Miss peregrines hem för besynnerliga barn

Min personliga relation till miss peregrines hem för besynnerliga barn

Personligen har jag främst sett filmen om miss peregrine, som jag tyckte var väldigt bra och (tyvärr) underskattad. Ärligt talat var det den bästa filmen av Tim Burton jag har sett på flera år! Tyvärr har jag inte läst böckerna ännu. I denna artikeln har jag sammanfattat vad jag hittat från olika recensioner om vad personer tycker är bra respektive dåligt med både böckerna och filmerna om miss peregrine. Det gör jag eftersom jag vill att du ska få en så bra överblick som möjligt och själv kunna bilda dig en uppfattning om du kommer gilla böckerna eller ej.

Sammanfattning – utvärdering av miss peregrines böcker

Positiva saker med böckerna

+ Väldigt fantasifullt, både miljöer & karaktärer. Utmärkta böcker om du vill drömma dig bort till en annan värld. Mörk och ödesmättad stämning (på ett bra sätt).

+ Bra och lärorikt att lära sig om hur samhället behandlar personer som inte “passar in” / är “annorlunda”. Här finns absolut något att lära sig för alla åldrar. I böckerna samarbetar karaktärerna också utifrån sina individuella styrkor, inte baserat på hur de ser ut eller vilket kön de tillhör. 

+ Det här är också böcker för dig som gillar böcker som överskrider genres. Även om det är fantasy så finns det inslag av skräck med mera.

+ Lättlästa böcker och spännande äventyr!

Negativa saker med böckerna

– Beskrivningarna kan vara lite tunna och ibland bli lite spretiga. Det hade varit ännu bättre om författaren (Ransom Riggs) utvecklade beskrivningarna om exempelvis miljöer och karaktärer ytterligare för att göra det ännu bättre. Om du gillar utförliga beskrivningar och ett poetiskt sätt att skriva så kan jag absolut rekommendera Patrick Rothfuss böcker.

Min personliga åsikt

Det lilla jag själv kan säga om böckerna är att omslagen ser skitcoola ut:

Av det jag har läst om vad andra tycker om böckerna så har jag fått intrycket att vissa har köpt böckerna enbart på grund av hur jäkla coola omslagen är. Faktum är att till och med barn och ungdomar som annars inte läser så mycket har verkat vara väldigt inspirerade av detta och velat läsa böckerna tack vare omslagen! Och visst, jag är inte förvånad…

Vilka åldrar lämpar sig böckerna för?

Böckerna i serien om miss peregrine lämpar sig för 12-13 år och uppåt. Enligt mig kan du se det som young adult fantasy med lite skräckinslag. Boken är definitivt mer läskig än äventyrlig, om man säger så. De läskigaste passagerna i första boken kan du jämföra med dementorerna i Harry potter. Om det känns okej så kommer böckerna om miss peregrine också funka bra. Jag har även hört att om du gillar Harry Potter (och lite Groundhog day) så är chansen stor att du gillar böckerna om Miss peregrine, och att böckerna om Miss peregrine väcker äventyrslustan och minnen om hur det var att hitta en bra bok som liten. Ett bra betyg med andra ord!

Miss peregrines hem för besynnerliga barn – läsordning på svenska

Läsordningen för böckerna om Miss peregrine är följande:

 1. Miss peregrines hem för besynnerliga barn
 2. Spökstaden: andra boken om Miss Peregrines besynnerliga barn
 3. Själarnas bibliotek
 4. Dagarnas karta: fjärde boken om Miss Peregrines besynnerliga barn
 5. Ej utgiven på svenska ännu: Fåglarnas konferens (beräknas släppas i September 2020)

Böckerna finns utgivna både som pocket, inbunden, eller som ljudbok eller e-bok.

Tyvärr har jag sett en del klagomål på den svenska översättningen, som tydligen ska innehålla en del översättningsfel (stavfel, grammatik och liknande), vilket kan göra det värt att satsa på de engelska böckerna istället (om du känner dig bekväm med det).

Miss peregrine – läsordning på engelska

Om du föredrar att läsa på engelska istället för svenska så går det förstås alldeles utmärkt också. Läsordningen är som följer:

 1. Miss peregrine’s home for peculiar children
 2. Hollow city
 3. Library of souls
 4. A map of days
 5. The conference of the birds (ute nu!)

Om du inte kan få nog av berättelsen om miss Peregrine så är det bra att känna till att det även finns en bok med en samling korta berättelser som utspelar sig inom samma universum. Den boken heter Tales of the peculiar och finns på Adlibris. Tales of the peculiar är fristående och du behöver inte ha läst de övriga böckerna i serien, även om det förstås inte skadar (då vissa karaktärer och själva universumet kan bli mer bekant).

Miss peregrines hem för besynnerliga barn som film

Som sagt så finns miss peregrines hem för besynnerliga barn även som film. Tim Burton regisserade filmen och gjorde enligt mig ett kanonjobb. Det var en film som fick alldeles för lite uppmärksamhet enligt mig. Karaktärerna är klockrena och det är både en spännande och sevärd film. Jag håller inte med exempelvis Moviezine, som tycker att man glömmer filmen så fort man har sett den. För mig var (och är) det tvärtom, jag tänker fortfarande på filmen till och från. Av vad jag också har förstått så följer inte filmen boken särskilt bra, vilket kan vara värt att känna till för dig. Det ska bli intressant att läsa böckerna så att man kan jämföra med filmen!

Filmens huvudkaraktärer spelas bland annat av:

 • Eva Green som Miss Peregrine
 • Asa Butter field som Jake
 • Samuel L Jackson som Barron
 • Med flera…

Filmen finns att köpa på bland annat Ginza.

Kommer det någon uppföljare till Miss Peregrines hem för besynnerliga barn?

Det fanns planer på att göra en uppföljare till filmen,som skulle vara en filmatisering av de kommande böckerna i serien (Hollow City, samt Library of Souls). Tyvärr så lades det filmprojektet ner, mycket på grund av att den första filmen inte sålde så bra som man hoppades på.

Om författaren

Författaren som ligger bakom idéerna och böckerna som handlar om Miss peregrine heter Ransom Riggs och kommer ifrån USA. Första boken i serien blev en New York Times best seller och låg under ett tag på förstaplats på topplistorna för Children’s Chapter Books. Ransom Riggs tycker även om att kombinera äldre fotografier med fängslande berättelser.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.