Ensamhetens hav av Christoffer Pichler

Ensamhetens hav är en bok av en relativt ny författare inom fantasy-genren. Det är alltid spännande att läsa något av nya författare som är på väg framåt, speciellt svenska författare – fantasygenren behöver mer författare från vårt avlånga land. Jag är själv dålig på att läsa böcker av svenska fantasyförfattare, så det är bra att utmana sig och “ta chansen” ibland!

Allmänt om boken

Det här är alltså den första boken i en serie som kallas för Revanianda-trilogin. Spontant i början av boken får jag lite samma vibbar som av Ursula K LeGuins “Trollkarlen från övärlden” när det gäller upplägget – vår huvudkaraktär Auda är i början belägen på en enslig ö långt bort ute i ingenstans, men hon är ändå fast besluten att ta sig därifrån, i hopp om att hitta något mer… Vad gömmer sig bortom den där ön egentligen? Samtidigt vet hon att de som har rest ifrån ön aldrig har kommit tillbaka – men hon vill ändå pröva…

Vad jag tycker om Ensamhetens hav

Ensamhetens Hav av Christoffer Pichler.

Ensamhetens Hav av Christoffer Pichler. Den första boken i Revanianda-trilogin.

Det bästa med Ensamhetens hav tycker jag är skildringen av olika kulturer i fantasyvärlden – både folkslag och bakgrunder, och varför personer agerar som de gör. Detta är någonting jag inte ser ofta inom fantasyböcker – visst, ibland dyker det upp, men det är vanligtvis mest små nyanser eller något som nämns i förbifarten. I Ensamhetens hav blir detta (utan att säga alltför mycket) en central del av berättelsen. Jag gillar också huvudkaraktären och hennes upptäckarlusta väldigt mycket. På vägen utvecklas Auda en hel del och lär sig både att bli tuffare och mindre naiv allt eftersom.

Där jag känner att det brister lite är väl i framför allt takten på boken. Det känns som om det är väldigt mycket som ska avhandlas på kort tid, och ibland blir det lite för mycket fokus på vissa detaljer, att när det väl händer något stort, så måste det avklaras snabbt. Ibland gör det att i alla fall jag har svårt att se motivationen av vissa karaktärer – man hade kanske ibland behövt lägga lite mer tid på att utveckla relationen mellan bokens olika huvudpersoner. Speciellt påtagligt blir det i ett par scener när Auda lyckas påverka en del bi-karaktärer förvånansvärt snabbt. Trots det är Ensamhetens hav väldigt underhållande, och det händer mycket på kort tid – men på gott och ont som sagt.

Språket och själva utgåvan

Språket i boken är bra och lätt att förstå – det känns som om jag är med i någon slags dungeons & dragons-kampanj. Om jag skulle jämföra boken med något så skulle jag säga Ursula K LeGuin möter Dragonlance-böckerna. Det hade inte förvånat mig om författaren Christoffer har hämtat inspiration från båda!

Själva utgåvan av Ensamhetens Hav har ett snyggt omslag som passar temat bra – dock känns själva bindningen i boken lite sådär, men det höll helt okej under tiden jag läste i alla fall. Boken finns i häftat format (den utgåvan som jag läste), något som känns som en blandning mellan pocket och vanlig bok för mig.

Sammanfattningsvis

Det här var en bok som jag läste under sommaren i år, på min semester. Det passade perfekt med lättläst fantasy att ha med sig till stranden. En underhållande bok men som hade mått bra av ytterligare fokus på att utveckla karaktärerna och ibland kanske ändra tempot lite i boken. Jag ser fram emot att läsa nästa del i Revanianda-trilogin, som heter Frihetens Skugga och finns ute redan nu.

Du hittar Ensamhetens Hav på Bokus. Boken passar för ungdomar såväl som vuxna enligt mig. Passa på att gynna nya svenska författare inom fantasygenren.

 

6 Total Score
En lättläst fantasybok.

Fartfylld fantasy av en ny svensk författare.

Handling
6
Karaktärer
6.5
Världen
6.5
Tempot
5
Utgåvan
6
PROS
  • Bra skildring av olika folkslag i fantasy
  • Det händer mycket på kort tid
CONS
  • Ibland händer det lite väl mycket, tempot hade mått bra av att skruvas ner.
  • En revidering till av boken hade varit bra.
Add your review

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.