Sagan om Drakens Återkomst av Robert Jordan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory.

Sagan om Drakens Återkomst (skriven av Robert Jordan) är en serie som jag nämnt lite i förbifarten tidigare här på allt om fantasy (bland annat i artikeln “bästa ljudboken någonsin”).

Det är en fantastisk samling böcker, rent ut sagt. Bland mina favoriter inom all fantasy någonsin.

Tillsammans med Katharine Kerrs böcker och med Tolkiens Sagan om ringen-böcker så formade dessa min uppväxt när det gäller bra böcker.

Och lite Harry Potter blev det också, förstås…

Robert Jordan själv.

Robert Jordan själv.

Författaren bakom Sagan om drakens återkomst heter Robert Jordan och gick bort alldeles för tidigt. Som jag nämnt i lite andra artiklar på “Allt om fantasy” så hade han mycket hjälp av författaren Brandon Sanderson när det gäller att slutföra de sista delarna av mastodont-serien.

Böckerna passar bra för såväl vuxna som barn – jag läser om serien i vuxen ålder just nu (har bara tagit mig till bok 2 än så länge), och jag läste sagan om drakens återkomst för första gången när jag var 12-13 år. Den håller oavsett.

>> Du hittar Robert Jordans böcker på Nextory. <<

Handlingen & karaktärerna i Sagan om drakens återkomst

Handlingen i Sagan om Drakens Återkomst, där första boken är Farornas Väg, kretsar initialt mycket runt Rand Al Thor, Mat Cauthon och Perrin Aybara som lever ett fridfullt liv i en liten by – i hopp om att kunna fortsätta sitt farmarliv, eller kanske bli smed.

Samtidigt hör man talas att det är mörka makter som har synts till, ovanligt nära där Rand Al Thor och resten av vännerna bor. Det ryktas om Trollocs och till och med en och annan Myrdraal…

Det dröjer inte länge innan Rand Al Thor, Mat Cauthon och Perrin Aybara dras in i ett mycket större sammanhang än de någonsin har kunnat ana. Och vem är draken återfödd egentligen?

Jag vet att Robert Jordan ibland får kritik som författare för att ta alldeles för lång tid på sig att komma till sak. Att han helt enkelt drar ut på händelserna alldeles för mycket.

Men för mig är det en stor del av charmen med Sagan om Drakens Återkomst – att frossa i alla beskrivningar, miljöer och världen i sig är för mig underbart. Jag tror detta är en förutsättning för att du ska gilla den här typen av fantasyböcker. Det är spännande att följa Rand Al Thor och gänget och hur det nystas upp vem som är draken återfödd.

Det här är helt enkelt inte en bok som du läser ut över dagen, eller på en bilresa på väg någonstans.

Det här är en serie som kommer vara med dig en lång tid – karaktärerna (Rand Al Thor är min favorit), handlingen och draken återfödd förstås.

Det här är en serie för dig som vill sjunka in i en värld olik vår egna och bara grotta ner dig i minsta detalj.

Du hittar böckerna i Sagan om Drakens Återkomst på Nextory.

Du kommer gilla Sagan om drakens återkomst om…

 • Du gillar mer klassisk fantasy i stil med “de goda mot de onda”.
 • Du gillar sagan om ringen men önskar att böckerna hade varat ännu längre.
 • Du älskar vackra och detaljerade beskrivningar av världen karaktärerna lever i.
 • Du tycker om när resan till en plats är viktigare än själva målet.

Du kommer inte gilla sagan om drakens återkomst om…

 • Du tycker mer om karaktärer som har mer nyanser och som man inte alltid vet vart man har. Om du gillar denna typen av böcker så skulle jag istället rekommendera Game of thrones-böckerna (Sagan om is och eld).
 • Du gillar kortare fantasy-berättelser. Sagan om drakens återkomst är bland de längre fantasyserierna som jag känner till. Vill du en kortare fantasy-upplevelse så skulle jag rekommendera exempelvis Bilbo – En Hobbits äventyr, eller Narnia-böckerna.
 • Du har svårt för fantasy när det är för mycket karaktärer med. Robert Jordans böcker i serien Sagan om drakens återkomst innehåller enormt många karaktärer – hundratals närmare bestämt. Om du har svårt för detta så skulle jag inte rekommendera de här böckerna. Jag skulle nog rekommendera att ge Mistborn en chans istället. Visst är det en del karaktärer med där också, men inte i närheten av Robert Jordans böcker. Dock är magisystemet minst lika intressant i Sandersons verk, som i Jordans.

Sagan om drakens återkomst läsordning

Så vilka böcker ingår egentligen i Sagan om drakens återkomst? Det här är en rejäl serie som är svår att få en överblick av. Många av böckerna delades dessutom upp i två böcker på svenska. Så för varje 1 bok på engelska så finns det ofta två böcker på svenska – något förvirrande! För att hjälpa dig lite på traven så har jag sammanställt en läsordning för dig som vill ta dig an böckerna:

Läsordning på svenska

Det här är läsordningen av sagan om drakens återkomst på svenska. Du börjar med Farornas väg som är den första boken i serien om Rand Al Thor och kompani.

 1. Farornas väg
 2. Tidens hjul
 3. Valeres horn
 4. Tomans huvud
 5. Drakens flykt
 6. Tears klippa
 7. Skuggan växer
 8. Tornets fall
 9. Klanernas uppbrott
 10. Stormen vaknar
 11. Fursten av Kaos
 12. Svarta tornet
 13. Vindarnas skål
 14. En krona av svärd
 15. Knivarnas väg
 16. Järnets tid
 17. Vinterns hjärta
 18. De nio månadernas dotter
 19. Dunklets korsväg
 20. De dödas stad
 21. Tar valons fånge
 22. Fällan
 23. Ej översatt till svenska: The Gathering Storm
 24. Ej översatt: Towers of Midnight
 25. Ej översatt: A Memory of Light

Det finns även en prolog till hela berättelsen som heter “Begynnelsen” på svenska. Även om det är en prolog så är det bäst att du läser de andra 22 böckerna först – Begynnelsen innehåller nämligen en del spoilers från de andra böckerna.

Finns bok 23 (The Gathering Storm) i sagan om drakens återkomst på svenska?

Nej, tyvärr översattes inte de sista tre böckerna (väldigt dåligt, tycker jag), och det finns inga planer på att översätta dessa heller. Vill man läsa de sista böckerna i serien så är det på engelska som gäller.

Läsordning på engelska

Antalet böcker i Sagan om Drakens återkomst på engelska är mindre än på svenska. Detta beror på att man på svenska har delat upp varje engelsk bok i två. På engelska så blir läsordningen i serien följande:

 1. The Eye of the World (Farornas väg + Tidens Hjul på svenska)
 2. The Great Hunt
 3. The Dragon Reborn
 4. The Shadow Rising
 5. The Fires of Heaven
 6. Lord of Chaos
 7. A Crown of Swords
 8. The Path of Daggers
 9. Winter’s Heart
 10. Crossroads of Twilight
 11. Knife of Dreams
 12. The Gathering Storm
 13. Towers of Midnight
 14. A Memory of Light

De sista 3 böckerna i Sagan om drakens återkomst (The Gathering Storm och framåt) slutfördes med hjälp av Brandon Sanderson (författaren bakom bland annat Mistborn), som jag tycker gjorde ett kanonjobb med att respektera författarens anteckningar.

Tyvärr gick Robert Jordan bort redan år 2007, innan han lyckades slutföra serien helt, vilket gör det ännu skönare att veta att det verkligen blev så att serien fick ett ordentligt avslut. I de sista 3 böckerna så hade Jordan skrivit stora delar av innehållet, och det blev alltså Sandersons uppgift att slå ihop det hela till ett. Just den allra sista boken i serien heter A Memory of Light.

Komplett utgåva av sagan om drakens återkomst – finns det?

Det är supersvårt att hitta en komplett utgåva för alla böckerna i “Sagan om drakens återkomst” – jag tror det hade varit en bra idé för utgivare att satsa på att trycka upp nya utgåvor för detta ärligt talat… Som jag ser det så har du ett antal olika alternativ.

Om du vill ha alla böckerna på svenska i fysisk utgåva

För dig som vill ha böckerna på svenska så är det Tradera eller liknande som gäller. Där kan man ofta hitta böckerna (ibland alla 22 böckerna som finns på svenska om man har tur).

Då och då säljs det bara enstaka böcker i serien på tradera, så det gäller att ha tålamod. Samlingar av böckerna verkar historiskt ha gått för runt tusenlappen för allihopa i serien. Ärligt talat är det inte mycket pengar med tanke på antalet timmar i underhållning.

Om du vill ha alla böckerna på engelska

Köp böckerna på Bokus i så fall. 

Det finns ett antal bra utgåvor där som du kan köpa, som samlar tre volymer åt gången, för totalt de första 9 böckerna av 11.

Därefter får du köpa till de resterande böckerna som häftade. Nya boxar av böckerna är också på väg och beräknas att släppas 2020.

Om du vill ha alla sagan om drakens återkomst böckerna som ljudbok

Japp, sagan om drakens återkomst finns faktiskt som ljudböcker nu – dessutom på svenska! Det var rena chocken när jag fattade att böckerna var så pass lättillgängliga som ljudbok. Ganska märkligt med tanke på hur svåra de är att få tag på i fysisk form på svenska.

Nextory har de böcker i Sagan om Drakens återkomst som finns på svenska. All heder åt förlaget Storyside som valt att släppa böckerna.

Läsordningen är alltså “rad för rad” på Nextory, så Farornas Väg först, sen Tidens Hjul, sen Valeres Horn, och så vidare… Inne på varje bok står också vilken bok i ordningen som det är för varje serie.

Förklaringen till vilken ordning du ska läsa sagan om drakens återkomst i, på Nextory.

Förklaringen till vilken ordning du ska läsa sagan om drakens återkomst i, på Nextory.

Det som är kul är att det verkar inte bara vara jag som är grymt glad för att det har blivit en återutgivning av de här böckerna – Nextory har nämligen intervjuat fem personer till för att höra vad de tycker om nyheten.

Jag jobbar just nu på att skriva en komplett recension av Nextory. Av de ljudbokstjänster jag har testat så är Nextory min personliga favorit.

Varför rekommenderar jag Nextory? Det har inte med att jag får provision av att rekommendera Nextory att göra – jag rekommenderar bara bra tjänster och böcker, och inget annat.

Det som gör att jag rekommenderar just Nextory är helt enkelt att

 1. de har ett bra utbud av fantasyböcker och
 2. deras tjänst är lätt att använda och komma igång med.

Om du är osäker så kan du prova att använda Nextory i 14 dagar innan du bestämmer dig – lagom för att hinna en bit in i Sagan om Drakens återkomst i alla fall…

Värt att känna till är som sagt att de sista 3 böckerna i Sagan om Drakens Återkomst inte är översatta och verkar inte tyvärr få någon översättning heller. Men för dig som ändå vill lyssna på de första 22 svenska översättningarna så går det alldeles utmärkt. Det här är enligt mig det lättaste sättet att få tag på böckerna just nu.

Sagan om drakens återkomst som ljudbok hittar du här. 

Ett exempel på hur det ser ut på Nextorys hemsida när du går in på en viss bok:

Exempel på hur det ser ut på Nextorys hemsida när du går in på Farornas väg - första boken i sagan om drakens återkomst.

Exempel på hur det ser ut på Nextorys hemsida när du går in på Farornas väg – första boken i sagan om drakens återkomst.

Karta över världen i sagan om drakens återkomst

Jag har än så länge bara hittat en karta på engelska över världen i Sagan om Drakens Återkomst, som du hittar här. Däremot finns det i böckerna både bra kartor och ordlistor (med referenser till viktiga karaktärerna) i slutet av varje bok.

Det finns också en bok som innehåller mer detaljer om både världen (samt tillhörande kartor, med mera) för dig som är intresserad. Den boken heter “The World of Robert Jordan’s Wheel of Time” och finns på Bokus. Det är en bok jag rekommenderar om du verkligen vill nörda in på Sagan om drakens återkomst.

Jag har läst nästan alla böckerna tidigare men lyckades inte slutföra serien. Vad kan jag göra?

Jag känner igen det där alldeles för väl.

Själv kom jag första gången till bok 17-18 innan jag hade en större paus i mitt läsande. När man sen skulle ta upp läsandet i serien igen hade man glömt bort detaljerna och vad exakt som hade hänt. Det var svårt att motivera sig att fortsätta läsa.

Som tur väl är finns det något att göra åt det för dig som är i samma situation.

Det jag kan rekommendera är att gå igenom sammanfattningen per kapitel av de böcker som du har läst tidigare, på Encyclopedia Wheel of Time.

Encyklopedian ger en bra summering av varje bok & respektive kapitel. Även om det tar en stund att läsa igenom det här så är det ingenting i förhållande till att läsa om böckerna en gång till. Därefter kan du fortsätta där du sist slutade i serien.

Sagan om drakens återkomst som tv-serie eller film?

Det började ryktas år 2015 om att en tv-serie baserat på Sagan om Drakens Återkomst var på väg. Faktum är att FXX till och med sände ett pilot-avsnitt för tv-serien.

Märkligt nog var inte detta något som var godkänt av Bandersnatch, som inte ens visste om att serien skulle sändas. Tyvärr rann hela alltet ut i sanden…

Men! Nu är det klart att det ska göras tv-serie av Sagan om drakens återkomst (Wheel of Time).

The Wheel of Time - namnet på Amazon Primes nya storsatsning inom fantasy.

The Wheel of Time – namnet på Amazon Primes nya storsatsning inom fantasy.

Serien kommer släppas på Amazon Prime och fick godkännande att påbörjas i slutet av 2018. Den första säsongen beräknas komma ut år 2021, enligt IMDB.

Nu är det även klart vilka som kommer spela många av huvudrollerna – exempelvis som Mat, Perrin, Rand, och förstås Egwene och Nynaeve. Varning för spoilers i artikeln och kommentarerna!

Det är en bra tid för dig och mig som älskar fantasy just nu!

Sagan om drakens återkomst som tv-spel?

Faktum är att sagan om drakens återkomst har gjorts som tv-spel… Dock inte som den episka rpg-berättelse som många säkert hoppas på.

Istället släppte man i början av 2000-talet ett FPS (First Person Shooter), typ tänk a’la Quake eller liknande, fast med trollkarlar och fantasy-tema.

TV-spelet Wheel of Time, som är baserat på Sagan om Drakens Återkomst. Tyvärr ingen höjdare...

TV-spelet Wheel of Time, som är baserat på Sagan om Drakens Återkomst. Tyvärr ingen höjdare…

Wheel of Time (som spelet heter) är tyvärr ett rätt kasst spel och har definitivt inte åldrats med värdighet (tänk 20 år gammal 3d-grafik). Faktum är att det är ytterst tveksamt om du ens lyckas få igång det på en modern dator.

Sammanfattningsvis

Sagan om Drakens återkomst är en samling böcker som alla som älskar fantasy borde läsa. Det är speciellt böcker för dig som gillar utförliga beskrivningar, atmosfäriska miljöer, eller bara vill sjunka in i en helt annan värld.

Du hittar böckerna i Sagan om Drakens Återkomst på Bokus.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.