Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory.
Contents
- 1 Kort om böckerna och Margit Sandemo
- 2 Du bör läsa Margit Sandemos böcker om
- 3 Du bör inte läsa Margit Sandemos böcker om
- 4 Sagan om isfolket – läsordning på svenska
- 5 Häxmästaren – läsordning på svenska
- 6 Legenden om ljusets rike – läsordning
- 7 De svarta riddarna
- 8 Historien om en fjälldal
- 9 Blåljus
- 10 Trollrunor
- 11 Sagan om isfolket som ljudbok?
- 12 Margit Sandemos officiella hemsida?
- 13 Margit Sandemos böcker som e-böcker?
Kort om böckerna och Margit Sandemo
Margit Sandemo var en norsk-svensk författare som ligger bakom otroligt många böcker. Trots att Margit Sandemo inte började skriva förrän hon var 40 år gammal, så skrev Sandemo 194 (!) romaner innan hon gick bort (vid 94 års ålder). Mest känd är Margit Sandemo troligtvis för hennes serie “Sagan om isfolket”, som totalt spänner över 47 böcker. Margit Sandemo skrev också en hel del fristående böcker som inte tillhör någon särskild serie, och totalt har hennes böcker sålt i över 37 miljoner exemplar (Sagan om isfolket står för 25 miljoner exemplar av försäljningen). Många av dessa böcker har översatts från svenska till bland annat norska.
>> Du hittar Margit Sandemos böcker på Nextory. <<
Personligen har jag inte haft en jättestark relation till Margit Sandemos böcker. Jag läste för många år sedan den första boken i Sagan om isfolket av Sandemo, men tror att jag då var lite för ung för att uppskatta böckerna till fullo (även om jag delvis skulle räkna bokserien till “Young Adult fantasy”). Jag tror att det hade varit bättre att läsa böckerna av Sandemo när jag var lite äldre, framför allt eftersom jag numera uppskattar historia betydligt mer än vad jag gjorde när jag var yngre. Många av böckerna översattes också från svenska till exempelvis norska. Margit Sandemo kommer från början från Norge.
Du bör läsa Margit Sandemos böcker om
- Du gillar mer historisk fantasy med mycket inslag av romantik. Totalt spänner den episka berättelsen om “Sagan om isfolket” över totalt 400 års tid, och innehåller mycket historia relaterat till Skandinavien.
- Du gillar fantasy med trovärdiga miljöer och där man verkligen har efterforskat för att för att förstå hur det var att leva för flera hundra år sedan. Margit Sandemo var duktig på att bygga upp väl beskrivna och realistiska miljöer.
- Du gillar böcker med bra och starka karaktärer.
- Du uppskattar “guilty pleasures”. Jag ska inte sticka under stol med att det finns en hel del klyschor i Margit Sandemo böcker, men ibland kan det vara trevligt också!
Du bör inte läsa Margit Sandemos böcker om
- Du har svårt för böcker som kan kategoriseras som “pulp”-litteratur eller “tantsnusk”. Detta kan både vara något positivt eller negativt förstås, det beror helt och hållet på vad du är ute efter…
- Du tycker att böcker måste vara väl korrekturlästa och reviderade både två och tre gånger. Om det är bra prosa du är ute efter i en fantasybok så kan jag rekommendera Patrick Rothfuss böcker istället. Generellt sett är språket sådär i Margit Sandemos böcker, men det är förstås en smaksak.
Sagan om isfolket – läsordning på svenska
De mest kända av Margit Sandemos böcker är utan tvekan mastodontserien Sagan om isfolket, som spänner över totalt 47 (!) böcker.
I Sagan om isfolket följer du en hel släkt, och berättelsen tar sin början redan på 1500-talet (år 1581 närmare bestämt) och sträcker sig till mitten av 1900-talet (år 1960). Böckerna handlar mycket om kampen som släkten isfolket utkämpar – släkten kommer nämligen från början från en person vid namn Tengel den onde som förhäxade hela släkten när han sålde sin själ till djävulen själv genom en häxbrygd. Kitteln som användes för att göra häxbrygden gömdes och det sägs att den som hittar kitteln bryter förbannelsen över släkten. Så länge som förbannelsen pågår så drabbas varje generation i isfolket av det så kallade onda arvet, som kan vara allt från att man får ett speciellt utseende, till speciella krafter eller att man rentutav är ond själv.
Med tanke på mängden böcker i serien kan det vara svårt att veta var man ska börja (eller för den delen fortsätta). För att hjälpa dig så har jag sammanställt en läsordning nedan på svenska:
- Trollbunden
- Häxjakten
- Avgrunden
- Längtan
- Dödssynden
- Det onda arvet
- Spökslottet
- Bödelns dotter
- Den ensamme
- Vinterstorm
- Blodshämnd
- Feber i blodet
- Satans fotspår
- Den siste riddaren
- Vinden från öster
- Galgdockan
- Dödens trädgård
- Bakom fasaden
- Drakens tänder
- Korpens vingar
- Vargtimmen
- Demonen och jungfrun
- Våroffer
- Djupt i jorden
- Ängel med dolda horn
- Huset i Eldafjord
- Synden har lång svans
- Is och eld
- Lucifers kärlek
- Människadjuret
- Färjkarlen
- Hunger
- Nattens demon
- Kvinnan på stranden
- Vandring i mörkret
- Trollmåne
- Stad i skräck
- Små män kastar långa skuggor
- Rop av stumma röster
- Fångad av tiden
- Demonernas fjäll
- Lugnet före stormen
- En glimt av ömhet
- Den onda dagen
- Legenden om Marco
- Det svarta vattnet
- Är det någon därute?
Häxmästaren – läsordning på svenska
En annan bokserie som Margit Sandemo skrev heter Häxmästaren (Heksemesteren på norska).
Vissa av karaktärerna från Sagan om Isfolket förekommer även i denna serie, även om Häxmästaren är en fristående serie.
Häxmästaren utspelar sig före (som en prequel till) bok 31 i Sagan om isfolket, dvs före boken “Färjkarlen”. Häxmästaren-serien utspelar sig år 1699 och år 1715-1745. Många väljer dock att läsa Häxmästaren efter att de är klara med Sagan om isfolket för att slippa läsa två serier parallellt. Läsordning är som följer på svenska:
- Trolldom
- Ljuset i dina ögon
- När mörkret faller
- Ondskans ansikte
- Eldprovet
- Irrbloss
- De värnlösa
- Ritten mot väster
- Eldsvärdet
- Dvärgarop
- Skammens hus
- Sagor om glömda riken
- Klostret i Tårarnas Dal
- Frostensdotter
- In i det okända
Legenden om ljusets rike – läsordning
Legenden om ljusets rike (Lysets rike på norska) tar vid där sagan om isfolket och häxmästaren slutar. Böckerna i denna serien började ges ut 1998. Läsordningen är följande på svenska:
- Viskningen
- Mori och isfolket
- Flickan som inte kunde säga nej
- Dagg och dimma
- Johannesnatten
- Den utvalde
- Häxan
- Skräcken
- Sol av isfolket
- Nattsvarta rosor
- Bländverk
- Det bävande hjärtat
- Ond saga
- In i värmen
- Mörkrets ande
- Livshunger
- Från toppen och uppåt
- Så djup en längtan
- Mördande oskuld
- Ett hav av kärlek
De svarta riddarna
De svarta riddarna är ännu en bokserie av Margit Sandemo på svenska som kom i totalt 12 delar:
- I skuggan av ett tecken
- Dit ingen går
- Vindens klagan
- Trollkarlens märke
- Skuggor
- Tistel bland rosor
- Amuletterna
- Järnjungfrun
- Demonens vingar
- De okända
- Stenarnas tystnad
- Vinterdröm
Historien om en fjälldal
Historien om en fjälldal är en annan serie böcker av Sandemo som har översatts till svenska, och som kom ut mellan 1992 och 1998. Bokserien består av 3 böcker:
- Örnens rike
- Korparnas dal
- Tranornas fristad
Blåljus
Blåljus som också skrevs av Margit Sandemo kom ut 2004 och består av 6 stycken böcker på svenska:
- Alarm
- Anrop
- Vänskap
- Nödsignaler
- Stjärnstoft
- Glimt av evigheten
Trollrunor
Trollrunor är ännu en av många stora bokserier som Sandemo gav ut. Denna stora samling kom ut mellan 2005 och 2007 på svenska:
- Skogen bortom dagen
- Sandhammaren
- Där vinden får vila
- Blind måne
- Månhäxan
- Svartalver
- Den blå jorden
- Stenvargen
- Den de glömde
- Eko från urtiden
- Dagen gryr
Sagan om isfolket som ljudbok?
Du hittar alla böckerna om Sagan om isfolket som ljudböcker eller som e-böcker på Nextory. Dessa böcker har gett nytt liv i bokserien Sagan om isfolket, och har bidragit mycket till att sagan om isfolket har blivit en väldigt framgångsrik serie.
Det som är bra med Nextorys hemsida är att läsordningen för alla böckerna är utmärkt i titeln, så du slipper undra vilken bok som du ska börja läsa först.
På Nextory kan man också provlyssna böckerna om man är osäker på om man gillar dem. De första böckerna av Sandemo Margit ligger på cirka 7-8 timmar per bok. Jag är osäker på vem som är uppläsare av böckerna.
Julia Dufvenius är uppläsare av Margit Sandemos böcker.
Margit Sandemos officiella hemsida?
Det är svårt att få klarhet i om det finns någon egentlig “officiell” hemsida för Margit Sandemos böcker. Det finns en sida som kan förknippas med sandemo margit på margitsandemo.se, men tyvärr är förstasidan fylld med casinoreklam. Känns rätt trist, kan jag tycka… Om man däremot tar sig förbi förstasidan så finns det en hel del bra information om Margit Sandemo och hennes böcker, även om designen på sidan hade mått bra av att uppdateras.
Margit Sandemos böcker som e-böcker?
En hel del av Margit Sandemos böcker finns också som e-böcker, främst Sagan om Isfolket.
Gick in här för att kolla läsordning. Men det står ingenting om man bör läsa Häxmästaren-serien efter del 30 i Isfolket-serien? Det ska visst utspela innan bok 31? Har du någon idé om det?
Hej! Ursäkta ett sent svar och tack för en bra kommentar. 🙂 Jag har förtydligat beskrivningen något. Det stämmer att Häxmästaren utspelar sig innan bok 31. Dock när jag kollar recensioner på nätet så verkar många läsa Häxmästaren efter de är helt klara med Isfolket.
Hej!
Blev bara tvungen att kommentera efter att ha läst din artikel. Det märks att du inte har läst mer än den första boken om du anser att det inte rör sig om “några litterära mästerverk”. Flera av Sagan om Isfolket-böckerna måste nämligen ses som enastående och just mästerverk.
Jag tycker det är skamligt att hävda att böckerna inte skulle vara korrekturlästa eller att språket skulle vara riktigt dåligt, eftersom det inte stämmer. Det finns såklart olika nivåer av språklig korrekthet och språket i hennes böcker kan inte kategoriseras som “riktigt dåligt”.
Det bästa och mest riktiga vore om du faktiskt läste böckerna innan du skriver och kritiserar dem, så att dina argument åtminstone grundar sig i någonting.
För övrigt så har böckerna inte översatts till svenska, utan Sandemo skrev dem på svenska från och början och sedan översattes dem till bland annat norska.
Skärpning!
Hej! Jag har läst första boken sedan tidigare. Min fru har läst hela serien och hon håller med mig om att språket har lite missar här och var. Om jag minns rätt så skrev Sandemo många av böckerna under en period på cirka 8 år så det är inte särskilt konstigt att det finns en del språkliga fel. I slutändan handlar det förstås om hur mycket man stör sig på sådant – personligen blir jag galen om det är för mycket språkliga fel i det jag läser.
Med det sagt så håller jag med om en del av din kritik! Jag har varit lite väl hård i tonen i artikeln och har nu reviderat artikeln något.
Tack även för att du uppmärksammade att böckerna först skrevs på svenska, det var slarvigt av mig att missa det. Jag har nu ändrat det också. 🙂