Tad Williams

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Tad Williams är en amerikansk fantasyförfattare jag inte hört så jättemycket om här i Sverige. Visst, jag skymtar hans böcker i bibliotek då och då men i övrigt är det ganska tyst om honom, även bland kompisar som läser en hel del fantasy! Därför tänkte jag att jag skulle skriva en artikel som uppmärksammar Tad Williams lite mer. Hoppas du hittar en bok eller två av honom som du inte läst tidigare!

Du kommer gilla Tad Williams om…

 • Du gillar fantasy med bra uppbyggda världar & mycket atmosfär. Tad Williams är riktigt bra på att göra världar som känns trovärdiga & allmänt genomtänkta. Både när det gäller kreativitet och nytänkande koncept, samt relaterat till idéer och inspiration från andra fantasyverk.

Du kommer inte gilla Tad Williams om…

 • Du har svårt för fantasy-karaktärer som ibland saknar djup. Ibland upplever jag att karaktärerna i Tad Williams är något platta i jämförelse med själva fantasy-världarna som karaktärerna befinner sig i. Om du föredrar fantasy med mer komplexa karaktärer skulle jag rekommendera exempelvis Katharine Kerr & deverry-böckerna, eller George R R Martins böcker.

Läsordning för Tad Williams böcker

Minne, sorg och Törne

Första boken i Memory, Sorrow and Thorn.

En av de mest kända serierna av fantasyböcker som Tad Williams har gett ut är utan tvekan Minne, Sorg och Törne (Memory, Sorrow and Thorn på engelska). Detta är en trilogi som är grymt bra, speciellt om du gillar andra fantasyförfattare som till exempel. Det här är verkligen “Coming of Age”-fantasy, och gillar du den typen av fantasy så kommer du inte bli besviken. 

I Minne, Sorg och Törne följer du kökspojken Simon, som är lärling åt en magiker med namnet Morgenes. Simon är inte särskilt road av hans tråkiga sysslor i kökert, så han får vackert nöja sig med att lyssna till alla de otroliga äventyr & berättelser som Morgenes berättar om. Morgenes döljer dock en hemlighet – han är med i skriftrullens förbund, som övervakar riket Osten Ard. Och riket är hotat; skriftrullens förbund kommer behöva ingripa för att skydda världen. Genom detta tvingas förbundet tillsammans med Simon ut på ett farofyllt uppdrag, som ska komma att avgöra hela Osten Ards framtid…

Just de svenska böckerna är uppdelade i många mindre delar (totalt 12 stycken) så det kan vara lite svårt att få en överblick av alla de svenska böckerna i Minne, Sorg och Törne-serien. Samtidigt så är det ett alternativ att läsa de svenska utgåvorna om du föredrar att läsa på svenska, eller vi ha lite kortare böckerna (de engelska original-utgåvorna är riktiga mastodontverk). Här är i alla fall den ordning som du bör läsa böckerna i.

Del 1: Tronen av drakben (The Dragonbone Chair på engelska).
Uppdelad i 3 böcker på svenska:

 1. Simon Månkalv
 2. Simon Pilgrim
 3. Simon Snölock

Del 2: Avskedets sten (Stone of Farewell på engelska).

Uppdelad i 3 böcker på svenska:

 1. Stormens öga
 2. Stormens hand
 3. Stormens hjärta

Del 3: Gröna ängelns torn (To Green Angel Tower på engelska).

Uppdelad i 6 böcker på svenska:

 1. Väntans sten
 2. Eldsnätter
 3. Den vindlande vägen
 4. Tårar och rök
 5. Erövrarstjärnan
 6. Det brinnande tornet

Osten Ard-böckerna

Witchwood Crown, en av böckerna i Osten Ard-serien.

Tad Williams har även efter Minne, Sorg och Törne släppt en samling böcker som utspelar sig efter Del 3 i Minne, Sorg och Törne. Det är bäst om du läser Minne, Sorg & Törne först innan du läser Osten Ard-böckerna, med andra ord.

Tyvärr finns ingen av Osten Ard-böckerna utgivna på svenska.

Böckerna om Osten Ard bör du läsa i följande ordning: 

 1. The Heart of What Was Lost (ej utgiven på svenska; läs denna efter Del 3 i Minne, Sorg och Törne)
 2. The Witchwood Crown
 3. Empire of Grass
 4. The Navigator’s Children (ej utgiven varken på svenska eller engelska, beräknas släppas år 2021)

Otherland av Tad Williams

Otherland av Tad Williams.

Tad Williams ligger också bakom en annan serie vid namn Otherland. Detta är lite mer av en science fiction-serie än vad det är fantasy. Böckerna finns översatta till både svenska och engelska, men är i sedvanlig ordning är det lite svårare att få tag på böckerna i svensk översättning. De svenska böckerna är uppdelade i två delar per engelsk bok.

Otherland handlar om Renie Sulaweyo, vars yngre bror ligger i koma på ett sjukhus. Någonting har gått snett – inte ens läkarna förstår varför han ligger i koma. Renie kämpar för att förstå vad det hela beror på. Det enda Renie har att gå på är att hennes bror hamnade i koma när han var uppkopplad online, och hon får reda på att han på något sätt har tagit sig in i det så kallade “Inner District” – en minst sagt mystisk plats som finns på nätet.

Det är något som inte stämmer med del hela dock. Renie gräver vidare efter sanningen, och tack vare den dyra utrustningen hon har tillgång till via högskolan så satsar hon på att försöka följa efter sin bror.

På vägen in i den simulerade världen träffar hon på folk som spelar olika sorters rollspel, både oförargliga varianter, men även hemska & fruktansvärda sådana! Samtidigt märker hon något som hon inte riktigt kan förstå, som skymtar långt bort i horisonten. Det är något som är svårt att greppa som finns där via nätet, något som endast tycks vara till för särskild utvalda. Borde hon ens vara här? Genom att söka efter sanningen som ligger bakom det hela, så sätter Renie allt mer och mer sitt liv på spel…

Läsordningen för Otherland är följande:

 1. De gyllene skuggornas stad (City of Golden Shadow på engelska)
 2. I en annan värld (City of Golden Shadow)
 3. Den blå eldens flod (River of Blue Fire)
 4. Det ofullbordade landet (River of Blue Fire)
 5. Berget av svart glas (Mountain of Black Glass)
 6. Portar mot ljuset (Mountain of Black Glass)
 7. Ett hav av silverljus (Sea of Silver Light)
 8. En värld till låns (Sea of Silver Light)

Shadowmarch-böckerna

Shadowmarch av Tad Williams.

Tad Williams bok Shadowmarch (samt fortsättningarna i samma serie av fantasyböcker) är lite mer åt den mörkare typen av fantasy. De första två böckerna finns översatta till svenska, men däremot inte de följande två. Av den anledningen kan det vara värt att köpa Shadowmarch-böckerna på engelska.

Handlingen i Shadowmarch-böckerna kretsar kring bland annat den så kallade “Skuggranden”, som i många år har varit gränsen mellan människorna och de förlorade rikena, där de så kallade “qarerna” (skuggfolket) lever.

Allt eftersom börjar dock Skuggranden flytta sig längre och längre söderut, och mörkret kryper långsamt närmare människorna. Sydmark är det riket som ligger närmast att drabbas först. Eftersom kungen för Sydmark sitter tillfångatagen långt bort, så är det Briony (prinsessan av Skuggmark) och hennes bror Barrick som måste skydda sitt land mot de stundande farorna…

 1. Shadowmarch (Slottet i Sydmark + Den skinande mannen, på svenska)
 2. Shadowplay (På flykt + Skuggspel)
 3. Shadowrise (ej utgiven på svenska)
 4. Shadowheart (ej utgiven på svenska)

Var kan jag köpa Tad Williams böcker?

Du hittar Tad Williams böcker på svenska på exempelvis Fantasyhyllan. Även Bokbörsen kan ha en del exemplar till och från.

Om du vill läsa Tad Williams böcker på engelska så finns de på Bokus.

Om författaren

Bild av Tad Williams själv.

Tad Williams, författaren bakom både Memory, Sorrow & Thorn, Otherland och Shadowmarch kommer från början i San Jose, Kalifornien. Totalt har han sålt mer än 17 miljoner upplagor av sina böcker enligt Wikipedia. Utöver fantasy- och science fiction-böcker har han också gjort en del specifika utgåvor av serietidningar, som exempelvis Aquaman.

Utöver wikipedia finns det också ett Tad Williams reddit med en del coola teorier och diskussioner om Tad Williams böcker. Om du är ett riktigt hardcore Tad Williams-fan så är det väl värt ett besök!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.