Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.
Ibland är det svårt att hitta den bästa läsplattan om du läser mycket e-böcker. Här följer en överblick av några av de vanligaste och bästa alternativen just nu för dig som letar efter en riktigt bra läsplatta.
Sammanfattningsvis kan man säga att:
- Kobo Libra H20 är den bästa läsplattan överlag. Det är också det bästa alternativet om du läser mycket på svenska & engelska, och om du vill låna på bibliotek (om ditt bibliotek tillhandahåller ePUB-filer att ladda ner, eller om ditt bibliotek stödjer tjänsten Overdrive).
- Kobo Clara HD är den mest prisvärda läsplattan. Den är lite billigare än Kobo Libra H20 men inte riktigt lika bra som Kobo Clara HD.
- Amazon Kindle Paperwhite 4 är det bästa alternativet om du främst läser på engelska, och inte lånar från bibliotek. Om du köper e-böcker från just Bokon.se så är det även fullt möjligt att skaffa böcker på svenska till din Kindle Paperwhite 4.
Contents
- 1 Vad är en läsplatta?
- 2 Bästa läsplattan just nu – stor jämförelse
- 3 Kobo Libra H20 (Bäst i test, bästa läsplattan just nu)
- 4 Kobo Clara HD
- 5 Amazon Kindle Paperwhite 4 8GB (2018)
- 6 Letto frontlight 3
- 7 Läsplatta Storytel – Storytel Reader
- 8 Pocketbook Touch Lux 4 – för dig som vill köpa böcker från olika butiker
- 9 Utgångna produkter
Vad är en läsplatta?
En läsplatta är lite vad det låter som – det är en platta som du främst (oftast enbart) läser på. En läsplatta är ett alternativ till att läsa vanliga böcker.
En bra läsplatta:
- Är lätt att bära och ta med sig, annars kan du lika gärna ta med dig en bok.
- Har lång batteritid. Batteriet på de bästa läsplattorna ska kunna hålla upp emot en månad, mycket tack vare att man ofta använder teknologier som e-bläck och att man inte har någon bakgrundsbelysning som drar energi. Det brukar ta några timmar att ladda en läsplatta till 100 % igen. Om du vill få batteriet att räcka ännu längre kan du också sätta din läsplatta i flygplansläge när du väl har laddat ner din bok.
- Är lätt att använda och skaffa böcker till.
- Har specifika funktioner anpassade för att läsa. Till exempel så är det bra om du kan ställa in storlek på texten, vilket typsnitt du ska använda, och att ändra förgrundsfärg & bakgrundsfärg. Ibland är det smidigt att göra detta om du till exempel har glömt läs-glasögonen hemma.
- Känns bra att hålla i och interagera med. Vissa läsplattor känns väldigt plastiga, medans andra (min Amazon Kindle exempelvis) ligger helt rätt i handen.
Det finns också läsplattor som marknadsför sig på att de har en hög upplösning, men jag anser att det inte påverkar upplevelsen jättemycket. Jag har exempelvis en Amazon Kindle som har lägre upplösning än en Letto Frontlight från Adlibris, men du märker knappt någon skillnad. Kanske lite skillnad på att bokstäverna blir något kantigare i en lågupplöst läsplatta, men det är verkligen marginellt.
Fördelar med en läsplatta i förhållande till vanliga böcker
En stor fördel med läsplattan och e-bokläsare i allmänhet är som sagt vikten. Du får bokstavligt plats med hundratals böcker i din läsplatta. Det är perfekt om du är ute och reser mycket. Om du inte fastnar för en viss bok så kan du snabbt välja en annan bok som du har på din läsplatta och fortsätta läsa – utan att behöva släpa med dig massor med saker att läsa i resväskan.
En annan fördel med läsplattor är hur snabbt du kan få tag på en bok. Från att du har köpt en bok till att du har den ska kunna börja läsa så tar det max ett par minuter. En till sak som är bra med läsplattor är att du slipper hålla händer och fingrar på en viss sida för att inte boken ska slås igen. I och med att läsplattan håller reda på vart du var så kan du ha läsplattan i knät och dricka en god kopp kaffe samtidigt utan att hålla i läsplattan över huvud taget.
Det är också härligt att om du somnar mitt i boken, så håller läsplattan reda på var i boken du var för någonstans! Jag har skrivit en hel artikel om ytterligare fördelar med e-böcker i förhållande till tryckta böcker om du är intresserad.
För egen del så ser jag läsplattan som ett bra komplement. Ibland saknar jag att hålla i en bok, eller känna lukten från en vanlig bok (knäppt, jag vet…). Då är det bra att växla mellan läsplattan och en vanlig hederlig bok. Men oftast vinner läsplattan.
Vad är skillnaden mellan en läsplatta / e-bokläsare och en surfplatta?
Läsplattan är specifikt anpassad för att läsa på, medan en surfplatta är till för allt möjligt – spela spel, surfa på nätet med mera. Om du har barn så kan en läsplatta vara bra. Det är helt enkelt inte lika spännande för barnen att kolla vad du gör på läsplattan.
Läsupplevelsen blir även bättre på en läsplatta. Det känns mer likt att läsa en vanlig bok helt enkelt. En surfplatta har ofta ett konstant bakgrundsljus, vilket gör att batteritiden är kortare och att dina ögon blir mer påfrestade än om du använder en läsplatta. Läsplattor använder sig också ofta av e-bläck / e-ink som ett sätt att rendera text och illustrationer på. Läsplattor brukar dessutom ha mindre reflektioner än en surfplatta, vilket gör att det exempelvis blir lättare att läsa i solen med en läsplatta.
E-ink / E-bläck – ett miljövänligare alternativ
Om du ska välja en läsplatta, välj då en läsplatta med så kallad e-ink. Dels brukar batteritiden hålla längre med e-ink (och det är mer skonsamt för ögonen eftersom du inte behöver någon belysning bakom skärmen). En annan anledning är att e-ink är mer skonsamt för miljön. En stor miljöpåverkan med läsplattor är nämligen den el som går åt för att läsa. När du använder en läsplatta med e-bläck så drar det bara på batteriet om du byter / “bläddrar” till en ny sida. Detta gör att batteriet ska kunna hålla upp emot en månad.
Dock kostar tillverkningen mest i processen för läsplattor. Så om du redan har en läsplatta – använd läsplattan tills den går sönder först, innan du skaffar en ny! För ytterligare tips – se artikeln som jag länkat till ovan.
Bästa läsplattan just nu – stor jämförelse
Kobo Libra H20 | Kobo Clara HD | Amazon Kindle Paperwhite 4 |
---|---|---|
![]() Kobo Libra H20 |
![]() Kobo Clara HD |
![]() Amazon Kindle Paperwhite 4 |
Bästa läsplattan överlag. Bra kvalitét. Funkar bra med både svenska och engelska e-böcker. Funkar bra om du lånar böcker från bibliotek. | Mest prisvärda läsplattan. Inte riktigt lika grym som Kobo Libra H20, men nära. | Bästa alternativet om du läser främst engelska böcker. Amazons utbud av böcker på engelska är otroligt bra. Du blir dock inlåst i Amazons format, och det är krångligt att lägga över böcker på svenska. |
E-ink | E-ink | E-ink |
7 tum stor skärm | 6 tum stor skärm | 6 tum stor skärm |
Väger 192 gram | Väger 166 gram | Väger 182 gram |
8 GB lagringsutrymme | 8 GB lagringsutrymme | 8 GB lagringsutrymme |
Läs recensionen | Läs recensionen | Läs recensionen |
Bästa läsplattan för att kunna låna böcker från bibliotek
Om du lånar mycket e-böcker på bibliotek så rekommenderar jag ett av följande alternativ:
- Kobo Libra H20 är det bästa alternativet för dig, om ditt bibliotek stödjer Overdrive (sök efter din ort här). Om ditt bibliotek inte stödjer Overdrive så får du höra med ditt bibliotek om det går att ladda ner ePUB-filer i samband med att du lånar en bok från dem (just formatet ePUB stöds nämligen av Kobo Libra H2O). Just denna läsplattan funkar bra med både svenska och engelska böcker.
- Kobo Clara HD är ett annat alternativ. Just Kobo Clara är lite billigare än Kobo Libra, men inte riktigt lika bra kvalitét.
- Ett annat alternativ är Letto Frontlight 2. Men som jag nämner i recensionerna så är Letto Frontlight 2 inte alls lika bra kvalitét som Kobo Libra.
Om du lånar mycket på bibliotek ska du INTE köpa varken Amazon Kindle eller Storytel Reader.
Hur kom jag fram till resultatet?
Jag har gjort research i 20-30 timmar på olika läsplattor för att du ska slippa göra det. Jag har bland annat kollat på:
- Vilka läsplattor som får högst betyg på exempelvis Prisjakt. Där ligger Kobo Libra och Kobo Clara i topp tillsammans med Amazon Kindle.
- Jag har tittat i butiker som Webhallen och Elgiganten vilka läsplattor som får bra betyg.
- Jag har läst massor av recensioner om de olika läsplattorna.
- Jag har även provat läsplattorna själv för att bilda mig en uppfattning om vad som funkar bra och vad som kan bli bättre. Själv använder jag mig mest av Amazon Kindle just nu eftersom jag främst läser e-böcker på engelska.
- Jag rekommenderar endast produkter som jag kan stå för. Om du klickar på länkar nedan och köper en av läsplattorna som jag har rekommenderat så får jag oftast så kallad “provision” på det. Det är inget som du dock betalar extra för, utan priset för dig är detsamma.
Kobo Libra H20 (Bäst i test, bästa läsplattan just nu)
Betyg: 4.5 av 5
Kobo Libra H20 är överlag bäst i test just nu.
Kobo Libra H20 är det bästa alternativet för dig om:
- Du läser mycket böcker på svenska & engelska.
- Du vill kunna köpa e-böcker i svenska butiker.
- Du lånar e-böcker på biblioteket till och från.
Om du endast läser böcker på engelska (men ej svenska), och inte har några problem med att vara inlåst till ett specifikt format, så är Amazon Kindle ett bra alternativ. Men annars är det Kobo Libra H20 som gäller. Det märks också att Kobo Libra H20 är populär – i skrivande stund ligger läsplattan etta på prisjakts topplista.
Om du har tidigare köpt eller lånat böcker, så går det utmärkt att läsa de på Kobo Libra H20. Du ska kunna bland annat föra över pdf-filer och epub-filer utan problem till Kobo Libra H2O. Just på Kobo Libra H2O kan du till och med låna böcker direkt från läsplattan, så länge ditt bibliotek stödjer tjänsten Overdrive (vilket verkar vara vanligare i större städer som exempelvis Göteborg och Stockholm).
Du kan bläddra i Kobo Libra H2Ogenom att använda de fysiska knapparna på läsplattan. Det går också bra att vända på plattan, för att antingen läsa i porträtt- eller landskapsläge. Överlag känns gränssnittet snabbt och lätt att använda. Skärmen är på 7 tum, en bra storlek. Skärmen i sig är väldigt tydlig – framför allt kontrasten mellan text och bakgrund är grym. Plattan i sig ligger också bra i handen. Plattan väger 192 gram vilket är ungefär lika mycket som Amazon Kindle. Du ska kunna att med andra ord hålla plattan i en hand utan problem.
Om du behöver få en lite lyxigare känsla till läsplattan så rekommenderar jag att du köper till fodralet Kobo Libra SleepCover. Det gör också att läsplattan kan stå på egen hand, så att du kan lägga ifrån dig läsplattan och ändå läsa utan problem. Fodralet finns i färgerna grått, rosa, svart eller aqua.
Belysningen på plattan är anpassningsbar. Du kan exempelvis göra din belysning så pass svag att du garanterat kan ligga i sängen och läsa utan att störa din parter. Plattan korrigerar också automatiskt mängden blått ljus när det närmar sig läggdags. Belysning från plattan blir mer andra ord mer naturligt.
Kobo Libra H20 är vattentät vilket innebär att du slipper oroa dig om du står och läser i väntan på att bli upplockad av bussen en regnig dag, eller om du ligger på stranden och läser.
Läsplattan i sig är gjord av plast men känns ändå bekväm att hålla i. Precis som med Kobo Clara HD så har Kobo Libra ett rejält utrymme på 8 GB, vilket är mer än väl för att få plats med alla böcker som du behöver. Räkna med att få plats med hundratals.
En annan trevlig detalj är att läsplattan stödjer en massa olika språk, så om du hittar ett typsnitt som funkar med språket så kan du läsa det mesta oavsett språk (även böcker på japanska och kinesiska exempelvis). Det enda jag kan komma på som är lite negativt är väl att Kobo Libra H20 är lite dyrare än övriga läsplattor. Men du får verkligen vad du betalar för! Kvalitén på Kobo Libra H20 är toppen, och det är utan tvekan den bästa läsplattan just nu.
Fakta om Kobo Libra H20:
- E-ink Carta är tekniken som används.
- 7 tum stor skärm.
- 1680 x 1264 i upplösning.
- Lagringsutrymme på 8GB.
- Väger 192 gram.
- 15.9 x 0.78 x 14.4 cm i storlek.
- Läsplattan finns i antingen svart eller vit modell.
Du hittar Kobo Libra H20 på Webhallen.
Kobo Clara HD
Betyg: 4 av 5
Kobo Clara HD är en väldigt trevlig läsplatta.
En av de bästa sakerna med Kobo Clara HD är hur lätt det är att du utan problem kan ladda in e-böcker från exempelvis Adlibris och Bokus. Detta är betydligt svårare på en Amazon Kindle exempelvis, och stöds ibland inte alls (som i fallet med Storytels variant). Just Kobo är det bättre alternativet om du har många böcker som du tidigare köpt från olika plattformar. Enda är väl att det kan vara lite omständigt att föra över böckerna från exempelvis datorn till läsplattan – du behöver nämligen en kabel för det. Om du däremot köper e-böcker från Kobo Store så kan du ladda ner de direkt till plattan utan några extra steg.
Skärmen är 6 tum i storlek och ligger väldigt bra i handen när man läser. Läsplattan funkar också bra i både solljus och i mörker (med ett slags “night mode”-läge). Skärmens belysning anpassar sig beroende till var du befinner dig, vilket är väldigt smidigt.
Batteritiden är även den grym – du kan räkna med att din Kobo Clara HD håller i flera veckor. Det finns en bugg med vissa Kobo Forma-modeller där batteriet dras fortare i sleep mode – som tur väl är är det inget jag har märkt med just Kobo Clara-modellen.
Precis som med exempelvis Amazon Kindle, så kommer Kobo Clara HD med 8 GB lagringsutrymme. Du kommer med andra ord kunna ha flera hundra böcker nedladdade till din Kobo Clara samtidigt.
En positiv sak med Kobo Clara HD är hur många format läsplattan stödjer. Dels stödjs PDF, men även ePUB-formatet.
En nackdel som jag kan komma med Kobo Clara HD är att en del enheter tyvärr lider av så kallad “light bleed” (att vissa delar av skärmen på läsplattan tycks vara ljusare än andra).
Kobo Clara HD blir också rätt slö om du läser e-böcker i PDF-format, eller böcker som har mycket illustrationer. Det kan ta flertalet sekunder att bläddra i böckerna då. Det finns dessutom någon bugg på vissa Kobo Clara-modeller, där det inte går att ändra radavståndet. Det händer även att jag missar något tryck på touch screenen då och då, men på det stora hela funkar det bättre och känns mer intuitivt än många andra läsplattor.
Överlag är Kobo Clara HD ett väldigt bra köp när det gäller läsplatta, speciellt om du handlar e-böcker från olika plattformar.
Fakta om Kobo Clara HD:
- Skärmstorlek: 6 tum
- Skärmen använder sig av E-ink.
- 8 GB lagringsutrymme.
- Väger 166 gram.
- Anslutning sker via WiFi (exempelvis köp av böcker i Kobo Store) eller MicroUSB (exempelvis överföring av e-böcker från datorn). Saknar stöd för USB-C…
- 159.6 x 110 x 8,35 mm i storlek.
- Kobo Clara funkar med massvis av format, både för tecknade (CBZ, CBR), samt EPUB/EPUB3, PDF, med mera.
Kobo Clara HD hittar du på Webhallen.
Amazon Kindle Paperwhite 4 8GB (2018)
Betyg: 4 av 5
Amazon Kindle Paperwhite 4 är den senaste versionen av Amazons underbara läsplatta. Detta är (precis som de tidigare utgåvorna) en riktigt bra läsplatta.
Amazon Kindle Paperwhite 4 är ett bra alternativ för dig om:
- Du främst läser böcker på engelska.
- Du gillar lättanvända läsplattor.
- Du tycker om att ha ett enormt utbud av böcker att välja på.
Amazon Kindle Paperwhite 4 är INTE ett bra alternativ för dig om:
- Du främst läser böcker på svenska. Eftersom Amazon Kindle är hårt kopplad till just Amazon så finns det inget direkt utbud av svenska böcker. Det går dock att lösa genom att konvertera böcker till Amazons egna format.
- Du lånar e-böcker från biblioteket. I och med att Kindlen är inlåst till Amazons egna format så går det inte att låna böcker till Kindle (dessutom är e-böcker som du lånar via biblioteket DRM-skyddade, så du kan inte konvertera dessa filer till andra format).
Detta är nog den läsplatta jag själv använder mest när jag vill läsa böcker på engelska. Med Amazons fantastiska utbud av fantasyböcker så finns verkligen allt och lite till.
Själva gränssnittet till Amazon Kindle är väldigt smidigt. Läsplattan är lätt att använda, och har även touchscreen.
Att köpa böcker är nästan FÖR enkelt. Du kommer få hindra dig själv från att inte handla mer och mer böcker att läsa, tro mig! Då är det smidigt att du får plats med hundratals (om inte tusentals) med böcker. Nedladdningen av böcker i sig tar max någon minut, ofta mindre. Otroligt lättanvänt, med andra ord.
Batteritiden är bra och du kan lätt räkna med att batteriet håller i några veckor utan att behöva laddas. Ett tips är att sätta Kindlen i flygplansläge när du läser, så håller batteriet ännu längre.
Just Amazon Kindle Paperwhite 4-skärmen är 6 tum i storlek men känns ändå fullt tillräcklig. Precis som tidigare versioner så använder man e-ink för att rendera text och bilder. Det är också möjligt att ändra textstorlek med mera till det som passar dig.
Amazon Kindle har en inbyggd ordlista, vilket kan vara väldigt smidigt. Speciellt om du läser mycket på engelska, och om du läser böcker med mer komplicerat språk så är det skönt att kunna slå upp ord då och då.
Kindlen är lätt att hålla i med sina 182 gram och nätta storlek. I och med denna versionen har Kindlen dessutom blivit vattentålig, vilket är en bonus. Nu kan du lättare läsa i badet utan att oroa dig för att Kindlen går sönder, till exempel.
Totalt sett är Amazon Kindle Paperwhite 4 en riktig fullträff. Det enda negativa jag kan komma på är bristen på svenska böcker. Hade det funnits svenska böcker med så hade betyget varit en fullpoängare.
Fakta:
- 6 tum stor skärm.
- 8 GB lagringsutrymme.
- Anslutning via WiFi.
- Touchscreen.
- Väger 182 gram.
- Storlek: 167 x 116 x 8,18 mm.
Kolla priset på Amazon Kindle Paperwhite 4th Generation här.
Letto frontlight 3
Adlibris har nu släppt en ny variant av Letto frontlight, nämligen den tredje utgåvan.
Letto frontlight 3 finns i två versioner: En HD-version och en icke-HD. Skillnaden mellan dessa är upplösningen: 300 dpi på HD-versionen och 222 dpi på den andra versionen.
Skillnader av vad jag kan se är:
- Den tredje utgåvan är lite dyrare (1395 kronor för den vanliga modellen och 1695 kr för HD-modellen).
- Den nya versionen ska enligt utsago vara mer lättanvänd (jag har själv ej haft möjligheten att testa den tredje utgåvan ännu). Även processorn och utrymmet (plats med upp till 15 000 böcker) på den nya frontlight ska vara bättre.
- En fördel med att köpa den nya utgåvan istället för Letto Frontlight 2 är möjligen att det kommer vara lite mer framtidssäkert – både när det gäller uppdateringar och underhåll.
- Hemsidan där du kan köpa adlibris frontlight imponerar dock inte särskilt mycket. “Läsning utan reflektion” låter märkligt. Ungefär som om texten översatt av en maskin.
Även om läsplattan har bakgrundsljus så slipper du det typiska skenet som du får av en iPad eller liknande. Ljuset från denna modell verkar vara bättre för ögonen, eftersom läsplattan minimerar så kallat blått ljus.
Däremot kan du inte använda denna läsplatta för att spela upp ljudböcker. Letto frontlight 3 tycks dock funka bra om du lånar böcker från bibliotek – modellen nämns bland annat av Uppsalas bibliotek.
Du hittar Letto Frontlight 3 på Adlibris.
Läsplatta Storytel – Storytel Reader
Betyg: 3 av 5
Sammanfattning: För dig som redan har ett Storytel-konto som du använder flitigt och som vill ha en tillhörande läsplatta. I annat fall finns det bättre alternativ.
Fördelar:
- Själva läsplattan är lätt (endast 195 gram).
- Den är enkelt att börja använda – processen är smidig.
- Det funkar bra att läsa från läsplattan i soljus tack vare e-ink-tekniken.
- Batteriet håller länge – storytels läsplatta kan hålla upp till en månad i batteritid vilket förstås är smidigt.
Nackdelar:
- Läsplattan är bunden till Storytels böcker. Du kan alltså inte använda läsplattan om du slutar använda Storytel.
- Du kan inte lägga in egna filer (exempelvis PDFer eller liknande).
- Själva läsplattan känns lite billig i utförande (något plastig).
- Skärmuppdateringen är bitvis långsam.
- Saknar zoom-funktion.
- Saknar “dark mode”.
- Belysning är för stark även på lägsta ljusstyrkan.
Storytel Reader är Storytels egna läsplatta, som funkar bra för dig som gillar ljudboks- och e-bokstjänsten med samma namn. Just denna är anpassad för att läsa e-böcker på..
Utöver e-böcker så kan du även använda plattan för att lyssna på ljudböcker. Du behöver då ett par hörlurar med 3.5 mm uttag för att kunna lyssna. Du behöver även uppdatera läsplattan till den senaste versionen för att det ska funka.
Dock är Storytels e-bokläsare främst anpassad för e-böcker, så alla funktioner som du hittar i Storytels app funkar inte med deras läsplatta. Det är endast Storytels app som funkar på läsplattan, inga andra appar funkar. Det kan vara både en fördel och en nackdel. Fördelen är ju att du kan läsa ostört utan att andra appar lockar på din uppmärksamhet. Nackdelen är att den blir hårt knutet till just Storytel-appen.
Storytel Reader funkar enbart om du har ett abonnemang på Storytel. Det abonnemang (Storytel Unlimited) du behöver för att kunna använda ligger idag på 169 kronor per månad.
Rent krasst innebär det att du utöver priset på läsplattan i sig får betala ytterligare 2000 kronor per år för en fungerande läsplatta (med aktivt abonnemang). Förvisso ingår de 3 första månaderna på Storytel-abonnemanget om du köper läsplattan, vilket är bra. Du får då även tillgång till ett stort utbud av både e-böcker (cirka 1300 stycken i dagsläget) och ljudböcker.
Eftersom den har ett stort lagringsutrymme så kan du ha hundratals böcker nedladdade samtidigt. Så läser du mycket kan det vara ett alternativ. För min del väljer jag dock hellre en läsplatta där du inte är bunden till en specifik plattform.
Om du har barn så finns det också ett “Kids mode”.
Om du har ett Storytel-abonnemang sedan tidigare så går det snabbt att komma igång. Allt du behöver är att ansluta till wifi och därefter logga in till ditt Storytel-konto, så är du igång. Eftersom den är så pass integrerad med Storytel-tjänsten så har du också snabbt tillgång till de bokmärken och böcker som du läst på andra enheter.
E-boksläsaren väger lite mer än hälften av en genomsnittlig bok (en bok vägde år 2003 cirka 340 gram i genomsnitt).
Den har också en del tillgänglighetsfunktioner. Bland annat kan du justera storleken på typsnittet. Du kan också slå av och på bakgrundsljus, om du vill kunna läsa i mörker.
Skärmuppdateringen är ganska långsam, vilket kan bero på att man använder e-ink som teknologi. Man ser ganska ofta hur sidorna långsamt renderas ut tyvärr. Bilder och liknande blir inte särskilt tydliga. Det saknas även någon möjlighet att zooma vilket är synd.
Den lägsta belysning är lite väl stark. Det gör att du tyvärr kan råka störa om du exempelvis ligger i sängen och läser, då läsplattan har lite väl bra belysning… Läsplattan hade också mått bra av ett “night mode”, så att du kan ha svart bakgrund och vit text.
Knapparna på sidan är inte jättebra heller. Överlag tycker jag att känslan är lite plastig, samt att knapparna låter för högt – på gränsen till att det blir irriterande för andra i din omgivning.
Om du vill att batteriet ska räcka längre, så se till att ställa in att läsplattan stänger av sig efter en viss tid. Tyvärr är inte Storytel Reader inställd på det från början.
Generell fakta:
- 6 tum stor e-inks-skärm.
- Plattan väger 195 gram.
- Stöd för wi-fi.
- 8 GB lagringsutrymme.
- 170x117x8,7mm i mått.
- 3000 mAh-batteri.
- Funkar endast med e-böcker och ljudböcker från Storytel. Kräver att du har ett Storytel Unlimited abonnemang (169 kronor i månaden).
Storytel Reader hittar du på Elgiganten.
Fodral till Storytel Reader?
Förvaring och fodral är det desto svårare att få tag på. Ett av de få ställen som har ett fodral till Storytels läsplatta är Klevercase. I detta fallet är det ett rätt tjusigt Harry potter-inspirerat fodral.
Kan jag hitta Storytel Reader som läsplatta på elgiganten?
Ja, Storytel Reader finns faktiskt på Elgiganten. Om du använder Storytel idag eller vill ha en tjänst med mycket e-böcker så kan det vara ett alternativ. Men på det stora hela får du mer värde för pengarna om du köper en Kobo eller en Amazon Kindle.
Finns det någon läsplatta för mig som har Bookbeat eller Nextory istället för Storytel?
Nej, tyvärr har varken Bookbeat eller Nextory någon egen läsplatta (som Storytel exempelvis har). Istället får du tyvärr använda deras respektive appar. Jag har skrivit en artikel om den bästa ljudboksappen.
Pocketbook Touch Lux 4 – för dig som vill köpa böcker från olika butiker
Ett annat populärt men lite mer tekniskt alternativ är Pocketbook Touch Lux 4. En stor fördel med den här läsplattan är att den inte är hårt knuten till en specifik webbutik. Istället så får du helt enkelt själv lägga till böcker till din e-boksläsare, som du antingen för över genom USB från datorn, eller genom att använda Dropbox ihop med din läsplatta (det vill säga, du har en Dropbox-mapp som du både kan komma åt via din dator och din Pocketbook Touch Lux 4, där du sedan kan lägga till nya böcker), eller via e-post.
Användare nämner att läsplattan överlag är lätt att hålla i och att navigationen för den är smidig. Dock verkar läsplattan i sig upplevas som ganska seg, och att det tar lite tid med att exempelvis bläddra mellan olika sidor.
Just batteritiden verkar vara bra. Någon använder nämner bland annat att läsplattan först behövde laddas efter en månad med runt en halvtimmes läsning per dag.
Skärmen är ganska liten (skärmstorlek 6 tum) och upplösningen är inte jättehög, så Pocketbook Touch Lux 4 lämpar sig bäst om du vill läsa text framför att titta på fina bilder eller illustrationer i dina böcker. Dock nämner användare att det är lätt att just läsa från Pocketbook Touch Lux 4.
Utgångna produkter
Läsplatta letto frontlight 2 (Adlibris)
Betyg: 3 av 5
Letto Frontlight 2 är lite som Adlibris motsvarighet till Amazons Kindle.
Letto Frontlight 2 är ett bra alternativ som läsplatta om:
- Du gillar att läsa böcker på svenska.
- Du gillar att kunna låna e-böcker på bibliotek som du sedan kan läsa direkt från läsplattan. För att låna e-böcker via Letto Frontlight 2 så får du först välja att låna boken till datorn (via programmet Adobe Digital Editions exempelvis). Därefter kan du flytta boken till letto frontlight.
Letto Frontlight 2 är däremot inte ett bra alternativ om du har svårt för dåliga gränssnitt som känns plastiga och är svåra att navigera / använda.
En intressant sak med Letto Frontlight (både ettan och tvåan) är att den ofta hamnar på topplacering i “bäst i test”-artiklar. I exempelvis PC för alla så vann Letto Frontlight 2 priset som bästa läsplatta 2019 med betyget 8 av 10.
Tittar du däremot på Prisjakt så snittar betyget på 2.3 av 5 på Letto Frontlight 2…
Personligen tycker jag att Letto Frontlight 2 ligger lite däremellan betygsmässigt. Det är en okej läsplatta, men ingen fullträff.
Utrymmet är snäppet mindre än exempelvis Storytel Reader, men ändå fullt tillräckligt för att få plats med hundratals (om inte tusentals) e-böcker.
Batteritiden på Letto Frontlight är bra och håller upp till en månad utan laddning. Batteriet håller även bra i längden – om du skaffar en Letto Frontlight 2 så kan du räkna med att batteriet funkar ungefär lika bra ett år senare.
En annan bra sak med Letto Frontlight 2 är hur många format läsplattan stödjer – allt från epub och pdf till mer obskyra format (till och med psd-filer och bilder).
Det finns också en inbyggd ordbok i Letto Frontlight 2 vilket är en bra funktion. Dock så kan funktionen i sig vara lite seg till och från. Samtidigt är det inte hela världen eftersom att batteritiden är så pass bra för Letto Frontlight i gengäld.
Belysningen på skärmen till Adlibris Letto frontlight funkar helt okej, även om jag upplever att skärmen har lite kall belysning. En varmare ton av belysning hade varit trevligt. Sen kan kontrasten kännas lite sådär till och från, men du kan komma runt det genom att skruva upp storleken på texten.
Det sämsta med Adlibris Letto Frontlight 2 är användargränssnittet (både det fysiska och det digitala). Knapparna är sådär, och svarar ibland inte alls när du trycker på dem. Ibland måste du till och med starta om Letto Frontlight-läsplattan helt. Det funkar inte heller att swipea, utan du måste använda knapparna för att byta sida.
Knapparna som sitter i hörnorna av läsplattan kan vara svåra att trycka på överhuvudtaget. Så här ligger Adlibris klart i lä i förhållande till konkurrenter som Amazon Kindle. Även ikoner och liknande i det själva digitala gränssnittet är svåra att trycka på.
Storleken på Letto Frontlight 2 är i minsta laget med sina 6 tum. Det funkar OK, men en större modell att välja på hade inte skadat.
Letto Frontlight 2 är hyfsat tung att hålla i med sina 300+ gram. Den väger snäppet mindre än en genomsnittlig bok, med andra ord.
Värt att nämna är att Letto Frontlight 2 kallas i andra länder för Booken Saga, som i praktiken är samma läsplatta, fast med olika namn.
Fakta om Letto Frontlight 2:
- 6.2 GB utrymme för e-böcker.
- 6-tums e-ink-skärm.
- Väger 315.5 gram.
- 156.1 x 133.5 x 14.5 mm i storlek.
- Funkar att läsa ifrån i direkt solljus.
- Finns med svart skal, turkost skal eller ljusgrönt skal. Skalet går inte att ta av.
Hej; Jättebra att du gjort denna research 🙂 Jag läser på både svenska&engelska+lånar på biblan, vilken tror du är den bästa? Vill ej låsa mig till ngt märke, vill kunna använda exvis storytel lr annat om så skulle vara. Tack på förhand 🙂 Vänligen Marya Pallin
Hej,
Vilken läsplatta är bäst om jag vill läsa på ryska?
Mvh Pierre
Hej Pierre! Är inte helt insatt där, men Pocketbook och Kindle verkar vara bra alternativ om man läser ryska, efter att ha googlat lite… 🙂
Hej Marya! I ditt fall skulle jag säga att det bästa alternativet är Kobo Libra H20. Jag har nu uppdaterat artikeln ovan och förtydligat att Kobo Libra H20 funkar bra vare sig du läser på svenska eller engelska, eller lånar böcker på bibliotek. Tack för feedbacken! 🙂
Hej! Jag har under dagen kikat runt på olika läsplattor men även surfplattor för att försöka lista ut vad som kan passa mig bäst. Blev väldigt glad när jag fick syn på din artikel om man kan kalla det så ?
Jag skulle dock vilja fråga dig om råd. Jag använder mig av både Storytel och Nextory och har enbart lyssnat på ljudböcker hittills, men nu skulle jag vilja utöka möjligheterna till även e-böcker. Jag vill fortfarande kunna lyssna och allra helst kunna läsa fanfictions också, vilken skulle du föreslå? Har läst lite om PocketBook. Eller är det istället en surfplatta jag ska satsa på? Jag har ibland lite strul med ögonen pga olika linser efter kirurgiska ingrepp, samt varierande styrka beroende på blodsockerhalt (disbetes typ 1), vilket gör att jag ibland har svårt för starkt ljus och ibland behöver läsa på ett visst avstånd.
Vore ytterst tacksam för lite personlig guidning, och jag hoppas att det inte låter alltför rörigt.
Tack på förhand och tack för en i övrigt utmärkt guide! ?
/ Charlotte
Hej Charlotte.
Har dålig koll på PocketBook, men kollade lite snabbt på prisjakt. Pocketbook ligger på 17e plats av läsplattor av vad jag kan se (dock betyg 4.2 av 5 vilket är rätt bra). Verkar som om Pocketbook stödjer både ljudböcker och e-böcker (men endast ljudböcker i mp3-format, så inte Nextory och Storytel).
Kobo stödjer inte ljudböcker (du behöver en separat app, vilket innebär att du med andra ord laddar ner appen till din telefon eller surfplatta: https://help.kobo.com/hc/en-us/articles/360017958774-How-do-I-read-my-eBook-or-listen-to-an-audiobook- ).
Kindle stödjer inte heller ljudböcker, möjligen via Audible plus Bluetooth (https://www.pcworld.com/article/3301157/how-to-listen-to-audiobooks-with-an-amazon-kindle.html) men absolut inte Storytel och Nextory tyvärr.
Jag tror att dina alternativ är:
* Köpa både en läsplatta och en surfplatta (för att slippa dras med backlight när du läser, kan vara rätt jobbigt för ögonen i längden. Detta alternativet rekommendera jag personligen just pga att det är väldigt skönt att ha en läsplatta som är specifikt designad för att läsa. Kobo Libra H20 är ett bra alternativ i så fall som läsplatta.
* Köpa en surfplatta (då kan du använda både Nextory och Storytel, men du får bakgrundsljus när du läser som sagt).
* Köpa Storytel Reader. Då funkar ju givetvis Storytel men du är hårt bunden till Storytels plattform.
Tack så mycket för ditt svar! ?
/Charlotte
Tack för bra sammanställning. Två funderingar:
1)
“…så går det inte att låna böcker till Kindle på ett enkelt sätt tyvärr”
Men; det finns alltså sätt (om än ej enkla)? Tips om detta?
2)
Angående att läsa på engelska: Vad definierar att en läsplatta är bra i detta avseende? Är det en inbyggd ordbok (dialogruta, som med Kindle?)
1) Det är slarvigt uttryckt från min sida. Böcker på bibliotek tenderar att vara DRM-skyddade så du kan inte föra över dessa böcker till en kindle. Däremot böcker man köper på andra online-butiker (Bokus och liknande) brukar vara “vanliga” epub-filer. Dessa behöver man i så fall konvertera till Amazons format. tack för att du påpekade det, jag ska ta och omformulera den meningen i artikeln!
2) Ja, om man främst läser på engelska så är fördelen för mig dels möjligheten att ha en inbyggd ordbok som Kindlen har. Detta är supersmidigt, speciellt om man som mig behöver kolla upp ord då och då. En annan bra sak med just Kindlen är direktanslutningen till Amazons butik, som är oslagbar när det gäller utbud. Det finns precis allt och lite till i bokväg – men som sagt endast på engelska.
Bra sammanställning. Jag använder både Kindle och adlibris Letto frontlight2.
För Kindle går det enkelt att köpa böcker på Bokon.se och skicka direkt till Kindle utan dator. Många pekar på bristen på svenska böcker för Kindle, men via Bokon.se är det ”löst”. Letton använder jag när jag vill låna böcker och för över via Adobe. Kindle känns mer kvalitet än letto.
Bra tips! Tack för det. 🙂
Hej,
superbra med detaljerad jämförelse. Hade letto frontlite 2 – lånar nästan enbart från bibliotek – men måste köpa ny efter att denna gick sönder.
Ingen har skrivit någon bedömning av letto frontlight3 ännu, föruton Daniel Åberg, som dock enbart utgick från skriven produktfakta.
Han var särskild negativ till det höga priset, men det ligger ju ungefär på samma nivå som din rekommenderade testvinnare. Vill inte köpa, innan någon verkligen har testat letton. Kommer du att testa snart eller kan länka till någon som har ?
Tacksam för bra jobb.
Hej Susanne!
Ursäkta ett sent svar. Jag har tyvärr inte heller fått möjligheten att testa den nya frontlight ännu, men har uppdaterat artikeln med lite information om den nya utgåvan tillsvidare.
Hej!
Jag köpte Kobo Libra H20 och det var svårt att hitta biblioteken och låna e-böcker. returnerade till företaget.
Hej Hasse! Ah OK, trist att höra att det var knepigt att få till kopplingen till biblioteken med Kobo Libra H20…
Fråga ang kobra libra: Kan man ladda ner bok med readerns wi-fi från t.ex Bokus utan att gå genom dator ?
Mvh Lena Linden
Hej Lena! Nej, om du köper böcker från exempelvis Bokus eller Adlibris så behöver du gå genom datorn för att föra över böcker (exempelvis genom att föra över de via USB). Om du använder Kobos inbyggda affär för att köpa böcker så kan de laddas ner direkt därifrån via wifi, men Kobos egna affär har främst utbud på engelska och ganska lite böcker på svenska.
Vad heter du i efternamn? Jag tänkte använda dig som en källa till en argumenterande text där jag diskuterar om att böcker är bra för att reducera stress, ifall det är okej?
Helt okej, Andreas Johansson heter jag 🙂
Har nu haft storytel reader version 2, från 2021. Den ramlade ned från nattduksbordet, från en höjd på 60-70 cm. Kaputt. Kan inte vara rimligt att den går sönder så lätt! Kan vara bra och bli påmind om detta som inte framgår tydligt hos storytel och jag fick detta som svar via e-post: ”3-årig garanti som täcker fabriksrelaterade problem. Defekter och skador orsakade av fukt, yttre skador, normalt slitage eller handhavandefel ersätts inte.”
Jag förstår det, men det grämer mig att den inte klarar av lite tuffare hantering trots allt. Så tänk på det att ställa krav på storytel. Har ju andra enheter som klarar det bättre som mobil, surfplatta och så vidare. Med känsligare skärmar. Uruselt och ledsamt att inte kunna använda sin läsare efter bara några månader samt att det är urusel FAQ på sajten. Så tänk efter före. Har som tur är forfarande min gamla Kindle. Dock får jag sluta med storytel.