E-böcker – jämför olika tjänster för e-böcker online

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory.

E-böcker är ett bra alternativ för dig som läser mycket, men inte orkar släpa på en massa tunga böcker hela tiden.

I tidigare artiklar här på allt om fantasy har jag jämfört olika tjänster för ljudböcker. Nu är det alltså dags att göra samma jämförelse av tjänster online, fast för e-böcker.

Här hittar du de allra bästa tjänsterna för e-böcker just nu!

Jämförelse av olika tjänster för e-böcker: Nextory eller Storytel eller Bookbeat?

Sammanfattningsvis kan man säga att:

  • Nextory är den bästa tjänsten för e-böcker överlag. Det är också den tjänst som har fått bäst betyg här på Allt om Fantasy (9 av 10).
  • Bookbeat är det bästa alternativet för dig med familj och barn – familjeläget är det mest prisvärda, och stödjer flest användare.
  • Storytel är det bästa alternativet om ett stort utbud av e-böcker är viktigt för dig. Dock är Storytel lite dyrare än de övriga e-boktjänsterna.
Nextory (bäst i test) Bookbeat Storytel
Bookbeat Storytel
Läs gratis i 14 dagar Läs gratis i 14 dagar Läs gratis i 14 dagar
Bästa tjänsten för e-böcker överlag. Utbudet av e-böcker är bra, och tjänsten är den mest prisvärda av alla. En bra tjänst för dig där hela familjen ska dela på samma konto. Bra barn- och familjeläge. Största utbudet av e-böcker på den svenska marknaden. Däremot lite dyrare än de andra alternativen.
Ingen bindningstid Ingen bindningstid Ingen bindningstid
Från 139 kronor / månad Från 149 kronor / månad Från 169 kronor / månad
App finns för Android & iPhone App finns för Android & iPhone App finns för Android, iPhone, Windows Phone
Läs recension Läs recension Läs recension

Andra ställen du kan köpa e-böcker: Bokus, Adlibris

Bokus har ett bra utbud av både e-böcker, ljudböcker och vanliga böcker.

Just Bokus (som faktiskt har funnits ända sedan 1997) är min favorit – jag har helt enkelt varit mer nöjd med deras service när jag handlar därifrån. Därmed sagt så är det inte alla som är det – Bokus ligger exempelvis bara på betyg 1.7 av 5 via TrustPilot. Men för mig har det alltid funkat bra. Om du köper en e-bok eller ljudbok via Bokus så får du en länk där du kan ladda ner boken direkt. Väldigt smidigt.

Adlibris är ett annat alternativ för dig om du vill äga de e-böcker som du köper. Även de har ett bra utbud av e-böcker. Utbudet på Adlibris är lite större än för Bokus, men däremot tycker jag att det är lite krångligare att hitta e-böcker på just Adlibris. Samma sak gäller dock för Adlibris som för Bokus – många är inte helt nöjda med Adlibris (betyget på TrustPilot ligger på 1.5 av 5). Själv har jag dock aldrig haft några större problem mer än någon försenad bok till och från.

Du kan läsa mer i min guide om vart du köper böcker online här. 

Om jag skulle rekommendera något till dig så tycker jag att du ska välja den tjänst för e-böcker som passar dig bäst från tabellen i början av den här artikeln. Då får du tillgång till både e-böcker och ljudböcker för en fast kostnad varje månad. Du kan dessutom prova en av tjänsterna gratis i 14 dagar. Om du inte är nöjd så är det bara att säga upp tjänsten innan provperioden har gått ut. Eftersom det inte är någon bindningstid på någon av tjänsterna så kostar det inte dig en krona.

Topplista på e-böcker

Bokus topplista för e-böcker.

Bokus topplista för e-böcker.

Bokus har en topplista på e-böcker som uppdateras varje vecka. Där hittar du allt från deckare till fantasy, beroende på vad du är ute efter.

 

Topplista för e-böcker på Adlibris.

Topplista för e-böcker på Adlibris.

Även Adlibris har en topplista med e-böcker, men inte lika fullt synlig. Topplistan för e-böcker på Adlibris finns till höger om resten av innehållet.

En bok jag personligen kan tipsa om är Den sista önskningen av Andrzej Sapkowski, som du hittar som e-bok på Nextory.

Jag rekommenderar även att du går igenom topplistan som jag har skrivit om den bästa ljudboken någonsin – de flesta av böckerna i listan finns även som e-böcker.

Vad är e-böcker?

Enligt Wikipedia så är en e-bok en digital motsvarighet av en vanlig fysisk bok (ibland kallat för elektronisk bok eller digital bok). E-böcker kan även vara elektroniska versioner av ljudböcker.

Kort sagt så är e-böcker helt vanliga böcker som du kan läsa på din smartphone, läsplatta eller dator!

Fördelar med e-böcker

Fördelar med e-böcker - att kunna ligga och läsa utan att bära med sig en massa böcker.

Det finns många bra fördelar med e-böcker i förhållande till tryckta böcker.

  • Den största fördelen enligt mig är att du slipper bära med sig en massa tunga böcker överallt. Istället räcker det att lägga ner sin Kindle eller annan läsplatta i väskan när du ska iväg någonstans.
  • En annan fördel är priset. Det är billigare att köpa e-böcker, så du kan läsa mer för samma summa pengar.
  • Tillgängligheten är också en stor faktor. Så fort du har köpt boken så kan du börja läsa. Det brukar också gå att ställa in storlek på texten, färg på texten, förbättra kontrast med mera, i den läsplatta som du använder.
  • Många tjänster online erbjuder dessutom både e-böcker och ljudböcker till en fast kostnad varje månad. Den bästa (och billigaste) tjänsten om du vill kunna läsa obegränsat med e-böcker är Nextory. Nextory ligger på 139 kronor / månad och har ett bra utbud av e-böcker.

Lönar det sig att köpa e-böcker?

Det beror på vad du jämför med. Det lönar sig att köpa e-böcker istället för att köpa vanliga fysiska böcker. Om du läser mycket blir det dock ofta billigare att skaffa en tjänst där du betalar en fast summa pengar i månaden.

Var hittar jag nya e-böcker?

Du har några olika alternativ där du enkelt kan hitta nya e-böcker:

  • Bokus till exempel, har en sektion bara för nya e-böcker. Där kan du hitta olika nyheter och e-böcker som precis släppts. Detta är ett bra alternativ om du vill äga en egen kopia av e-boken.
  • Nextory, som innehåller många nyheter när det gäller e-böcker. För att använda Nextory så behöver du skapa ett abonnemang först (från 139 kronor i månaden). Just Nextory har fått bra omdöme här på Allt om Fantasy (9 av 10 i betyg). Nextory är ett bra alternativ om du vill kunna läsa obegränsat med e-böcker till ett fast pris varje månad.

Var hittar jag gratis e-böcker? Kan jag låna e-böcker på bibliotek?

Om du inte vill behöva betala för e-böcker så har du ett par alternativ.

  • Du kan låna e-böcker på bibliotek. Jag har tidigare skrivit en artikel om detta på Allt om Fantasy. Principen är densamma som med ljudböcker – du behöver ett bibliotekskort och appen Biblio. Kolla med ditt bibliotek så hjälper de dig med att komma igång.
  • Du kan prova en av tjänsterna för e-böcker gratis i 14 dagar. Om du ska prova en app för e-böcker så rekommenderar jag Nextory eftersom utbudet är bra, och appen är lätt att komma igång med. Det är ingen bindningstid, så om du väljer att avregistrera dig innan 14 dagar har gått så slipper du betala. Detta är ett gratisalternativ som räcker ett kort tag i alla fall…

Finns det någon prenumeration på e-böcker?

Det närmaste du kommer en prenumeration på e-böcker är någon av de olika tjänsterna för ljudböcker – antingen Bookbeat, Nextory eller Storytel.

Bokus Play är ett annat alternativ – dock stödjer Bokus Play endast ljudböcker. Just Bokus Play är ett billigt alternativ för dig som lyssnar på endast en ljudbok per månad (då kostar Bokus Play 79 kronor per månad).

Om du är intresserad av vilken app som är bäst för ljudböcker, så hittar du en artikel även om detta, här på allt om fantasy.

Var hittar jag e-böcker online?

Se tabellen i början av den här artikeln. Där hittar du en jämförelse av de tre bästa alternativen för att läsa e-böcker.

Det allra bästa alternativet är Nextory sett till kombinationen användarvänlighet, utbud och pris.

Var hittar jag e-böcker för studentlitteratur?

Perfekt att läsa en e-bok tillsammans med en kopp kaffe!

För dig som vill få tag på e-böcker för studentlitteratur så finns det några olika alternativ:

  • Många bibliotek erbjuder möjligheten att låna studentlitteratur. Det kräver dock att du är ute i god tid (gärna innan terminen börjar) för att undvika att böckerna tar slut. Framför allt brukar det vara populärt att låna studentlitteratur på högskolans / universitetets egna bibliotek. Jag minns själv att när jag pluggade så lyckades jag ibland låna böcker (främst när jag var ute i god tid), men oftast inte… Om du vill låna e-böcker så är appen Biblio en bra start. Läs mer om hur du lånar både ljudböcker och e-böcker här.
  • Ett annat alternativ är att köpa e-böckerna på Bokus. En hel del studentlitteratur finns numera tillgängliga som elektroniska böcker.
  • Om du är okej med begagnade böcker (och till viss del nya böcker) som studentlitteratur så rekommenderar jag starkt Campusbokhandeln. Där kan du fynda många exemplar. Det kräver dock att du pluggar på specifika orter i Sverige, eftersom Campusbokhandeln inte finns i alla svenska städer. Mer information hittar du på Campusbokhandelns hemsida.
  • Ett sista alternativ är Facebook. Där finns det ofta köp & sälj-grupper för studentlitteratur som du kan gå med i för just ditt universitet eller högskola.

Jag upplever tyvärr att det är lite svårare att hitta e-böcker för studentlitteratur på andra tjänster. Varken Storytel, Bookbeat eller Nextory har någon uttrycklig kategori för studentlitteratur (även om vissa andra hemsidor tycks hävda det)…

Sammanfattning

Jag hoppas att du har fått en överblick om e-böcker tack vare den här artikeln. Lämna gärna en kommentar nedanför artikeln – feedback och idéer för hur jag kan förbättra artikeln mottages tacksamt!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.