Pax böcker – vilken ordning ska du läsa böckerna i?

Pax-böckerna är en serie som har fått mycket positiv kritik. Eftersom det är en serie som har pågått ett tag så kan det vara svårt att veta vilken bok man ska börja med. Därför har jag sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att hitta rätt.

Pax-böckerna – rätt kronologisk ordning att läsa dem i

Alla 10 böckerna i Pax-serien.

Alla 10 böckerna i Pax-serien.

Totalt är det 10 stycken böcker som ingår i Pax-serien.  Här är ordningen du ska läsa böckerna i:

 1. Pax: Nidstången (del 1)
 2. Pax: Grimmen (del 2)
 3. Pax: Mylingen (del 3)
 4. Pax: Bjäran (del 4)
 5. Pax: Gasten (del 5)
 6. Pax: Näcken (del 6)
 7. Pax: Pestan (del 7)
 8. Pax: Vitormen (del 8)
 9. Pax: Maran (del 9)
 10. Pax: Draugen (del 10)

Du hittar alla Pax-böckerna på Bokus.

Finns det någon bok 11 i Pax-serien?

Nej, det finns tyvärr varken någon bok 11 eller 12. Författarna har bland annat i intervju kommenterat att det inte kommer släppas några fler böcker i serien. Så vi får helt enkelt hålla till godo med de 10 böcker som finns.

Du kommer gilla Pax-böckerna om…

 • Du gillar böcker där det händer mycket, och där det är högt tempo i böckerna.
 • Du är svag för one-liners som får dig att skratta rakt ut.
 • Du gillar urban fantasy med inslag av folktro & nordiska väsen.
 • Du gillar böcker med starka relationer mellan karaktärerna.

Du kommer inte gilla Pax-böckerna om…

 • Du har svårt för cliffhangers.
 • Du föredrar fantasyböcker skrivna för vuxna.

Mina kommentarer om Pax-böckerna

Jag är (förstås) inte riktigt rätt målgrupp för böckerna. Det var ett bra tag sen jag var i rätt ålder för dem, om jag ska vara ärlig. Jag kan ändå inte förneka succén med pax-böckerna, och det är förståeligt att böckerna har blivit så pass populära.

Nidstången - den första boken i Pax-serien.

Nidstången – den första boken i Pax-serien.

I Pax-böckerna får du följa bröderna Alrik och Viggo. Alrik & Viggo bor i staden Mariefred, där konstiga saker börjar att hända. Det är onda krafter i rörelse, och det visar sig att de två bröderna besitter krafter som gör dem perfekta till att försvara staden mot de hemska övernaturliga monster som lurar här och var. Detta får de göra samtidigt som de balanserar livet i vardagen och skolan, där det också finns strider att ta hand om, bland annat mot skolans värsting-gäng med killar.

Det som slår mig mest med böckerna är hur pass spännande de är, även om jag inte är rätt ålder för att läsa dem. Det är både spännande och bitvis lite läskigt. Böckerna rullar på i högt tempo, man läser och läser, och vips – så är de slut. Det är ett bra betyg när man sträckläser böcker, barnböcker eller ej. Men ärligt talat – vem bryr sig om det är en barnbok eller inte, så länge de är bra? Och ja, Pax är verkligen underhållande. Det är böckernas största styrka, enligt mig. De cliffhangers som finns i böckerna går inte heller av för hackor, så du gör bäst i att se till att ha nästa bok redo så fort du har läst klart den bok du håller på med.

Karaktärerna i boken funkar bra, speciellt gillar jag relationen mellan Viggo och Alrik – ett bra budskap för barn med om hur viktigt det är att hålla ihop och ta hjälp av varandra. Jag gillar också att författarna tar chansen att (speciellt i de lugnare partierna av böckerna) lägga tid och fokus på karaktärerna och deras bakgrund. Det är kul hur man skildrar vuxenvärlden, där det både kan vara tryggt men också fullt av list och lögner. Roligt med att se det från barnens håll, tycker jag. En annan sak som man har lyckats med är att se till att karaktärerna utvecklas från bok till bok. Så det är en serie som jag kan rekommendera till dig att sträckläsa, om du är sugen på urban fantasy med mycket spänning.

Pax-böckerna håller en imponerande hög nivå rakt igenom hela serien. Det är ovanligt för fantasy (det brukar dala i kvalitét antingen i mittet eller värst av allt, i slutet), men här lyckas författarna Åsa och Ingela hålla intresset uppe hela vägen.

Det jag har svårast för med böckerna är skrivsättet och språket som känns lite väl alldagligt. Kanske är det också för att böckerna riktar sig till en yngre publik och att man därför har valt att lägga upp det på det här sättet. För mig funkar det sådär dock. Urban fantasy innebär ju också ganska alldagliga miljöer, men med fantasy-inslag, något som kan vara ganska “hit & miss” för mig. Ibland funkar det kanonbra, men i Pax tycker jag det nästan blir lite väl vardagligt ibland. Det här är verkligen en smaksak som sagt.

Totalt sett så rekommenderar jag verkligen pax-böckerna, speciellt till dig som är lite yngre. För dig som är äldre så är det en riktigt spännande urban fantasy som funkar kanonbra för högläsning till barnen. Det är böcker som bitvis blir rätt läskiga så det är bra att hålla sig till åldersrekommendationen, det vill säga 9 år och uppåt.

Allmän fakta om Pax-böckerna

 • Böckerna i Pax-serien har översatts till totalt 17 språk, dock inte till engelska ännu!
 • Böckerna kan klassificeras som så kallad “urban fantasy”, det vill säga fantasy i moderna (ofta stads-)miljöer. Om du vill lära dig mer om olika fantasy-genres och vad som kännetecknar dem, kolla in min artikel om “Vad är fantasy”.
 • Illustratören som ligger bakom de coola teckningarna i Pax-böckerna heter Henrik Jonsson, och har bland annat gjort teckningar för Marvel tidigare.
 • Författarna bakom Pax-serien heter Åsa Larsson (som också gett ut en hel del deckare) och Ingela Korsell.
 • Böckerna passar speciellt bra för barn i åldrarna 9-12 år.

2 Comments
 1. Jag älskar Pax❤️❤️

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.