Argument för att läsa böcker – bevisat av forskning

Forskning om läsning som ger dig argument för att läsa böcker

Argument för att läsa böcker, baserat på forskning.

Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att läsning är bra! Detta har bekräftats från flera olika studier:

Läsa böcker – är det bra för hälsan?

Är det verkligen bra för hälsan att läsa böcker?

Japp, som det nämnts tidigare i denna artikeln så kan du genom att läsa både minska stress, öka välbefinnandet och göra dig mer empatisk. Men undvik gärna att läsa nyheterna, de stressar mer än vad det faktiskt är bra.

I och med att stress är en av de högst bidragande faktorerna till sjukdomar (exempelvis stroke och hjärtattacker) så skulle jag absolut säga att läsa böcker är bra för hälsan.

Utöver det finns det dessutom forskning från Yale University som bekräftar att de som läser lever längre än personer som inte läser.

Personligen skulle jag säga att det är allmänt bra att du håller ett “lågt intag” av nyheter, sociala medier och liknande. Ofta är det mer stressande med nyheter än vad det faktiskt tillför. Då är det betydligt bättre att läsa en spännande fantasy-bok istället!

Jag är ärligt talat inte särskilt förvånad över forskningen om att läsa, då jag själv upplever mig som mest avslappnad när jag läser en bra bok.

Läsning – utvecklar det hjärnan att läsa?

Utvecklar det verkligen hjärnan att läsa en bra bok?

Det är absolut bra för hjärnan att läsa. Det finns bland annat bevis på att läsning minskar risken för Alzheimers (precis som med olika utmanande aktiviteter för huvudet, eller att “hålla huvudet igång”).

Det har även nämnts i ytterligare studier att läsning är ett sätt att minska risken för Alzheimers.

Utöver det har jag också hittat en studie som nämner att barn (runt 7 år) som har bättre läsförmåga också ofta har högre IQ än jämnåriga barn som läser sämre.

Med det sagt är jag osäker på om läsning utvecklar hjärnan aktivt, men i alla fall är läsning ett sätt att hålla hjärnan aktiv och pigg.

Ytterligare positiva effekter av läsning

Det finns många positiva effekter av läsning.

Det tål att sägas igen – att läsa är avkopplande. Precis som med både filmer, tv-serier eller spel så kan lite eskapism (verklighetsflykt) vara väldigt skönt ibland. Att just läsa böcker tycker jag personligen är mest avslappnande, då du kan fly in i en helt annan värld och föreställa sig hur den är. Det är riktigt härligt att läsa en bok innan man ska lägga sig för att sova, istället för att kolla på mobilen till exempel. Det finns studier som påvisar att sömnkvalitén blir sämre om du kollar på mobilen precis innan du ska sova – så välj en bra bok istället.

Jag har inte hittat någon forskning som stödjer detta, men personligen upplever jag att min koncentrationsförmåga blir bättre om jag läser mer böcker. Till skillnad från om jag mest slösurfar eller scrollar igenom flödet på mobilen – detta har motsatt effekt på mig i alla fall.

Jag tycker även att läsning ger mer perspektiv på saker och ting i världen. Detta tror jag är en anledning till att man (som forskning nämner) blir mer empatisk genom att läsa – du lär dig att se saker från olika håll och olika sammanhang. Det finns även viss forskning som nämner att så kallad “Theory of Mind” förbättras tillfälligt av att läsa fiktiva verk (att du får lättare att se att andra människor har olika synsätt och saker att tro på än vad du har). Jag tror att det är bra att få en inblick i hur andra kulturer och människor har det och vad du kan lära dig av dem.

En annan sak jag har ofta tänkt på är att jag tror att läsning kan förbättra den analytiska förmågan samt göra det lättare att komma på kreativa idéer. Detta i och med att du spenderar så mycket tid att föreställa dig hur saker och ting är och ser ut under tiden du läser en bok. Men jag har tyvärr inte hittat någon forskning som bekräftar min teori.

Jag är däremot övertygad om att läsning förbättrar ditt ordförråd. Detta har också nämnts i forskningsstudier – framför allt för de personer som läser kontinuerligt & konsekvent över en längre tidsperiod.

Att läsa böcker om specifika ämnen (exempelvis IT, ekonomi, matlagning eller liknande) är också ett bra sätt att sätta sig in i ett nytt område och samtidigt öka din kompetens i en viss färdighet.

Argument för att inte läsa böcker

Samtidigt finns det också argument för att inte läsa böcker. Men fördelarna är tyngre än nackdelarna med läsning.

Självklart är inte allt positivt med att läsa böcker, utan visst finns det en del nackdelar med att läsa böcker också. 

Om du läser en riktig tråkig bok till exempel, så kan jag tycka det är slöseri med tid och kan vara en väldigt frustrerande upplevelse. Ge boken en chans, men… Blir boken inte bättre, sluta läs boken och ta tag i en ny bok istället! Livet är för kort för att du ska slösa bort det på dåliga böcker.

En annan sak som kan vara knepigt med att läsa böcker är att jag ibland kan tycka att det är svårt att ta sig tid till att läsa! Speciellt om det är mycket annat som sker runt omkring. Då är det bra att tänka på studien som jag refererade till tidigare, som bevisade att bara 6 minuters läsning kan minska dina stressnivåer rejält. Det är väl investerat att ta sig tid att läsa lite, med andra ord.

På det stora hela tycker jag dock att fördelarna är betydligt fler och starkare än nackdelarna när det gäller att läsa, så fortsätt läs böcker så mycket du bara kan!

Slutsats

Att läsa är rekommenderat – det är till och med bra för hälsan, både mentalt och fysiskt. Detta har bevisats av flertalet studier inom forskning.

Läsning är ett sätt att koppla av på – du minskar risken för sjukdomar, och läsandet gör dig även mer empatisk. Det gäller bara att ta sig tid till att läsa!

Vad mer kan man begära av ett intresse som dessutom, enligt mig, är hur roligt som helst? Så läs mer och njut av vetskapen att du investerar i både din kropp och knopp.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.