man är en gäst på plats på hotellet. Jag vet inte när jag kände mig så rädd senast som när jag läste denna boken, speciellt inte när boken får en att känna sig som ett litet barn. Den senaste gången jag kände så här måste ha varit när jag var liten och snubblade över filmer som Fallen, original-IT, med mera..

I The Shining får du följa just Jack Torrances som blir mer och mer galen. Boken blandar både övernaturlig skräck med psykologisk skräck, och skräck rent allmänt! Det är inte särskilt konstigt att denna boken ligger högt på många topplistor över böcker med skräcktema.

Stephen King har även släppt en uppföljare till The Shining som heter Dr Sleep (Doktor sömn på svenska). I Dr Sleep följer du istället Danny (då i medelåldern). Turligt nog följer Danny inte sin pappas fotspår…

Bästa fantasy av Stephen King – Det Mörka Tornet

Stephen King – Det Mörka Tornet (del 1: Revolvermannen)

Stephen King har även skrivit en del fantasy, vilket är därför jag anser att det passar bra att nämna honom på denna hemsidan. Det mörka tornet är en episk berättelse som både har drag av fantasy, science fiction, med postapokalyptiskt tema. King gav ut den första av böckerna under 80-talet efter att ha blivit inspirerad av 5 mindre berättelser samt av dikten “Childe Roland to the Dark Tower came” (en dikt skriven av författaren Robert Browne).

Det mörka tornet kan nästan ses som en cool kombination av Den Onde, Den gode & den fule möter Sagan om ringen (som även Stephen King själv har nämnt har varit inspirationskällor för bokserien). Här får du följa Roland som letar efter Mannen i svart i en post-apokalyptisk värld.

Jag måste även nämna att den första boken i serien är ganska seg. Till och med Stephen King själv har bett om ursäkt för att bokserien börjar väldigt långsamt och har en onödigt pretentiöst språk (till exempel så förekommer det en del både påhittade ord och gammaldags ordval).

Kort sagt: härda ut till den andra delen (den första delen är som tur väl är bara lite mer än 200 sidor) – du kommer få en annan respekt och se serien i ett annat ljus efter det. Serien blir bättre och bättre och når sitt absoluta klimax en 4-5 böcker in i serien.

Läsordningen för Stephen kings böcker om Det mörka tornet är:

 1. Revolvermannen (The Gunslinger)
 2. De tre blir dragna (The Drawing of the Three)
 3. De öde landen (The Waste Lands)
 4. Magiker och glas (Wizard and Glass)
 5. Vargarna i Calla (Wolves of the Calla)
 6. Sången om Susannah (Song of Susannah)
 7. Det Mörka Tornet (The Dark Tower)
 8. Vinden genom nyckelhålet (The Wind Through the Keyhole)

Andra bra Stephen King böcker

Det

Stephen King – Det

Boken “Det” har i samband med filmen som släpptes för ett par år sedan fått en nytändning. Och boken är bra – riktigt, riktigt bra till och med. Jag skulle personligen hävda att den är bättre än vad filmen är. Här är verkligen Stephen King i sitt esse – det är en roman som är välskriven och som handlar om både vänskap och att växa upp i en småstad, men med mycket övernaturliga och skräck-inslag förstås. Allra bäst funkar denna boken om du går in och förväntar dig mer skräck riktad till ungdomar än till vuxna.

Och ja, skräck och ondska finns det gott om i denna boken. I staden Derry i Maine ser allting ut att vara frid och fröjd på ytan, men under staden lurar något som observerar och iakttar människorna. Det är där “Det” håller till. Och “det” är tillbaka igen – nu är det upp till ett kompisgäng att se till att fördriva ondskan, om det går…

Det enda negativa jag kan komma på om boken är väl att början är lite rörig samt att jag tror att boken hade mått bra att delas upp i 2-3 delar, då hela boken ligger på mer än 1300 sidor. Antingen det, eller så hade Stephen King gärna fått korta ner boken lite och skippa ett par hundra sidor eller så av slutet då både tempot och berättandets kvalitet blir sämre.

Men! Oavsett detta tycker jag absolut att du ska ge boken “Det” en chans. “Det” i bokform ger en nyansering som ger ett större djup än vad filmen gör (även om jag personligen tycker att den nya filmatiseringen av “Det” blev väldigt bra med). När allting i berättelsen börjar falla på plats så är Stephen King verkligen i sitt esse. Du får till och med följa berättelsen från Pennywises ögon, och du får lite mer motivering till karaktären Pennywise (vilket inte förklarades lika bra i filmen, enligt mig).

22/11 1963

22/11 1963 – bok av Stephen King

Boken med namnet 22/11 1963 är en av Stephen Kings böcker som gavs ut ganska nyligen (2014 närmare bestämt). I denna boken tycker jag verkligen att man märker hur bra King är på att beskriva vardagliga händelser – vardagen är nästan lika intressant som själva handlingen. Det märks att Stephen King har lagt mycket tid på researchen av boken, och även om det är en tegelsten till bok så tar boken tag i dig direkt. De första par hundra sidorna är verkligen mästerligt skrivna.

Grundpremissen är häftig, även om den hade kunnat nyttjats mer. Boken handlar om engelskaläraren Jake Epping, vars vän hittar en slags portal till dåtiden – går man in i portalen är helt plötsligt datumet den nionde september 1958, klockan 11.58. Och det är ett speciellt uppdrag Jake Epping får – nämligen att stoppa mordet på Kennedy.

Jag gillar att Stephen King utforskar vad som händer om man försöker ändra på tidens förlopp. Vilka konsekvenser får det att ändra dåtiden? Kommer det bli så bra som man har trott? Om jag ska vara lite kritisk till boken så är den tyvärr lite väl utdragen (som ofta när det gäller Stephen King). Att korta ner boken några hundra sidor hade bara varit bra. Samt att King gärna hade fått utforska grundpremissen ännu mer. Men boken skiner verkligen starkt när det gäller de vardagliga beskrivningarna – där är Stephen King grymt bra.

Jurtjyrkogården

Stephen King – Jurtjyrkogården

Ännu en Stephen king bok där en nyfilmatisering är på gång. Denna Stephen king-boken handlar om läkaren Louis Creed, som flyttar till staden Ludlow i Maine. I början verkar allting bra – det är ett mysigt hus, trevliga grannar och härlig natur. Vad kan gå fel?

Bakom den vackra idyllen lurar något. Det är något som inte stämmer med djurkyrkogården där traktens barn begraver sina husdjur. En ondska vilar över platsen – något som Creed och hans familj snart ska bli varse…

Något som är bra med denna Stephen King-boken är att den är lite kortare än vad Stephen King brukar skriva, vilket innebär att handlingen skrider framåt snabbare än vanligt. Tempot passar Jurtjyrkogården bra. Boken är till och från helt lysande, och hemsk. Du kan förvänta dig att få upp pulsen när du läser den här boken. Jurtjyrkogården är en tragisk berättelse, på ett bra sätt. 

Outsidern

Stephen King – Outsidern

Outsidern (den senaste romanen av Stephen King) handlar om den omtyckta och framgångsrika Terry Maitland (även kallad Coach T), som är lite av en kändis i staden Flint City. Terry är en framgångsrik basebolltränare, älskad av många. Chocken blir därför extra stor när han anklagas för ett mord på en elvaårig pojke. Något stämmer dock inte. Även om många vittnen har sett Coach T utföra mordet, så är alibit för att Terry inte har utfört mordet minst lika vattentätt. Vad beror detta på? Är det möjligt för en person att vara på två platser på samma gång? Polisens utredare börjar ställa frågor om hur detta kan komma sig, och inser snabbt att det finns krafter i rörelse som saknar en naturlig förklaring – det finns en ondska som ligger bakom allt detta, som fortfarande är lös…

Det här är en bok som nästan är mer åt kriminalromanshållet än om skräckhållet, även om det finns en del övernaturliga inslag i “Outsidern”. Personligen skulle jag nog kalla det för en thriller fast med övernaturliga händelser. Inom Stephen King-kretsar är det en rätt omdiskuterad bok, kanske mycket för att det inte är en “typisk” Stephen King-bok. Man får ändå ha i åtanke hur mycket Stephen King faktiskt producerar och skriver. King är en av de mest produktiva författarna jag känner till (möjligen att Brandon Sanderson kan konkurrera om denna titeln), och kvaliten håller nästan alltid en hög nivå. Detta gäller även boken “Outsidern”.

Outsidern är i skrivande stund den senaste boken som Stephen King har gett ut. För dig som kanske läser denna artikeln vid senare tillfälle så släpptes boken 2019. Boken ligger på runt 650 sidor.

Törnrosor

Stephen King - Törnrosor

Törnrosor är en Stephen King-bok som verkligen griper tag i en, och som känns aktuell just nu. Det är en bok som fokuserar mycket på mäns våld mot kvinnor och allt elände som det för med sig. Även om det är (som vanligt med Stephen King) övernaturliga inslag så känns det i högsta grad och något som på sätt och vis skildrar samhället runt oss. Vi snackar både polisvåld, den sämsta sidan av maskulinitet blandat med “fake news”. Spännande och tragiskt på samma gång.

Handlingen och premissen är som vanligt intressant när det gäller Stephen King. Det börjar helt enkelt med att alla världens kvinnor faller i en märklig sömn. Sömnen sprider sig över hela världen i takt med att tidszonerna “släcks”. När de sover är de något helt annanstans, men väcks kvinnorna så blir de komplett livsfarliga. Under tiden kämpar sheriffen Lila Norcross med att försöka hålla sig vaken och ta upp jakten på ett botemedel för att stoppa epidemin…

Törnrosor gavs ut 2017 och innehåller totalt lite mer än 700 sidor. Så jag rekommenderar att du är beredd på en typiskt tjockare bok av Stephen King, som känns aktuell och fräsch i sitt skrivande i denna boken.

Att skriva – en hantverkares memoarer

Stephen King - Att Skriva: En hantverkares memoarer

Såna här böcker tycker jag verkligen kan vara härliga. Att skriva – en hantverkares memoarer är egentligen en rätt “meta”-bok. Det vill säga, i detta fallet en bok som handlar om att skriva. Stephen King gav ut “Att skriva – en hanverkares memoarer redan år 2000, och boken har sen dess kommit i nyöversättning till svenska (i skrivande stund senast under 2017).

En hantverkares memoarer handlar dels om konsten att skriva i sig, men det är även en självbiografisk bok. Det är kul att inte bara få tips om skrivarkonsten, något som jag kan uppskatta även om jag inte gillar böcker. Jag gillar att skriva – det är trots allt därför jag driver denna hemsidan! Men boken innehåller inte bara tips om att skriva som sagt. Det är intressant att läsa om Stephen Kings uppväxt och liv, och det känns som om du genom denna boken lär känna Stephen King mer och mer. Det tycker jag är roligt eftersom man blir mer sympatisk för författaren i sig också. Tipsen om att skriva är även dem bra och det ger en inblick i varför du gillar vissa böcker mer än andra. Det finns även en del tips som jag personligen hoppas att jag kan ha nytta av i mitt egna bloggande och artikelskrivande… Jag rekommenderar denna boken för dig som är tveksam till Stephen Kings böcker, eller som bara vill läsa något lite annorlunda.

Några konkreta tips från boken är exempelvis:

 • Läs mycket! Check på det – jag läser så mycket jag kan och lite till. Jag antar att du gör detsamma…
 • Sätt dig och skriv. Det stämmer bra också, i många fall handlar det bara om att börja – därefter sköter sig det mesta av sig självt.
 • Krångla inte till det, och stryk det onödiga. Absolut, det är lätt att man blir långrandig ibland. Tyvärr en del författare som lider av detta med. Antar att detta är en påminnelse även till Stephen King själv…

The Stand (Pestens Tid)

Stephen King - The Stand (Pestens Tid)

En episk berättelse som sträcker sig över mer än 1200 sidor. Detta är en riktig mastodontbok av Stephen King, där boken handlar om (som namnet antyder) en pest som slår ut majoriteten av jordens befolkning efter att en försöksperson som bär på smittan flytt från ett testlabb. 99 procent av jordens befolkning dör och kvar är en liten splittrad grupp i starkt behov av en ledare. De tvingas välja på en äldre dam med ett gott hjärta eller en man med ett mörkt förflutet, vilket i slutändan påverkar hela mänskligheten.

The Stand är lite av en blandning mellan postapokalyptiskt tema och thriller, även om Stephen King har gjort sig känd mer för sina berättelser med skräcktema. King målar i The Stand som vanligt upp en bild av både trovärdiga människor och miljöer som verkligen känns levande. Detta är enligt mig en av de starkaste punkterna med The Stand. Även om det tar lite tid att komma in i berättelsen så är det värt det. Det börjar som en berättelse om ett pestutbrott men blir allt mer och mer en biblisk kamp mellan det goda och det onda.

Om man ska vara kritisk så tycker jag att längden på berättelsen är i längsta laget. Jag vet inte hur du ser på det, men jag drar mig i alla fall för att ge mig på en bok som är 1200 sidor. Trots det tycker jag att du ska ge The Stand en chans om du vill läsa en berättelse om hur människor agerar under press och när de måste välja mellan gott och ont. Om du är sugen på fantasy eller skräck så hade jag nog valt en annan bok istället.

‘Salem’s Lot

Stephen King - 'Salem's Lot

‘Salem’s Lot handlar om en sömnig isolerad småstad som på gott och ont mer och mer börjar släppa in nattliga besök i form av vampyrer. Huvudkaraktären Ben Mears kommer tillbaka till Jerusalem’s Lot (därav namnet ‘salem’s lot, där salem är slang för just Jerusalem), där han hoppas kunna bosätta sig i en gammal herrgård för att i lugn och ro skriva på sin nya bok. Men när två pojkar i närheten går ut i skogen och bara en av dem kommer tillbaka levande så börjar Ben Mears inse att det är något onaturligt på gång, med krafter starkare och farligare än vad någon kunnat inse.

Det här är en OK / ganska bra bok av Stephen King. Enligt mig inte en av hans bästa, men jag kände att jag ändå ville nämna den då jag är svag för vampyrskräck. Språket i denna boken är mer lättläst och medryckande. I vanlig ordning beskriver Stephen King både miljöer och karaktärer på ett sätt som gör att man fastnar för dem och i princip blir kompis mer huvudkaraktärerna. Om jag skulle jämföra ‘Salems’ Lot med någon annan Stephen King-bok så skulle det nog bli antingen Det, eller Jurtjyrkogården.

Vilka av Stephen kings böcker har filmatiserats?

Det finns gott om filmatiseringar av Stephen Kings böcker! Mer än 40 stycken totalt. En del bra, en del dåliga… Här är några av mina personliga favoriter som jag rekommenderar till dig.

 • The Shining – en riktig klassiker. Lever nästan upp till nivån på boken (även om jag håller boken lite högre).
 • Den Gröna Milen: Denna filmen tycker jag faktiskt bättre om än boken med samma namn (därav boken inte är med på listan ovan). Boken är bra men för en gångs skull gillar jag filmen mer, mycket tack vare Tom Hanks roll.
 • Det: Nyfilmatiseringen av Det är bra även om du inte får reda på mer om Pennywise på samma sätt som i boken. Skarsgård passar bra i rollen som Pennywise. En sak som är bra med filmen är att (utan att ge några spoilers) så är jag glad att de utelämnade en specifik scen ifrån boken – urk… 

Du kommer gilla Stephen Kings böcker om…

 • Du gillar böcker där mycket tid har lagts ner på research, och där vardagen och sidoberättelserna är mer intressanta än huvudhandlingen.
 • Du tycker om tjocka böcker.
 • Du gillar skräck.

Du kommer inte gilla Stephen Kings böcker om…

 • Du har svårt för långrandiga böcker med mycket utsvävningar. En skräckförfattare som har många korta berättelser är till exempel HP Lovecraft, som jag också kan rekommendera.
 • Du gillar inte när sluten i böcker är sådär. Stephen King skriver tyvärr många gånger inte jättebra slut på böcker. Då jag läser mycket fantasy så gör det inte mig så mycket (jag är van vid långa, nästan evigt pågående berättelser) men det kan vara värt att känna till ifall det inte är din grej. Återigen skulle jag rekommendera dig att satsa på HP Lovecraft istället.

Om Stephen King

Stephen King är en av de författarna som flest personer i världen känner till, och har skrivit många ikoniska verk inom både skräck- & fantasygenren. Stephen kings böcker har sålts i mer än 350 miljoner upplagor, och Stephen king själv uppskattas vara god för runt 400 miljoner dollar.

Sammanfattningsvis

Jag tycker absolut det finns en hel del bra Stephen King böcker. Om du ska läsa en Stephen King-bok så tycker jag du ska börja med The Shining. Känner du för en längre berättelse (och du har tålamod att hålla ut till du är förbi den första boken) så tycker jag du ska ge dig an det mörka tornet (börja då med Revolvermannen).

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.