Neil Gaiman – Neverwhere

1
Neverwhere Illustrated Edition av Neil Gaiman
8
Underbara beskrivningar och dialog
Härlig brittisk humor
En bok som är svår att lägga ifrån sig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Neil Gaiman är för mig obligatorisk läsning när det gäller fantasyböcker, och jag tycker att Neverwhere är en bra start för att ta sig an Neil Gaimans böcker. Neverwhere är en bok som du snabbt plöjer igenom, med mycket fokus på bra dialog och beskrivningar. På det stora hela är Neverwhere en bra fantasybok, som får 8/10 i betyg av mig.

Mitt utlåtande om Neil Gaimans Neverwhere

Du bör läsa Neverwhere om

 • Du gillar mer “Urban Fantasy”, det vill säga fantasy som utspelar sig i stadsmiljö och knyter an till vår värld.
 • Du gillar London, och brittisk humor.
 • Du är sugen på en lite kortare fantasybok (boken ligger på runt 350-450 sidor beroende på utgåva).
 • Du gillar finurlig dialog och beskrivningar.

Du bör inte läsa Neverwhere om

 • Du gillar mer klassisk fantasy (Sagan om ringen med mera). Om du ändå vill pröva att läsa Neil Gaiman så skulle jag rekommendera Stardust i detta fallet, som är lite mer åt det klassiska hållet av fantasyböcker.
 • Du gillar mycket karaktärsutveckling. I Neverwhere finns det tyvärr inte tillräckligt med tid för att göra mycket till karaktärsutveckling, med undantag för Richard. Om du gillar bra karaktärsutveckling rekommenderar jag istället Katharine Kerrs böcker.
 • Du gillar när mer fokus ligger på själva berättelsen i sig än på beskrivningar och dialog. Här rekommenderar jag Patrick Rothfuss böcker, vars böcker har en fantastisk berättelse.
Neverwhere av Neil Gaiman

Neverwhere av Neil Gaiman

Jag tycker att Neverwhere är en bra introduktion till fler av Neil Gaimans verk. Neverwhere i sig passar från tonåren och uppåt (och även för vuxna). Boken passar också bra att läsa om en gång till, då du kommer hitta fler nyanser när du läser Neverwhere för andra gången.

Berättelsen och karaktärerna i Neil Gaimans Neverwhere

Neverwhere utspelar sig i London, eller närmare bestämt under London (“London below”). Richard, huvudkaraktären i boken, har ett liv som många andra som bor i London, innan den dag han rycks in i någonting helt annat, i samband med att han hjälper en kvinna på trottoaren. Han finner sig snabbt på irrvägar i Londons underjord, jagad av hemskare karaktärer än han någonsin kunnat ana.

Själva storyn i Neil Gaimans Neverwhere känns inte riktigt som fokuset i boken (minus början och slutet), utan det jag gillar mest är de finurliga beskrivningarna och dialogen. Neil Gaiman är väldigt duktig på att bygga upp en värld som man kan ta till sig, och som knyter an som något slags parallelt universum till vår egna värld. Gaiman beskriver London Below som stället där “människor som faller genom sprickorna” hamnar. Miljöerna består av en blandning av både verkliga och fiktiva miljöer, och är bra ihopvävt med verklighetens version av London. Bland annat utspelar sig boken i Londons underjordiska tunnlar, och känns som någon slags modern tappning av Alice i Underlandet eller Wizard of Oz. Ibland är distrikten och områdena som någon slags mer olycksbådande variant av det riktiga London (Knightsbridge blir Night’s Bridge exempelvis). Jag kan tycka att Neil Gaiman skulle vinna på att beskriva vissa av miljöerna mer utförligt än vad han gör dock. Det hade varit trevligt att få en detaljerad beskrivning av de miljöer som finns i verklighetens London med. Speciellt om du inte varit i London – då kan jag tänka mig att det hade varit kul för dig att föreställa sig platserna genom boken.

Som vanligt med Neil Gaimans verk så tycker jag att Neil Gaiman i Neverwhere fångar många olika känslor på ett bra och gripande sätt. Du kommer slitas mellan hopp, kärlek, förrådande med mera… Neil Gaiman blandar både skräck och humor, utan att vara överdriven. När jag läste Neverwhere för första gången hade jag svårt att lägga ifrån mig boken, den griper tag i dig direkt och du kommer vilja fortsätta läsa för att veta hur det går.

Jag tycker personligen att huvudkaraktären Richard är ganska mesig i början av berättelsen. Han ger inte jättemycket intryck utan det känns som att andra karaktärer kan köra med honom. Samtidigt växer Richard som karaktär över tid i boken. Jag gillar också att Richard inte riktigt känns som om han är sugen på att hamna i ett stort äventyr; det känns som en naturlig reaktion till den situation han hamnar i (“Varför händer detta mig?”). När det gäller sidokaraktärer så har jag ett par favoriter, bland annat Croup och Vandemar, samt Marquis. Dialogen är bra och ett av de stora plusen med boken.

Vilken utgåva av Neil Gaimans Neverwhere ska du välja?

Här nedan har jag försökt sammanställa de utgåvor av Neverwhere som jag tror skulle passa dig bäst.

Neverwhere: Author's Preferred Text Neverwhere the Illustrated Edition Neverwhere
Neverwhere: Author's Preferred Text Neverwhere the Illustrated Edition Neverwhere
Betyg
Kommentar Neil Gaimans egen föredragna version av Neverwhere. Neverwhere, tillsammans med kompletterande snygga illustrationer. Min personliga favoritutgåva. Något tråkigt omslag i mitt tycke. Positivt med så pass låg vikt på boken.
Specifikationer
Format Pocket Inbunden Häftad
Språk Engelska Engelska Engelska
Förlag William Morrow & Company Headline Book Publishing Headline Review
Antal sidor 480 448 352
Vikt 249 gram 570 gram 200 gram
Utgivningsdatum 2016-11-01 2016-07-12 2000-11-01
Dimensioner 190 x 107 x 31 mm 204 x 139 x 38 mm 180 x 110 x 30 mm
Pris
Pris 90 kr 159 kr 90 kr
Beställ nu Beställ nu Beställ nu

Neil Gaimans Neverwhere som ljudbok?

Andra adaptioner av Neverwhere inkluderar den fantastiska BBC Radio Play-versionen av Neverwhere, som har en gedigen rollista med bland annat Christopher Lee, Natalie Dormer och Benedict Cumberbatch. Det är väl rekommenderat att lyssna på denna versionen av Neverwhere om du har möjligheten. Tyvärr kan BBC-versionen vara lite svår att på tag på numera då den först släpptes 2013, och är vid skrivande stund inte tillgänglig från BBCs hemsida. Som ett alternativ finns ljudboken för Neverwhere, som Neil Gaiman själv läser. Jag tycker den är helt OK och ett bra alternativ till BBC radio play-versionen.

Uppföljare till Neil Gaimans Neverwhere?

Neil Gaiman skriver just nu på en uppföljare till Neverwhere som har titeln The Seven Sisters, som av vad det verkar kommer utspela sig i samma värld som Neverwhere. Neil Gaiman har än så länge inte gett någon mer information om när The Seven Sisters kommer att ges ut.

Vill du läsa mer av Neil Gaimans böcker?

Du hittar fler Neil Gaiman-böcker (både på svenska och engelska) på bland annat Adlbris, Bokus och SF-Bokhandeln.

Neil Gaiman – författaren bakom Neverwhere

Neil Gaiman

Neil Gaiman är författaren bakom Neverwhere, som släpptes för första gången redan 1997 och från början var baserad på en tv-serie med samma namn, som Neil Gaiman har gjort manus till. Neil Gaiman är även känd för att ha skrivit böcker som Stardust, American Gods, Coraline, Oceanen vid vägens slut, och Anansi Boys. Ett av mina absoluta favoritverk av Neil Gaiman är hans serie-epos Sandman, där man får följa karaktärer som Dream och Death. Neil Gaiman är en av de mest hyllade författarna inom fantasygenren om du frågar mig, och brukar ofta få bra recensioner från både kritiker och läsare. Det jag gillar med Neil Gaiman är att han är väldigt bred som författare och kan skriva berättelser som tilltalar både vuxna och barn.

8 Total Score
"Urban fantasy" som man bör läsa

Neverwhere ger en spännande skildring av ett London som man inte visste fanns.

Beskrivningarna av världen
7
Språket
9
Karaktärerna
8
Boklayout och design
8
PROS
 • Underbara beskrivningar och dialog
 • Härlig brittisk humor
 • En bok som är svår att lägga ifrån sig
CONS
 • Bitvis brist på karaktärsutveckling
 • Miljöerna kunde vara mer välbeskrivna
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.