Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bookbeat och Bokus.
I denna artikel hittar du följande Game of Thrones böcker:
- Kampen om Järntronen (Sagan om is och eld, #1)
- Kungarnas krig (Sagan om is och eld, #2)
- Svärdets makt (Sagan om is och eld, #3)
- Kråkornas fest (Sagan om is och eld, #4)
- Drakarnas dans (Sagan om is och eld, #5)
- Riddaren av de sju konungarikena (sidoberättelse)
- Eld och blod: historiet om huset Targaryen (sidoberättelse, “historia” om själva världen)
- En värld av is och eld: Historien om Västeros och Game of Thrones
Contents
- 1 Kort om Game of Thrones böckerna och George R R Martin
- 2 Game of Thrones böcker – läsordning på svenska
- 3 Game of Thrones böcker – läsordning på engelska
- 4 När kommer bok 6 och bok 7 i Game of Thrones?
- 5 Finns det några samlingar som innehåller alla Game of Thrones-böckerna?
- 6 Karta över Game of Thrones-världen
- 7 Slutord
Kort om Game of Thrones böckerna och George R R Martin
Game of Thrones har knappast undgått någon, speciellt efter succén för HBO-tvserien med samma namn. Bokserien heter egentligen A Song of Ice and Fire, och är skriven av George R R Martin, författare till böckerna. Böckerna av George R R Martin handlar främst om politiken och krigen mellan de olika husen i fantasyvärlden Westeros. Själv började jag läsa böckerna (kampen om järntronen närmare bestämt) ungefär när tv-serien utannonserades, genom att jag hörde att hbo skulle släppa en ny serie.
>> Du hittar Game of Thrones böckerna av George R R Martin på Bokus. <<
Trots att jag är väldigt intresserad av fantasy sedan tidigare, så hade jag av någon anledning undvikit just A Song of Ice and Fire. Serien av George R R Martin har snabbt växt till en av mina absoluta favoritserier när det gäller fantasy. Framför allt genom att det är en bokserie som inte använder sig av lika svartvita premisser som många andra fantasyböcker (“här är de goda och här är de onda”), utan det finns många nyanser och man vet inte riktigt vem man ska lita på. Dessutom tycker jag att George R R Martin som författare är en mästare på att bygga upp en stämning, och han använder sig av väldigt bra twists genom själva berättelsen. Och karaktärerna är det förstås inget fel på heller. Följ karaktärer som Robert Baratheon och Eddard Stark och njut av en riktigt bra berättelse – en av de bästa alla kategorier inom fantasy.
Du bör läsa Game of Thrones böckerna om
- Du gillar “low fantasy” (dvs fantasy med mindre fokus på magi och övernaturliga händelser, även om det också finns i böckerna)
- Du gillar att följa interaktionerna och politiken mellan de olika husen i Westeros (och resten av världen)
- Du föredrar mer nyanser än “de onda” möter “de goda”
- Du gillar komplexa och djupa karaktärer som du investerar mycket tid med.
- Du kan inte få nog av Game of Thrones efter att ha kollat klart på tv-serien.
Du bör inte läsa Game of Thrones böckerna om
- Du har svårt för långrandiga beskrivningar, speciellt om mat.
- Du gillar mer klassisk “High fantasy” med mycket alver, dvärgar, och så vidare. I detta fallet rekommenderar jag istället David Eddings böcker.
- Du har svårt att följa många parallella berättelser och karaktärer samtidigt (detta blir speciellt uppenbart i de senare delarna av serien). George R R Martin gillar att ha många parallella berättelser på gång. Om du gillar att ha färre karaktärer att hålla reda på så rekommenderar jag istället Patrick Rothfuss, vars böcker främst kretsar runt en huvudperson.
- Du inte har något emot att vänta på nya utgåvor av berättelsen (i genomsnitt har det dröjt 6-7 år mellan varje bok – George R R Martin skriver tyvärr inte särskilt snabbt). Om du vill ha en mer komplett serie att läsa så rekommenderar jag Katharine Kerr och Deverry-böckerna.
Game of Thrones böcker – läsordning på svenska
Ja, game of Thrones böckerna finns utgivna på svenska. Om man vill pröva att läsa någon enstaka bok skulle jag rekommendera att göra det genom att köpa böckerna på svenska styckvis innan du ger dig an hela serien. Den första boken om Eddard Stark, Robert Baratheon (som besteg järntronen) och alla de andra, har titeln Kampen om Järntronen på svenska. Det positiva är att när det gäller den svenska översättningen av Game of Thrones, så har man behållit alla böckerna intakta, det vill säga – genom detta har man undvikit att dela upp de svenska översättningarna i dubbelt så många delar i serien, något som annars är väldigt vanligt inom fantasyböcker. Bokserien av George R R Martin heter Sagan om is och eld på svenska, och totalt finns det 5 böcker utgivna:
- Kampen om Järntronen (Sagan om is och eld, #1)
- Kungarnas krig (Sagan om is och eld, #2)
- Svärdets makt (Sagan om is och eld, #3)
- Kråkornas fest (Sagan om is och eld, #4)
- Drakarnas dans (Sagan om is och eld, #5)
Bok 6 (titel The Winds of Winter) och bok 7 (titel A Dream of Spring) har inte getts ut än, och har ännu inte fått något namn på svenska.
Det finns även en samling med noveller om Dunk & Egg (även dessa böcker skrivna av George R R Martin), som heter Riddaren av de sju konungarikena. Just Riddaren av de sju konungarikena utspelar sig också i samma universum som Game of Thrones (90 år före Sagan om is och eld). Jag rekommenderar ändå att läsa novellerna efter resten av Sagan om Is och eld serien, då Riddaren av de sju konungarikena (eller berättelserna om Dunk & Egg) är mer fristående noveller. Börja med andra ord att läsa Kampen om Järntronen av George R R Martin, och om kung Robert Baratheon och Eddard Stark och de andra, innan du läser om Dunk & Egg i Riddaren av de sju konungarikena. Det kan vara bra att ha en känsla för själva fantasyvärlden innan du ger dig an novellerna. Jag rekommenderar dock novellerna om de sju konungarikena, de är väldigt välskrivna och underhållande.
Du får i Riddaren av de sju konungarikena följa Dunk, som är Ser Arlans väpnare och blott 17 år gammal.Dunk är lång och stark men tyvärr inte särskilt klipsk – han använder helst inte huvudet alls. Han kan varken läsa eller skriva, men har ändå lyckats med bedriften att bli dubbad till riddare av Ser Arlan. Tyvärr dör Ser Arlan, och Dunk blir lämnad med svärd, brynja och lite pengar innan han ger sig ut på äventyr. Eftersom Dunk gärna använder sitt svärd och brynja så ger han sig av, med målet att delta i en turnering. På vägen möter Dunk på en pojke som endast verkar vara en 8-9 år gammal, men som bestämt vill bli Dunks vapentjänare. Så träffas Dunk och Egg, och så börjar berättelsen om Riddaren av de sju konungarikena. Riddaren av de sju konungarikena sträcker sig över totalt 3 kortnoveller. Läs mer här:
Game of Thrones böcker – läsordning på engelska
Jag har nedan valt ut specifikt Game of Thrones-böckerna i serien som är utgivna av förlaget Harper Collins, då jag tycker de utgåvorna är lättare att få tag på när man köperna böckerna styckvis i serien. Här är ordningen för de engelska böckerna:
- A Game of Thrones (A song of Ice and Fire, #1)
- A Clash of Kings (A song of Ice and Fire, #2)
- A Storm of Swords (A song of Ice and Fire, #3)
- A Feast for Crows (A song of Ice and Fire, #4)
- A Dance with Dragons (A song of Ice and Fire, #5)
- The Winds of Winter (A song of Ice and Fire, #6) – inte utgiven än
- A Dream of Sprint (A song of Ice and Fire, #7) – inte utgiven än
- Knight of the Seven Kingdoms (fristående samling med noveller om Dunk & Egg)
När kommer bok 6 och bok 7 i Game of Thrones?
George R R Martin är som författare tyvärr känd för att ta god tid på sig att slutföra böcker. Än så länge har del 6 och sju i serien inte släppts och genom att det saknas ett datum för när böckerna kommer ges ut. Bok 6 i serien använder sig av namnet The Winds of Winter. George R R Martin nämnde i April 2018 att The Winds of Winter inte kommer släppas under 2018. Samtidigt är George R R Martin fullt medveten om att fans vill läsa slutet på A Song of Ice and Fire så snart som möjligt, vilket han kommenterar kort i ett inlägg från December 2018.
Om du försöker lindra Game of Thrones-abstinensen så kan jag tipsa om Eld och blod: historiet om huset Targaryen som utspelar sig en bra tid, närmare bestämt 300 år före original-bokserien. I Eld och blod får du en bättre förståelse om hur det gick till att erövra Västeros, och hur mycket krig som världen härjas av. Du får också en djupare inblick i Targaryens förfäder (långt innan kung Roberts styre och innan kung Robert besteg järntronen), som är betydligt mindre svartvita än vad som ibland framställs i Game of Thrones-böckerna. Ett varningens ord till dig: boken har fått kritik för att vara lite för kortfattad och att ha en hoppig handling i förhållande till resten av serien. Jag tror ändå att det kan det vara en idé att skaffa boken om du är sugen på mer läsning i stil med A song of Ice and Fire, eller bara mer böcker George R R Martin i allmänhet! Men läs även denna efter kampen om järntronen och de andra böckerna.
Finns det några samlingar som innehåller alla Game of Thrones-böckerna?
Ja, det finns ett par utgivna samlingar där man kan köpa alla Game of Thrones-böckerna på en gång. Dessa samlingar finns dock främst på engelska. Du bör även tänka på vilket format du föredrar (pocket, häftad eller inbunden).
Karta över Game of Thrones-världen
För dig som vill få en överblick över världen Westeros och hur de olika karaktärerna rör sig från kapitel till kapitel så kan jag tipsa om den här interaktiva kartan. Till höger kan du välja vilka karaktärer du vill följa och hur långt du har kommit i böckerna. Målet har varit att hålla kartan så fri från spoilers som möjligt, men ändå ge en bra överblick.
Slutord
Jag hoppas denna artikeln har gett dig en överblick om vilka Game of Thrones böcker som finns utgivna på både svenska och engelska, och vilken ordning man bör läsa böckerna i (läs kampen om järntronen först). George R R Martin är en fantastisk författare som jag verkligen vill att mer och mer människor ska känna till. Läs mer av Martin, och hans fantastiska karaktärer som Eddard Stark och alla de andra! Lämna gärna en kommentar nedanför om du har några ytterligare frågor!