HP Lovecraft böcker

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Få författare har haft sådan inverkan på skräckgenren (och indirekt på fantasy), som HP Lovecraft! Med sina berättelser om Cthulhu och andra uråldriga & fasansfulla gudar så är det inte konstigt att Lovecraft har lyckats trollbinda många läsare under det senaste århundradet.

Du hittar HP Lovecrafts böcker på Bokus.

En intressant grej med HP Lovecraft var att han tidigt beskrev sina verk som “Cosmic Horror”, och han syftade då på själva idéerna som berättelserna bygger på (inte på monstrena!) Själv beskrev HP Lovecraft också sina berättelser som “fear-literature”, “fear-studies”, “cosmic panic”, “cosmic terror”, “cosmic fear”, eller varför inte… “weird literature”?

Ja, i så fall läser jag gärna “weird literature” varje dag!

Läsordning för dig som vill läsa HP Lovecraft

HP Lovecraft skrev endast ett par noveller under sin tid; resten av hans berättelser var kortare och mest troligt anpassade för den typen av tidningar som HP Lovecraft gav ut sina berättelser i. Det var främst pulp-tidningar – tänk billiga tidningar med all möjlig fiction; fantasy, varvat med science fiction, äventyr, gangster-berättelser, skräck, med mera…

Den läsordning som funkar bäst för dig beror på om du vill läsa alla HP lovecrafts berättelser, eller om du vill börja med att läsa de allra bästa historierna som han gav ut.

Om du vill läsa allt som HP Lovecraft har skrivit…

 • För dig som vill läsa allt av HP Lovecraft, så rekommenderar jag att du läser hans verk i kronologisk ordning, det vill säga den ordning som HP Lovecraft gav ut sina berättelser i.
 • Om du vill få tag på en utgåva så innehåller allt som HP Lovecraft har skrivit, så rekommenderar jag The Complete Fiction of HP Lovecraft, som jag också har recenserat här på Allt om Fantasy. Berättelserna i The Complete Fiction of HP Lovecraft är också i kronologisk ordning.
 • Om du är OK med en PDF eller e-bok som du själv får lägga upp på din Kindle eller platta så kan jag rekommendera denna gratisutgåvan av alla HP Lovecrafts verk (den är licensierad under Creative Commons 3.0, så helt laglig att ladda ner).

Om du vill börja med att läsa det bästa av HP Lovecraft…

 • För dig som vill ta dig an det absolut bästa som HP Lovecraft har skrivit (typ The Call of Cthulhu, The Shadow over Innsmouth, The Whisperer in Darkness, med flera) så rekommenderat jag att läsa Necronomicon. Necronomicon är en bra samling av de mest kända verken av HP Lovecraft, utgivna i en snygg utgåva som varvas med atmosfäriska illustrationer.

HP Lovecraft på svenska

För dig som vill läsa HP Lovecraft på svenska så finns det ett par bra alternativ.

 • Om du vill ha en bok som innehåller många av HP Lovecrafts mest kända berättelser i en lyxig utgåva, så kan jag rekommendera Skräcknoveller. Skräcknoveller kommer i en snygg variant där du både för lässnöre och linneband med.
 • Om du istället vill ha en e-bok eller ljudbok skulle jag rekommendera de berättelser som finns via Storytel, som är inlästa av Simon Väderklint och översatta av Oskar Källner. Du hittar mer information om dessa utgåvor via Fafner Förlag.
 • På Storytel finns också en ljudbok vid namn Skräckens Labyrinter, som består av 11 stycken korta men händelserika och intensiva berättelser av Lovecraft. Coolt nog är Ernst-Hugo Järegård uppläsare, och han är som vanligt fantastisk när det gäller inlevelse och känsla. Lyssna och njut.

Varför finns det inte mer filmer baserade på HP Lovecrafts berättelser?

Det är ganska glest med filmer som bygger på de verk som HP Lovecraft gjorde. Jag tror att mycket av det beror på att många av HP Lovecrafts böcker bygger på att:

 • Storyn berättas i förstapersonsperspektiv (jag-form).
 • Huvudpersonen som boken handlar om blir ofta mer och mer galen under berättelsens gång. Visst, detta kan väl filmatiseras i sig, men eftersom det främst är en intern kamp för huvudpersonen, mot sitt egna psyke, så blir det knepigt…

Det närmaste man kommer en riktigt bra Lovecraft-film i mitt tycke så är det genom Re-Animator, som är inspirerad av det som HP Lovecraft skrivit. HP Lovecraft Historical Society har också ett par riktigt coola svartvita filmadaptioner av Lovecrafts universum.

Om man verkligen nörda in sig i filmadaptioner av HP Lovecraft finns det också en filmfestival med HP Lovecraft-tema, som körs på ett antal platser i USA. Supercoolt!

Hur nära stämmer den bilden vi har av Cthulhu idag, med den bild som HP Lovecraft faktiskt ville förmedla?

Dagens konst av Cthulhu stämmer bra med det som HP Lovecraft ville visa. Här är en bild på hur HP Lovecraft själv illustrerade Cthulhu, ifrån just Call of Cthulhu. Det är kul att se, men samtidigt kanske inte så konstigt av HP Lovecraft valde att inte illustrera sina egna verk:

Cthulhu-skiss av HP Lovecraft, från 1934

Cthulhu-skiss av HP Lovecraft, från 1934.

Hade Cthulhu egentligen några uttalade fiender?

Nej, inte direkt. Faktum är att HP Lovecraft använde mest Cthulhu och andra monster (vad han själv kallade för “pseudomytologi”) som en slags bakgrund för berättelserna, men det var aldrig tänkt att på något sätt ta huvudfokuset. Till exempel, det påstådda hatet mellan Hastur (en annan “Great Old One”) och Cthulhu, fanns aldrig i HP Lovecrafts originalberättelser. Detta var istället något som lades till av August Derleth, som skrev en del ytterligare verk runt Cthulhu, baserade på anteckningar ifrån HP Lovecraft.

Finns det en koppling mellan Batman och Lovecraft?

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn!

“Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn”!

Ja och nej. HP Lovecraft var faktiskt en stor inspirationskälla för skaparna av Batman!

 • Batman-TVserien från 1960-talet innehåller en skurk som heter The Outsider (samma namn som en av HP Lovecrafts kortare berättelser).
 • Arkham Asylum (som först dök upp i Batman 1974) var till exempel inspirerat av HP Lovecraft, enligt Jack C Harris som jobbade som editor för DC Comics. Han utvecklar mer om det i boken The Dark Age: Grim, Great & Gimmicky Post-Modern Comics.
 • I serien Batman: The Doom That Came to Gotham Vol. 1 så slåss faktiskt Batman mot en del HP Lovecraft-inspirerande monster…

Allmänt om HP Lovecraft

HP Lovecraft var en författare som var verksam under tidigt 1900-tal (imponerande med tanke på vilka böcker han skrev så tidigt!). Lovecraft har betytt enormt mycket för både skräck, science fiction och fantasy. Han har också inspirerat massor med verk och fortsätter att göra så än idag. Stephen King är till exempel inspirerad av Lovecraft, och man kan hitta influenser i bland annat Salems Lot och It.

Tyvärr blev HP Lovecraft först erkänd efter sin död. Lovecraft dog 1937, endast 46 år gammal. Eftersom det nu är över 70 år sedan som Lovecraft avled, så innebär det också att rättigheterna för hans böcker har släppts fria. Därför dyker mer och mer översättningar och utgåvor av Lovecraft upp, vilket förstås gynnar oss som konsumenter!

Här är några av mina favoritcitat från HP Lovecraft:

 • “The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.”
 • “Pleasure to me is wonder—the unexplored, the unexpected, the thing that is hidden and the changeless thing that lurks behind superficial mutability.”
 • “I never ask a man what his business is, for it never interests me. What I ask him about are his thoughts and dreams.”

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.