Lars wilderäng böcker: Dystopi & militärfrossa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Lars Wilderäng skriver bra böcker för dig som gillar att följa olika “vad skulle hända om”-scenarion (typ “Ryssen kommer”, “all elektronik slås ut”, osv). Det är inte en författare för dig som vill ha mer detaljerade karaktärsbeskrivningar och bra språk.

För dig som gillar mer dystopier så är det Stjärnklart-trilogin du ska läsa. Detta är även min personliga favorit av Lars Wilderängs böcker.

Du hittar Lars Wilderängs böcker på Bokus.

Lars Wilderäng böcker, i rekommenderad ordning

Totalt har Lars Wilderäng skrivit 3 olika samlingar med skönlitteratur.

Du kan läsa bokserierna i vilken ordning du vill, de är inte ihopkopplade.

Om du vill läsa böckerna i ordningen de gavs ut så ska du läsa Midvintermörker-böckerna först, därefter Stjärnklart-trilogin, och efter det Höstsol-böckerna.

Midvintermörker-böckerna består av 2 böcker:

  1. Midvintermörker
  2. Midsommargryning

Stjärnklart-trilogin innehåller följande böcker:

  1. Stjärnklart
  2. Stjärnfall
  3. Stjärndamm

I Höstsol-böckerna ingår:

  1. Höstsol
  2. Höstregn

Midvintermörker-böckerna

Midvinterböckerna är en spännande serie med mycket fokus på vad som skulle hända om Sverige var under anfall av Ryssland. Det är en intensiv berättelse, där första boken utspelar sig bara under något dygn. Just den här serien böcker är för dig som gillar författare som Tom Clancy, eller om du gillar skönlitteratur med militärt tema i allmänhet.

Midvintermörker (del 1)

Lars Wilderäng böcker: Bok 1 (Midvintermörker).

Det här är en serie med mycket fokus på vad som händer inom det militära, på gott och ont. Midvintermörker är en fröjd för dig som älskar att frossa i detaljer om vapen, robotar och andra militära referenser.

Tyvärr har boken ganska lite information om vad som händer i det “vanliga” samhället under tiden som krisen pågår. Jag tror också det finns en risk att boken blir lite mer hoppig i handlingen om du lyssnar på den som ljudbok, eftersom det är många parallella delar i berättelsen som du behöver hålla reda på.

Midsommargryning (del 2)

Lars Wilderäng böcker: Bok 2 (Midsommargryning).

Midsommargryning tar vid efter den första boken, och handlingen är liknande som i den första boken (även om handlingen i sig är lite mer fokus här än i midvintermörker). Året är 2023, och ryssarna attackerar Sverige igen.

Ibland går dock handlingen lite för snabbt i den här boken. Lars Wilderäng växlar mellan olika perspektiv, platser svischar förbi i rasande fart, och det gäller verkligen att hänga med. Detaljerna och tekniken tar också upp en hel del plats i denna boken (med tyvärr en del återupprepningar på vägen, även om det inte är riktigt lika tjatigt som i den första boken). Men om du gillar Midvintermörker, så tror jag att du kommer gilla Midsommargryning också.

Stjärnklart-trilogin

Stjärnklart-böckerna ställer en intressant fråga: Vad händer om alla våra elektroniska prylar slutar fungera? Vilka effekter får det på samhället och olika individer? Kommer Filip som älskar prepping och överlevnad klara sig så bra som man tror?

Stjärnklart (del 1)

Lars Wilderäng - Stjärnklart (del 1 i trilogin).

Det har varit strömavbrott efter strömavbrott, och allt från bilar, tåg och till och med mobiltelefoner slutar fungera. I takt med att hösten går mot vinter så blir samhället mer och mer kaotiskt, där människor måste kämpa för att överleva…

Ja, så börjar Stjärnklart. Det är en intressant premiss, vilket är just Lars Wilderängs styrka enligt mig. Tyvärr blir det lite väl mycket fokus på militära detaljer för att nå hela vägen fram, enligt mig. Men handlingen känns ändå realistisk och väldigt aktuell. Det fick i alla mig att tänka “Hur sårbart är vårt samhälle egentligen?”.

Samtidigt så fick boken mig att tänka på hur väl förberedd man är om något sånt här skulle hända. Hur många veckor (eller dagar) klarar man sig med det man har hemma egentligen?

Stjärnfall (del 2)

Stjärnfall - del 2 i trilogin.

Stjärnfall börjar som en helt OK uppföljare till Stjärnklart, enligt mig. Det är spännande, men tyvärr saknar jag lite av den dystopi som Lars Wilderäng byggde upp under den första boken.

Andra boken går mer och mer från dystopi, till renodlad science fiction. Tyvärr tar sig boken några friheter som är lite väl överdrivna enligt mig, och känns ganska konstiga, utan att jag avslöjar för mycket…

Även denna boken lider lite av att författaren tar med lite väl mycket militärdetaljer, och kvinnorna i boken känns inte särskilt bra speglade.

Stjärndamm (del 3)

Stjärndamm - del 3 i trilogin.

Stjärnklart-trilogin känns tyvärr bitvis lite som att man behövde fylla ut den med två ytterligare böcker. Personligen gillar jag den första boken bäst, men därefter går det gradvis utför.

Just stjärndamm tar fart direkt efter där den andra boken slutade, och det är fullt ös från första början. Jag tycker att den tredje boken är bättre än den andra, men Lars Wilderäng kommer inte riktigt upp i samma nivå som Stjärnklart.

Höstsol-böckerna

Höstsol-böckerna påminner lite om Midvinter-böckerna.

Det är en tät och spänningsfylld thriller med militärtema, dock i något långsammare tempo än Midvintermörker-böckerna. Även dessa böckerna utforskar vad som skulle hända om Ryssland invaderade Sverige.

Höstsol (del 1)

Höstsol, en av många spännande Lars Wilderäng böcker.

Personligen gillar jag verkligen idén till de här böckerna.

Du följer flera människor som har viktiga roller under tiden som konflikten utspelar sig. Bland annat så får du hänga med Jonas, Johanna och Christian som är involverade i allt från repövningar med kompaniet, till att vara livvakt för utrikesministern under den svåra tiden.

Men tyvärr är själva utförandet sådär bitvis.

Det blir lite väl mycket militärt babbel, detaljbeskrivningar av olika sorters vapen, dialoger över kommunikationsradio, med mera… Istället för att lägga mer vikt vid de olika karaktärerna i serien. Det är synd, eftersom det hade blivit att i alla fall jag hade brytt mig mycket om karaktärerna i så fall.

Jag måste ändå ge Lars Wilderäng credd för all efterforskning han har gjort. Hela scenariot känns väldigt trovärdigt, och handlingen som sådan är spännande (svårt att sluta läsa bitvis), även om karaktärerna är lite tvådimensionella.

Höstregn (del 2)

Höstregn, del 2 i Höstsol-böckerna.

Avslutningen Höstregn är en schysst bok. Det är minst lika spännande som Höstsol (om inte ännu svårare att sluta läsa). Tyvärr tappar den lite eftersom språket i den kunde vara ännu bättre. Boken hade även mått bra av ytterligare korrekturläsning. Men på det stora hela ett helt OK avslut av Höstsol-böckerna.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag försökt ge dig en överblick av Lars Wilderängs böcker. Personligen rekommenderar jag böckerna om du vill läsa dystopier som utspelar sig i Sverige. Läs då Stjärnklart-trilogin (speciellt den första boken), vilket jag tycker är det bästa som Lars Wilderäng har gett ut.

Du hittar Lars Wilderängs böcker på Bokus.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.