Daniel Åberg böcker: Virus / Smittad

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Det är spännande med en dystopi som utspelar sig i Stockholm för en gångs skull! Daniel Åberg är en författare som har gett ut den häftiga samlingen med ljudböcker med namnet “Virus”, som du hittar på bland annat Storytel.

Du får följa karaktärer som Amanda, Iris och 12-åriga Dano genom ett ödelagt Stockholm. Staden (och kanske stora del av världen?) har nämligen drabbats av ett virus som endast enstaka människor klarar sig helskinnade från.

Virus och smittad – vilken ordning ska jag läsa böckerna i egentligen?

Daniel Åberg Böcker: Virus / Smittad-böckerna är ett måste att lyssna på.

Totalt består serien av sju ljudböcker (eller e-böcker) som du enklast lyssnar på genom Storytel. Böckerna ligger på cirka 10 timmar styck. Den sjunde delen av Virus släpps nu i Maj 2020.

Du hittar alla Daniel Åbergs Virus-böcker på Storytel.

Från början gavs böckerna ut som Virus 1-4, och därefter kom Smittad 1-3. Dock var ju Smittad en fortsättning på Virus-böckerna.

För att göra det ytterligare förvirrande så gavs Virus:1 från början ut som 10 fristående delar, på en timme var! Men numera är böckerna inte uppdelade i massa smådelar.

I och med allt detta så blev ordningen lite förvirrande, så har nu Daniel Åberg och Storytel rättat till det hela. Nu ligger istället alla böckerna samlade på Storytel, med namnen Virus 1-7.

Du kan läsa mer om Daniel Åbergs resonemang om numreringen av böckerna här.

Virus och smittad som “vanliga” böcker?

Några av de första böckerna i Virus-serien finns utgivna på Bokus.

Men personligen rekommenderar jag att lyssna på böckerna istället – det ger mer känsla till själva berättelsen enligt mig. Jag är dessutom osäker på om alla Virus-delarna finns utgivna i bokform överhuvudtaget, men jag lovar att uppdatera artikeln om så är fallet.

Daniel Åberg böcker: Mitt personliga utlåtande om Virus-böckerna

Låt inte omslagen lura dig – även om omslagen ser lite B:iga ut så är de här ljudböckerna riktigt bra…

Det bästa med de här ljudböckerna tycker jag är stämningen i dem. Stockholm är en stad som jag förstås har besökt många gånger, och man kan leva sig in i känslan om hur det skulle vara att gå genom Stockholm igen, fast när staden är helt ödelagt…

Det som också är bra är att Daniel Åberg inte skriver dig som läsare på näsan. Det finns en hel del underförstådda saker i berättelsen, och du får inte alla svar på en gång. Vilket jag tycker bidrar till att ljudböckerna blir mer spännande.

Huvudkaraktärerna är välgjorda och känns trovärdiga. Det är kul att de olika karaktärernas livsöden flätas samman mer och mer under berättelsens gång – det gör att själva händelseförloppet verkar väldigt genomtänkt.

Böckerna i Virus-serien är lätta att lyssna på, och flyter på i bra tempo. Det känns väldigt atmosfäriskt hela vägen, och jag tror att de här ljudböckerna hade passat riktigt bra som film eller tv-serie med, med rätt budget. Det är svårt att inte tänka på serier som The Walking Dead när jag läser Daniel Åbergs böcker!

Vilka andra böcker har Daniel Åberg skrivit?

Vi har redan sagt hej då - en annan bok av Daniel Åberg.

Utöver Virus / Smittad, så har Daniel Åberg även skrivit:

  • Vi har redan sagt hejdå, som är en bok om hur man kan tänka ibland om förhållanden och andra människor. Det är en fin berättelse som du gör bäst i att läsa utan att veta jättemycket om själva handlingen, enligt mig. En bok för dig som gillar berättelser om både kärlek och svek, och att låta rädslan ta överhand.
  • Dannyboy & kärleken, som är en bok som jag kan känna igen mig med, i min generation. Just det här med att vara rädd för att bli vuxen, och för att dela livet med någon annan, som jag ibland märker att andra lider av. Vad är priset för att inte våga förändra sig egentligen? Är det värt att fortsätta vara den man är, och leva kvar i gamla ideal för alltid? Helt klart en generationsroman som jag tror passar dig som är i 20-30-årsåldern.
  • När två blev tre, som handlar om (som namnet kanske antyder) hur det är att bli förälder, och med allt som det nya ansvaret innebär. Daniel och Johanna berättar, på ett väldigt personligt sätt, om hur de upplevde de första 18 månaderna som nyblivna föräldrar.

Sammanfattning

Jag tycker att Daniel Åberg känns som en författare som förtjänar mer uppmärksamhet – därav denna artikeln om hans verk! Just Virus är en riktigt bra dystopi, som alla som gillar den genren måste läsa (eller allra helst, lyssna på).

Du hittar Daniel Åbergs böcker i Virus-serien på Storytel.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.