Bästa läsplattan – bäst i test 2020

Gratis tips om fantasyböcker, filmer och spel.

Ange din email och få tillgång till tips direkt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Adlibris.

Ibland är det svårt att hitta den bästa läsplattan om du läser mycket e-böcker. Här följer en överblick av några av de vanligaste och bästa alternativen just nu för dig som letar efter en riktigt bra läsplatta.

Sammanfattningsvis kan man säga att:

 • Kobo Libra H20 är den bästa läsplattan överlag. Det är också den bästa läsplattan om du läser mycket böcker på svenska & engelska, och om du vill kunna låna böcker på bibliotek.
 • Kobo Clara HD är den mest prisvärda läsplattan. Den är lite billigare än Kobo Libra H20 men inte riktigt lika bra som Kobo Clara HD.
 • Amazon Kindle Paperwhite 4 är det bästa alternativet om du främst läser böcker på engelska, och inte lånar böcker från bibliotek.

Vad är en läsplatta?

Vad är en läsplatta? Bild på en Amazon Kindle.

En läsplatta är lite vad det låter som – det är en platta som du främst (oftast enbart) läser på. En läsplatta är ett alternativ till att läsa vanliga böcker.

En bra läsplatta:

 • Är lätt att bära och ta med sig. En läsplatta måste väga lite, annars kan du lika gärna ta med dig en bok.
 • Har lång batteritid. Batteriet på de bästa läsplattorna kan hålla upp emot en månad, mycket tack vare att man ofta använder teknologier som e-bläck och att man inte har någon bakgrundsbelysning som drar energi. Generellt sett brukar det ta några timmar att ladda en läsplatta till 100 % igen. Om du vill få batteriet att räcka ännu längre kan du också sätta din läsplatta i flygplansläge när du väl har laddat ner din bok.
 • Är lätt att använda och skaffa böcker till. Det ska vara enkelt att läsa.
 • Har specifika funktioner anpassade för att läsa. Till exempel så är det bra om du kan ställa in storlek på texten, vilket typsnitt du ska använda, och att ändra förgrundsfärg & bakgrundsfärg. Ibland är det smidigt att kunna göra detta om du till exempel har glömt läs-glasögonen hemma.
 • Känns bra att hålla i och interagera med. Vissa läsplattor känns väldigt plastiga, medans andra (min Amazon Kindle exempelvis) ligger helt rätt i handen.

Det finns också läsplattor som marknadsför sig på att de har en hög upplösning, men jag anser att det inte påverkar upplevelsen jättemycket. Jag har exempelvis en Amazon Kindle som har lägre upplösning än en Letto Frontlight från Adlibris, men du märker knappt någon skillnad. Kanske lite skillnad på att bokstäverna blir något kantigare i en lågupplöst läsplatta, men det är verkligen marginellt.

Fördelar med en läsplatta i förhållande till vanliga böcker

En stor fördel med läsplattan är som sagt vikten. Du får bokstavligt (hah!) plats med hundratals böcker i din läsplatta, som oftast väger max ett par hundra gram. Det är perfekt om du är ute och reser mycket exempelvis. Om du inte fastnar för en viss bok så kan du snabbt välja en annan bok som du har på din läsplatta och fortsätta läsa – utan att behöva släpa med dig massor med böcker i resväskan.

En annan fördel med läsplattor är hur snabbt du kan få tag på en bok. Från att du har köpt en bok till att du har den och kan börja läsa så tar det max ett par minuter.

En till sak som är bra med läsplattor är att du slipper hålla händer och fingrar på en viss sida för att inte boken ska slås igen. I och med att läsplattan håller reda på vart du var så kan du ha läsplattan i knät och dricka en god kopp kaffe samtidigt utan att hålla i läsplattan över huvud taget. Väldigt skönt.

Det är också härligt att om du somnar mitt i boken, så håller läsplattan reda på var i boken du var för någonstans!

Jag har skrivit en hel artikel om ytterligare fördelar med e-böcker i förhållande till tryckta böcker om du är intresserad.

För egen del så ser jag läsplattan som ett bra komplement till vanliga böcker. Ibland kan jag sakna att bara hålla i en bok, eller känna lukten från en vanlig bok (knäppt, jag vet…). Då är det bra att kunna växla mellan läsplattan och en vanlig hederlig bok. Men oftast vinner läsplattan.

Vad är skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta?

Skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta.

Den största skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta är att läsplattan är specifikt anpassad för att läsa böcker, medan en surfplatta är till för allt möjligt – spela spel, surfa på nätet, titta på netflix, med mera.

Om du har barn så kan en läsplatta också vara bra. Det är helt enkelt inte lika spännande för barnen att kolla vad du gör på läsplattan, som det är om du tittar på en surfplatta. Så förhoppningsvis får du vara mer ostörd när du läser!

Läsupplevelsen blir även bättre på en läsplatta. Det känns mer likt att läsa en vanlig bok helt enkelt. En surfplatta har ofta ett konstant bakgrundsljus, vilket gör att batteritiden är kortare och att dina ögon blir mer påfrestade än om du använder en läsplatta. Läsplattor använder sig också ofta av e-bläck / e-ink som ett sätt att rendera text och illustrationer på. Läsplattor brukar dessutom ha mindre reflektioner än en surfplatta, vilket gör att det exempelvis blir lättare att läsa i solen med en läsplatta.

E-ink / E-bläck – ett miljövänligare alternativ

Om du ska välja en läsplatta, välj då en läsplatta med så kallad e-ink. Dels brukar batteritiden hålla längre (och det är mer skonsamt för ögonen eftersom du inte behöver något ljus bakom skärmen). En annan anledning är att e-ink är mer skonsamt för miljön. En stor miljöpåverkan med läsplattor är nämligen den el som går åt för att läsa. När du använder en läsplatta med e-bläck så drar det bara på batteriet om du byter / “bläddrar” till en ny sida. Detta gör att batteriet kan hålla upp emot en månad.

Så om du läser via en läsplatta som använder e-ink, så betalar din miljöpåverkan igen sig snabbare. Dock kostar tillverkningen mest i processen för läsplattor. Så om du redan har en läsplatta – använd läsplattan tills den går sönder först, innan du skaffar en ny! För ytterligare tips – se artikeln som jag länkat till ovan.

Bästa läsplattorna just nu – stor jämförelse

Kobo Libra H20 Kobo Clara HD Amazon Kindle Paperwhite 4
Kobo Libra H20
Kobo Libra H20
Kobo Clara HD
Kobo Clara HD
Amazon Kindle Paperwhite 4
Amazon Kindle Paperwhite 4
Bästa läsplattan överlag. Bra kvalitét. Funkar bra med både svenska och engelska e-böcker. Funkar bra om du lånar böcker från bibliotek. Mest prisvärda läsplattan. Inte riktigt lika grym som Kobo Libra H20, men nära. Bästa alternativet om du läser främst engelska böcker. Amazons utbud av böcker på engelska är otroligt bra. Du blir dock inlåst i Amazons format, och det är krångligt att lägga över böcker på svenska.
E-ink E-ink E-ink
7 tum stor skärm 6 tum stor skärm 6 tum stor skärm
Väger 192 gram Väger 166 gram Väger 182 gram
8 GB lagringsutrymme 8 GB lagringsutrymme 8 GB lagringsutrymme
Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen

Bästa läsplattan för att kunna låna böcker från bibliotek

Om du lånar mycket e-böcker på bibliotek så rekommenderar jag ett av följande alternativ:

 • Kobo Libra H20 är det bästa alternativet för dig. Det går bra och är enkelt att överföra böcker som du har lånat från biblioteket. Just denna läsplattan funkar bra med både svenska och engelska böcker.
 • Kobo Clara HD är ett annat alternativ. Just Kobo Clara är lite billigare än Kobo Libra, men inte riktigt lika bra kvalitét.
 • Ett annat alternativ är Letto Frontlight 2. Men som jag nämner i recensionerna så är Letto Frontlight 2 inte alls lika bra kvalitét som Kobo Libra.

Om du läser mycket böcker på bibliotek ska du INTE köpa varken Amazon Kindle eller Storytel Reader. Dessa läsplattor funkar inte för det sammanhanget.

Hur kom jag fram till den bästa läsplattan?

Jag har helt enkelt gjort research i 20-30 timmar på olika läsplattor för att du ska slippa göra det. Jag har bland annat kollat på:

 • Vilka läsplattor som får högst betyg på exempelvis Prisjakt. Där ligger Kobo Libra och Kobo Clara i topp tillsammans med Amazon Kindle.
 • Jag har tittat i butiker som Webhallen och Elgiganten vilka läsplattor som får bra betyg.
 • Jag har läst massor av recensioner om de olika läsplattorna.
 • Jag har även provat läsplattorna själv för att bilda mig en uppfattning om vad som funkar bra och vad som kan bli bättre. Själv använder jag mig mest av Amazon Kindle just nu eftersom jag främst läser e-böcker på engelska (och vanliga böcker på svenska).
 • Jag rekommenderar endast produkter som jag kan stå för, inget annat. Om du klickar på länkar nedan och köper en av läsplattorna som jag har rekommenderat så får jag oftast så kallad “provision” på det. Det är inget som du dock betalar extra för, utan priset för dig är detsamma.

Kobo Libra H20 (Bäst i test)

Kobo Libra H20.

Betyg: 4.5 av 5

Kobo Libra H20 är överlag den bästa läsplattan just nu.

Kobo Libra H20 är det bästa alternativet för dig om:

 • Du läser mycket böcker på svenska & engelska.
 • Du vill kunna köpa e-böcker i svenska butiker.
 • Du lånar e-böcker på biblioteket till och från.

Om du endast läser böcker på engelska (men ej svenska), och inte har några problem med att vara inlåst till ett specifikt format, så är Amazon Kindle ett bra alternativ. Men annars är det Kobo Libra H20 som gäller.

Det märks också att Kobo Libra H20 är populär – i skrivande stund ligger läsplattan etta på prisjakts topplista.

Om du har tidigare köpt böcker, eller om du lånar böcker, så går det utmärkt att läsa de på Kobo Libra H20. Du kan bland annat föra över pdf-filer och epub-filer utan problem. Just på Kobo Libra kan du till och med låna böcker direkt från läsplattan – oerhört praktiskt!

Du kan bläddra mellan sidorna i boken genom att använda de fysiska knapparna på läsplattan. Det går också bra att vända på plattan, för att antingen läsa i porträtt- eller landskapsläge. Överlag känns gränssnittet snabbt och lätt att använda.

Skärmen är på 7 tum, vilket är en bra storlek. Skärmen i sig är väldigt tydlig – framför allt kontrasten mellan text och bakgrund är grym.

Plattan i sig ligger också bra i handen. Plattan väger 192 gram vilket är ungefär lika mycket som Amazon Kindle. Du kan med andra ord hålla plattan i en hand utan problem.

Kobo Libra Sleepcover - ett bra fodral.

Om du behöver få en lite lyxigare känsla till läsplattan så rekommenderar jag att du köper till fodralet Kobo Libra SleepCover. Det gör också att läsplattan kan stå på egen hand, så att du kan lägga ifrån dig läsplattan och ändå läsa utan problem. Fodralet finns i färgerna grått, rosa, svart eller aqua.

Belysningen på plattan är anpassningsbar. Du kan gå från allt till väldigt stark belysning om du så behöver, till att sätta den på väldigt svagt ljus. Du kan göra ljuset så pass svagt att du garanterat kan ligga i sängen och läsa utan att störa din partner. Plattan korrigerar också automatiskt mängden blått ljus när det närmar sig läggdags. Ljuset från plattan blir mer andra ord mer naturligt.

 

Kobo Libra H20 är vattentät vilket innebär att du slipper oroa dig om du står och läser i väntan på att bli upplockad av bussen en regnig dag, eller om du ligger på stranden och läser.

Läsplattan i sig är gjord av plast men känns ändå bekväm att hålla i. Precis som med Kobo Clara HD så har Kobo Libra ett rejält utrymme på 8 GB, vilket är mer än väl för att få plats med alla böcker som du behöver. Räkna med att få plats med flera hundra böcker.

En annan trevlig detalj är att läsplattan stödjer en massa olika språk, så om du hittar ett typsnitt som funkar med språket så kan du läsa det mesta oavsett språk (även böcker på japanska och kinesiska exempelvis).

Det enda jag kan komma på som är lite negativt är väl att Kobo Libra H20 är lite dyrare än övriga läsplattor. Men du får verkligen vad du betalar för! Kvalitén på Kobo Libra H20 är toppen, och det är utan tvekan den bästa läsplattan just nu.

Fakta om Kobo Libra H20:

 • E-ink Carta är tekniken som används.
 • 7 tum stor skärm.
 • 1680 x 1264 i upplösning.
 • Lagringsutrymme på 8GB.
 • Väger 192 gram.
 • 15.9 x 0.78 x 14.4 cm i storlek.
 • Läsplattan finns i antingen svart eller vit modell.

Du hittar Kobo Libra H20 på Webhallen.

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD.

Betyg: 4 av 5

Kobo Clara HD är en väldigt trevlig läsplatta.

En av de bästa sakerna med Kobo Clara HD är hur lätt det är att du utan problem kan ladda in e-böcker från exempelvis Adlibris och Bokus. Detta är betydligt svårare på en Amazon Kindle exempelvis, och stöds ibland inte alls (som i fallet med Storytel Reader). Just Kobo är det bättre alternativet om du har många böcker som du tidigare köpt från olika plattformar. Enda är väl att det kan vara lite omständigt att föra över böckerna från exempelvis datorn till läsplattan – du behöver nämligen en kabel för det. Om du däremot köper e-böcker från Kobo Store så kan du ladda ner de direkt till plattan utan några extra steg.

Skärmen är 6 tum i storlek och ligger väldigt bra i handen när man läser.

Läsplattan funkar också bra i både solljus och i mörker (med ett slags “night mode”-läge). Skärmens ljus anpassar sig beroende till var du befinner dig, vilket är väldigt smidigt.

Batteritiden är även den grym – du kan räkna med att din Kobo Clara HD håller i flera veckor. Det finns en bugg med vissa Kobo Forma-modeller där batteriet dras fortare i sleep mode – som tur väl är är det inget jag har märkt med just Kobo Clara-modellen.

Precis som med exempelvis Amazon Kindle och Storytel Reader, så kommer Kobo Clara HD med 8 GB lagringsutrymme. Du kommer med andra ord kunna ha flera hundra böcker nedladdade till din Kobo Clara samtidigt.

 

En positiv sak med Kobo Clara HD är hur många format läsplattan stödjer. Dels stödjs PDF, men även ePUB-formatet.

En nackdel som jag kan komma med Kobo Clara HD är att en del enheter tyvärr lider av så kallad “light bleed” (att vissa delar av skärmen på läsplattan tycks vara ljusare än andra).

Kobo Clara HD blir också rätt slö om du läser e-böcker i PDF-format, eller böcker som har mycket illustrationer. Det kan ta flertalet sekunder att bläddra i böckerna då.

Det finns dessutom någon bugg  på vissa Kobo Clara-modeller, där inte går att ändra radavståndet. Vi får hoppas att detta är något som Kobo fixar till med tiden. Det händer även att jag missar något tryck på touch screenen då och då, men på det stora hela funkar det bättre och känns mer intuitivt än många andra läsplattor.

Överlag är Kobo Clara HD ett väldigt bra köp när det gäller läsplatta, speciellt om du handlar e-böcker från olika plattformar.

Fakta om Kobo Clara HD:

 • Skärmen ligger på 6 tum.
 • Skärmen använder sig av E-ink.
 • 8 GB lagringsutrymme.
 • Väger 166 gram.
 • Anslutning sker via WiFi (exempelvis köp av böcker i Kobo Store) eller MicroUSB (exempelvis överföring av e-böcker från datorn). Tyvärr inget stöd för USB-C…
 • 159.6 x 110 x 8,35 mm i storlek.
 • Kobo Clara funkar med massvis av format, både för tecknade (CBZ, CBR), samt EPUB/EPUB3, PDF, med mera.

Kobo Clara HD hittar du på Webhallen.

Amazon Kindle Paperwhite 4 8GB (2018)

Amazon Kindle Paperwhite - 4th Generation.

Betyg: 4 av 5

Amazon Kindle Paperwhite 4 är den senaste versionen av Amazons underbara läsplatta. Detta är (precis som de tidigare utgåvorna) en riktigt bra läsplatta.

Amazon Kindle Paperwhite 4 är ett bra alternativ för dig om:

 • Du främst läser böcker på engelska.
 • Du gillar lättanvända läsplattor.
 • Du tycker om att ha ett enormt utbud av böcker att välja på.

Amazon Kindle Paperwhite 4 är INTE ett bra alternativ för dig om:

 • Du främst läser böcker på svenska. Eftersom Amazon Kindle är hårt kopplad till just Amazon så finns det inget direkt utbud av svenska böcker. Det går dock att lösa genom att konvertera böcker till Amazons egna format.
 • Du lånar e-böcker från biblioteket. I och med att Kindlen är inlåst till Amazons egna format så går det inte att låna böcker till Kindle på ett enkelt sätt tyvärr.

Detta är nog den läsplatta jag själv använder mest när jag vill läsa böcker på engelska. Med Amazons fantastiska utbud av fantasyböcker så finns verkligen allt och lite till.

Själva gränssnittet till Amazon Kindle är väldigt smidigt. Läsplattan är lätt att använda, och har även touchscreen.

Att köpa böcker är nästan FÖR enkelt. Du kommer få hindra dig själv från att inte handla mer och mer böcker att läsa, tro mig! Då är det smidigt att du får plats med hundratals (om inte tusentals) med böcker, tack vare lagringsutrymmet på 8GB. Nedladdningen av böcker i sig tar max någon minut, ofta mindre. Otroligt lättanvänt, med andra ord.

Batteritiden är bra och du kan lätt räkna med att batteriet håller i några veckor utan att behöva laddas. Ett tips är att sätta Kindlen i flygplansläge när du läser, så håller batteriet ännu längre.

Just Amazon Kindle Paperwhite 4-skärmen är 6 tum i storlek men känns ändå fullt tillräcklig. Precis som tidigare versioner så använder man e-ink för att rendera text och bilder. Det är också möjligt att ändra textstorlek med mera till det som passar dig.

Amazon Kindle har en inbyggd ordlista, vilket kan vara väldigt smidigt. Speciellt om du läser mycket på engelska, och om du läser böcker med mer komplicerat språk så är det skönt att kunna slå upp ord då och då.

Kindlen är lätt att hålla i med sina 182 gram och nätta storlek. I och med denna versionen har Kindlen dessutom blivit vattentålig, vilket är en bonus. Nu kan du lättare läsa i badet utan att oroa dig för att Kindlen går sönder, till exempel.

Totalt sett är Amazon Kindle Paperwhite 4 en riktig fullträff. Det enda negativa jag kan komma på är bristen på svenska böcker. Hade det funnits svenska böcker med så hade betyget varit en fullpoängare.

Fakta:

 • 6 tum stor skärm.
 • 8 GB lagringsutrymme.
 • Anslutning via WiFi.
 • Touchscreen.
 • Väger 182 gram.
 • Storlek: 167 x 116 x 8,18 mm.

Kolla priset på Amazon Kindle Paperwhite 4th Generation här.

Läsplatta letto frontlight 2 (Adlibris)

Läsplatta - Letto Frontlight 2 från Adlibris.

Betyg: 3 av 5

Letto Frontlight 2 är lite som Adlibris motsvarighet till Amazons Kindle.

Letto Frontlight 2 är ett bra alternativ som läsplatta om:

 • Du gillar att läsa böcker på svenska.
 • Du gillar att kunna låna e-böcker på bibliotek som du sedan kan läsa direkt från läsplattan. För att låna e-böcker via Letto Frontlight 2 så får du först välja att låna boken till datorn (via programmet Adobe Digital Editions exempelvis). Därefter kan du flytta boken till läsplattan.

Det är däremot inte ett bra alternativ om du har svårt för dåliga gränssnitt som känns plastiga och är svåra att navigera / använda.

En intressant sak med Letto Frontlight (både ettan och tvåan) är att den ofta hamnar på topplacering i “bäst i test”-artiklar. I exempelvis PC för alla så vann Letto Frontlight 2 priset som bästa läsplatta 2019 med betyget 8 av 10.

Tittar du däremot på Prisjakt så snittar betyget på 2.3 av 5 på Letto Frontlight 2…

Personligen tycker jag att Letto Frontlight 2 ligger lite däremellan betygsmässigt. Det är en okej läsplatta, men definitivt inte någon fullträff.

Utrymmet är snäppet mindre än exempelvis Storytel Reader, men ändå fullt tillräckligt för att få plats med hundratals (om inte tusentals) e-böcker.

Batteritiden är bra och håller upp till en månad utan laddning. Batteriet håller även bra i längden – om du skaffar en Letto Frontlight 2 så kan du räkna med att batteriet funkar ungefär lika bra ett år senare.

En annan bra sak med Letto Frontlight 2 är hur många format läsplattan stödjer – allt från epub och pdf till mer obskyra format (till och med psd-filer och bilder). 

Det finns också en inbyggd ordbok vilket är en bra funktion. Dock så kan funktionen i sig vara lite seg till och från. Samtidigt är det inte hela världen eftersom att batteritiden är så pass bra i gengäld.

Belysningen på skärmen till Adlibris Letto frontlight funkar helt okej, även om jag upplever skärmen lite kall ljusmässigt. En varmare ton av ljus hade varit trevligt. Sen kan kontrasten kännas lite sådär till och från, men du kan komma runt det genom att skruva upp storleken på texten.

Det sämsta med Adlibris Letto Frontlight 2 enligt mig är användargränssnittet (både det fysiska och det digitala). Knapparna är ingen höjdare, och svarar ibland inte alls när du trycker på dem. Ibland måste du till och med trycka flera gånger innan något händer, eller i värsta fall starta om läsplattan helt. Detta drar ner helhetsintrycket rejält för mig tyvärr. Det funkar inte heller att swipea, utan du måste använda knapparna för att byta sida. Det är mer en smaksak, men kan vara bra att känna till.

Knapparna som sitter i hörnorna av läsplattan kan vara svåra att trycka på överhuvudtaget. Så här ligger Adlibris klart i lä i förhållande till konkurrenter som Amazon Kindle. Även ikoner och liknande i det själva digitala gränssnittet är svåra att trycka på.

Storleken på Letto Frontlight 2 är i minsta laget med sina 6 tum. Det funkar OK, men en större modell att välja på hade inte skadat.

Letto Frontlight 2 är hyfsat tung att hålla i med sina 300+ gram. Den väger snäppet mindre än en genomsnittlig bok, med andra ord. 

Värt att nämna är att Letto Frontlight 2 kallas i andra länder för Booken Saga, som i praktiken är samma läsplatta, fast med olika namn. Kan vara lite förvirrande…

Fakta om Letto Frontlight 2:

 • 6.2 GB utrymme för e-böcker.
 • 6-tums e-ink-skärm.
 • Väger 315.5 gram.
 • 156.1 x 133.5 x 14.5 mm i storlek.
 • Funkar att läsa ifrån i direkt solljus.
 • Finns med svart skal, turkost skal eller ljusgrönt skal. Skalet går inte att ta av.

Du hittar Letto Frontlight 2 på Adlibris.

Läsplatta Storytel – Storytel Reader

Läsplatta från Storytel - Storytel Reader.

Betyg: 3 av 5

Sammanfattning: För dig som redan har ett Storytel-konto som du använder flitigt och som vill ha en tillhörande läsplatta. I annat fall finns det bättre alternativ.

Fördelar:

 • Själva läsplattan är lätt (endast 195 gram).
 • Det är enkelt att börja använda Storytel Reader – processen är smidig.
 • Det funkar bra att läsa från läsplattan i soljus tack vare e-ink-tekniken.
 • Batteriet håller länge – storytels läsplatta kan hålla upp till en månad i batteritid vilket förstås är smidigt.

Nackdelar:

 • Läsplattan är bunden till Storytels böcker. Du kan alltså inte använda läsplattan om du slutar använda Storytel.
 • Du kan inte lägga in egna filer (exempelvis PDFer eller liknande).
 • Själva läsplattan känns lite billig i utförande (något plastig).
 • Skärmuppdateringen är bitvis långsam.
 • Saknar zoom-funktion.
 • Saknar “dark mode”.
 • Lyser för starkt även på lägsta ljusstyrkan.

Storytel Reader är Storytels egna läsplatta, som funkar bra för dig som gillar ljudboks- och e-bokstjänsten med samma namn. Just Storytel Reader är anpassad för att läsa e-böcker på..

Utöver e-böcker så kan du även använda Storytel Reader för att lyssna på ljudböcker. Du behöver då ett par hörlurar med 3.5 mm uttag för att kunna lyssna. Du behöver även uppdatera Storytel Reader till den senaste versionen för att det ska funka.

Dock är Storytel Reader främst anpassad för e-böcker, så alla funktioner som du hittar i Storytels app funkar inte med Storytel Reader. Det är endast Storytels app som funkar på läsplattan – du kan alltså inte ladda ner andra appar till Storytel Reader. Det kan vara både en fördel och en nackdel. Fördelen är ju att du kan läsa ostört utan att andra appar lockar på din uppmärksamhet. Nackdelen är att Storytel Reader blir hårt knutet till just Storytel-appen.

Storytel Reader funkar enbart om du har ett abonnemang på Storytel. Det abonnemang (Storytel Unlimited) du behöver för att kunna använda Storytel Reader ligger idag på 169 kronor per månad.

Rent krasst innebär det att du utöver priset på läsplattan i sig får betala ytterligare 2000 kronor per år för en fungerande läsplatta (med aktivt abonnemang). Förvisso ingår de 3 första månaderna på Storytel-abonnemanget om du köper en Storytel Reader, vilket är bra. Du får då även tillgång till ett stort utbud av både e-böcker (cirka 1300 stycken i dagsläget) och ljudböcker.

Rent krasst handlar det om hur mycket du läser – du får helt enkelt räkna på hur mycket pengar du lägger på böcker i vanliga fall, och om det i så fall lönar sig att skaffa Storytel Reader eller inte.

 

Eftersom Storytel Reader har ett stort lagringsutrymme så kan du ha hundratals böcker nedladdade samtidigt. Så läser du mycket kan Storytel Reader vara ett alternativ. För min del väljer jag dock hellre en läsplatta där du inte är bunden till en specifik plattform.

Om du har barn så finns det också ett “Kids mode” på Storytel Reader.

Om du har ett Storytel-abonnemang sedan tidigare så går det snabbt att komma igång med Storytel Reader. Allt du behöver är att ansluta till wifi och därefter logga in till ditt Storytel-konto, så är du igång. Detta är ett stort plus. Eftersom Storytel Reader är så pass integrerad med Storytel-tjänsten så har du också snabbt tillgång till de bokmärken och böcker som du läst på andra enheter.

Vikten är ett annan positiv sak med Storytels Reader. Faktum är att e-boksläsaren väger lite mer än hälften av en genomsnittlig bok (en bok vägde år 2003 cirka 340 gram i genomsnitt).

Storytel Reader har också en del tillgänglighetsfunktioner. Bland annat kan du justera storleken på typsnittet. Du kan också slå av och på bakgrundsljus, om du vill kunna läsa i mörker.

Skärmuppdateringen är sådär – Storytel Reader är ganska långsam, vilket kan bero på att man använder e-ink som teknologi. Man ser ganska ofta hur sidorna långsamt renderas ut tyvärr. Bilder och liknande blir inte särskilt tydliga på Storytel Reader. Det finns inte heller någon möjlighet att zooma vilket är synd.

Den lägsta ljussstyrkan på Storytel Reader är lite väl stark. Det gör att du tyvärr kan råka störa om du exempelvis ligger i sängen och läser, då läsplattan lyser lite väl bra… Läsplattan hade också mått bra av ett “night mode”, så att du kan ha svart bakgrund och vit text.

Knapparna på sidan av Storytel Reader är inte jättebra heller. Överlag tycker jag att känslan är lite plastig, samt att knapparna låter alldeles för högt – på gränsen till att det blir irriterande för andra i din omgivning.

Om du vill att batteriet ska räcka längre, så se till att ställa in att läsplattan stänger av sig efter en viss tid. Tyvärr är inte Storytel Reader inställd på det från början.

Generell fakta om Storytel Reader:

 • 6 tum stor e-inks-skärm.
 • Plattan väger 195 gram.
 • Stöd för wi-fi.
 • 8 GB lagringsutrymme.
 • 170x117x8,7mm i mått.
 • 3000 mAh-batteri.
 • Funkar endast med e-böcker och ljudböcker från Storytel. Kräver att du har ett Storytel Unlimited abonnemang (169 kronor i månaden).

Storytel Reader hittar du på Elgiganten.

Fodral till Storytel Reader?

Ett snyggt Storytel Reader-fodral med Harry Potter-tema.

Förvaring och fodral till Storytel Reader är det desto svårare att få tag på. Ett av de få ställen som har ett fodral till Storytels läsplatta är Klevercase. I detta fallet är det ett rätt tjusigt Harry potter-inspirerat fodral som passar bra ihop med läsplattan.

Fodralet till Storytel Reader hittar du här.

Kan jag hitta Storytel Reader som läsplatta på elgiganten?

Storytel Reader - en av få läsplattor på Elgiganten.

Ja, Storytel Reader finns faktiskt på Elgiganten. I övrigt finns det inte jättemycket läsplattor att få tag på via Elgiganten. Om du använder Storytel idag eller vill ha en tjänst med mycket e-böcker så kan det vara ett alternativ. Men på det stora hela får du mer värde för pengarna om du köper en Kobo eller en Amazon Kindle.

Finns det någon läsplatta för mig som har Bookbeat eller Nextory istället för Storytel?

Nej, tyvärr har varken Bookbeat eller Nextory någon egen läsplatta (som Storytel exempelvis har). Istället får du tyvärr använda deras respektive appar. Jag har skrivit en artikel om den bästa ljudboksappen.

Sammanfattningsvis

Det här har varit en av de mest omfattande artiklarna jag någonsin skrivit här på Allt om Fantasy. Jag hoppas att du har nytta av de rekommendationer jag har gett, och att du hittar en läsplatta som passar just dig. Lämna gärna en kommentar nedanför om du har några frågor eller vill att jag ska ta upp något mer i artikeln!

2 Comments
 1. Hej; Jättebra att du gjort denna research 🙂 Jag läser på både svenska&engelska+lånar på biblan, vilken tror du är den bästa? Vill ej låsa mig till ngt märke, vill kunna använda exvis storytel lr annat om så skulle vara. Tack på förhand 🙂 Vänligen Marya Pallin

  • Hej Marya! I ditt fall skulle jag säga att den bästa läsplattan är Kobo Libra H20. Jag har nu uppdaterat artikeln ovan och förtydligat att Kobo Libra H20 funkar bra vare sig du läser på svenska eller engelska, eller lånar böcker på bibliotek. Tack för feedbacken! 🙂

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.