Suzanne Collins böcker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Suzanne Collins är författaren bakom både Hungerspelen-böckerna och Krönikan om Underjord-böckerna. Suzanne Collins är även aktuell med en ny bok i Hungerspelen-serien, som utspelar sig innan de övriga böckerna (läs mer längre ner i artikeln).

Du hittar Suzanne Collins böcker på Bokus.

Suzanne Collins själv föddes i Hartford (Connecticut, USA), år 1962. Hennes pappa hade en bakgrund inom militären (där han bland annat jobbade som officer), vilket också formade vissa av Suzanne Collins verk och författarskap (exempelvis Year of the Jungle, som du kan läsa om längre ner).

Suzanne Collins böcker - många bra och stämningsfulla böcker.

Under amerikanska motsvarigheten till gymnasiet så pluggade hon teaterkonst, och vid högskolan blev det fokus på bland annat att studera drama.

Innan Suzanne Collins började skriva böcker jobbade hon som manusförfattare till barnprogram. Hon blev redan här uppmärksammad, och nominerades till ett par Emmys, för bland annat barnprogrammen The Mystery Files of Shelby Woo, samt för Clarissa Explains it all.

Underland-krönikan (totalt 5 böcker)

Gregor från Ovanjord, av Suzanne Collins.

Underland-krönikan (även kallad Krönikan om Underjord) är en fantasyberättelse för ungdomar som Suzanne Collins skrev mellan 2003 och 2007. Serien består av följande böcker (i rekommenderad läsordning):

  1. Gregor från Ovanjord (Gregor the Overlander på engelska)
  2. Gregor – Dödens labyrint (Gregor and the Prophecy of Bane)
  3. Gregor – Blodets förbannelse (Gregor and the Curse of the Warmbloods)
  4. Gregor – De hemliga tecknen (Gregor and the Marks of Secret)
  5. Gregor – Krigarens död (Gregor and the Code of Claw)

Underland-krönikan är värd att kolla in om du gillar Suzanne Collins andra böcker (även om jag tycker att Hungerspelen är snäppet bättre). Gregor från Ovanjord lämpar sig också för en lite yngre publik – jag skulle uppskatta att det är böcker som barn från 9-10 år och uppåt kan tycka om att läsa.

I berättelserna följer du Gregor, en ganska blyg och tillbakadragen pojke som bor i New York. En dag när han är och fixar med tvätten råkar han dock trilla rakt ner till en annan värld, långt under New York… Här bor det allt från råttor och kackerlackor, som måste leva tillsammans med människor.

När Gregor kommer till underjorden är det dock ingen slump. Profetior i Underjord har nämligen redan förutspått att Gregor skulle anlända dit. Det passar extra bra, eftersom Underjord nämligen står inför ett stort krig. Och även om Gregor helst vill slippa att lägga sig i, så inser han snart att det kan vara det enda sättet för honom att hitta sin försvunna pappa…

Det här är väldigt lättlästa böcker, vilket passar bra med tanke på att de som sagt riktar sig till en lite yngre publik.

Personligen tycker jag att Gregor från Ovanjord känns som en mer modern version av Alice i Underlandet, fast med Suzanne Collins tolkning av det.

Det är spännande läsning, men kanske lite för ytliga karaktärer.

Just den svenska översättningen av böckerna är så där, kan jag tycka. Samtidigt är det gulliga beskrivningar, och det kanske ger barn och ungdomar lite att fundera på, med allt vad profetior och liknande innebär och hur de visar sig i de här böckerna.

Hungerspelen-böckerna (Hungerspelen, Fatta Eld, Revolt)

Hungerspelen bok 1.

Hungerspelen är den samling med böcker som jag började läsa först av Suzanne Collins. Totalt består serien av 3 böcker som du bör läsa i följande ordning:

  1. Hungerspelen (The Hunger Games på engelska)
  2. Fatta Eld (Catching Fire)
  3. Revolt (Mockingjay)

Jag har gjort en recension av Hungerspelen här på Allt om Fantasy om du vill veta mer om böckerna och filmerna. Böckerna fick 8 av 10 i betyg.

Sammanfattningsvis kan man säga att du följer Katniss Everdeen. Hon blir en av totalt 24 utvalda som måste slåss i den årliga kampen mellan de olika distrikten i the Capitol. Och bara en av de tävlande kan överleva…

Balladen om sångfåglar och ormar (ny bok i Hungerspelen)

Balladen om Sångfåglar och Ormar - en ny bok av Suzanne Collins.

Mitt hjärta hoppade över ett slag när jag insåg att Suzanne Collins är aktuell med en fjärde bok i Hungerspelen-serien!

Balladen om sångfåglar och ormar släpps i mitten av maj 2020 och utspelar sig innan trilogin för Hungerspelen, närmare bestämt 64 år innan den första boken. Det är 10 år efter det stora kriget, och det är med andra ord dags för den tionde omgången av hungerspelen… Jag kan inte bärga mig när jag får chansen att läsa denna boken!

Även om Balladen om sångfåglar och ormar utspelar sig innan de övriga böckerna i Hungerspelen-trilogin, så är det bäst att läsa böckerna i utgivningsordning (med andra ord, läs Balladen om sångfåglar och ormar efter de övriga 3 böckerna).

Year of the Jungle

Year of the Jungle - en barnbok med viktigt tema.

Year of the Jungle är en bilderbok för barn om ett ganska tungt tema – om hur det är att vara hemma och vänta på att sin pappa som är ute i krig, och när han kommer komma hem egentligen…

Det är en fin berättelse men samtidigt sorglig, och det är svårt att inte låta bli att tänka på hur många barn som hamnar i denna situationen tack vare alla krig som finns i världen.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.