Jean M. Auel – hon som skrev om Ayla

Min relation till Ayla, författaren och Grottbjörnens folk

Jean M. Auel är främst känd för sina böcker om grottbjörnens folk. På sätt och vis kan man (av vad jag har förstått) se dessa böcker i samma kategori som Margit Sandemos böcker, dvs “folkbildande tantsnusk” om man ska hårddra det.

Själv har jag inte jättemycket relation till böckerna och de står fortfarande på listan över böcker jag vill läsa någon gång. Böckerna står i bokhyllan hos mina svärföräldrar, samt att jag till och med har sett böckerna på en skänkes-hylla i närheten av där jag bor (!). Så med andra ord är det väl snart dags att ta tag i och läsa denna serien… Trots detta vill jag ändå försöka ge dig en överblick över de vanligaste frågorna om Jean M. Auel och hennes böcker.

Om du har en relation till böckerna om Grottbjörnens folk, lämna gärna en kommentar nedanför artikeln.

Vilken läsordning ska man läsa grottbjörnens folk i?

Jean M. Auel är som sagt främst känd för serien om grottbjörnens folk, som gavs ut mellan 1980 och 2011. Läsordningen är följande:

 1. Grottbjörnens folk
 2. Hästarnas dal
 3. Mammutjägarna
 4. Stäppvandringen
 5. Nionde grottan
 6. De målade grottornas land

Omslaget på Clan of the cave bear, första boken i Grottbjörnens folk.

På engelska blir läsordningen så här:

 1. The Clan of the Cave Bear
 2. The Valley of Horses
 3. The Mammoth Hunters
 4. The Plains of Passage
 5. The Shelters of Stone
 6. The Land of Painted Caves

Vem är Ayla i böckerna?

Ayla i grottbjörnens folk

Ayla är huvudpersonen i böckerna om Grottbjörnens folk. Den första boken handlar om just Ayla, som blir föräldralös och tas om hand av en stam med neandertalare. Ayla själv kommer från Cromagnon-folket, som avgudar grottbjörnen. De ser grottbjörnens ande som den främsta anden av de alla, därav namnet på den första boken i serien.

Grottbjörnens folk som tv-serie?

2015 påbörjade man arbetet med en adaption av Grottbjörnens folk, som tv-serie. Tanken är att tv-serien ska täcka handlingen i den första boken i serien om Grottbjörnens folk. I castingen till tv-serien hittar du bland annat Millie Brady, från Pride & Prejudice & Zombies. Det senaste jag har hört om tv-serien är nu att tv-bolaget Lifetime inte var nöjda med pilotavsnittet och att de därför valde att inte fortsätta med serien. Nyheterna om att Lifetime valde att inte gå vidare med tv-serien dök upp i slutet av 2015, och därefter har det varit rätt tyst. Det hade varit kul om Netflix eller liknande plockar upp möjligheten att fortsätta tv-serien! Den som lever får se…

Finns grottbjörnens folk som ljudbok?

Japp, grottbjörnens folk finns som ljudbok! Du hittar ljudböckerna på bland annat Storytel. Ljudböckerna ligger på runt 20 timmar styck. Margit Af Sandberg är uppläsare.

Finns det några filmer av Jean M. Auels verk?

Ja, det finns bland annat en film från 1986. Filmen fick mycket (och skarp) kritik när den släpptes 1986, men av vad jag har förstått (jag har ej sett filmen själv) så ska filmen vara helt okej. En rätt bra adaption och lite eskapism i vardagen, om du inte har något emot att se en lite äldre film. Kritiken filmen fått rör främst om att det är svårt att avhandla en hel bok på 2 timmar, vilket gör att vissa saker i filmen blir lite för framstressade. Däremot är skådespelarna i filmen bra!

Vad hände med Jean M. Auel efter grottbjörnens folk?

Jean M. Auel skriver fortfarande till och från. Det är också värt att komma ihåg att Jean M. Auel skrev serien om grottbjörnens folk och Ayla under totalt 30 års tid. Det är med andra ord cirka 5 år mellan varje släppt bok. Så Jean M. Auel brukar ta tid på sig att skriva sina böcker!

Av vad jag har förstått, så ju längre serien om Grottbjörnens folk pågick, desto mer research gjorde Jean M. Auel för att både få miljöer, karaktärer med mer autentiska och få saker och ting att passa in mer, vilket också påverkade tiden det tog att skriva böckerna. Med tanke på att den senaste boken i serien Grottbjörnens folk gavs ut 2011 så är det mycket möjligt att Jean M. Auel skriver mer om Ayla just nu (eller om andra karaktärer, eller en helt ny bokserie?). 

Lever Jean fortfarande eller har hon dött?

Även om man inte hör så mycket om Jean M. Auel nu för tiden så lever hon absolut! I skrivande stund är hon 83 år gammal. Det är imponerande med författare som är aktiva i den åldern!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.